2. lap. �sszesen 2.
Banános tiramisu
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■6 db tojás
■6 ek kristálycukor
■2 cs vanĂliás cukor
■40 db babapiskĂłta
■50 dkg mascarpone
■kb 3,5 dl tej
■1 cs banános shake-por
Tetejére:
■keserĂ» kakaĂłpor
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgához hozzátesszük a cukrokat, és habosra keverjük.
2.Csomómentesen belekeverjük a mascarpone sajtkrémet. A fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a sajtkrémes sárgába.
3.A tejet a banános shake-porral összerázzuk, a babapiskótákat egyesével belemártjuk, és egy nagyméretû tálba tesszük õket, egymás mellé.
4.Utána a krém felét ráöntjük, és leszórjuk kakaóporral. Majd még egy sor babapiskóta, krém és megint kakaópor.
5.Legalább 2 órára a hûtõbe tesszük.
tepsi mérete: 20x30x6 cm
Tiramisu muffin
hozzávalók 4 fõre Tésztához:
■3-4 ek kávĂ©
■20 dkg liszt
■1 pĂşpos kk sĂĽtõpor
■1 csipet sĂł
■5 dkg puha vaj
■15 dkg cukor
■2 ek mĂ©z
■1 tojás
■tej
Krémhez:
■2,5 dl tejszĂn
■25 dkg mascarpone
■3 dkg vanĂliás cukor
Ă–sszeállĂtáshoz:
■6 ek Amaretto
■6 ek Bacardi
■cukrozatlan kakaĂłpor
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A lisztet összekeverjük a sütõporral meg a sóval.
2.Robotgéppel a tojást és a cukrot fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a kávét is, azt is eldolgozzuk.
3.Hozzáadjuk a sĂĽtõporos lisztet, összedolgozzuk, tejjel lazĂtjuk.
4.A tésztát eloszlatjuk a muffintepsiben, és 20 perc alatt halvány aranybarnára sütjük. A tészta kevésnek fog tûnni, de eléggé megdagad, nem kell aggódni.
5.AmĂg sĂĽl, elkĂ©szĂtjĂĽk a krĂ©met. A hideg tejszĂnt a cukorral habbá verjĂĽk, majd belekeverjĂĽk a mascarponĂ©t.
6.Ha a muffinok már langyosra hĂ»ltek, vĂ©konyan levágjuk a tetejĂĽket. A kĂ©tfĂ©le alkoholt összekeverjĂĽk egy kistálkában vagy kistányĂ©rban, Ă©s a muffinokat belemártjuk a levágott tetejĂĽknĂ©l (meg is lehetne locsolni, de Ăgy egyenletesebben szĂvja magába a folyadĂ©kot).
7.A krémet kiskanállal a muffinok tetejére halmozzuk, kicsit formázzuk, a tetejére teaszûrõn át kakaóport szitálunk.
sütési hõfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
KĂłkuszos tiramisu
hozzávalók 4 fõre
■4 tojás
■50 dkg mascarpone
■20 dkg kĂłkuszreszelĂ©k
■20 dkg porcukor
■2 db lime
■2 cs babapiskĂłta
Babapiskóták áztatásához:
■3 dl tej
■4 ek kĂłkuszlikõr (pl: Malibu)
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájukat, a mascarponét, a kókuszreszelék 3/4-ét és a porcukrot robotgéppel összedolgozzuk, majd belereszeljük mindkét lime héját, és hozzáadjuk az egyik levét is.
2.A tojásfehérjékbõl habot verünk, majd belekeverjük a kókuszos krémbe.
3.A tejet és a likõrt összekeverjük, és néhány pillanatra megáztatjuk benne a babapiskótákat.
4.Egy tál aljára helyezzĂĽk õket, jöhet rá a krĂ©m, megint egy sor babapiskĂłta, megint krĂ©m, Ă©s ez Ăgy megy addig, amĂg el nem fogy.
5.TetejĂ©t megszĂłrjuk a maradĂ©k kĂłkuszreszelĂ©kkel. Lehet málnával, szederrel, eperrel vagy tetszõleges gyĂĽmölccsel dĂszĂteni.
6.Elég, ha csak pár órát áll a hûtõben, de egész estére is bent lehet hagyni.
Hamis tiramisu torta
hozzávalók 12 fõre Piskótához:
■5 tojásfehĂ©rje
■3 tojássárgája
■csipet sĂł
■5 ek cukor
■4 ek liszt
■1 ek kakaĂłpor (jĂł minõsĂ©gĂ»)
■kĂ©shegynyi szĂłdabikarbĂłna
■2 ek napraforgĂł olaj
■40 dkg babapiskĂłta
■2 dl feketekávĂ©
■amaretto vagy konyak a kávĂ©ba
Krémhez:
■2 dl tejszĂn
■2 tojássárgája
■1 cs vanĂliáscukor
■50 dkg mascarpone
■20 dkg porcukor
DĂszĂtĂ©s:
■2,5 dl Hulala vagy Meggle növĂ©nyi tejszĂn
■kakaĂłpor a szĂłráshoz
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.A tojásfehérjét a sóval és cukorral kemény habbá verjük, majd beletesszük a tojássárgákat és az olajat, rövid ideig még keverjük, de óvatosan, hogy a hab ne essen össze.
2.A lisztet elvegyĂtjĂĽk a kakaĂłval Ă©s a szĂłdaporral, majd fakanállal beledolgozzuk a habba. A masszát tortaformában tĂ»prĂłbáig sĂĽtjĂĽk (kb. 20-30 perc). Ha kihĂ»lt, kĂ©t felĂ© vágjuk.
3.A tojások sárgáját elkeverjĂĽk a tejszĂnnel Ă©s a vanĂliás cukorral, majd felfõzzĂĽk.
4.Ha kihĂ»lt, összekeverjĂĽk a mascarpone-val, cukorral Ă©s a dĂszĂtĂ©snek szánt felvert tejszĂnbõl kivett 3 kanálnyi habbal.
5.Kb. 10 db babapiskĂłtát egy pillanatra bemerĂtĂĽnk a kávĂ©ba, majd lapos tányĂ©rra tesszĂĽk, hogy kissĂ© szĂvja be a kávĂ©t.
6.Az alsó tortalapot meglocsoljuk kávéval, megkenjük a krém kicsit kevesebb, mint felével, majd a krémre rárakosgatjuk a beáztatott, félbe tört babapiskótákat. Erre szintén krémet kenünk, és ráhelyezzük a másik tortalapot.
7.A maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, körberakjuk babapiskótával, tetejére nyomócsõvel habrózsákat nyomunk, és meghintjük kakaóporral.
sütési mód: alul-felül sütés
Tiramisu friss piskótával
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
■2 tojás
■1/2 rĂşd vanĂlia (vagy 2 cs vanĂliás
cukor)
■3 dkg kristálycukor
■250 g mascarpone
■2 cl rum / kevĂ©s rumaroma
■2 dl friss, hideg feketekávĂ©
■8 dkg porcukor
■4 cl amaretto (vagy kevĂ©s mandulaaroma)
■8 dkg holland kakaĂłpor
A piskótához:
■5 tojás
■5 ek cukor
■1 cs vanĂliás cukor
■5 pĂşpozott ek liszt
■1 cs sĂĽtõpor
■kis csipet sĂł
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1.ElkĂ©szĂtjĂĽk a piskĂłtát. A tojások sárgáját habosra, világos aranysárga szĂnĂ»re keverjĂĽk a cukorral Ă©s a vanĂliás cukorral. A lisztet a sĂĽtõporral egyĂĽtt átszitáljuk. A tojások fehĂ©rjĂ©bõl kemĂ©ny habot verĂĽnk.
2.Ezután a tojássárgákhoz szitálva hozzáadjuk a lisztet, közben habverõvel simára keverjĂĽk. Ha sima, egynemĂ» a masszánk, habverõ segĂtsĂ©gĂ©vel, nagyon Ăłvatosan beleforgatjuk a tojásfehĂ©rjehabot.
3.VĂ©gĂĽl sĂĽtõpapĂrral kibĂ©lelt tepsibe öntjĂĽk, elõmelegĂtett sĂĽtõbe tesszĂĽk Ă©s szĂ©p sárgára sĂĽtjĂĽk. Ha megsĂĽlt, pár perc pihenĂ©s után lehĂşzzuk rĂłla a sĂĽtõpapĂrt, fĂ©lretesszĂĽk.
4.A krĂ©mhez a tojások sárgáját a kristálycukorral Ă©s a vanĂlia kikapart belsejĂ©vel (vagy a vanĂliás cukorral) habosra, tejfölsĂ»rĂ»sĂ©gĂ»re kavarjuk. A jĂłl elõhĂ»tött mascarponĂ©t Ă©s az amarettĂłt (vagy a mandulaaromát) hozzáadjuk.
5.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan a mascarponés krémhez adjuk.
6.A piskĂłta ĂzesĂtĂ©sĂ©hez a hideg feketekávĂ©t a rummal (vagy rumaromával) Ă©s a porcukorral összekeverjĂĽk.
7.A kihûlt piskótát széles hasábokra, babapiskóta méretûre vágjuk. A piskótahasábok felét egymás mellé, egy megfelelõ méretû tálba helyezzük, majd meglocsoljuk õket a kávéval. Vigyázzunk vele, nehogy a piskóta szétázzon.
8.A krém felét egyenletesen rákenjük, majd megszórjuk kakaóporral.
9.A maradĂ©k piskĂłtábĂłl Ăşjabb rĂ©teget kĂ©szĂtĂĽnk a hab tetejĂ©n. IsmĂ©t meglocsoljuk Ăłvatosan kávĂ©val. A mascarponĂ©s krĂ©m maradĂ©k felĂ©t a piskĂłtára kenjĂĽk, tetejĂ©t megszĂłrjuk kakaĂłporral.
10.Hûtõbe helyezzük minimum 2 órára, de az ideális, ha 24 órát pihentetjük.
sütési hõfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 24x36cm
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!