SzTE hĂ­rek
Szabó Gåbor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudomånyegyetem szenåtusa
SzabĂł GĂĄbor akadĂ©mikust, az egyetem jelenlegi vezetĂ”jĂ©t javasolta az intĂ©zmĂ©ny rektorĂĄnak a Szegedi TudomĂĄnyegyetem (SZTE) szenĂĄtusa hĂ©tfĂ”i ĂŒlĂ©sĂ©n.
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Hol szĂŒletnek a döntĂ©sek? – A Nobel-dĂ­jas Bert Sakmann elĂ”adĂĄsa Szegeden
Új gyakorlĂłrendelĂ”t adtak ĂĄt az SZTE FogorvostudomĂĄnyi KarĂĄn
Petri TanĂ­tvĂĄnyok KonferenciĂĄja a SZAB-ban
KiĂĄllĂ­tĂĄs nyĂ­lik a szegedi egyetem BölcsĂ©szettudomĂĄnyi KarĂĄnak szĂĄzĂ©ves Ă©pĂŒletĂ©rĂ”l
Universitas
TudĂłsok Ă©s tanĂ­tĂłk
GyĂŒdi SĂĄndor, a karmester Ă©s matematikus
SZTE Hírlevél
JĂłl jĂĄr a diĂĄk, ha szemfĂŒles
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
PingvinfiĂłkĂĄk szĂŒlettek a Szegedi Vadasparkban
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
Balett és fantasztikus vígjåték a Szegedi Nemzeti Színhåz mårciusi mûsorån
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Universitas
SzTE hĂ­rek
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Új gyakorlĂłrendelĂ”t adtak ĂĄt az SZTE FogorvostudomĂĄnyi KarĂĄn
Magazin
Uccai dumĂĄk
Van ilyen
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
EzentĂșl Bugatti Veyronnal is ĂŒldözik a bĂ»nt Dubaiban
SzTE hĂ­rek SzTE hĂ­rek
Szuperszåmítógép a Szegedi Tudomånyegyetemen
MunkatĂĄrsunktĂłl   2011 May 06, Friday  
Image
Egy modern PC-hez képest több ezerszeres a teljesítménye annak szuperszåmítógépnek, amelyet péntek délelÔtt adtak åt a Szegedi Tudomånyegyetemen. A 4 komponensbÔl ålló szuperszåmítógép rendszer szegedi eleme a harmadik a sorban.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A vilĂĄg 165. legerĂ”sebb szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p rendszerĂ©nek harmadik, szegedi komponensĂ©t adtĂĄk ĂĄt mĂĄjus 6-ĂĄn, pĂ©ntek dĂ©lelĂ”tt. A Szegeden ĂĄtadott szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p rĂ©sze annak a HBONE+ nĂ©vre hallgatĂł, ĂĄtfogĂł elektronikus infrastruktĂșra fejlesztĂ©si projektnek, amelyet a Nemzeti InformĂĄciĂłs InfrastruktĂșra FejlesztĂ©si IntĂ©zet (NIIFI) valĂłsĂ­t meg hĂĄrom Ă©v alatt, 2012-ig bezĂĄrĂłlag eurĂłpai uniĂłs forrĂĄsok bevonĂĄsĂĄval, az Új MagyarorszĂĄg FejlesztĂ©si Terv keretĂ©ben.

A szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p rendszer egyik eleme csak a szegedi, amelynek tovĂĄbbi komponenseit Budapesten, Debrecenben Ă©s PĂ©csett, azaz a kiemelt egyetemi vĂĄrosokban helyeztĂ©k el. A kĂŒlönĂĄllĂł szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©peket a NIIF IntĂ©zet dedikĂĄlt optikai hibrid hĂĄlĂłzata kapcsolja össze egy hatalmas erĂ”forrĂĄssĂĄ. A szupergĂ©pek önmagukban is rendkĂ­vĂŒl impozĂĄns teljesĂ­tmĂ©nyre kĂ©pesek, azonban összekapcsolva a vilĂĄg 165. legerĂ”sebb konfigurĂĄciĂłjĂĄt adjĂĄk ki. A szĂĄmĂ­tĂĄsi kapacitĂĄs a rĂ©gebbi rendszer 70-szeresĂ©re, mĂ­g a tĂĄrolĂĄsi kapacitĂĄs csaknem 100-szorosĂĄra növekedett.



Amellett, hogy a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pek elkĂ©pesztĂ” szĂĄmolĂĄsi sebessĂ©ggel Ă©s tĂĄrkapacitĂĄssal bĂ­rnak, mĂ©g rendkĂ­vĂŒl energiahatĂ©konyak is egyben. A "zöld" szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p kedvezĂ” energiafelhasznĂĄlĂĄsa rĂ©szben a benne megtalĂĄlhatĂł, legkorszerĂ»bb AMD Opteron, 12 magos processzoroknak köszönhetĂ”. Az egyedĂŒlĂĄllĂł gĂ©p szĂĄmĂ­tĂĄsi teljesĂ­tmĂ©nye meghaladja a 14 Tflop/s Ă©rtĂ©ket. A szĂĄmĂ­tĂłgĂ©peken egyĂ©bkĂ©nt Linux operĂĄciĂłs rendszer fut. A szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p kĂŒlönlegessĂ©ge tovĂĄbbĂĄ, hogy hatĂ©konyan futtathatĂłk rajta a vegyes pĂĄrhuzamos programozĂĄsi paradigmĂĄkat alkalmazĂł algoritmusok is.

Prof. Dr. SzabĂł GĂĄbor, a Szegedi TudomĂĄnyegyetem rektora elmondta: „A Szegedi TudomĂĄnyegyetemen Ă©vtizedek Ăłta folynak kutatĂĄsok, amelyekhez elengedhetetlen a nagy-kapacitĂĄsĂș szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pek hasznĂĄlata. Az Egyetem pĂĄlyĂĄzatokkal, innovĂĄciĂłs szerzĂ”dĂ©sekkel, sajĂĄt fejlesztĂ©sekkel folyamatosan bĂ”vĂ­tette szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes infrastruktĂșrĂĄjĂĄt. Ennek a következĂ” ĂĄllomĂĄsa a most beĂĄllĂ­tott szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©p. SegĂ­tsĂ©gĂ©vel a szĂĄmĂ­tĂĄstudomĂĄnyok terĂŒletĂ©n nyĂ­lt forrĂĄskĂłdĂș programfejlesztĂ©st, szoftverek optimalizĂĄlĂĄsĂĄt, kĂ©pfeldolgozĂĄst, Ășn. adatbĂĄnyĂĄszatot vĂ©gzĂŒnk majd.

A fizikai kutatĂĄsainknak jelentĂ”sĂ©get ad a Szegeden Ă©pĂŒlĂ” szuper-lĂ©zerrel (ELI) tervezett kĂ­sĂ©rletekhez vĂ©gzendĂ” elĂ”szĂĄmolĂĄsok: hogyan lehet izolĂĄlt, rendkĂ­vĂŒl rövid impulzusokat elÔållĂ­tani szinkronizĂĄlt lĂ©zer Ă©s nagyfrekvenciĂĄs impulzusok kombinĂĄciĂłjĂĄval. Az emberi szervezetre kevĂ©sbĂ© kĂĄros lĂĄgy röntgen tartomĂĄnyba esĂ” hullĂĄmhosszĂș, rövid impulzussorozatok elÔållĂ­tĂĄsi mĂłdjait elemezzĂŒk. TovĂĄbbi kutatĂĄsi terĂŒlet az orvosi kĂ©palkotĂĄs szimulĂĄciĂłja, mĂ»tĂ©tek Ă©s diagnosztika sorĂĄn hasznĂĄlt röntgenkĂ©szĂŒlĂ©kek modellezĂ©se, melynek cĂ©lja olyan eljĂĄrĂĄsok kidolgozĂĄsa, amelyekkel a kĂ©pminĂ”sĂ©g javul, miközben a beteg Ă©s orvos sugĂĄrterhelĂ©se pedig csökken.

A kĂ©mia, biolĂłgia, gyĂłgyszerĂ©sz- Ă©s orvostudomĂĄny terĂŒletĂ©n kiemelt fontossĂĄgĂș a szĂĄmĂ­tĂłgĂ©pes gyĂłgyszertervezĂ©s Ă©s fejlesztĂ©s, kvantumkĂ©miai Ă©s molekuladinamikai modellezĂ©s (molekulĂĄk, fehĂ©rjĂ©k szerkezete, ĂĄtalakulĂĄsa, kölcsönhatĂĄsa, enzimek aktivitĂĄsa, betegsĂ©gcsoportok elemzĂ©se). Ezzel csökkenthetĂ” a gyĂłgyszer kifejlesztĂ©sĂ©nek ideje, a szintetikus munka Ă©s rĂ©szben a kĂ­sĂ©rleti ĂĄllatok szĂĄma.

ÍgĂ©retes tovĂĄbbĂĄ a földtudomĂĄnyi modellezĂ©s, ahol pl. a repedezett kĂ”zetek ĂĄteresztĂ©sĂ©t vizsgĂĄljĂĄk (radioaktĂ­v hulladĂ©k tĂĄrolĂĄsa, vĂ­zvĂ©delem, stb.)".

Az orszĂĄgos HBONE+ rendszer szegedi szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂ©pe az egyetem ÁrpĂĄd tĂ©ri Ă©pĂŒletĂ©ben kapott helyet.

Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Universitas



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player