Programajánló
Október 2020
H K S C P S V
2829301 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Van ilyen
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Múzeumba került az első, 1898-ban készült Porsche
Belpolitika Belpolitika
A miniszterelnöktől kérnének ígérvényt a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek
Független Hírügynökség   2011 April 19, Tuesday  

A korkedvezményes nyugdíj megtartását és kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályamodell kialakítását kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottsága az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi...
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A korkedvezményes nyugdíj megtartását és kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályamodell kialakítását kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottsága az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

A szolgálati nyugdíj az utolsó vívmány, amelyet sikerült megtartani, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók ennek tudatában vállalták a munkát, ezt egyoldalúan senki nem módosíthatja - jelentette ki a demonstrációs bizottság vezetője. Kónya Péter azt mondta: a szolgálati törvény 1996-os elfogadása óta folyamatosan szűkítették jogaikat és csorbították juttatásaikat. Az illetménytáblát többször befagyasztották, mint ahányszor emelkedtek az illetmények, ennek kompenzálására kiszámíthatatlan pótlékokat vezettek be. A bizottsági ülésen a demonstrációs bizottság tagjai - rendőröket, a katonákat, a polgárivédelmiseket, a vám- és pénzügyőröket, a börtönőröket és a tűzoltókat képviselő szakszervezeti vezetők is - egyhangúlag kijelentették: ragaszkodnak szerzett jogaikhoz.
A rendőrségi szakszervezetek képviseletében felszólaló Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára azt kérte: a kormányzat képviseletében eljárók vagy személyesen Orbán Viktor miniszterelnök vállaljon írásos garanciát, hogy nem szavaz meg olyan egyéni képviselői indítványokat, illetve nem terjeszt be olyan módosító javaslatokat sem, amelyek a jelenleg hatályos jogszabályok módosítását jelentenék. Ha ilyen javaslat mégis megfogalmazódik, akkor ettől a munkavállalói érdekképviseletek vétója esetén elállnak, illetve azt nem szavazzák meg. Ígérvényt kérnek arra is, hogy a kormány már idén megkezdi az EU-s bérfelzárkóztatást a fegyveres és rendvédelmi területen dolgozók körében.
Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes elnöke azt mondta: nem a szerzett jogok egyoldalú elvonásáról van szó, hanem a kedvezmények rendszerének átalakításáról, amihez a Belügyminisztérium várja a szakszervezetek véleményét. A kormánypárti politikus felhívta figyelmet arra: a jelenlegi rendszer sem gazdasági, sem morális értelemben nem tartható. Úgy fogalmazott: senki nem azt kéri, hogy a tűzoltók még 65 éves korukban is életeket mentsenek, de a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakmai tapasztalatai idősebb korban is hasznosak. A bizottság elnöke közölte: a testület nem avatkozhat a kormány tárgyalási folyamatába, egyelőre nincs konkrét javaslat, amelyről döntenie kellene, de szeretné elősegíteni a megállapodást.
A hosszúra nyúlt ülésen a demonstrációs bizottság vezetője elmondta azt is: már nem igaz, hogy 25 év szolgálat után elmehetnek nyugdíjba. Jelenleg az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest öt év a kedvezmény, csak betegség és átszervezés esetén lehet kivétel. Kónya Péter közölte: nem kaptak választ arra, hogy a kormány mivel kívánná ellentételezni a korkedvezményes nyugdíj elvonását, korábban a belügyminiszterrel folytatott tárgyaláson is az derült ki, hogy erre nincs pénz.
Kónya Péter az kérte: hozzon olyan állásfoglalást a rendészeti bizottság, miszerint támogatja, hogy a jelenlegi állomány szerzett jogait ne csorbítsák, de erről a testület nem szavazott. Harangozó Tamás szocialista képviselő, a bizottság tagja arra tett javaslatot: a testület kérje fel a kormányt, hogy kezdjen érdemi konzultációt az ügyben a szakszervezetekkel, ezt 4 igen és 11 tartózkodás mellett nem fogadták el.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player