Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
A próbát tény szerint elbuktuk, ismét csak kiérdemelve a pusztulást. A végítélet azonban ezúttal is elmaradt, Ábrahám õsatyánk alkudozása nem volt hiába való: az Úr (ki tudja hány igaz embert talált) s érettük vagy másért, de kegyelmezett.
Halhatatlan ősforrások
Változó világ
Madagaszkár
Jégeső, világvége
Kapcsolati zűr
Magazin
Jegyzet
Lehetséges-lehetetlen
Autók
Bemutatta a BMW az első elektromos meghajtású modelljét
Programajánló
Március 2020
H K S C P S V
2425262728291
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Magazin
Uccai dumák
Hollywoodi világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Új modellt állít csatarendbe a Caterham
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Relax
Futballmeccsen
A hőskor hősei 2
Filmleírások
Feketék fehéren
Uccai dumák Uccai dumák
Bálint Sándor, szegedi néprajztudós emlékére
tráser   2011 April 04, Monday  
Jegyzet
Nézem egy fényképét és fölidézem mélyről jövő, már eleve megbocsátó, ám kicsit huncut mosolyát… egykori hallgatóként magam is láttam arcát. Afféle összekacsintó mosoly: ne féljetek!
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
30 évvel ezelõtt, máig tisztázatlan közlekedési balesetben, 1980. május 10.-én Budán, a járdáról hogy lelépett, egy autóbusz halálra gázolta Bálint Sándor szegedi néprajz tudóst. Munkássága emlékére tudományos konferenciát rendeztek a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, sok jeles személy részvételével.

* * *

Életében egyébként semmi sem volt rendben. Rövid parlamenti képviselõségét, életveszélyessé vált politikai helyzete miatt(keresztény volt Rákosi alatt!) azonnal félbe kellett szakítani! Az egyetemrõl kirúgták, mert nyugati leírást koboztak el tõle 1956-ról (valakinek kölcsön adta,majd az ÁVH akkor még nagyon aktív, alig korlátozott hatalmú utódszervezete,a III/ akárhány ezt megszerezte) Rosszul lépett le a járdáról, oda lett. Rosszkor, rossz helyen járt. De már előtte is.

* * *

Nézzetek rám: Théba népe, itt a híres Oedipus, / ki a Nagy Talányt megoldotta, leghatalmasabb király, / minden polgár irigy szemmel lesteboldogságomat: / s nézzétek, mily rettentõ sors hullámába hulltam én!/ Senki hát halandó ember, ki e földön várja még / végsõ napját, nenevezzen boldognak, míg élete / kikötõjét el nem érte bánat nélkül, biztosan. Szophoklész intelmét persze ma... huszonéves ifjú hölgynek idézem törve. Babits döbbenetes szavait,mire megjegyzi: szóval akkor nem jelenthetünk ki semmit halálunk elõtt! Dadogva magyaráznék, mindhiába. Gyõztes huszonéves. Késõbb alább adja.

* * *

Pontatlanul idézem Madách szavait, de szerencsére elővehetem a majd 40 éve megjelent, gyönyörûséges, Bálint Endre rajzaival illusztrált Madách kötetet, amelyben olvashatom Ádám klasszikus megállapítását: A cél halál, az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga. Többet fölös mondani, de ezt megérteni... tizenévesen legföljebb sejteni.
Sok évtizeddel késõbb pedig egyre nagyobb erõ kell a gyérülõ világosságnál olvasni. Különben is mivégre: már megtapasztaltuk elégszer. Naponként megújuló feladataid megoldani, mind- össze ennyi. Amikor pedig teszed a dolgod, egyedül vagy, mint rendesen. Csak úgy, mint voltál világrajöveteled, majd leszel halálod óráján...

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player