Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
A próbát tény szerint elbuktuk, ismét csak kiérdemelve a pusztulást. A végítélet azonban ezúttal is elmaradt, Ábrahám õsatyánk alkudozása nem volt hiába való: az Úr (ki tudja hány igaz embert talált) s érettük vagy másért, de kegyelmezett.
Halhatatlan ősforrások
Változó világ
Madagaszkár
Jégeső, világvége
Kapcsolati zűr
Magazin
Jegyzet
Jön a tavasz
Autók
Elia: Első tuningcsomag az új Renault Cliohoz
Programajánló
Március 2020
H K S C P S V
2425262728291
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Magazin
Uccai dumák
Változó világ
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Elképesztő: Pagani replika Porsche alapokon
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
A bor elemzése
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Uccai dumák Uccai dumák
A diktatúráról
tráser   2011 April 25, Monday  
jegyzet
Bé falva lovast indított a Nemzeti Vágtán. Bejutott a döntõbe.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
 Isten nem kerekre teremtette a Világot, az Embert sem. Minden változik,mássá lesz, mint lebírhatatlan áradat tölt meg új s még újabb medreket.Miközben megszokjuk s személyes életünkben is folyvást véglegesnek véljük,valójában mindig illékony környezetünk. Emlékszem, nem merészeltem fölvetni az egyébként logikus következtetést: ha egyszer Hegel is az örökös változást vallotta a világ normális állapotának, akkor nem lehet ez másként a véglegesnek hitt politikai rendszerekkel sem.
Magyarán, a kádári, mi több, a szovjet (!) szocializmus sem lehet örök! Ma ez van, holnap majd más lesz. Azóta is eretnek gondolat. Legföntebb néhányan megsejtették: a fehérek demokráciája sem jobb a bölcs diktátorok uralmánál. Uram irgalmazz, a liberálisok nyilaitól...

* * *

 Még próbálunk úgy élni, mint normálisak. Bé falva lovast indított a Nemzeti Vágtán. Bejutott a döntõbe. Különben, na különben a falu vízben áll. Mintha a világ normális lenne. De mikor egy hazai polgármester felszólamlása megrengeti a Tokió-i tõzsdét, amikor New Yorkban tiltakoznak a magyar gazdaság hazai értékelése miatt, akkor a világ nem normális. Fájdalom.

* * *


 Ne feledjük: Anglia Európa demokráciájának letéteményese. Éppen egy évezrede élnek ott alkotmányos demokráciában. Bizonyára tanulhatunk tõlük. A diktatúrák tanultak is. Orwell alkalmasint otthonról merítette az 1984-t. Történt pedig, hogy a 18. század közepétõl Ausztráliába, majd hogy az túlságosan nyilvánvalóvá vált, átvitték Tasmániába a súlyos büntetést töltõ (angol) fegyenceket.
Ottan pedig kaptak egy zsákot, meg egy számot. A zsákot fejükre húzták, a számot az eszükbe vésték. Az elitéltek napi 23 órát töltöttek magányosan, majd 1 órát a fejükre húzott zsákban közösen. Nevük nem volt, csak számuk. Még misén is egymástól elválasztott padokban ültek, a szomszédaiknak láthatatlanul. Értelemszerûen lábbilincsben. Azután, hogy mindez kiszivárgott, a 19. század közepétõl, áttelepítették õket egy a Déli- sarkhoz még közelebbi szigetre, ahol már megközelíthetetlenek voltak, Dél- Tasmániában.
Az oroszok ehhez képest mennyivel humánusabbak voltak Kamcsatkán, lásd Anton Pavlovics Csehov útleírását. Semmi zsák, meg sötét magán-zárka. Igaz, a lakóépületeiket ott nekik maguknak kellett fölépíteniük. Miként Auschwitzban, és Kolimán, meg a többi Gulág-szigeten. De kitõl tanulták...


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow SzinesContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player