Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Politikus szerepek
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Plusz 70 lóerőt facsart ki az Audi S3-ból az ABT
Belpolitika Belpolitika
Népszámlálási kampányt indítanak a szlovákiai magyar pártok
Független Hírügynökség   2011 January 04, Tuesday  

A május 21-én esedékes szlovákiai népszámlásra készülve mind a Magyar Koalíció Pártja, mind a Híd párt kampányban ösztönzi majd a szlovákiai magyarokat, hogy bátran vállalják nemzeti identitásukat.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A május 21-én esedékes szlovákiai népszámlásra készülve mind a Magyar Koalíció Pártja, mind a Híd párt kampányban ösztönzi majd a szlovákiai magyarokat, hogy bátran vállalják nemzeti identitásukat. Berényi József a Magyar Koalíció Pártja elnöke szerint erre azért van szükség, hogy a népszámlálás után ne legyen kevesebb magyar nemzetiségű állampolgára Szlovákiának, mint tíz évvel ezelőtt. A Bugár Béla vezette Híd párt is népszámlálási kampányt indít február végén, amelynek célja, hogy a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség, elsősorban a magyarok, de a romák, ruszinok, ukránok is bátran vállalják nemzeti identitásukat.

"A közvélemény-kutatások és saját tapasztalataink is jelzik, hogy kevesebb lesz Szlovákiában a magyar, mint tíz évvel ezelőtt. Attól tartok a szlovákiai magyarok létszáma az 500 ezres lélektani határ alá süllyed", nyilatkozta Berényi a SITA hírügynökségnek kedden. Közölte, szerinte négy okra vezethető vissza ez a helyzet. Az első a közép-európai országokat általában jellemző népszaporulat-csökkenés. A második ok a migráció. A harmadik ok pedig az, hogy más országokban, Magyarországon például jobban érzik magukat a magyarok, mint Szlovákiában. Ráadásul, most, hogy EU-tagország lett Szlovákia, sokkal könnyebb külföldre vándorolni. A negyedik ok az asszimiláció. Tapasztalataink szerint a vegyes házasságok nagy részében a gyermekek már szlovák nemzetiségűek lesznek" jelentette ki az MKP elnöke.
Berényi szerint a népszámlálás több szempontból is fontos. Elsősorban a kisebbségi kultúrára szánt állami támogatások mértéke függ az adott kisebbség létszámától. Jelenleg a vonatkozó törvény szerint ott, ahol a kisebbség számaránya eléri, vagy meghaladja a 20 százalékot, hivatalos nyelvnek számít a kisebbségi nyelv is. "Néhány városban azonban komoly problémák adódhatnak, mivel az állami és megyei hivatalokkal nem csupán az adott város polgárai, hanem a vonzáskörzetébe tartozók is kapcsolatba kerülnek. Olyan községek lakó is, ahol a magyarság számaránya akár a 90 százalékot is megközelíti. A vonatkozó törvény ezért rossz, hiszen a 20 százalékos nemzetiségi arányszám konkrétan mindössze az adott városra vonatkozik. Ha viszont az ilyen városokban 20 százalék alá csökken a magyarok számaránya, már nem használhatják hivatalosan az anyanyelvüket az olyan vonzáskörzetükbe tartozó falvak magyar lakói sem, ahol a számarányuk meghaladja akár a nyolcvan százalékot is", figyelmeztetett Berényi.
A pártelnök szerint a szlovákiai magyar politikusok feladata is, hogy elérjék, ne Magyarországon keressenek munkát a szlovákiai magyarok, hanem Szlovákiában. "Ezért gondoljuk, hogy többet kell tennünk a kisebbségi jogok kiszélesítéséért, és az sem mindegy, milyen a politikai légkör, hiszen egyértelmű, hogy a Fico-kormány konfrontatív politizálását nehezen viselték a szlovákiai magyarok. Ilyen esetben pedig sajnos az identitásváltás is felmerülhet megoldásként" - így Berényi.
Az MKP népszámlálási kampányának Berényi szerint arra kell építenie, hogy jó magyarnak lenni Szlovákiában, hiszen, amint aláhúzta "a számtalan hátránnyal szemben előnyök is vannak". Berényi előnynek minősítette, hogy a szlovákiai magyar három nemzet (a magyar, szlovák és cseh) kultúrájából is meríthet, és ugyanez vonatkozik a gazdasági lehetőségekre is.
A Bugár Béla fémjelezte Híd párt ugyancsak komoly kampánnyal készül a májusi népszámlálásra. Hégli Dusán, a Híd kulturális szakbizottságának elnöke, egyszersmind az Ifjú Szívek folklóregyüttes művészeti vezetője elmondta a Független Hírügynökségnek, hogy a február végén kezdődő kampány során nem csupán a párt politikusaira építenek, hanem együttműködnek a szlovákiai magyar civil szervezetek többségével is. "Tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a népszámlálás eredménye nem csupán szimbolikus jelentőségű, de gyakorlati szempontból is komolyan befolyásolhatja a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség helyzetét. Konkrétan arról van szó, hogy a Híd párt által ez évben előterjesztendő kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvény és a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló jogszabály hatékonysága is attól függ, milyen kisebbségi számarányt regisztrálnak a népszámláláson. Ilyen értelemben rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség, elsősorban a magyarok, de a romák, ruszinok, ukránok és a többiek valamennyien bátran vállalják nemzetiségüket. Annál is inkább, mert jelenlegi kormány- és koalíciós pártként a Híd értékrendje is arra épül, hogy Szlovákiában senkit sem érhet semmilyen hátrány kisebbségi alapon. Sőt, a részünkről előkészített törvények a pozitív diszkrimináció elvét követik", hangsúlyozta Hégli. Hozzátéve, a február végén kezdődő kampány során az Ifjú Szívek művészei csaknem kétszáz vegyes lakosságú települést kívánnak felkeresni, hogy az ott élő kisebbségieket közvetlenül ösztönözzék a nemzeti identitás vállalására a népszámláláson. "És mivel lesznek kisebbségi nyelvű kérdőívek is, fontos, hogy ezeket kérjék a kérdezőbiztosoktól" - így Hégli Dusán.
A kulturális szakbizottsági elnök közölte azt is, a párt sajtókampánya is kisebbségi identitásuk vállalására ösztönzi majd a Szlovákiában élő kisebbségi identitású állampolgárait.
A május 21-én esedékes szlovákiai népszámlálás kérdőívei magyar, roma, ruszin és ukrán nyelven is hozzáférhetőek lesznek.
A Szlovák Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy a 2011-ben esedékes népszámlálás adatlapjait igény szerint néhány Szlovákiában élő nemzetiség nyelvén is kézbesítik májusban a számlálóbiztosok. Az adatlapok a bejelentés szerint magyar, roma, ruszin és ukrán nyelven állnak majd rendelkezésre.
Először fordul elő, hogy az emberek elektronikus formában is kérhetik az adatlapokat. Minden állampolgár maga döntheti el, hogy hagyományos kérdőívet tölt-e ki vagy elektronikus formában válaszol a vonatkozó kérdésekre. Ha valaki az elektronikus formát választja, a magyar, roma, ruszin és ukrán nyelvű kérdőíven kívül angol nyelvűt is választhat. Angol nyelvű papíralapú kérdőívek nem lesznek.
Szlovákiában 2011. május 21-én lesz a népszámlálás 30,6 millió eurós költségvetéssel, ami egy lakosra átszámítva 5,64 eurót jelent. A legtöbb állami kiadást a számlálóbiztosok honoráriuma emészti fel.
A legutóbbi, 2001-es népszámláláson több mint félmillió magyar nemzetiségű állampolgára volt Szlovákiának.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player