Programajánló
November 2020
H K S C P S V
2627282930311
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
A diktatúráról
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Megálmodta, megtervezte saját szupersportautóját
Belpolitika Belpolitika
Berényi József a szlovákiai MKP elnöke magyar állampolgár akar lenni
Független Hírügynökség   2011 January 01, Saturday  

Még január elején magyar állampolgárságot kér Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Még január elején magyar állampolgárságot kér Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke. "Azt gondolom az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként, kutya kötelességem, hogy magyar állampolgárságot kérjek" - mondta a SITA hírügynökségnek a pártelnök, szombaton. A politikus a kételyeit is megfogalmazta ugyanakkor a vele készült interjúban.

Az MKP elnöke az interjúban kifejtette: vállalnia kell a rizikót, az egyetlen magyar párt elnökeként nincsen más választása, holott a magyar állampolgárság csak szimbolikus jelentésű számára. "Kettős identitású vagyok, és papírom is lenne róla. A szlovák állampolgárságomhoz köt a politizálás, a kultúra, a jogrendszer és hely, ahol élek. A Magyar Köztársasághoz pedig a közös kultúra, a közös történelem, az anyanyelvem köt" - magyarázta az MKP elnöke.
Az MKP elnöke a kettős állampolgársággal kapcsolatos kételyeit sem titkolta. "A szlovák kormányprogramban deklarálták ugyan, hogy módosítják a magyar állampolgársági jogszabályra válaszul szigorított szlovák állampolgársági törvényt, de ez december végéig nem történt meg - mondta. - Tudom, hogy a szlovákiai magyarok között vannak, akik szlovák állampolgárságuk mellé szeretnék megszerezni a magyart is. Ha viszont január elején kérvényezik azt, a parlament pedig nem nem változtat a jogszabályon, elveszthetik szlovák állampolgárságukat. Ez pedig egyáltalán nem célunk" - hangsúlyozta Berényi József.
A pártelnök szerint Szlovákiában még mindig elég sok olyan ember és politikus él, akik a magyar kisebbséget az országot fenyegető veszélyforrásnak tartják, ami nagy hiba.
"Mi a nemzetiségi jogokat szeretnénk érvényesíteni, több lehetőséget akarunk a kultúrában és az oktatásügyben, ami nem holmi szlovákellenes cselekmény. El kellene felejteni már az olyan gondolatokat, hogy a magyar kisebbség veszélyezteti a szlovákokat és a szlovák államiságot. Ez nem így van, hiszen Szlovákia és a Magyar Köztársaság az Európai Unió és a NATO tagországai" - jelentette ki Berényi, hozzátéve, teljességgel értelmetlen, hogy a jelenlegi szlovák kormánykoalíció egyik pártja (a KDH - Kereszténydemokrata Mozgalom) törvényben szabályozná, milyen állami hivatásokat nem tölthetnének be olyanok, akik a szlovákon kívül egyéb állampolgársággal is rendelkeznek, miközben ugyanannak a katonai szövetségnek a két tagállamáról van szó. "Ez őszintétlen politika" - fogalmazott Berényi József.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player