Programajánló
Március 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Példátlan, 27,5 millió dolláros áron cserélt gazdát egy Ferrari Kaliforniában
Szegedi hírek Szegedi hírek
Juhász Gyula: Végéhez közeledik a nevelőotthon "átverés show"
Munkatársunktól   2010 December 09, Thursday  

Eldőlni látszik a Tápéra tervezett speciális fiú nevelőotthon ügye, azonban nem azzal az eredménnyel, amire a torony alatt Dr.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Eldőlni látszik a Tápéra tervezett speciális fiú nevelőotthon ügye, azonban nem azzal az eredménnyel, amire a torony alatt Dr. Botka László polgármester számított - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Juhász Gyula, a Fidesz-KDNP frakció és a városrész önkormányzati képviselője. A Csongrád Megyei Gyámhivatal végzéssel szüntette meg a Budai Nagy Antal utcai új nevelőotthon működési engedély kérelmét, mivel a város a többször meghosszabbított határidőre sem tudta a szükséges hatósági engedélyeket beszerezni. Juhász Gyula szerint a nevelőotthon költöztetésének ügyét súlyos szakmai és politikai hibák, valamint rossz döntések sorozata jellemezte.A "régi" Szőregi úti speciális fiú nevelőotthon kálváriája 3 évvel ezelőtt kezdődött. Juhász Gyula szerint Botka László polgármester először 2007-ben "verte át" a tápéi lakosokat, amikor azt a látszatot keltette, hogy az eladáson kívül a városnak semmilyen terve sincs a Budai Nagy Antal utcai régi iskola épülettel, mint kiderült ekkor már folyt a költöztetés előkészítése a Szőregi útról Tápéra.

A KDNP-s képviselő szerint a tervező is átvert mindenkit, hiszen egy régi helyszínrajz alapján készítette el az engedélyes tervet, méghozzá úgy, hogy az nem felelt meg a SZÉSZ előírásainak.

Juhász Gyula szerint emellett az épület szomszédságában lakók elől is elhallgatták az igazságot, hiszen az első fokú építési engedély még egy konvencionális, melegítő konyhával felszerelt gyermekotthonról szólt. Fellebezést pedig akkor azért nem nyújtottak be az ott lakók, mert nem voltak tisztában a valódi funkcióval.

A képviselő szerint ugyanakkor 2008-ban Botka László megtévesztette a közgyűlést is, hogy az átépítéshez Európai Uniós forrást lehessen igénybe venni. Az előterjesztés azt a látszatot keltette, hogy a projekt szakmailag előkészített és elvégezték a környezeti hatástanulmányt, valamint a hatásvizsgálat megtörtént. Később azonban kiderült, hogy ez nem így történt.

Juhász Gyula szerint ezután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európai Szociális Alap megtévesztése következett, hiszen a 2002-ben, mintegy 85 millió forintból épült korszerű és jogszabályi előírásoknak is megfelelő Szőregi úti ingatlanokat úgy állították be, hogy azok "átláthatatlanok" és "balesetveszélyesek" is a gondozottakra nézve. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak, melyet a Gyámhivatal minden évben elvégzett ellenőrzései is igazolnak - tette hozzá a politikus. Mivel a Szőregi úti épületet direkt a speciális nevelőotthon igényeinek megfelelően alakították ki, ezért ez az érvelés nem is lehetett megalapozott.

A város ugyanakkor a volt tápéi iskolaépület átalakítására 68 millió forint szánt, legalábbis ez szerepel a pályázati anyagban, amely jelenleg 168 milliónál jár.

A nevelőotthonnal kapcsolatos botrány pedig 2009. tavaszán pattant ki, amikor a tápéi lakosok megtudták, hogy a gyermekotthonba magatartás és viselkedészavaros, valamint pszichoaktív szerekkel küzdő, "problémás" gyerekek kerülnek. Mint Juhász Gyula elmondta, az otthon ellen több mint 3000 aláírás gyűlt össze. A város akkor ezt úgy kommunikálta, hogy "tanulási zavarokkal" küszködő gyermekeket költöztetnek az épületbe. Ezzel szemben azonban kiderült, hogy a speciális gyermekotthonba disszociális tüneteket hordozó magatartási és viselkedészavaros, pszichoaktív szerekkel küzdő, alkalmasint bűnelkövető gyerekek kerülhetnek.

Juhász Gyula szerint a tápéi épület egyáltalán nem megfelelő az ilyen gondokkal küszködő gyerekek elhelyezésére, hiszen számos kritériumnak nem felel meg, amelyet maga a szakmai előírások is alátámasztanak. Ilyen például a lakóingatlanok és a főút, vagy a kocsmák közelsége. Juhász Gyula ugyanakkor elmondta, hogy a tervezett nevelőotthon mellett élők leginkább a konfliktusoktól tartanak, hiszen a magatartászavaros gyerekek nehezen kezelhetők.

A képviselő véleménye szerint a minden szempontból megfelelő, Szőregi úti otthon lakóinak költöztetése mögött valójában ingatlanspekuláció húzódik meg. Juhász szerint a város ugyanakkor törvényt sértett, amikor a helyi lakosság vélemény nyilvánítási jogát korlátozta, valamint a lakosság elutasítása és a hely alkalmatlansága ellenére tovább erőltette a beruházást.

A KDNP-s politikus ugyanakkor elismerte, hogy az épületet valóban szépen újjá varázsolták, a gond csak éppen az, hogy a kiindulási összeg közel háromszorosáért. Az elvárt funkciók egy részét pedig az új ingatlan sem tartalmazza, hiszen az épületet körbevevő kerítés például lepusztult, arra nem költöttek, de hiányzik a biztonsági kamera és a tűzvédelmi rendszer is. Az épületből szintén hiányoznak a raktárhelyiségek. A politikus azt sem érti, hogy miért nem tartós bútorokat szereztek be a projekt keretében.

2010. júniusában az Európai Szociális Alap monitoring ellenőrzése rámutatott a hiányosságokra, például a projekt költségvetése nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek. Ráadásul nem ez az egyetlen hiányosság, amit az ellenőrzés feltárt.

A város 2010. augusztusa óta nem tudta megszerezni a tápéi otthon működéséhez szükséges engedélyeket, miközben a gyámhivatal ellenőrzése megállapította, hogy a "régi", Szőregi úti ingatlan megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A végső szót pedig úgy tűnik, hogy a Csongrád Megyei Gyámhivatal december 1-jei végzése jelentheti. Juhász Gyula szerint rendezni kell a kötelező szakellátás keretében zajló speciális gyermekotthoni gondozás jogi helyzetét, mivel a februári közgyűlési döntés ex-lex állapotot teremtett.

A szakellátást olyan telephelyen kell és lehet folytatni, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel. A politikus ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a város már így is több millió forint normatív támogatástól esett el, amely a gyerekek után járt volna.

Az engedélyekkel nem rendelkező épület számára olyan funkciót kell kijelölni, amelyhez az engedélyeket megkaphatja. A politikus példaként értelmileg  vagy mozgásukban sérült gyermekek vagy idősek otthonát említette.

A projekt előkészítése és végrehajtása során elkövetett súlyos hibákat, szabálytalanságokat pedig ki kell vizsgálni, amelyet a politikus előterjesztés formájában fog kérni.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player