Programajánló
Mrcius 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Halhatatlan õsforrások
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Bemutatta a BMW az elsõ elektromos meghajtású modelljét
Szegedi hírek Szegedi hírek
Juhász Gyula: Végéhez közeledik a nevelõotthon "átverés show"
Munkatársunktól   2010 December 09, Thursday  

Eldõlni látszik a Tápéra tervezett speciális fiú nevelõotthon ügye, azonban nem azzal az eredménnyel, amire a torony alatt Dr.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
Eldõlni látszik a Tápéra tervezett speciális fiú nevelõotthon ügye, azonban nem azzal az eredménnyel, amire a torony alatt Dr. Botka László polgármester számított - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Juhász Gyula, a Fidesz-KDNP frakció és a városrész önkormányzati képviselõje. A Csongrád Megyei Gyámhivatal végzéssel szüntette meg a Budai Nagy Antal utcai új nevelõotthon mûködési engedély kérelmét, mivel a város a többször meghosszabbított határidõre sem tudta a szükséges hatósági engedélyeket beszerezni. Juhász Gyula szerint a nevelõotthon költöztetésének ügyét súlyos szakmai és politikai hibák, valamint rossz döntések sorozata jellemezte.A "régi" Szõregi úti speciális fiú nevelõotthon kálváriája 3 évvel ezelõtt kezdõdött. Juhász Gyula szerint Botka László polgármester elõször 2007-ben "verte át" a tápéi lakosokat, amikor azt a látszatot keltette, hogy az eladáson kívül a városnak semmilyen terve sincs a Budai Nagy Antal utcai régi iskola épülettel, mint kiderült ekkor már folyt a költöztetés elõkészítése a Szõregi útról Tápéra.

A KDNP-s képviselõ szerint a tervezõ is átvert mindenkit, hiszen egy régi helyszínrajz alapján készítette el az engedélyes tervet, méghozzá úgy, hogy az nem felelt meg a SZÉSZ elõírásainak.

Juhász Gyula szerint emellett az épület szomszédságában lakók elõl is elhallgatták az igazságot, hiszen az elsõ fokú építési engedély még egy konvencionális, melegítõ konyhával felszerelt gyermekotthonról szólt. Fellebezést pedig akkor azért nem nyújtottak be az ott lakók, mert nem voltak tisztában a valódi funkcióval.

A képviselõ szerint ugyanakkor 2008-ban Botka László megtévesztette a közgyûlést is, hogy az átépítéshez Európai Uniós forrást lehessen igénybe venni. Az elõterjesztés azt a látszatot keltette, hogy a projekt szakmailag elõkészített és elvégezték a környezeti hatástanulmányt, valamint a hatásvizsgálat megtörtént. Késõbb azonban kiderült, hogy ez nem így történt.

Juhász Gyula szerint ezután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az Európai Szociális Alap megtévesztése következett, hiszen a 2002-ben, mintegy 85 millió forintból épült korszerû és jogszabályi elõírásoknak is megfelelõ Szõregi úti ingatlanokat úgy állították be, hogy azok "átláthatatlanok" és "balesetveszélyesek" is a gondozottakra nézve. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak, melyet a Gyámhivatal minden évben elvégzett ellenõrzései is igazolnak - tette hozzá a politikus. Mivel a Szõregi úti épületet direkt a speciális nevelõotthon igényeinek megfelelõen alakították ki, ezért ez az érvelés nem is lehetett megalapozott.

A város ugyanakkor a volt tápéi iskolaépület átalakítására 68 millió forint szánt, legalábbis ez szerepel a pályázati anyagban, amely jelenleg 168 milliónál jár.

A nevelõotthonnal kapcsolatos botrány pedig 2009. tavaszán pattant ki, amikor a tápéi lakosok megtudták, hogy a gyermekotthonba magatartás és viselkedészavaros, valamint pszichoaktív szerekkel küzdõ, "problémás" gyerekek kerülnek. Mint Juhász Gyula elmondta, az otthon ellen több mint 3000 aláírás gyûlt össze. A város akkor ezt úgy kommunikálta, hogy "tanulási zavarokkal" küszködõ gyermekeket költöztetnek az épületbe. Ezzel szemben azonban kiderült, hogy a speciális gyermekotthonba disszociális tüneteket hordozó magatartási és viselkedészavaros, pszichoaktív szerekkel küzdõ, alkalmasint bûnelkövetõ gyerekek kerülhetnek.

Juhász Gyula szerint a tápéi épület egyáltalán nem megfelelõ az ilyen gondokkal küszködõ gyerekek elhelyezésére, hiszen számos kritériumnak nem felel meg, amelyet maga a szakmai elõírások is alátámasztanak. Ilyen például a lakóingatlanok és a fõút, vagy a kocsmák közelsége. Juhász Gyula ugyanakkor elmondta, hogy a tervezett nevelõotthon mellett élõk leginkább a konfliktusoktól tartanak, hiszen a magatartászavaros gyerekek nehezen kezelhetõk.

A képviselõ véleménye szerint a minden szempontból megfelelõ, Szõregi úti otthon lakóinak költöztetése mögött valójában ingatlanspekuláció húzódik meg. Juhász szerint a város ugyanakkor törvényt sértett, amikor a helyi lakosság vélemény nyilvánítási jogát korlátozta, valamint a lakosság elutasítása és a hely alkalmatlansága ellenére tovább erõltette a beruházást.

A KDNP-s politikus ugyanakkor elismerte, hogy az épületet valóban szépen újjá varázsolták, a gond csak éppen az, hogy a kiindulási összeg közel háromszorosáért. Az elvárt funkciók egy részét pedig az új ingatlan sem tartalmazza, hiszen az épületet körbevevõ kerítés például lepusztult, arra nem költöttek, de hiányzik a biztonsági kamera és a tûzvédelmi rendszer is. Az épületbõl szintén hiányoznak a raktárhelyiségek. A politikus azt sem érti, hogy miért nem tartós bútorokat szereztek be a projekt keretében.

2010. júniusában az Európai Szociális Alap monitoring ellenõrzése rámutatott a hiányosságokra, például a projekt költségvetése nem felel meg a pályázati kiírás feltételeinek. Ráadásul nem ez az egyetlen hiányosság, amit az ellenõrzés feltárt.

A város 2010. augusztusa óta nem tudta megszerezni a tápéi otthon mûködéséhez szükséges engedélyeket, miközben a gyámhivatal ellenõrzése megállapította, hogy a "régi", Szõregi úti ingatlan megfelel a jogszabályi elõírásoknak.

A végsõ szót pedig úgy tûnik, hogy a Csongrád Megyei Gyámhivatal december 1-jei végzése jelentheti. Juhász Gyula szerint rendezni kell a kötelezõ szakellátás keretében zajló speciális gyermekotthoni gondozás jogi helyzetét, mivel a februári közgyûlési döntés ex-lex állapotot teremtett.

A szakellátást olyan telephelyen kell és lehet folytatni, amely rendelkezik a szükséges engedélyekkel. A politikus ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a város már így is több millió forint normatív támogatástól esett el, amely a gyerekek után járt volna.

Az engedélyekkel nem rendelkezõ épület számára olyan funkciót kell kijelölni, amelyhez az engedélyeket megkaphatja. A politikus példaként értelmileg  vagy mozgásukban sérült gyermekek vagy idõsek otthonát említette.

A projekt elõkészítése és végrehajtása során elkövetett súlyos hibákat, szabálytalanságokat pedig ki kell vizsgálni, amelyet a politikus elõterjesztés formájában fog kérni.


Hozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player