Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
Az erdélyi konyha ízei
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Almáskertek ajándéka
Munkatársunktól   2010 October 11, Monday  
Image
Az alma a nyár derekától a következõ tavaszig kelleti magát a gyümölcsstandokon, így nem kell csodálkozni, hogy belõle fogyasztunk a legtöbbet. Ha nem frissen, ropogósan, akkor valamilyen süteményben.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Almás bögrés

hozzávalók 4 fõre: 
4 bögre apró kockára vágott alma
1/2 bögre magozott meggy (befõtt)
1/2 bögre apróra vágott dió
3/4 bögre kristálycukor
2 bögre finomliszt
1/2 bögre étolaj
4 egész tojás
1 kk. fahéj
1 kk. sütõpor
1 kk. szódabikarbona

elkészítés 
A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
175 fokra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük.


Mézes-almás muffin

hozzávalók 4 fõre  15 dkg finomliszt
10 dkg darált dió
1 kk sütõpor
1 kk szódabikarbona
reszelt citromhéj
1 alma
15 dkg cukor
3 ek tej
1 tojás
2 ek méz
1 pohár kefir (1,75 -ös)

elkészítés 
A lisztet, a sütõport, a szódabikarbonát, a darált diót egy edényben jól összekeverjük. Egy másik edényben  a cukrot, a tojást, a tejet, a kefirt és a mézet egy fakanállal elkeverjük. Ehhez hozzáadjuk az elsõ pontban leírt lisztes keveréket, valamint a reszelt almát és a reszelt citromhéjat.
Fakanállal elkeverjük.
A  12-es muffinformát papírkapszlikkal kibéleljük és beleadagoljuk a tésztát.
Légkeveréses (175 fokra elõmelegített) sütõben 20-25 perc alatt barnára sütjük.

Almás máglyarakás kiflivel

hozzávalók 4 fõre  300 g kifli
500 ml tej 
1 db citrom reszelt héja 
vanília eszencia 
5 db tojássárga
70 g cukor 
200 g baracklekvár
Almás réteghez: 

700 g alma
30 g cukor 
1 db citrom leve 
1 tk õrölt fahéj
Habhoz: 

70 g cukor 
5 db tojásfehérje

elkészítés 
A kifliket felkarikázzuk, majd egy nagy tálba tesszük. A fél liter tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk, majd a kiflikre öntjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük és ezt is a kiflikre öntjük, jól átforgatjuk. A kivajazott tepsibe tesszük. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, a citrom levével, a fahéjjal, cukorral fedõ alatt puhára pároljuk. Az almát a kiflire rétegezzük, és megkenjük baracklekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a baracklekvárt. Az alma tetejére simítjuk.
Kb 10-15 perc alatt készre sütjük.

Almás palacsinta

hozzávalók 4 fõre 
50 dkg alma
1 ek fahéj
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
2 tojás
30 dkg finomliszt
2 dl víz (vagy szódavíz)
kevés só

elkészítés 
Az almát meghámozzuk és nem túl durvára lereszeljük. A tojásokat felverjük. A liszttel, a vízzel a sóval, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral sûrû palacsintatésztát készítünk. Végén adjuk hozzá az almát. Ha nem elég leveses, akkor még egy kis vízzel hígíthatjuk a tésztát.
Fahéjjal ízesítjük. Egy serpenyõben kevés olajat forrósítunk és a masszából tenyérnyi lepényeket sütünk. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.


Almás csiga

hozzávalók 4 fõre  50 dkg rétesliszt
2 dkg élesztõ
5 dkg cukor
2,5 dl tej
3 cs vaníliás cukor
csipet só
csipet reszelt citromhéj
9 dkg vaj
1 db tojás
5 db alma
10 dkg dióbél
4 tk õrölt fahéj


nyújtáshoz:liszt
csigák kenéséhez: olaj
tepsi kikenéséhez: vaj

elkészítés 
A szétmorzsolt élesztõt keverjük el 1 teáskanál cukorral, 2 evõkanál langyos tejjel, valamint 1 evõkanál liszttel, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
A maradék lisztet és cukrot tegyük egy keverõtálba, és adjunk hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, a sót, valamint a citromhéjat. 5 dkg vajat olvasszunk meg, hagyjuk kihûlni, majd a megkelt élesztõvel és tojással együtt adjuk a keverõtál tartalmához. A maradék tejet is öntsük hozzá. Az egészet gyúrjuk tésztává, és tegyük félre kelni. Az almákat hámozzuk meg, és durván reszeljük le. A diót törjük apróbb-nagyobb darabokra. A belisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 7 mm vastagságúra a megkelt tésztát. A maradék vajat olvasszuk meg, és kenjük át vele. Osszuk el rajta a reszelt almát, majd szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral, a fahéjjal, valamint a dióval. A tésztát csavarjuk fel, és vágjuk 3 cm vastag szeletekre. Kenjük meg olajjal, aztán a kivajazott tepsibe téve 15 percig hagyjuk kelni a csigákat. 5 percig 200 fokra elõmelegített sütõben süssük a csigákat, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük készre.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player