3. lap. �sszesen 3.
Almás bögrés
hozzávalók 4 fõre:
4 bögre apró kockára vágott alma
1/2 bögre magozott meggy (befõtt)
1/2 bögre apróra vágott dió
3/4 bögre kristálycukor
2 bögre finomliszt
1/2 bögre étolaj
4 egész tojás
1 kk. fahéj
1 kk. sütõpor
1 kk. szódabikarbona
elkészítés
A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük.
A többi hozzávalóval elkeverjük és tepsibe öntjük.
175 fokra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük.
Mézes-almás muffin
hozzávalók 4 fõre 15 dkg finomliszt
10 dkg darált dió
1 kk sütõpor
1 kk szódabikarbona
reszelt citromhéj
1 alma
15 dkg cukor
3 ek tej
1 tojás
2 ek méz
1 pohár kefir (1,75 -ös)
elkészítés
A lisztet, a sütõport, a szódabikarbonát, a darált diót egy edényben jól összekeverjük. Egy másik edényben a cukrot, a tojást, a tejet, a kefirt és a mézet egy fakanállal elkeverjük. Ehhez hozzáadjuk az elsõ pontban leírt lisztes keveréket, valamint a reszelt almát és a reszelt citromhéjat.
Fakanállal elkeverjük.
A 12-es muffinformát papírkapszlikkal kibéleljük és beleadagoljuk a tésztát.
Légkeveréses (175 fokra elõmelegített) sütõben 20-25 perc alatt barnára sütjük.
Almás máglyarakás kiflivel
hozzávalók 4 fõre 300 g kifli
500 ml tej
1 db citrom reszelt héja
vanília eszencia
5 db tojássárga
70 g cukor
200 g baracklekvár
Almás réteghez:
700 g alma
30 g cukor
1 db citrom leve
1 tk õrölt fahéj
Habhoz:
70 g cukor
5 db tojásfehérje
elkészítés
A kifliket felkarikázzuk, majd egy nagy tálba tesszük. A fél liter tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk, majd a kiflikre öntjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük és ezt is a kiflikre öntjük, jól átforgatjuk. A kivajazott tepsibe tesszük. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, a citrom levével, a fahéjjal, cukorral fedõ alatt puhára pároljuk. Az almát a kiflire rétegezzük, és megkenjük baracklekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a baracklekvárt. Az alma tetejére simítjuk.
Kb 10-15 perc alatt készre sütjük.
Almás palacsinta
hozzávalók 4 fõre
50 dkg alma
1 ek fahéj
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
2 tojás
30 dkg finomliszt
2 dl víz (vagy szódavíz)
kevés só
elkészítés
Az almát meghámozzuk és nem túl durvára lereszeljük. A tojásokat felverjük. A liszttel, a vízzel a sóval, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral sûrû palacsintatésztát készítünk. Végén adjuk hozzá az almát. Ha nem elég leveses, akkor még egy kis vízzel hígíthatjuk a tésztát.
Fahéjjal ízesítjük. Egy serpenyõben kevés olajat forrósítunk és a masszából tenyérnyi lepényeket sütünk. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Almás csiga
hozzávalók 4 fõre 50 dkg rétesliszt
2 dkg élesztõ
5 dkg cukor
2,5 dl tej
3 cs vaníliás cukor
csipet só
csipet reszelt citromhéj
9 dkg vaj
1 db tojás
5 db alma
10 dkg dióbél
4 tk õrölt fahéj
nyújtáshoz:liszt
csigák kenéséhez: olaj
tepsi kikenéséhez: vaj
elkészítés
A szétmorzsolt élesztõt keverjük el 1 teáskanál cukorral, 2 evõkanál langyos tejjel, valamint 1 evõkanál liszttel, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
A maradék lisztet és cukrot tegyük egy keverõtálba, és adjunk hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, a sót, valamint a citromhéjat. 5 dkg vajat olvasszunk meg, hagyjuk kihûlni, majd a megkelt élesztõvel és tojással együtt adjuk a keverõtál tartalmához. A maradék tejet is öntsük hozzá. Az egészet gyúrjuk tésztává, és tegyük félre kelni. Az almákat hámozzuk meg, és durván reszeljük le. A diót törjük apróbb-nagyobb darabokra. A belisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 7 mm vastagságúra a megkelt tésztát. A maradék vajat olvasszuk meg, és kenjük át vele. Osszuk el rajta a reszelt almát, majd szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral, a fahéjjal, valamint a dióval. A tésztát csavarjuk fel, és vágjuk 3 cm vastag szeletekre. Kenjük meg olajjal, aztán a kivajazott tepsibe téve 15 percig hagyjuk kelni a csigákat. 5 percig 200 fokra elõmelegített sütõben süssük a csigákat, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük készre.
|< Kezd�
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utols� >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!