Programajánló
M�rcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Uccai dumák
Kapcsolati zûr
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
SEMA: 600+ lóerõs Elantra GT a Bisimototól
Szegedi hírek Szegedi hírek
Országos Családi Könyvtári Napok a Somogyi-könyvtárban is
Munkatársunktól   2010 September 29, Wednesday  

Rengeteg programmal és számos kiállítással készül az október 4-10. között megrendezésre kerülõ Országos Családi Könyvtári Napokra a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai. Ugyanakkor a megye több bibliotékája is bekapcsolódik az programsorozatba.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
2010. október 4-10. között rendezik meg az Országos Családi Könyvtári Napokat, melynek alcíme olvasni érdemes. Az országos programsorozat, melyhez többek között a szegedi Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai is csatlakoztak, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A programsorozat lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen alapvetõ szerepe van a könyvtáraknak az olvasóvá nevelés folyamatában és rávilágítson az olvasás szükségességére és fontosságára.
  • Palánkainé Sebõk Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója:


A szerda délelõtti sajtótájékoztatón Palánkainé Sebõk Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója az Ünnepi Könyvhét mellett az Országos Családi Könyvtári Napokat emelte ki, mint a bibliotéka két leginkább meghatározó és fontos eseményét.
  • Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár pr munkatársa a programokról:


Andóczi Balogh Éva az olvasás és a tanulás fontosságát emelte ki, ugyanakkor mint fogalmazott a könyvtárban szórakozni és kapcsolatokat építeni is lehet. Az egyhetes programsorozat minden napja külön témakörrel foglalkozik, azonban mindnek a fókuszában a család áll. Olvas, tanul, egészséges, gazdálkodik és játszik a család, ez mind egy nap programját jelenti. Minden olyan dolog, amely a tanulásról, az olvasásról szólhat az ezekben a napokban megtalálható lesz a Somogyi-könyvtár kínálatában. Az országos programsorozathoz nem csak a szegedi Somogyi-könyvtár, hanem a megye számos más bibliotékája is csatlakozott egyedi programokkal. Október 4-én elsõ alkalommal kerül sor például a Könyvtárútra, amely lényegében egy kulturális zarándokút, amely számos bibliotékát érint és amelyhez gyalogszerrel vagy éppen kerékpárral is csatlakozhatnak az érdeklõdõk.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a Somogyi-könyvtár saját rendezvényekkel egészíti ki az országos programsorozatot, így a jobbnál-jobb programok nem érnek véget a "Könyves vasárnappal", hiszen október 11-én V. Kulcsár Ildikó újságíró, a Nõk Lapja fõmunkatársa, míg október 14-én Czeizel Endre orvos-genetikus lesz a szegedi bibliotéka vendége.

A szervezõk mindenkit szeretettel várnak.

Tekintse meg a Somogyi-könyvtár programját:

2010. október 11-ig
Moliere: „A képzelt fösvény beteg" címû vígjátékához, valamint  Kálmán Imre: „Csárdáskirálynõ" címû operettjéhez kapcsolódó kiállítás és játék.
A színházi bemutatók elõtt a Somogyi-könyvtár az elõadásokról, a színpadra állított mûvekrõl szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklõdõket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetõk el. A szerencsés megfejtõk színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2010. október  4-10.
I. Könyvtárút
A Könyvtárút kulturális zarándokút, melyet a könyvtárak az olvasás-, a könyv-, és a könyvtárkultúra népszerûsítésére, a könyvtárakban rejlõ lehetõségek minél szélesebb körû bemutatására és az útvonalba esõ természeti és más értékek, látványosságok felfedezésére szerveznek. A könyvtárúthoz csatlakozók gyalog vagy kerékpárral vándorolnak az egyik település könyvtárától a következõ település könyvtáráig. A zarándokcsapatok az útvonal csatlakozott állomáshelyein (az érintett település könyvtárában) váltják egymást.
A csapat a Könyvtárút könyvét viszi magával. A zarándokok a Könyvtárút honlapjára elhelyezett online ûrlapon regisztrálhatják majd magukat.
• Indulás: 2010. október 4-én a Békés Megyei Tudásház és Könyvtártól
• Érkezés: 2010. október 10-én a Tudásközpontba (Pécs)
• A projekt jelenlegi állapotáról a közösségi portálon informálódhatnak az érdeklõdõk: http://konyvtarut.bmk.hu
• A tervezett útvonal: 1. Békéscsaba, 2. Telekgerendás, 3. Csorvás, 4. Orosháza, 5. Székkutas, 6. Hódmezõvásárhely, 7. Algyõ, 8. Szeged, 9. Domaszék, 10. Mórahalom, 11. Ásotthalom, 12. Kisszállás, 13. Mélykút, 14. Tataháza, 15. Felsõszentiván, 16. Csávoly, 17. Baja, 18. Pörböly,
19. Bátaszék, 20. Mórágy, 21. Bonyhád, 22. Mecseknádasd, 23. Pécsvárad 24. Pécs
Csatlakozási szándékát kérjük, Csiszár Andreának jelezze, a 62/425-525/129-es melléken, vagy a [email protected] e-mail címen.
Szeretettel várjuk a Somogyi-könyvtár zarándok csapatába!

2010. október  4. 17.00 óra - helyszín: alagsor
Filmvetítés a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából: Bubryák István válogatása
„Nonius Senior" (50 perc)
Film a Normandiából származó, Mezõhegyesen világhírûvé és magyarrá változott lóról, utódairól, tenyésztésükrõl, egy nemes lófajta kialakulásáról.
Rendezõ: Radó Gyula

2010. október  4.  09. 30-tól 16. 30-ig  óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
eMagyarország Szakmai Nap
Az eMagyarország Centrum továbbképzést szervez az eMagyarország Pontokon dolgozó eTanácsadók részére. A dél-alföldi régió rendezvényének a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épülete ad helyet. A szakmai találkozó célja az eTanácsadók továbbképzése, valamint oldott légkörû beszélgetés keretében tevékenységeik megismerése, segítése.

A szakmai elõadások keretében az eTanácsadók munkájához szükséges gyakorlati ismeretek átadása történik az alábbi témakörökben:
•    Open Source szoftverek az eMagyarország Pontok
•    munkaerõpiaci lehetõségek, szolgáltatások
•    elektronikus adózási ismeretek

2010. október  4.  11.00 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Ringató" babáknak és szüleiknek
A foglalkozást tartja: Vadai Henrietta a Ringató foglalkozásvezetõje. Bemutatkozik a Ringató program, mely kisgyermekkori zenei nevelés a születéstõl a kodályi elvek alapján.

2010. október  4.  09 .30 óra - helyszín: Szõregi fiókkönyvtár
„Ringató" címmel Vadai Henrietta tart énekes, játékos foglalkozást babáknak és mamáknak

2010. október  5.  16.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár, meseszoba
„Olvas a család"
„Csalóka Péter", avagy félember-e a gyerek?
Gondolatok színházról, tanulásról a Csalóka Péter címû gyermekelõadás kapcsán. Kerekasztal beszélgetés szülõkkel, pedagógusokkal Sándor János színházi rendezõ és szakíró vezetésével.
A Szegedi Nemzeti Színház 2010. október 26-tól tûzi mûsorára Weöres Sándor: Csalóka Péter címû mesejátékát. A darab rendezõje Sándor János.

2010. október  5.  16.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár,
„Olvas a család"
„Duruzsoló" - szülõi konzultáció
Olvas-e a család? Az oldott légkörû személyes beszélgetésen lehetõség van a kisiskolás korú gyerekek olvasási, tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylõ családoknak, igényük szerint, megfelelõ módszertani segítséget nyújtsunk életminõségük javításához.
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztõ-gyógypedagógus, mozgásfejlesztõ és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október  5.  15. 00 óra - helyszín: Janikovszky Éva szülõháza (Szeged, Bólyai u. 19.)
„Olvas a család"
„Egy város -egy könyv" - olvasás népszerûsítõ játék ünnepélyes indítása
A Somogyi-könyvtár 2010 júniusában az Ünnepi Könyvhéten indította útjára olvasás népszerûsítõ vetélkedõjét. Az Írországban már nagy hagyománnyal bíró verseny meghonosításával igyekszünk bebizonyítani, hogy Szeged egy valóban könyv és kultúra szeretõ európai város.
Programunkat hagyományteremtõ célzattal indítjuk. Minden évben egy-egy szegedi, vagy Szegedhez kapcsolódó szerzõ könyvéhez kötjük vetélkedõnket. Így valódi közösségeket formálunk a könyvszeretõ szegediekbõl, akik játékos formában nyereményekért összemérhetik tudásukat.
A Szegeden született népszerû írónõ, Janikovszky Éva Szalmaláng címû regényének elolvasására buzdítottunk minden kedves olvasni szeretõt. Október 5-én a szülõházán elhelyezett emléktáblánál emlékezünk meg a szerzõrõl, ezzel jelképesen elindítva az 50 évvel ezelõtt megjelent regényéhez kapcsolódó játékunkat. A velünk játszók idõrõl idõre különbözõ tematikájú on-line totókat tölthetnek ki a könyvtár honlapján, a legjobbak pedig, a 2011-es Ünnepi Könyvhéten mérhetik össze tudásukat.

2010. október  5.  10. 30 óra - helyszín: Északvárosi fiókkönyvtár
A Kis irodalmi terefere klub keretében „Az elsõ magyar királyné: Gizella" címmel beszélgetés, felolvasás felnõtteknek

2010. október  6. 14.00 - 18. 00 óra - helyszín: alagsor, gyermekkönyvtár
„Tanul a család"
Börze és családi délután a Somogyi-könyvtárban
Szakképzési, továbbképzési, továbbtanulási lehetõségekrõl, mûvészeti képzésekrõl, valamint a Somogyi-könyvtár internet-tanfolyamairól bemutatók, tájékoztató kiadványok.

15.30 -16.00:  A sikerhez több út is vezet avagy kalandozások a gasztronómiában - bemutatkozik a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és
Szakközépiskola. Elõadó: Dóka Zoltán igazgatóhelyettes.
16.00 -16.30:  Családi tanulási lehetõségek a MIOK-nál - a MIOK Szegedi Szakképzõ Iskola ajánlatai. Elõadó: Gergó Veronika, levelezõ tagozat és jogi asszisztens képzés koordinátor.
16.30 -17.00:  A zene legyen veled! - a Király-König Péter Zeneiskola növendékeinek hangszeres bemutatója.
17.00 -17.30:  Szeretne a szakma mestere lenni?
Elõadó: Orcsik Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Koordinációs Bizottság elnöke.
17.30 -18.00:  Számítógépes segítség - digitális tananyagok az iskolában. Elõadó: Bozsó Márton, a Mozaik Kiadó munkatársa.
18.00 -18.30:  Iskolarendszerû és iskolarendszeren kívüli szakképzési és felnõttképzési lehetõségek a Szegedi Tudományegyetemen
Elõadó: Tóth Károly, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ programigazgatója.

Látogasson el hozzánk, ismerje meg a börzén bemutatkozó iskolák, szervezetek, cégek kínálatát és könyvtárunk ajánlatát!

2010. október 6. 10.00 óra - helyszín: Odesszai fiókkönyvtár
„Fejlesztõ játékok  kisgyermekkorban" címmel Körösparti Zsuzsanna, a Nefelejcs Tanoda pedagógusa tart játékos foglalkozást kicsiknek és szüleiknek

2010. október 7.  - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Egészséges család"
16.00-16.30:  Kovácsné Valastyán Rita: „Családi házipatika kicsit másképp, avagy gyors segítség az egész családnak alternatív gyógyszerekkel"
16.30-17.30: „Tégy te is egészségedért"  címmel frissen megjelent kötetérõl is beszél egészségnevelés, egészségmegõrzés, felvilágosítás, egészségvédelem témákban. dr. Szirtesi Zoltán háziorvos, a Szegedért Alapítvány 2010. évi díjazottja.
17.30-18.00: Lelki egészségvédelem a családban beszélgetés Tandari-Kovács Mariann, pszichológussal

2010. október 7. 16. 00 óra - helyszín: alagsori klub
Bemutatkozik az „Másként - de élni!" öntevékeny és segítõ nyugdíjas szervezet.
A csoport tagjai szeretettel várják az érdeklõdõket ismerkedésre, közös bábvarrásra.Ízelítõ látható a tagok korábbi munkáiból.

2010. október 7. 18. 00 óra  - helyszín: Rókusi fiókkönyvtár
Antoni Rita irodalomkutató, mûfordító „...mert a vér, az a lélek" - „Vámpírok az irodalomban és a filmben"  címû elõadását hallgathatják meg a misztikus téma iránt érdeklõdõk.

2010. október 8. 15. 00 óra - helyszín: 2. emelet
„Gazdálkodik a család"
„Gazdálkodj okosan!" - az ötletbörzén olvasóink költségcsökkentési tippjeit gyûjtjük össze és adjuk közre az érdeklõdõknek

2010. október 9. 10. 30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Játszik a család"
„A falánk kiscsibe" címû bábmese a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának mesés családi délelõttjén.
A foglalkozást Diószegi Ági és Tóth Andi bábosok tartják.

2010. október 9. 12.00 - 16.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Játszik a család"
Társasjátékok, vetélkedõk a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában a szegedi Gulliver áruház támogatásával

2010. október 9. 10. 00 - 13. 00 óra - helyszín: alagsor
„Játszik a család"
Rejtvényfejtõ Nap - prezentációval és rejtvényfejtõ versennyel a Rejtvényfejtõk Országos Egyesülete (ROE) és a Somogyi-könyvtár szervezésében
Elõadók: Savanya István, rejtvényfejtõ mester és Zsíros János, rejtvényfejtõ mesterjelölt.

Az érdeklõdõk megismerkedhetnek a rejtvényfejtés történetével, a különbözõ rejtvénytípusokkal, a magyarországi rejtvényfejtõ mozgalom kialakulásával.

2010. október 10. 10.00 - 18. 00 óráig - helyszín: A SZKT 1-es villamos vonalán közlekedõ nosztalgia-villamos
„Könyves vasárnap"
„Somogyi-mozgókönyvtár" a nosztalgia-villamoson
Legyen könyvtári tag Ön is! Térítésmentes beiratkozási lehetõség ezen a napon minden velünk utazónak.
A nosztalgia villamos könyvtári olvasójeggyel, menetjeggyel, vagy bérlettel vehetõ igénybe.

2010. október 10. 10.00 - 16. 00 óráig - helyszín: Somogyi-könyvtár fõbejárata elõtti tér
„Könyves vasárnap"
Használt könyvek árusítása, ingyenes beiratkozás és játékos TOTO értékes könyvnyereményekért.

2010. október 10. 10.00 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Könyves vasárnap"
„Micimackó" - mesés, játékos családi vetélkedõ elõzetes jelentkezés és felkészülés alapján

2010. október 10. 15. 00 óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Könyves vasárnap"
„Egy élet a mûvészet szolgálatában" címû kiállítás megnyitója
A tárlat Kopasz Márta festõ- és grafikusmûvész címzetes fõiskolai tanár, Magister Emeritus, Szeged Megyei Jogú Város díszpolgárának munkáiból válogat.
A kiállítást megnyitja: Tandi Lajos újságíró
Közremûködik: a Tömörkény István Gimnázium Leánykara
Vezényel: Dohány Gabriella a Tömörkény István Gimnázium tanára és kórusvezetõje

A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és a Kisgrafika Barátok Körének szegedi csoportjának közös rendezvénye.

Kopasz Márta festõ- és grafikusmûvész idén, október 26-án tölti be 99. születésnapját.   

2010. október 10. 16. 00 óra - helyszín: alagsori klub
„Könyves vasárnap"
„Karácsonyi mesék, álmok, emlékek..." címû szenior  novellapályázat ünnepélyes eredményhirdetése.

2010. október 11.17. 00 óra - helyszín: 1. emelet,  folyóirat-olvasóterem
„Egy korty derû" - találkozás V. Kulcsár Ildikóval, a Nõk Lapja fõmunkatársával

2010. október 12. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülõi konzultáció
A szülõkkel oldott légkörben történõ személyes beszélgetésen lehetõség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylõ családoknak, igényük szerint, megfelelõ módszertani segítséget nyújtsunk életminõségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztõ-gyógypedagógus, mozgásfejlesztõ és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október 12. 17.00 óra - helyszín: 1. emelet, zeneszoba
Találkozás Pásty Júlia íróval
Közremûködik: Dálnoky Zsóka színmûvésznõ
Pásty Júlia Bródy Sándor-díjat kapott „Naplómmal kettesben" címû regényéért, melybõl film is készült 2001-be. A Szegedi Írók Társaságának elnökségi tagja. Hét kötete látott napvilágot. Publikált az Alföld, a Polisz, a Napút és a Tekintet folyóiratokban. Elbeszéléseit rendszeresen közli a Szegedtõl Szegedig antológia. Könyvbemutatói voltak Pesten, Szegeden, Hódmezõvásárhelyen és Palicson.

2010. október 14.- helyszín: 1. emelet,  folyóirat-olvasóterem
Somogyi-könyvtári Nap
8.30 óra:   „Helyünk a Világban" - tárlatvezetés.
9.45 óra:  Somogyi Károly mellszobrának megkoszorúzása.
10.00 óra: Ünnepélyes felolvasóülés
 „Valaki, akivel számolni kellett ..." - Vaszy Viktorról hagyatékának tükrében
Elõadó: Dobó Katalin (könyvtáros)
Istvánffy Miklós történetírásának egy különleges példánya a Somogyi-könyvtárban
Elõadó: Szõkefalvi-Nagy Erzsébet (fõkönyvtáros, a gyûjteményi osztály vezetõje)

2010. október 14. 17.00 óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Gyermekáldás - gyermekvállalás
Elõadó: Czeizel Endre orvosgenetikus, címzetes egyetemi tanár, az orvostudományok doktora

2010. október 14.  - helyszín: Szegedi Nemzeti Színház
„Megszólal a szöveg"
A 2010/2011-es színházi évadban folytatódik a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház együttmûködése. Ennek jegyében a könyvtár is bemutatkozik a színház, egyetemisták számára szervezett nyílt napján. Október 14-én a Nagyszínházban, a Somogyi-könyvtár bemutatja, hogy a gyûjteménye révén hogyan kapcsolódik a színházi elõadásokhoz.

2010. október 14. 15. 00 óra
„Királyséták" Szegeden
Az 1883-as szegedi „királynapok", azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár. Október 14-én (csütörtökön) egy rövidebb séta során járhatják végig a vállalkozó kedvû érdeklõdõk a király által fölavatott vagy megtekintett épületek sorát.
A csütörtöki séta délután 3 órakor indul a Dóm téri könyvtár földszintjérõl. Bõvebb információ és elõzetes jelentkezés az [email protected] e-mail címen, illetve a 62/425-525/143-as telefonon.

2010. október 15. 17. 00 óra- helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Kaleidoszkóp Improvizációs Színház interaktív elõadása
A társulat az Országos Családi Könyvtári Napok programsorozat keretein belül lép fel a bibliotékában. Erre a napra olyan témákat választottak, amelyek olvasási élményekhez kapcsolódnak, vagy amelyen belekerülhetnének a család „nagy könyvébe".
A színpadon lévõk egyszerre rendezõi, dramaturgjai és színészei az elhangzott történetnek, és törekednek arra, hogy egymással és a mesélõvel harmóniában, a közönség magával ragadásával transzformálják az elbeszélést élõ, hatásos színpadi képpé. A technika lényege a történetek személyes élményanyagának megragadása és visszatükrözése hangok, képek, mozgások, mondatok, színpadképek segítségével. Ennek megfelelõen a klasszikus playback elõadások azokra a történetekre, érzésekre, élményekre, hangulatokra alapoznak, melyeket a közönség oszt meg a társulattal. Így sokkal kevésbé éles a választóvonal a közönség és a fellépõk között, sokkal nagyobb hangsúly esik a személyességre, a belsõ élményekre, a szubjektív nézõpontokra, és a közönség tagjainak saját közremûködésére, mint a megszokott színházi elõadásokon.

2010. október 16. 08. 00 - 10. 00 óra
„Királyséták" Szegeden
Az 1883-as szegedi „királynapok", azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár.
A király nyomában - ott járhatsz, ahová a király is csak hintóval járt címmel meghirdetett szombati emléktúra szervezõi a könyvtár mellett a Csongrád Megyei Természetjáró Szövetség és a Szegedi Vörös Meteor Sk. Természetjáró Szakosztály. A jelentkezõk három távon, 5, 13 és 20 kilométeres útvonalon vághatnak neki a városnézésnek. Indulás délelõtt 8 és 10 óra között a könyvtár Dóm téri épületébõl. A 10 órakor induló csoportokat mindhárom útvonalon túravezetõ kíséri el. A szombati „királysétákra" a helyszínen jelentkezhetnek az érdeklõdõk.
Bõvebb információ és elõzetes jelentkezés az [email protected] e-mail címen, illetve a 62/425-525/143-es telefonon.

2010. október 18. 14.30óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Két író ötven könyv" - író-olvasó találkozó Nógrádi Gáborral és Nógrádi Gergellyel

2010. október 19. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülõi konzultáció
A szülõkkel oldott légkörben történõ személyes beszélgetésen lehetõség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylõ családoknak, igényük szerint, megfelelõ módszertani segítséget nyújtsunk életminõségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztõ-gyógypedagógus, mozgásfejlesztõ és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október  20. 17.00 óra - 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Erkel Ferenc zeneszerzõ, karmester, zongoramûvész születésének 200. évfordulójára emlékezünk a Zenei Album sorozatban:
Mûsor:
Hunyadi László-nyitány
Zsigmond Zoltán - zongora
Zsigmondné Pap Éva - zongora
A Szózat meg a Himnusz - részlet Gárdonyi Géza elbeszélésébõl
Elõadja: Barnák László
Melinda áriája a Bánk bán címû operából
Kónya Krisztina - ének
Zalánki Rita - zongora
Hazám, hazám - ária a Bánk bán címû operából
Kóbor Tamás - ének
Zalánki Rita  - zongora
Mária és László kettõse - részlet a Hunyadi László címû operából
Kónya Kriszta - ének
Kóbor Tamás - ének
Zalánki Rita - zongora
Ordító áriája  -  a Sarolta címû operából
Altorjay Tamás - ének
Zalánki Rita - zongora
Duo brillante
Kosztándi István - hegedû
Zsigmond Zoltán - zongora

2010. október  20. 17.00 óra - helyszín: alagsor
„Lelkifitness"- elõadás az egészséges kapcsolatokról
Elõadó: Csikósné Monostori Erzsébet (tréner)
Boldogságunk, örömünk és sikerességünk 85%-ban a kapcsolataink minõségén múlik.
De mi jellemzi az egészséges kapcsolatokat? Mit tehetünk a lelki fittségünk érdekében?
Az interaktív elõadáson ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
 
2010. október 26. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülõi konzultáció
A szülõkkel oldott légkörben történõ személyes beszélgetésen lehetõség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylõ családoknak, igényük szerint, megfelelõ módszertani segítséget nyújtsunk életminõségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztõ-gyógypedagógus, mozgásfejlesztõ és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október 30. 10.00-16.00 óráig - helyszín: Somogyi-könyvtár
„Vámpírok bálja" - vámpírok Lord Ruthventõl a Cullen családig
Az érdeklõdõk megismerkedhetnek a vámpírok világával
„Vámpírgenerációk nyomában" - kiállítás
„Az ösztönök a felszínre törnek"- beszélgetés a Twilight saga szereplõirõl
„Vérfakasztó történetek" - Antoni Rita elõadása
„Alkonyat"-tól hajnal hasadtig - vámpírok a filmvásznon.
Elõadó: Jugovits Ildikó
Vámpírsmink kívánságra, tesztek, kvízek, nyereményjátékok.
A Vörös pöttyös könyvek titkai

KIÁLLÍTÁSOK:

2010. október 10-tõl november 17-ig - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Egy élet a mûvészet szolgálatában" - a tárlat Kopasz Márta festõ- és grafikusmûvész címzetes fõiskolai tanár, Magister Emeritus, Szeged Megyei Jogú Város díszpolgárának munkáiból válogat.
Kopasz Márta középiskolai tanulmányait Szegeden az Árpádházi Szent Erzsébet Leánygimnáziumban végezte. A középiskola után az Országos Magyar Királyi Iparmûvészeti Iskolán tanult 1930 és 1936 között. Tanulmányait befejezve visszakerült Szegedre, és a Bölcsészettudományi Karon 1939 és 1952 között rajzlektori tisztet töltött be. 1952-ben a Szegedi Pedagógia Fõiskola Rajz és Mûvészettörténeti Tanszékén adjunktus 1957-ig, amikor is a Hámán Kató Általános Iskolába helyezték át. 1963-tól a Tömörkény István Gimnázium grafikai tanszakán tanít.
Sokrétû munkássága festményekkel indult. Pasztell-akttanulmánnyal nyerte el 1936-ban a Székesfõvárosi Kereskedelmi és Iparkamara aktfestészeti díját. 1941-ben a Közmûvelõdési Palota kupolacsarnokában megrendezett kiállításán pasztellportrékkal és temperaképekkel szerepelt. Temperáin a népélet, a szegedi piacok jellegzetes pillanatait örökítette meg.
Grafikai munkásságát színes temperaplakátokkal kezdte.1959-ben készítette híressé vált Két harsonás címû plakátját a Szabadtéri Játékokra. Fa- és linómetszetein leginkább városkép, történelmi kompozíció és emberábrázolás látható. Múzsa sorozata nemezetközi sikert aratott, ezen alkotások nagy méretû linómetszetek, csipkés korszakának termékei. Ex libris készítéssel a '30-as évek óta foglalkozik. 1966-ban Hamburgban megalakult az ex libris-gyûjtõk nemzetközi szervezete, amely alapító tagjává választotta. Legtöbb alkotásán megjelenik a szeretett város egy-egy épülete. A '70-es években az olajfólia technikával bõvült eszköztára.
1961-ben a Kisgrafika Barátok Köre szegedi csoportjának alapító tagja. Ex libriseivel és kisgrafikáival kiemelkedõ sikereket ért el itthon és a külföldi tárlatokon is.

2010. október 15-21-ig - helyszín: 2. emelet
Kiállítás a 145 éve született Cserzy Mihályról
Cserzy Mihály Szeged elfeledett írója, a századelõ népi életformájának ábrázolója.

2010. október  20-tól november 24-ig  - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Erkel Ferenc zeneszerzõ, karmester, zongoramûvész születésének 200. évfordulójára a könyvtári gyûjteményen keresztül mutatjuk be Erkel Ferenc életét és munkásságát.

2010. október 8-ig - helyszín: Belvárosi Mozi
90 éves a Belvárosi mozi
A tárlat a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból, valamint az egyik mozialapító, Lippai Imre relikviáiból válogat.  Korabeli fotókból, plakátokból, napilapokból, színházi folyóiratokból ismerjük meg a mozi mûködésének korai idõszakát, az alapítástól az államosításig.

2010. szeptember  16-tól október 5-ig. - helyszín: zeneszoba
Ikonkiállítás a Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a Bolgár Baráti Társaság szervezésében

2010. október 22-30-ig - helyszín: 2. emelet
„Hajts ki, hajts ki örömömre Szõlõ venyigéje!" - kiállítás és könyvkiemelés
Téma a bor és az irodalom, melyek évezredek óta édestestvérek.

2010. október 25-tõl november 10-ig - helyszín: földszinti aula
Reklámok  Anno - plakátok a XX. század elejérõl

Dr. Szalay József, egykor szegedi rendõrkapitány gyûjteményébõl származó, nagyméretû politikai és kereskedelmi plakátok a magyar reklámgrafika valódi gyöngyszemei. 

2010. október 25-tõl november 10-ig - helyszín: földszinti aula
„Az okosság sötétben is világít." - 270 éve született Dugonics András
Szeged híres szülöttje, Dugonics András elõtt tiszteleg a sajátkezû kézirataiból, mûveinek mára muzeálissá vált kiadásaiból szerkesztett emlékkiállítás.

2010. október 22-ig - helyszín: földszinti aula
„Helyünk a Világban" - kiállítás a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében.
A magyarság helye Európában, a magyar történelem jelentõs eseményei külföldi szerzõktõl megjelent krónikákban, kiadványokban; régi magyar szerzõk külföldön megjelent munkái; Magyarország területe különleges térképeken képezik a -mintegy 200 muzeális könyvbõl szerkesztett- válogatás fõbb fejezeteit. A kiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fõvárosa rendezvénysorozat hivatalos programja.
 


Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player