Programajánló
Január 2019
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Magazin
Zenei hírek
Gitárprímás Szegeden
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Változó világ
Bulvár
Felmentették Vajnai Attilát az önkényuralmi jelkép viselésének vádja alól
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Testreszabott száguldozás
Buli
Progressive Sun április 25.-én
DOMYAN
Autók
Ezentúl Bugatti Veyronnal is üldözik a bűnt Dubaiban
Szegedi hírek Szegedi hírek
Országos Családi Könyvtári Napok a Somogyi-könyvtárban is
Munkatársunktól   2010 September 29, Wednesday  

Rengeteg programmal és számos kiállítással készül az október 4-10. között megrendezésre kerülő Országos Családi Könyvtári Napokra a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai. Ugyanakkor a megye több bibliotékája is bekapcsolódik az programsorozatba.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
2010. október 4-10. között rendezik meg az Országos Családi Könyvtári Napokat, melynek alcíme olvasni érdemes. Az országos programsorozat, melyhez többek között a szegedi Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai is csatlakoztak, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A programsorozat lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen alapvető szerepe van a könyvtáraknak az olvasóvá nevelés folyamatában és rávilágítson az olvasás szükségességére és fontosságára.
  • Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója:


A szerda délelőtti sajtótájékoztatón Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója az Ünnepi Könyvhét mellett az Országos Családi Könyvtári Napokat emelte ki, mint a bibliotéka két leginkább meghatározó és fontos eseményét.
  • Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár pr munkatársa a programokról:


Andóczi Balogh Éva az olvasás és a tanulás fontosságát emelte ki, ugyanakkor mint fogalmazott a könyvtárban szórakozni és kapcsolatokat építeni is lehet. Az egyhetes programsorozat minden napja külön témakörrel foglalkozik, azonban mindnek a fókuszában a család áll. Olvas, tanul, egészséges, gazdálkodik és játszik a család, ez mind egy nap programját jelenti. Minden olyan dolog, amely a tanulásról, az olvasásról szólhat az ezekben a napokban megtalálható lesz a Somogyi-könyvtár kínálatában. Az országos programsorozathoz nem csak a szegedi Somogyi-könyvtár, hanem a megye számos más bibliotékája is csatlakozott egyedi programokkal. Október 4-én első alkalommal kerül sor például a Könyvtárútra, amely lényegében egy kulturális zarándokút, amely számos bibliotékát érint és amelyhez gyalogszerrel vagy éppen kerékpárral is csatlakozhatnak az érdeklődők.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a Somogyi-könyvtár saját rendezvényekkel egészíti ki az országos programsorozatot, így a jobbnál-jobb programok nem érnek véget a "Könyves vasárnappal", hiszen október 11-én V. Kulcsár Ildikó újságíró, a Nők Lapja főmunkatársa, míg október 14-én Czeizel Endre orvos-genetikus lesz a szegedi bibliotéka vendége.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Tekintse meg a Somogyi-könyvtár programját:

2010. október 11-ig
Moliere: „A képzelt fösvény beteg" című vígjátékához, valamint  Kálmán Imre: „Csárdáskirálynő" című operettjéhez kapcsolódó kiállítás és játék.
A színházi bemutatók előtt a Somogyi-könyvtár az előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2010. október  4-10.
I. Könyvtárút
A Könyvtárút kulturális zarándokút, melyet a könyvtárak az olvasás-, a könyv-, és a könyvtárkultúra népszerűsítésére, a könyvtárakban rejlő lehetőségek minél szélesebb körű bemutatására és az útvonalba eső természeti és más értékek, látványosságok felfedezésére szerveznek. A könyvtárúthoz csatlakozók gyalog vagy kerékpárral vándorolnak az egyik település könyvtárától a következő település könyvtáráig. A zarándokcsapatok az útvonal csatlakozott állomáshelyein (az érintett település könyvtárában) váltják egymást.
A csapat a Könyvtárút könyvét viszi magával. A zarándokok a Könyvtárút honlapjára elhelyezett online űrlapon regisztrálhatják majd magukat.
• Indulás: 2010. október 4-én a Békés Megyei Tudásház és Könyvtártól
• Érkezés: 2010. október 10-én a Tudásközpontba (Pécs)
• A projekt jelenlegi állapotáról a közösségi portálon informálódhatnak az érdeklődők: http://konyvtarut.bmk.hu
• A tervezett útvonal: 1. Békéscsaba, 2. Telekgerendás, 3. Csorvás, 4. Orosháza, 5. Székkutas, 6. Hódmezővásárhely, 7. Algyő, 8. Szeged, 9. Domaszék, 10. Mórahalom, 11. Ásotthalom, 12. Kisszállás, 13. Mélykút, 14. Tataháza, 15. Felsőszentiván, 16. Csávoly, 17. Baja, 18. Pörböly,
19. Bátaszék, 20. Mórágy, 21. Bonyhád, 22. Mecseknádasd, 23. Pécsvárad 24. Pécs
Csatlakozási szándékát kérjük, Csiszár Andreának jelezze, a 62/425-525/129-es melléken, vagy a csiszar@sk-szeged.hu e-mail címen.
Szeretettel várjuk a Somogyi-könyvtár zarándok csapatába!

2010. október  4. 17.00 óra - helyszín: alagsor
Filmvetítés a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából: Bubryák István válogatása
„Nonius Senior" (50 perc)
Film a Normandiából származó, Mezőhegyesen világhírűvé és magyarrá változott lóról, utódairól, tenyésztésükről, egy nemes lófajta kialakulásáról.
Rendező: Radó Gyula

2010. október  4.  09. 30-tól 16. 30-ig  óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
eMagyarország Szakmai Nap
Az eMagyarország Centrum továbbképzést szervez az eMagyarország Pontokon dolgozó eTanácsadók részére. A dél-alföldi régió rendezvényének a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épülete ad helyet. A szakmai találkozó célja az eTanácsadók továbbképzése, valamint oldott légkörű beszélgetés keretében tevékenységeik megismerése, segítése.

A szakmai előadások keretében az eTanácsadók munkájához szükséges gyakorlati ismeretek átadása történik az alábbi témakörökben:
•    Open Source szoftverek az eMagyarország Pontok
•    munkaerőpiaci lehetőségek, szolgáltatások
•    elektronikus adózási ismeretek

2010. október  4.  11.00 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Ringató" babáknak és szüleiknek
A foglalkozást tartja: Vadai Henrietta a Ringató foglalkozásvezetője. Bemutatkozik a Ringató program, mely kisgyermekkori zenei nevelés a születéstől a kodályi elvek alapján.

2010. október  4.  09 .30 óra - helyszín: Szőregi fiókkönyvtár
„Ringató" címmel Vadai Henrietta tart énekes, játékos foglalkozást babáknak és mamáknak

2010. október  5.  16.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár, meseszoba
„Olvas a család"
„Csalóka Péter", avagy félember-e a gyerek?
Gondolatok színházról, tanulásról a Csalóka Péter című gyermekelőadás kapcsán. Kerekasztal beszélgetés szülőkkel, pedagógusokkal Sándor János színházi rendező és szakíró vezetésével.
A Szegedi Nemzeti Színház 2010. október 26-tól tűzi műsorára Weöres Sándor: Csalóka Péter című mesejátékát. A darab rendezője Sándor János.

2010. október  5.  16.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár,
„Olvas a család"
„Duruzsoló" - szülői konzultáció
Olvas-e a család? Az oldott légkörű személyes beszélgetésen lehetőség van a kisiskolás korú gyerekek olvasási, tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylő családoknak, igényük szerint, megfelelő módszertani segítséget nyújtsunk életminőségük javításához.
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő-gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október  5.  15. 00 óra - helyszín: Janikovszky Éva szülőháza (Szeged, Bólyai u. 19.)
„Olvas a család"
„Egy város -egy könyv" - olvasás népszerűsítő játék ünnepélyes indítása
A Somogyi-könyvtár 2010 júniusában az Ünnepi Könyvhéten indította útjára olvasás népszerűsítő vetélkedőjét. Az Írországban már nagy hagyománnyal bíró verseny meghonosításával igyekszünk bebizonyítani, hogy Szeged egy valóban könyv és kultúra szerető európai város.
Programunkat hagyományteremtő célzattal indítjuk. Minden évben egy-egy szegedi, vagy Szegedhez kapcsolódó szerző könyvéhez kötjük vetélkedőnket. Így valódi közösségeket formálunk a könyvszerető szegediekből, akik játékos formában nyereményekért összemérhetik tudásukat.
A Szegeden született népszerű írónő, Janikovszky Éva Szalmaláng című regényének elolvasására buzdítottunk minden kedves olvasni szeretőt. Október 5-én a szülőházán elhelyezett emléktáblánál emlékezünk meg a szerzőről, ezzel jelképesen elindítva az 50 évvel ezelőtt megjelent regényéhez kapcsolódó játékunkat. A velünk játszók időről időre különböző tematikájú on-line totókat tölthetnek ki a könyvtár honlapján, a legjobbak pedig, a 2011-es Ünnepi Könyvhéten mérhetik össze tudásukat.

2010. október  5.  10. 30 óra - helyszín: Északvárosi fiókkönyvtár
A Kis irodalmi terefere klub keretében „Az első magyar királyné: Gizella" címmel beszélgetés, felolvasás felnőtteknek

2010. október  6. 14.00 - 18. 00 óra - helyszín: alagsor, gyermekkönyvtár
„Tanul a család"
Börze és családi délután a Somogyi-könyvtárban
Szakképzési, továbbképzési, továbbtanulási lehetőségekről, művészeti képzésekről, valamint a Somogyi-könyvtár internet-tanfolyamairól bemutatók, tájékoztató kiadványok.

15.30 -16.00:  A sikerhez több út is vezet avagy kalandozások a gasztronómiában - bemutatkozik a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és
Szakközépiskola. Előadó: Dóka Zoltán igazgatóhelyettes.
16.00 -16.30:  Családi tanulási lehetőségek a MIOK-nál - a MIOK Szegedi Szakképző Iskola ajánlatai. Előadó: Gergó Veronika, levelező tagozat és jogi asszisztens képzés koordinátor.
16.30 -17.00:  A zene legyen veled! - a Király-König Péter Zeneiskola növendékeinek hangszeres bemutatója.
17.00 -17.30:  Szeretne a szakma mestere lenni?
Előadó: Orcsik Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mestervizsga Koordinációs Bizottság elnöke.
17.30 -18.00:  Számítógépes segítség - digitális tananyagok az iskolában. Előadó: Bozsó Márton, a Mozaik Kiadó munkatársa.
18.00 -18.30:  Iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli szakképzési és felnőttképzési lehetőségek a Szegedi Tudományegyetemen
Előadó: Tóth Károly, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ programigazgatója.

Látogasson el hozzánk, ismerje meg a börzén bemutatkozó iskolák, szervezetek, cégek kínálatát és könyvtárunk ajánlatát!

2010. október 6. 10.00 óra - helyszín: Odesszai fiókkönyvtár
„Fejlesztő játékok  kisgyermekkorban" címmel Körösparti Zsuzsanna, a Nefelejcs Tanoda pedagógusa tart játékos foglalkozást kicsiknek és szüleiknek

2010. október 7.  - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Egészséges család"
16.00-16.30:  Kovácsné Valastyán Rita: „Családi házipatika kicsit másképp, avagy gyors segítség az egész családnak alternatív gyógyszerekkel"
16.30-17.30: „Tégy te is egészségedért"  címmel frissen megjelent kötetéről is beszél egészségnevelés, egészségmegőrzés, felvilágosítás, egészségvédelem témákban. dr. Szirtesi Zoltán háziorvos, a Szegedért Alapítvány 2010. évi díjazottja.
17.30-18.00: Lelki egészségvédelem a családban beszélgetés Tandari-Kovács Mariann, pszichológussal

2010. október 7. 16. 00 óra - helyszín: alagsori klub
Bemutatkozik az „Másként - de élni!" öntevékeny és segítő nyugdíjas szervezet.
A csoport tagjai szeretettel várják az érdeklődőket ismerkedésre, közös bábvarrásra.Ízelítő látható a tagok korábbi munkáiból.

2010. október 7. 18. 00 óra  - helyszín: Rókusi fiókkönyvtár
Antoni Rita irodalomkutató, műfordító „...mert a vér, az a lélek" - „Vámpírok az irodalomban és a filmben"  című előadását hallgathatják meg a misztikus téma iránt érdeklődők.

2010. október 8. 15. 00 óra - helyszín: 2. emelet
„Gazdálkodik a család"
„Gazdálkodj okosan!" - az ötletbörzén olvasóink költségcsökkentési tippjeit gyűjtjük össze és adjuk közre az érdeklődőknek

2010. október 9. 10. 30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Játszik a család"
„A falánk kiscsibe" című bábmese a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának mesés családi délelőttjén.
A foglalkozást Diószegi Ági és Tóth Andi bábosok tartják.

2010. október 9. 12.00 - 16.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Játszik a család"
Társasjátékok, vetélkedők a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában a szegedi Gulliver áruház támogatásával

2010. október 9. 10. 00 - 13. 00 óra - helyszín: alagsor
„Játszik a család"
Rejtvényfejtő Nap - prezentációval és rejtvényfejtő versennyel a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) és a Somogyi-könyvtár szervezésében
Előadók: Savanya István, rejtvényfejtő mester és Zsíros János, rejtvényfejtő mesterjelölt.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a rejtvényfejtés történetével, a különböző rejtvénytípusokkal, a magyarországi rejtvényfejtő mozgalom kialakulásával.

2010. október 10. 10.00 - 18. 00 óráig - helyszín: A SZKT 1-es villamos vonalán közlekedő nosztalgia-villamos
„Könyves vasárnap"
„Somogyi-mozgókönyvtár" a nosztalgia-villamoson
Legyen könyvtári tag Ön is! Térítésmentes beiratkozási lehetőség ezen a napon minden velünk utazónak.
A nosztalgia villamos könyvtári olvasójeggyel, menetjeggyel, vagy bérlettel vehető igénybe.

2010. október 10. 10.00 - 16. 00 óráig - helyszín: Somogyi-könyvtár főbejárata előtti tér
„Könyves vasárnap"
Használt könyvek árusítása, ingyenes beiratkozás és játékos TOTO értékes könyvnyereményekért.

2010. október 10. 10.00 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Könyves vasárnap"
„Micimackó" - mesés, játékos családi vetélkedő előzetes jelentkezés és felkészülés alapján

2010. október 10. 15. 00 óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Könyves vasárnap"
„Egy élet a művészet szolgálatában" című kiállítás megnyitója
A tárlat Kopasz Márta festő- és grafikusművész címzetes főiskolai tanár, Magister Emeritus, Szeged Megyei Jogú Város díszpolgárának munkáiból válogat.
A kiállítást megnyitja: Tandi Lajos újságíró
Közreműködik: a Tömörkény István Gimnázium Leánykara
Vezényel: Dohány Gabriella a Tömörkény István Gimnázium tanára és kórusvezetője

A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és a Kisgrafika Barátok Körének szegedi csoportjának közös rendezvénye.

Kopasz Márta festő- és grafikusművész idén, október 26-án tölti be 99. születésnapját.   

2010. október 10. 16. 00 óra - helyszín: alagsori klub
„Könyves vasárnap"
„Karácsonyi mesék, álmok, emlékek..." című szenior  novellapályázat ünnepélyes eredményhirdetése.

2010. október 11.17. 00 óra - helyszín: 1. emelet,  folyóirat-olvasóterem
„Egy korty derű" - találkozás V. Kulcsár Ildikóval, a Nők Lapja főmunkatársával

2010. október 12. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülői konzultáció
A szülőkkel oldott légkörben történő személyes beszélgetésen lehetőség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylő családoknak, igényük szerint, megfelelő módszertani segítséget nyújtsunk életminőségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő-gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október 12. 17.00 óra - helyszín: 1. emelet, zeneszoba
Találkozás Pásty Júlia íróval
Közreműködik: Dálnoky Zsóka színművésznő
Pásty Júlia Bródy Sándor-díjat kapott „Naplómmal kettesben" című regényéért, melyből film is készült 2001-be. A Szegedi Írók Társaságának elnökségi tagja. Hét kötete látott napvilágot. Publikált az Alföld, a Polisz, a Napút és a Tekintet folyóiratokban. Elbeszéléseit rendszeresen közli a Szegedtől Szegedig antológia. Könyvbemutatói voltak Pesten, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Palicson.

2010. október 14.- helyszín: 1. emelet,  folyóirat-olvasóterem
Somogyi-könyvtári Nap
8.30 óra:   „Helyünk a Világban" - tárlatvezetés.
9.45 óra:  Somogyi Károly mellszobrának megkoszorúzása.
10.00 óra: Ünnepélyes felolvasóülés
 „Valaki, akivel számolni kellett ..." - Vaszy Viktorról hagyatékának tükrében
Előadó: Dobó Katalin (könyvtáros)
Istvánffy Miklós történetírásának egy különleges példánya a Somogyi-könyvtárban
Előadó: Szőkefalvi-Nagy Erzsébet (főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője)

2010. október 14. 17.00 óra - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Gyermekáldás - gyermekvállalás
Előadó: Czeizel Endre orvosgenetikus, címzetes egyetemi tanár, az orvostudományok doktora

2010. október 14.  - helyszín: Szegedi Nemzeti Színház
„Megszólal a szöveg"
A 2010/2011-es színházi évadban folytatódik a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködése. Ennek jegyében a könyvtár is bemutatkozik a színház, egyetemisták számára szervezett nyílt napján. Október 14-én a Nagyszínházban, a Somogyi-könyvtár bemutatja, hogy a gyűjteménye révén hogyan kapcsolódik a színházi előadásokhoz.

2010. október 14. 15. 00 óra
„Királyséták" Szegeden
Az 1883-as szegedi „királynapok", azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár. Október 14-én (csütörtökön) egy rövidebb séta során járhatják végig a vállalkozó kedvű érdeklődők a király által fölavatott vagy megtekintett épületek sorát.
A csütörtöki séta délután 3 órakor indul a Dóm téri könyvtár földszintjéről. Bővebb információ és előzetes jelentkezés az oros@sk-szeged.hu e-mail címen, illetve a 62/425-525/143-as telefonon.

2010. október 15. 17. 00 óra- helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Kaleidoszkóp Improvizációs Színház interaktív előadása
A társulat az Országos Családi Könyvtári Napok programsorozat keretein belül lép fel a bibliotékában. Erre a napra olyan témákat választottak, amelyek olvasási élményekhez kapcsolódnak, vagy amelyen belekerülhetnének a család „nagy könyvébe".
A színpadon lévők egyszerre rendezői, dramaturgjai és színészei az elhangzott történetnek, és törekednek arra, hogy egymással és a mesélővel harmóniában, a közönség magával ragadásával transzformálják az elbeszélést élő, hatásos színpadi képpé. A technika lényege a történetek személyes élményanyagának megragadása és visszatükrözése hangok, képek, mozgások, mondatok, színpadképek segítségével. Ennek megfelelően a klasszikus playback előadások azokra a történetekre, érzésekre, élményekre, hangulatokra alapoznak, melyeket a közönség oszt meg a társulattal. Így sokkal kevésbé éles a választóvonal a közönség és a fellépők között, sokkal nagyobb hangsúly esik a személyességre, a belső élményekre, a szubjektív nézőpontokra, és a közönség tagjainak saját közreműködésére, mint a megszokott színházi előadásokon.

2010. október 16. 08. 00 - 10. 00 óra
„Királyséták" Szegeden
Az 1883-as szegedi „királynapok", azaz Ferenc József látogatása emlékére idén is várostörténeti túrákat szervez a Somogyi-könyvtár.
A király nyomában - ott járhatsz, ahová a király is csak hintóval járt címmel meghirdetett szombati emléktúra szervezői a könyvtár mellett a Csongrád Megyei Természetjáró Szövetség és a Szegedi Vörös Meteor Sk. Természetjáró Szakosztály. A jelentkezők három távon, 5, 13 és 20 kilométeres útvonalon vághatnak neki a városnézésnek. Indulás délelőtt 8 és 10 óra között a könyvtár Dóm téri épületéből. A 10 órakor induló csoportokat mindhárom útvonalon túravezető kíséri el. A szombati „királysétákra" a helyszínen jelentkezhetnek az érdeklődők.
Bővebb információ és előzetes jelentkezés az oros@sk-szeged.hu e-mail címen, illetve a 62/425-525/143-es telefonon.

2010. október 18. 14.30óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Két író ötven könyv" - író-olvasó találkozó Nógrádi Gáborral és Nógrádi Gergellyel

2010. október 19. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülői konzultáció
A szülőkkel oldott légkörben történő személyes beszélgetésen lehetőség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylő családoknak, igényük szerint, megfelelő módszertani segítséget nyújtsunk életminőségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő-gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október  20. 17.00 óra - 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, zongoraművész születésének 200. évfordulójára emlékezünk a Zenei Album sorozatban:
Műsor:
Hunyadi László-nyitány
Zsigmond Zoltán - zongora
Zsigmondné Pap Éva - zongora
A Szózat meg a Himnusz - részlet Gárdonyi Géza elbeszéléséből
Előadja: Barnák László
Melinda áriája a Bánk bán című operából
Kónya Krisztina - ének
Zalánki Rita - zongora
Hazám, hazám - ária a Bánk bán című operából
Kóbor Tamás - ének
Zalánki Rita  - zongora
Mária és László kettőse - részlet a Hunyadi László című operából
Kónya Kriszta - ének
Kóbor Tamás - ének
Zalánki Rita - zongora
Ordító áriája  -  a Sarolta című operából
Altorjay Tamás - ének
Zalánki Rita - zongora
Duo brillante
Kosztándi István - hegedű
Zsigmond Zoltán - zongora

2010. október  20. 17.00 óra - helyszín: alagsor
„Lelkifitness"- előadás az egészséges kapcsolatokról
Előadó: Csikósné Monostori Erzsébet (tréner)
Boldogságunk, örömünk és sikerességünk 85%-ban a kapcsolataink minőségén múlik.
De mi jellemzi az egészséges kapcsolatokat? Mit tehetünk a lelki fittségünk érdekében?
Az interaktív előadáson ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
 
2010. október 26. 16.30-18.00 óráig - helyszín: gyermekkönyvtár
„Duruzsoló" - szülői konzultáció
A szülőkkel oldott légkörben történő személyes beszélgetésen lehetőség van az óvodás-kisiskolás korú gyerekek tanulási, viselkedési problémáinak megbeszélésére, azok okainak feltárására, tanácsadásra. Célunk, hogy a változást igénylő családoknak, igényük szerint, megfelelő módszertani segítséget nyújtsunk életminőségük javításához.
Szeretettel várjuk,
•    ha szeretné, hogy gyermekénél az iskolához szükséges készségek biztos alapokon nyugodjanak
•    ha az iskolába kerülve a gyermeke szembesül valamilyen problémával
•    ha segítségre van szüksége a gyermeke érzelmeinek rendezésében, a traumák feldolgozásában
A beszélgetést vezeti: Rózsa Vincéné tanító, fejlesztő-gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és Kothencz Zsanett - pszichológus

2010. október 30. 10.00-16.00 óráig - helyszín: Somogyi-könyvtár
„Vámpírok bálja" - vámpírok Lord Ruthventől a Cullen családig
Az érdeklődők megismerkedhetnek a vámpírok világával
„Vámpírgenerációk nyomában" - kiállítás
„Az ösztönök a felszínre törnek"- beszélgetés a Twilight saga szereplőiről
„Vérfakasztó történetek" - Antoni Rita előadása
„Alkonyat"-tól hajnal hasadtig - vámpírok a filmvásznon.
Előadó: Jugovits Ildikó
Vámpírsmink kívánságra, tesztek, kvízek, nyereményjátékok.
A Vörös pöttyös könyvek titkai

KIÁLLÍTÁSOK:

2010. október 10-től november 17-ig - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
„Egy élet a művészet szolgálatában" - a tárlat Kopasz Márta festő- és grafikusművész címzetes főiskolai tanár, Magister Emeritus, Szeged Megyei Jogú Város díszpolgárának munkáiból válogat.
Kopasz Márta középiskolai tanulmányait Szegeden az Árpádházi Szent Erzsébet Leánygimnáziumban végezte. A középiskola után az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolán tanult 1930 és 1936 között. Tanulmányait befejezve visszakerült Szegedre, és a Bölcsészettudományi Karon 1939 és 1952 között rajzlektori tisztet töltött be. 1952-ben a Szegedi Pedagógia Főiskola Rajz és Művészettörténeti Tanszékén adjunktus 1957-ig, amikor is a Hámán Kató Általános Iskolába helyezték át. 1963-tól a Tömörkény István Gimnázium grafikai tanszakán tanít.
Sokrétű munkássága festményekkel indult. Pasztell-akttanulmánnyal nyerte el 1936-ban a Székesfővárosi Kereskedelmi és Iparkamara aktfestészeti díját. 1941-ben a Közművelődési Palota kupolacsarnokában megrendezett kiállításán pasztellportrékkal és temperaképekkel szerepelt. Temperáin a népélet, a szegedi piacok jellegzetes pillanatait örökítette meg.
Grafikai munkásságát színes temperaplakátokkal kezdte.1959-ben készítette híressé vált Két harsonás című plakátját a Szabadtéri Játékokra. Fa- és linómetszetein leginkább városkép, történelmi kompozíció és emberábrázolás látható. Múzsa sorozata nemezetközi sikert aratott, ezen alkotások nagy méretű linómetszetek, csipkés korszakának termékei. Ex libris készítéssel a '30-as évek óta foglalkozik. 1966-ban Hamburgban megalakult az ex libris-gyűjtők nemzetközi szervezete, amely alapító tagjává választotta. Legtöbb alkotásán megjelenik a szeretett város egy-egy épülete. A '70-es években az olajfólia technikával bővült eszköztára.
1961-ben a Kisgrafika Barátok Köre szegedi csoportjának alapító tagja. Ex libriseivel és kisgrafikáival kiemelkedő sikereket ért el itthon és a külföldi tárlatokon is.

2010. október 15-21-ig - helyszín: 2. emelet
Kiállítás a 145 éve született Cserzy Mihályról
Cserzy Mihály Szeged elfeledett írója, a századelő népi életformájának ábrázolója.

2010. október  20-tól november 24-ig  - helyszín: 1. emelet, folyóirat-olvasóterem
Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, zongoraművész születésének 200. évfordulójára a könyvtári gyűjteményen keresztül mutatjuk be Erkel Ferenc életét és munkásságát.

2010. október 8-ig - helyszín: Belvárosi Mozi
90 éves a Belvárosi mozi
A tárlat a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból, valamint az egyik mozialapító, Lippai Imre relikviáiból válogat.  Korabeli fotókból, plakátokból, napilapokból, színházi folyóiratokból ismerjük meg a mozi működésének korai időszakát, az alapítástól az államosításig.

2010. szeptember  16-tól október 5-ig. - helyszín: zeneszoba
Ikonkiállítás a Szegedi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és a Bolgár Baráti Társaság szervezésében

2010. október 22-30-ig - helyszín: 2. emelet
„Hajts ki, hajts ki örömömre Szőlő venyigéje!" - kiállítás és könyvkiemelés
Téma a bor és az irodalom, melyek évezredek óta édestestvérek.

2010. október 25-től november 10-ig - helyszín: földszinti aula
Reklámok  Anno - plakátok a XX. század elejéről

Dr. Szalay József, egykor szegedi rendőrkapitány gyűjteményéből származó, nagyméretű politikai és kereskedelmi plakátok a magyar reklámgrafika valódi gyöngyszemei. 

2010. október 25-től november 10-ig - helyszín: földszinti aula
„Az okosság sötétben is világít." - 270 éve született Dugonics András
Szeged híres szülöttje, Dugonics András előtt tiszteleg a sajátkezű kézirataiból, műveinek mára muzeálissá vált kiadásaiból szerkesztett emlékkiállítás.

2010. október 22-ig - helyszín: földszinti aula
„Helyünk a Világban" - kiállítás a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében.
A magyarság helye Európában, a magyar történelem jelentős eseményei külföldi szerzőktől megjelent krónikákban, kiadványokban; régi magyar szerzők külföldön megjelent munkái; Magyarország területe különleges térképeken képezik a -mintegy 200 muzeális könyvből szerkesztett- válogatás főbb fejezeteit. A kiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat hivatalos programja.
 


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player