Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
VĂ©gre kert a Ligetben
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Az erdélyi konyha ízei
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Grillételek
MunkatársunktĂłl   2010 August 03, Tuesday  
Image
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok kipróbált, fantasztikus grill recept.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Grillezett halfilé citromos majonézzel
 

Hozzávalók:
80 dkg afrikai harcsafilé
Só, õrölt bors
4 gerezd fokhagyma
1 dl olĂ­vaolaj
6 db közepes, héjában fõtt burgonya
20 dkg zöldspárga
20 dkg fehérspárga
4 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
3 dl Globus majonéz
2 db citrom


Elkészítés:
A harcsafilét nagyobb szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával fûszerezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és pár órára a hûtõbe tesszük. A megtisztított burgonyát vastagabbra szeleteljük, a meghámozott spárgákat 4-5 centisre daraboljuk, majd az olvasztott vajon megpirítjuk, sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel fûszerezzük. Az öntethez a majonézt simára keverjük az egyik citrom levével és reszelt héjával, majd beleforgatjuk a másik citrom kockára vágott húsát. Tálaláskor a pirított zöldségeket tányérra halmozzuk, mellé fektetjük a harcsafilét, és rálocsoljuk a citromos majonézmártást.
 
 
Grillezett lazac
 

Hozzávalók:
60 dkg lazac-szelet
2 gerezd fokhagyma
2 csokor kapor
1 citrom
1 dl olĂ­vaolaj
sĂł
bors


Elkészítés:

A kaprot finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a citrom levét jól kinyomjuk. Az olajhoz keverjük a kaprot, a fokhagymát és a citromlevet. A halszeleteket sóval, borssal beszórjuk, majd megkenjük a fuszeres olajjal.
Grillrácson mindkét oldalát 5-5 percig sütjük.
 

Mézes-sörös grillezett csirkemell
 

Hozzávalók:

4 nagyobb csirkemellfilé
mézes-sörös pác

a körethez
4 adag grillen sĂĽlt csemegekukorica

Mézes-sörös pác
2 evõkanál méz
2 dl világos sõr
1 dl olaj
1 kiskanál só
1 mokkáskanál frissen õrölt bors

 

Elkészítés:

A csirkemellfiléket tegyük magas falú tálba, öntsük rá a mézes-sörös pácot, és forgassuk meg benne a húsdarabokat. Fedjük le fóliával, és egy éjszakára tegyük a hûtõbe pácolódni. Fontos hogy egy éjszakát pácolódjon, mert vastag a csirkemell, és akkor finom, ha a belsejét is átjárják az ízek. a Nem árt, ha közben megforgatjuk a páclében a húsdarabokat. Másnap vegyük ki a páclébõl a csirkemelleket, és a forró grillen, lassan süssük pirosra. Forrón, a grillezett csemegekukoricával tálaljuk.

Mézes-sörös pác
A mézet kanalazzuk keverõedénybe, kevergetve öntsük hozzá a sört, az olajat, majd sózzuk, borsozzuk meg.  Az így elkészített pácba máris beletehetjük a csirkemellfiléket. A pác javasolt eltarthatósága, 2 nap hûtõben.
 
 
Töltött csirkecomb paprikával

1 ek friss finomra vágott korianderzöld
2 ek friss finomra vágott bazsalikom levél
4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4 csirkecomb
sĂł, bors
4 piros szĂ­nĂ» paprika
A fûszernövényeket elkeverjük a reszelt sajttal.

A csirkecombok bõrét óvatosan elválasztjuk a hústól, gondosan ügyelve, hogy ne szakadjon be. A sajtos fûszerkeveréket a szárnyas bõre alá nyomkodjuk. A csirkecombokat erõsen sózzuk borsozzuk.

A combokat az egész paprikákkal együtt közepes hõfokon 20 percig grillezzük, közben a paprikát többször megforgatjuk.

A paprikát levesszük a grillrõl, a csirkecombokat megfordítjuk, további 20-25 percig grillezzük, míg a hús porhanyós nem lesz. A tûpróbánál a lének teljesen tisztának kell lennie.

Míg a hús sül, a paprikák héját lehúzzuk, a magházat, az ereket kivágjuk. A megsült combokat kivesszük a grillbõl, 5 percig állni hagyjuk, majd a grillezett paprikával kínáljuk.

Fûszeres rablóhús


2 piros csilipaprika
1 ek olivaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
3 ek világos szójaszósz
1 ek cukor
1 lime leve
15 dkg csirkemell filé
15 dkg vesepecsenye
15 dkg sertésszûzpecsenye
A mártáshoz:

1 ek olaj
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 kk finomra vágott citromfû
5 ek mogyoróvaj mogyoródarabkákkal
1,5 dl kĂłkusztej
1 lime leve
1 kk cukor
1 kk õrölt csilipaprika
olaj a rostély bekenéséhez
továbbá 12 db bambusznyárs

A bambusznyársakat 12 órára beáztatjuk hideg vízbe. A csilipaprika magházát eltávolítjuk, a húsát apró kockákra vágjuk. Az olivaolajat megforrósítjuk, a vöröshagymát és a csilipaprikát 3-4 perc alatt puhára pároljuk. Hozzákeverjük a szójaszószt, a cukrot és a lime levét, majd az így elkészített pácot kihûtjük.

Közben a háromféle húst 6-8 cm vékony csíkokra vágjuk. Lapos tálra tesszük, sertésszûzpecsenye a szósszal leöntjük, egy óra hosszat állni hagyjuk.

A mártáshoz az olajat megforrósítjuk, a fokhagymát és a citromfüvet megforrósítjuk benne. Hozzákeverjük a mogyoróvajat, a cukrot, az õrölt csilipaprikát és a lime levét, felöntjük a kókusztejjel és 1 liter forró vízzel, és takarékon 2-3 percig fõzzük, míg mártás sûrûségû nem lesz. Melegen tartjuk.

A húscsíkokat kivesszük a pácból, majd egyesével cikk-cakkban a nyársra húzzuk. A grill rostélyát egy kevés olajjal megkenjük, a ráhelyezett nyársakat erõs tûzön 4-5 percig grillezzük, közben egyszer megfordítjuk. A meleg mártással együtt kínáljuk.


Tandori csirke


1,5 kg bõrös csirkemell vagy comb
500 gr joghurt
1-1 ek frissen reszelt nyers gyömbér
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 kk õrölt pirospaprika
2 kk sĂł
1 kk õrölt fahéj
1 kk õrölt római kömény
1 kk szárított koriandermag
frissen õrölt feketebors
1 kk õrölt szegfûszeg
olaj a grillrács megkenéséhez
lime szeletkék a díszítéshez
A gyömbért a pirospaprikát a sót a fahéjat a római köményt a koriandert és a szegfûszeget alaposan elkeverjük a joghurtban.

Éles késsel több helyen beirdaljuk a húsdarabokat, majd a joghurtos páccal alaposan bedörzsöljük. Hûtõszekrényben lefedve legalább 8 óra hosszát pihentetjük.

A grillrácsot megkenjük olajjal. A húsdarabokat kivesszük a pácból, lecsepegtetjük, majd közepes hõfokon 40 percig sütjük, amíg teljesen ropogósak nem lesznek.

Megborsozzuk és lime darabokkal díszítve, meleg lepénykenyérrel kínáljuk

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player