Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
A február szépsege: a kocsonya
Borászatok
Pince a Nyakas-hegy lábánál
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Óriás túrógombóc
Óriás túrógombócFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ óriás túrógombócot készít.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Grillételek
MunkatársunktĂłl   2010 August 03, Tuesday  
Image
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok kipróbált, fantasztikus grill recept.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Grillezett kukorica

Grillezés elõtt általában megfõzzük a kukoricát, majd parázson vagy grillsütõn megbarnítjuk - ezáltal a kukoricacukor karamellizálódik, íze kissé édessé alakul. Nagyon finom natúron, vajban vagy olajban megforgatva, de különlegessé varázsolhatjuk néhány fûszerrel is..

Hozzávalók

Csemege kukorica
VĂ­z
Vaj/margarin


Elkészítés

A kukoricákat forró, sós vízben megfõzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd félbe vagy harmadokra törjük (vágjuk).
Elõmelegített grillsütõre tesszük õket, kissé barnára (nem feketére!) grillezzük.
Még forrón vajban megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk.
VerziĂłk

Néhány fûszerkeverékkel fantasztikussá varázsolhatjuk a grillezett kukoricát.

Néhány ötlet:

Kapros verzió: a vajas kukoricákat aprított kaporban megforgatjuk. Ideális grillezett halak mellé.
Mexikói verzió: Fél chilit, 5dkg vajat és egy maréknyi koriandert összeturmixolunk. A fõtt kukoricára kenjük, grillsütõn megbarnítjuk. Tejföllel és zöldcitrommal tálaljuk. Ideális pikáns húsok mellé (ha nem kedveljük a túl erõs ízeket, használat elõtt a chilit magtalanítsuk és vágjuk ki az erét!).
Pikáns verzió: elkeverünk negyed csipetnyi cayenne paprikát, chili port, és sót. A grillezett kukoricára citromlevet csavarunk, a fûszerkeverékkel meghintjük.
Mustáros verzió: 2 ek vajat elkeverünk 1 ek mustárral. A grillezett kukoricákat megforgatjuk a mustáros vajban, sózzuk, borsozzuk.
Sajtos verzió: 1 ek majonézt elkeverünk 3 ek reszelt sajttal (ideális a Parmesan), sóval, borssal, paprikával vagy chili porral. A forró grillezett kukoricára kenjük. 
Fetás verzió: majonézt cayenne paprikával elkeverünk, ezzel a forró grillezett kukoricát megkenjük, feta sajtot morzsálunk rá.
Szalonnás verzió: a fõtt kukoricát szalonnával betekerjük, a grillütõn átsütjük.
Citrusos verzió: 1-1 tk reszelt zöldcitromot, citromot és narancsot elkeverünk kb fél csésze puha vajjal és 1 tk sóval. A grillezett kukoricára kenjük a citrusos vajat.
Zöldfûszeres verzió: 3 ek vegyes aprított zöldfûszert elkeverünk fél tk sóval, 1-2 gerezd préselt fokhagymával és kb fél csésze puha vajjal. A fõtt kukoricára kenjük, grillezzük.

Tippek

A grillezett kukorica ideális grill ételek mellé köretként, különösen hamburger kísérõjeként és  passzol mexikói menübe is.
Gyerekek egyik kedvence, egészséges délutáni snack lehet számukra!
Fogyasszuk langyosan, a maradék hidegen is finom - különösen ha egy késsel a kukoricaszemeket levágjuk, és salátához felhasználjuk.
A kukoricát héjában is meg lehet fõzni - sõt héjában is lehet grillezni, de az utóbbi esetben a kukorica szemek természetesen nem lesznek majd barnák,  így nem is lesz édesebb az íze.
A grillezett kukoricát (hidegen préselt) margarinnal vagy olívaolajjal is tálalhatjuk, ez egészségesebb és vegán étrendbe is passzol. 

Grillezett zöldségek


Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkíni, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, spanyol paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-póré-salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek se macerás pácolást, se sok idõt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa - ezeket azonban érdemes félig vízben megfõzni, és utána a grillsütõre (vagy grill alá) tenni.

A grillezett zöldségeket többféleképpen lehet elkészíteni -  a szabadban (faszenes vagy lávaköves grillsütõn); a konyhában, grillsütõ alatt a sütõben vagy grillserpenyõn. A zöldségeket lehet önmagukban, csoportosan vagy nyárson grillezni. Némely zöldség még pucolást sem igényel - egyben, héjjal együtt mehetnek a grillre. Ilyen pl a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, amelyek héját a grillezés után eltávolítjuk.

A zöldségeket nem szükséges bepácolni, csupán olajjal vékonyan megkenni, hiszen a jellegzetes ízt a grillezés adja - fõleg a faszenek - majd a grillezés után tovább lehet ízesíteni valami egyszerû öntettel. De akik pácolva szeretik,azoknak íme néhány pác és öntet grill zöldségekhez.

 

Grillezett zöldség darabok

A zöldségek vágjuk fel nagyobb darabokra -pl. a cukkínit, padlizsánt, batátát hosszába kb 1cm-es csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót félbe  -  majd egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb 5 percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak! (Tipp: a padlizsánt grillezés elõtt érdemes sós olajban kb 10 percig állni hagyni).

Zöldség nyársak

A zöldségeket vágjuk fel kb 3cm-es darabokra, kenjük meg a páccal vagy olajjal, majd egy elõre beáztatott fapálcikákra (vagy fém nyársakra) tûzdeljük fel õket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk, amelyek grillezési ideje hasonló - pl cukkíni, mini-paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. Félig fõtt újburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is érdemes elõször 2-3 percig vízben forralni) - préseljünk közéjük friss babérleveleket! Ismételten legyünk óvatosak, hogy a zöldségek ne legyenek szenesek!

Grillezett zöldségek sütõben

Télen, vagy ha nincs lehetõségünk nyáron al fresco grillezésre, a konyhai sütõben is grillezhetünk - nyársakat is, bizonyos zöldségeket önmagukban is - de talán érdemesebb több zöldségfélét összevágni (közepes szeletetekre, darabokra), és egy tepsiben grill alatt megsütni, vagy sült zöldségeket készíteni. Ebben az esetben öntsünk a zöldségekre több olajat (amit a sütés után leszûrünk, és salátaöntetként használunk. (Tipp - ha adunk egy chili paprikát (félbe vágva) a zöldségekhez, nagyon pikáns lesz a zöldségek íze!). Ehhez a változathoz  a fent említett zöldségek mellett még alkalmas (egészben) a bébi kukorica, bébi cukkíni is. Paradicsomot mellõzzük, vagy csak az utolsó 5-10 percre tegyük a grill alá. A grillezés ideje a sütõtõl függ -  de kb 15-20 perc.

A grillezett zöldségeket fel lehet használni:

Köretként - kimondottam passzol egyéb grill ételek mellé, de sült húsokhoz, halakhoz is. Tálaljuk natúron, vagy grill öntettel lelocsolva.
Szendvicsekbe - hidegen, melegen nagyon finom töltelék lehet, fõleg mediterrán jellegû szendvicsekbe (pita, ciabatta, focaccia etc).
Pizza feltétkent - különleges ízt adhatunk a pizzának, különösen egy egészséges pizzának.
Salátákhoz -  a grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd adjuk hozzá tésztához, kuszkuszhoz vagy zöldsalátalevelekhez, vagy csupán öntsük le egy egyszerû saláta öntettel
Mártogatósként - a grillezett zöldségeket egy robotgéppel turmixszoljuk össze, adjunk hozzá olívaolajat, citromlevet és egy préselt fokhagymát. Isteni finom mártogatós, amit szendvicskrémként is használhatunk!
Zöldséges ételekhez - a grillezett zöldségeket tovább módosíthatjuk, pl paradicsomszósszal vagy tejszínnel öntsük le,  és szórjuk meg reszelt sajttal majd a grill alatt pirítsuk meg - de azok, akik diétáznak vagy fogyókúráznak, csakis zsírszegény sajtot és joghurtot használjanak!




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player