3. lap. �sszesen 4.
Grillezett kukorica
GrillezĂ©s elõtt általában megfõzzĂĽk a kukoricát, majd parázson vagy grillsĂĽtõn megbarnĂtjuk - ezáltal a kukoricacukor karamellizálĂłdik, Ăze kissĂ© Ă©dessĂ© alakul. Nagyon finom natĂşron, vajban vagy olajban megforgatva, de kĂĽlönlegessĂ© varázsolhatjuk nĂ©hány fĂ»szerrel is..
Hozzávalók
Csemege kukorica
VĂz
Vaj/margarin
ElkĂ©szĂtĂ©s
A kukoricákat forrĂł, sĂłs vĂzben megfõzzĂĽk, hideg vĂzzel leöblĂtjĂĽk, majd fĂ©lbe vagy harmadokra törjĂĽk (vágjuk).
ElõmelegĂtett grillsĂĽtõre tesszĂĽk õket, kissĂ© barnára (nem feketĂ©re!) grillezzĂĽk.
Még forrón vajban megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk.
VerziĂłk
Néhány fûszerkeverékkel fantasztikussá varázsolhatjuk a grillezett kukoricát.
Néhány ötlet:
Kapros verziĂł: a vajas kukoricákat aprĂtott kaporban megforgatjuk. Ideális grillezett halak mellĂ©.
MexikĂłi verziĂł: FĂ©l chilit, 5dkg vajat Ă©s egy marĂ©knyi koriandert összeturmixolunk. A fõtt kukoricára kenjĂĽk, grillsĂĽtõn megbarnĂtjuk. Tejföllel Ă©s zöldcitrommal tálaljuk. Ideális pikáns hĂşsok mellĂ© (ha nem kedveljĂĽk a tĂşl erõs Ăzeket, használat elõtt a chilit magtalanĂtsuk Ă©s vágjuk ki az erĂ©t!).
Pikáns verzió: elkeverünk negyed csipetnyi cayenne paprikát, chili port, és sót. A grillezett kukoricára citromlevet csavarunk, a fûszerkeverékkel meghintjük.
Mustáros verzió: 2 ek vajat elkeverünk 1 ek mustárral. A grillezett kukoricákat megforgatjuk a mustáros vajban, sózzuk, borsozzuk.
Sajtos verziĂł: 1 ek majonĂ©zt elkeverĂĽnk 3 ek reszelt sajttal (ideális a Parmesan), sĂłval, borssal, paprikával vagy chili porral. A forrĂł grillezett kukoricára kenjĂĽk.Â
Fetás verzió: majonézt cayenne paprikával elkeverünk, ezzel a forró grillezett kukoricát megkenjük, feta sajtot morzsálunk rá.
Szalonnás verzió: a fõtt kukoricát szalonnával betekerjük, a grillütõn átsütjük.
Citrusos verzió: 1-1 tk reszelt zöldcitromot, citromot és narancsot elkeverünk kb fél csésze puha vajjal és 1 tk sóval. A grillezett kukoricára kenjük a citrusos vajat.
ZöldfĂ»szeres verziĂł: 3 ek vegyes aprĂtott zöldfĂ»szert elkeverĂĽnk fĂ©l tk sĂłval, 1-2 gerezd prĂ©selt fokhagymával Ă©s kb fĂ©l csĂ©sze puha vajjal. A fõtt kukoricára kenjĂĽk, grillezzĂĽk.
Tippek
A grillezett kukorica ideális grill Ă©telek mellĂ© köretkĂ©nt, kĂĽlönösen hamburger kĂsĂ©rõjekĂ©nt Ă©s passzol mexikĂłi menĂĽbe is.
Gyerekek egyik kedvence, egészséges délutáni snack lehet számukra!
Fogyasszuk langyosan, a maradék hidegen is finom - különösen ha egy késsel a kukoricaszemeket levágjuk, és salátához felhasználjuk.
A kukoricát hĂ©jában is meg lehet fõzni - sõt hĂ©jában is lehet grillezni, de az utĂłbbi esetben a kukorica szemek termĂ©szetesen nem lesznek majd barnák, Ăgy nem is lesz Ă©desebb az Ăze.
A grillezett kukoricát (hidegen prĂ©selt) margarinnal vagy olĂvaolajjal is tálalhatjuk, ez egĂ©szsĂ©gesebb Ă©s vegán Ă©trendbe is passzol.Â
Grillezett zöldségek
Szinte minden zöldsĂ©get lehet grillezni, de kĂĽlönösen alkalmas a cukkĂni, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, spanyol paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-pĂłrĂ©-salotta hagyma, Ă©deskömĂ©ny, gomba, batáta Ă©s spárga, amelyek nem igĂ©nyelnek se macerás pácolást, se sok idõt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábĂ©, kelbimbĂł, pasztinák, zellergumĂł, sárgarĂ©pa - ezeket azonban Ă©rdemes fĂ©lig vĂzben megfõzni, Ă©s utána a grillsĂĽtõre (vagy grill alá) tenni.
A grillezett zöldsĂ©geket többfĂ©lekĂ©ppen lehet elkĂ©szĂteni - a szabadban (faszenes vagy lávaköves grillsĂĽtõn); a konyhában, grillsĂĽtõ alatt a sĂĽtõben vagy grillserpenyõn. A zöldsĂ©geket lehet önmagukban, csoportosan vagy nyárson grillezni. NĂ©mely zöldsĂ©g mĂ©g pucolást sem igĂ©nyel - egyben, hĂ©jjal egyĂĽtt mehetnek a grillre. Ilyen pl a hagyma, fokhagyma, kaliforniai paprika, amelyek hĂ©ját a grillezĂ©s után eltávolĂtjuk.
A zöldsĂ©geket nem szĂĽksĂ©ges bepácolni, csupán olajjal vĂ©konyan megkenni, hiszen a jellegzetes Ăzt a grillezĂ©s adja - fõleg a faszenek - majd a grillezĂ©s után tovább lehet ĂzesĂteni valami egyszerĂ» öntettel. De akik pácolva szeretik,azoknak Ăme nĂ©hány pác Ă©s öntet grill zöldsĂ©gekhez.
Grillezett zöldség darabok
A zöldsĂ©gek vágjuk fel nagyobb darabokra -pl. a cukkĂnit, padlizsánt, batátát hosszába kb 1cm-es csĂkokra, a paradicsomokat, paprikákat, Ă©deskömĂ©ny gumĂłt fĂ©lbe - majd egy ecsettel kenjĂĽk meg vĂ©konyan olĂvaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzĂĽk kb 5 percig, vagy addig, amĂg grillcsĂkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak! (Tipp: a padlizsánt grillezĂ©s elõtt Ă©rdemes sĂłs olajban kb 10 percig állni hagyni).
Zöldség nyársak
A zöldsĂ©geket vágjuk fel kb 3cm-es darabokra, kenjĂĽk meg a páccal vagy olajjal, majd egy elõre beáztatott fapálcikákra (vagy fĂ©m nyársakra) tĂ»zdeljĂĽk fel õket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldsĂ©geket kombináljunk, amelyek grillezĂ©si ideje hasonlĂł - pl cukkĂni, mini-paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. FĂ©lig fõtt Ăşjburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is Ă©rdemes elõször 2-3 percig vĂzben forralni) - prĂ©seljĂĽnk közĂ©jĂĽk friss babĂ©rleveleket! IsmĂ©telten legyĂĽnk Ăłvatosak, hogy a zöldsĂ©gek ne legyenek szenesek!
Grillezett zöldségek sütõben
TĂ©len, vagy ha nincs lehetõsĂ©gĂĽnk nyáron al fresco grillezĂ©sre, a konyhai sĂĽtõben is grillezhetĂĽnk - nyársakat is, bizonyos zöldsĂ©geket önmagukban is - de talán Ă©rdemesebb több zöldsĂ©gfĂ©lĂ©t összevágni (közepes szeletetekre, darabokra), Ă©s egy tepsiben grill alatt megsĂĽtni, vagy sĂĽlt zöldsĂ©geket kĂ©szĂteni. Ebben az esetben öntsĂĽnk a zöldsĂ©gekre több olajat (amit a sĂĽtĂ©s után leszĂ»rĂĽnk, Ă©s salátaöntetkĂ©nt használunk. (Tipp - ha adunk egy chili paprikát (fĂ©lbe vágva) a zöldsĂ©gekhez, nagyon pikáns lesz a zöldsĂ©gek Ăze!). Ehhez a változathoz a fent emlĂtett zöldsĂ©gek mellett mĂ©g alkalmas (egĂ©szben) a bĂ©bi kukorica, bĂ©bi cukkĂni is. Paradicsomot mellõzzĂĽk, vagy csak az utolsĂł 5-10 percre tegyĂĽk a grill alá. A grillezĂ©s ideje a sĂĽtõtõl fĂĽgg - de kb 15-20 perc.
A grillezett zöldségeket fel lehet használni:
Köretként - kimondottam passzol egyéb grill ételek mellé, de sült húsokhoz, halakhoz is. Tálaljuk natúron, vagy grill öntettel lelocsolva.
Szendvicsekbe - hidegen, melegen nagyon finom töltelék lehet, fõleg mediterrán jellegû szendvicsekbe (pita, ciabatta, focaccia etc).
Pizza feltĂ©tkent - kĂĽlönleges Ăzt adhatunk a pizzának, kĂĽlönösen egy egĂ©szsĂ©ges pizzának.
Salátákhoz - a grillezett zöldségeket daraboljuk fel, majd adjuk hozzá tésztához, kuszkuszhoz vagy zöldsalátalevelekhez, vagy csupán öntsük le egy egyszerû saláta öntettel
MártogatĂłskĂ©nt - a grillezett zöldsĂ©geket egy robotgĂ©ppel turmixszoljuk össze, adjunk hozzá olĂvaolajat, citromlevet Ă©s egy prĂ©selt fokhagymát. Isteni finom mártogatĂłs, amit szendvicskrĂ©mkĂ©nt is használhatunk!
ZöldsĂ©ges Ă©telekhez - a grillezett zöldsĂ©geket tovább mĂłdosĂthatjuk, pl paradicsomszĂłsszal vagy tejszĂnnel öntsĂĽk le, és szĂłrjuk meg reszelt sajttal majd a grill alatt pirĂtsuk meg - de azok, akik diĂ©táznak vagy fogyĂłkĂşráznak, csakis zsĂrszegĂ©ny sajtot Ă©s joghurtot használjanak!
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!