2. lap. �sszesen 4.
EgyszerĂ» hamburger
Hozzávalók:
25 dkg friss darált marhahús
1/2 fej lilahagyma
1 ek reszelt parmezán vagy füstölt sajt
1 tk (dijoni) mustár
sĂł, bors
1 ek olaj
a tálaláshoz hamburger vagy más zsemle, zöldségek, szószok
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A hagymát vágjuk aprĂłra, kevĂ©s olajon pirĂtsuk ĂĽvegesre. A többi hozzávalĂłval dolgozzuk össze Ă©s fĂ»szerezzĂĽk a masszát. Formázzunk belõle tenyĂ©rnyi hamburgereket.
KevĂ©s olajat forrĂłsĂtsunk meg a serpenyõben, Ă©s a hamburgereket mindkĂ©t oldalon 6-10 percig sĂĽssĂĽk. Majd vegyĂĽk ki, Ă©s fĂłliába tĂ©ve pihentessĂĽk, amĂg a zsemlĂ©ket elõkĂ©szĂtjĂĽk (ha ilyenkor 1-1 szelet sajtot teszĂĽnk a hamburgerre, rá fog olvadni a fĂłlia alatt, Ă©s máris kĂ©sz a sajtburger).
Tálaljuk szeletelt paradicsommal, uborkával, zöldsaláta levelekkel, ecetes uborkával, kovászos uborkával, pepperonival, ketchuppal, mustárral, majonézzel, tabascoval, ki ahogyan szereti.
MexikĂłi hamburger
Hozzávalók
2 ek napraforgĂł olaj
2 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, préselve
1-2 ek mexikĂłi Chipotle paszta
0.5 tk õrölt római kömény
0.5 kg sovány marha darálthús
1 közepes tojás (kissé felvert)
1 kis marĂ©knyi petrezselyem zöld levĂ©l, aprĂtva
ElkĂ©szĂtĂ©s
A hagymát nagyon pici darabokra felaprĂtjuk, majd forrĂł olajban megpuhĂtjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig kevergetjĂĽk. Hozzáadjuk a chipotle pasztát Ă©s rĂłmai kömĂ©nyt, 1-2 percig sĂĽtjĂĽk. LehĂşzzuk a tĂ»zhelyrõl, hĂ»lni hagyjuk.
Egy keverõ tálba tesszük a húst, tojást, petrezselyem zöldet és a langyosra hûlt hagymás mártást. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Sütésig pihentetjük.
A grill sütõt vagy grill serpenyõt bekapcsoljuk, a hús masszából 6 hamburgert formálunk.
Forró sütõn mindkét oldalon kb 8-10 percig sütjük.
Angol hamburger
Hozzávalók
1 kg darált marhahús
1 kis fej vöröshagyma, aprĂtva
2 gerezd fokhagyma, aprĂtva
2 tk angol vagy Dijoni mustár
1 ek Worcestershire szĂłsz
1 marĂ©knyi aprĂtott petrezselyemzöld
1 nagy csemege vagy kovászos uborka, apró darabokra vágva
1 nagy tojás sárgája
Ízlés szerint só, bors
Tálaláshoz ajánlott:
Zsemle, lilahagyma karikák, paradicsom karikák, grillezett paprika, olvadós sajt (pl Cheddar vagy Gruyére), avokádó szeletek, mustáros majonéz, zöldsaláta levelek
ElkĂ©szĂtĂ©s
A hamburgerhez szükséges hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük a két kezünkkel. Letakarjuk egy tányérral és hûtõszekrényben 1 órán át pihentetjük.
Vizes kĂ©zzel 8 egyforma nagyságĂş gombĂłcot formálunk, amelyeket a kĂ©t tenyerĂĽnk között lapossá nyomunk. A hamburgereket mindkĂ©t oldalon kicsit megolajozzuk egy szilikon ecsettel, Ă©s elõre bemelegĂtett grillsĂĽtõn vagy grillserpenyõben mindkĂ©t oldalon szĂ©p barnára sĂĽtjĂĽk.
Közben a zsemlĂ©ket kettĂ© vágjuk, grill alatt megpirĂtjuk. A sĂĽlt hamburgerek tetejĂ©t vĂ©kony sajtszeletekkel leborĂtjuk, Ă©s grill alá teszzĂĽk 1-2 percre. Amikor a sajt buborĂ©kol, kiveszzĂĽk.
A zsemlĂ©k alját megkenjĂĽk a mustárral elkevert majonĂ©zzel, majd a salátalevelet, paradicsomszeletet, avokádĂł, grillezett paprika szeleteket egymásra tetejĂ©re helyezzĂĽk, amire rányomjuk a sajtos hamburgert, majd lilahagyma karikákkal borĂtjuk. VĂ©gezetĂĽl a zsemle másik felĂ©vel letakarjuk.
Tippek
Tálaljuk sült krumplival és ketchuppal.
Fontos, hogy jó minõségû marhahússal dolgozzunk - érdemes hentessel daráltatni a húst.
A tálaláshoz ajánlott zöldsĂ©geket, alkotĂłelemeket variálhatjuk - pl alkalmazhatunk grillezett zöldsĂ©geket, csemege vagy kovászos uborka karikákat, chutney-t, salsát, paprikát stb.Â
Diétásabb verzió: majonéz helyett csupán mustárral kenjük meg a zsemle alját!
A hamburger massza lefagyaszthatĂł, Ăgy Ă©rdemes több adagot elõkĂ©szĂteni egyszerre - de csakis a hamburger formákat fagyasszuk le, ne az elkevert masszát.
Az angol hamburger ideális grillezĂ©sre, laza szabadtĂ©ri partikra vagy családi ebĂ©dre, vacsorára. A fenti adag 8 nagy hamburgerre elĂ©g, de partikra kĂ©szĂthetĂĽnk kisebb, falat nagyságĂş korongokat is.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!