Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Meggyesek
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Torkos csütörtök felemás érzelmekkel
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Tokaj - Hétszõlõ
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Grillételek
MunkatársunktĂłl   2010 August 03, Tuesday  
Image
A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok kipróbált, fantasztikus grill recept.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

EgyszerĂ» hamburger

Hozzávalók:

25 dkg friss darált marhahús
1/2 fej lilahagyma
1 ek reszelt parmezán vagy füstölt sajt
1 tk (dijoni) mustár
sĂł, bors
1 ek olaj
a tálaláshoz hamburger vagy más zsemle, zöldségek, szószok
Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, kevés olajon pirítsuk üvegesre. A többi hozzávalóval dolgozzuk össze és fûszerezzük a masszát. Formázzunk belõle tenyérnyi hamburgereket.
Kevés olajat forrósítsunk meg a serpenyõben, és a hamburgereket mindkét oldalon 6-10 percig süssük. Majd vegyük ki, és fóliába téve pihentessük, amíg a zsemléket elõkészítjük (ha ilyenkor 1-1 szelet sajtot teszünk a hamburgerre, rá fog olvadni a fólia alatt, és máris kész a sajtburger).
Tálaljuk szeletelt paradicsommal, uborkával, zöldsaláta levelekkel, ecetes uborkával, kovászos uborkával, pepperonival, ketchuppal, mustárral, majonézzel, tabascoval, ki ahogyan szereti.


MexikĂłi hamburger

Hozzávalók

2 ek napraforgĂł olaj
2 kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, préselve
1-2 ek mexikĂłi Chipotle paszta
0.5 tk õrölt római kömény
0.5 kg sovány marha darálthús
1 közepes tojás (kissé felvert)
1 kis maréknyi petrezselyem zöld levél, aprítva

Elkészítés

A hagymát nagyon pici darabokra felaprítjuk, majd forró olajban megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a chipotle pasztát és római köményt, 1-2 percig sütjük. Lehúzzuk a tûzhelyrõl, hûlni hagyjuk.
Egy keverõ tálba tesszük a húst, tojást, petrezselyem zöldet és a langyosra hûlt hagymás mártást. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Sütésig pihentetjük.
A grill sütõt vagy grill serpenyõt bekapcsoljuk, a hús masszából 6 hamburgert formálunk.
Forró sütõn mindkét oldalon kb 8-10 percig sütjük.


Angol hamburger

Hozzávalók

1 kg darált marhahús
1 kis fej vöröshagyma, aprítva
2 gerezd fokhagyma, aprĂ­tva
2 tk angol vagy Dijoni mustár
1 ek Worcestershire szĂłsz
1 maréknyi aprított petrezselyemzöld
1 nagy csemege vagy kovászos uborka, apró darabokra vágva
1 nagy tojás sárgája
Ízlés szerint só, bors
Tálaláshoz ajánlott:

Zsemle, lilahagyma karikák, paradicsom karikák, grillezett paprika, olvadós sajt (pl  Cheddar vagy Gruyére), avokádó szeletek, mustáros majonéz, zöldsaláta levelek

Elkészítés

A hamburgerhez szükséges hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük a két kezünkkel. Letakarjuk egy tányérral és  hûtõszekrényben 1 órán át pihentetjük.
Vizes kézzel 8 egyforma nagyságú gombócot formálunk, amelyeket a két tenyerünk között lapossá nyomunk. A hamburgereket mindkét oldalon kicsit megolajozzuk egy szilikon ecsettel, és elõre bemelegített grillsütõn vagy grillserpenyõben mindkét oldalon szép barnára sütjük.
Közben a zsemléket ketté vágjuk, grill alatt megpirítjuk. A sült hamburgerek tetejét vékony sajtszeletekkel leborítjuk, és grill alá teszzük 1-2 percre. Amikor a sajt buborékol,  kiveszzük.
A zsemlék alját megkenjük a mustárral elkevert majonézzel, majd a salátalevelet, paradicsomszeletet, avokádó, grillezett paprika szeleteket egymásra tetejére helyezzük, amire rányomjuk  a sajtos hamburgert, majd lilahagyma karikákkal borítjuk. Végezetül a zsemle másik felével letakarjuk.


Tippek

Tálaljuk sült krumplival és ketchuppal.
Fontos, hogy jó minõségû marhahússal dolgozzunk - érdemes hentessel daráltatni a húst.
A tálaláshoz ajánlott zöldségeket, alkotóelemeket variálhatjuk - pl alkalmazhatunk grillezett zöldségeket, csemege vagy kovászos uborka karikákat, chutney-t, salsát, paprikát stb. 
Diétásabb verzió: majonéz helyett csupán mustárral kenjük meg a zsemle alját!
A hamburger massza lefagyasztható, így érdemes több adagot elõkészíteni egyszerre - de csakis a hamburger formákat fagyasszuk le, ne az elkevert masszát.
Az angol hamburger ideális grillezésre, laza szabadtéri partikra vagy családi ebédre, vacsorára. A fenti adag 8 nagy hamburgerre elég, de partikra készíthetünk kisebb, falat nagyságú korongokat is.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player