Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Meggyesek
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Készítsünk fagylaltot!
Munkatársunktól   2010 July 08, Thursday  
Image
A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában finom, de számtalan egyéb desszerthez is felhasználható. A fagylalt készítése nagyon egyszerû, és léteznek ol
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Sült fagyi

hozzávalók 4 fõre 
40 dkg dobozos csokifagyi
10 dkg meggy
fél dl rum
4 tojásfehérje
4 ek cukor
1 ek citromlé

A piskótalaphoz:
4 ek liszt
4 tojás
4 ek cukor
1 vaníliás cukor

elkészítés 
A meggyet rumba áztatjuk.
A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:
A négy tojásfehérjébõl pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.
2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Majd a 4 ek lisztet.
Lapos tepsibe öntjük, amelyet elõtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütõpapírral béleljük.
Forró sütõbe téve mérsékelt lángon megsütjük.
Kihûtjük.
A sütõt bekapcsoljuk, alaposan elõmelegítjük.
Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelõt.
A piskótalapot a tálalótálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütõbe!)
A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.
A tojásfehérjébõl a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.
Amikor a sütõ már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.
Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.
Forró sütõben pirosra sütjük  - 10 perc.
A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.
Azonnal tálaljuk.


Karamell fagylalt

hozzávalók 4 fõre 
10+5 dkg kristálycukor
1+1 dl habtejszín
3 dl tej

elkészítés 
A 10 dkg cukrot karamellizáljuk, ha már elég sötét barna, felöntjük a 3 dl tejjel és lassú tûzön addig fõzzük, míg a cukor elolvad.
A tûzrõl levéve az edényt jeges vízbe állítjuk, ha kihûlt, betesszük a hûtõbe 3-4 órára.
1 dl tejszínt felverünk habnak.
A kihûlt karamellás tejbe beleöntünk 1 dl tejszínt és a felvert tejszínhabot, jól összekeverjük és beleöntjük a fagylaltgépbe.
A további munkát a gép elvégzi.


Kávéfagyi

hozzávalók 2 fõre 
10 dkg kávébab
1/2 tk õrölt kávé
3 dl zsíros tej (3,8-4,2 %-os)
3,3 dl habtejszín
1 tubus sûrített tej
2 ek nádcukor
5 tojás sárgája
csipet só

elkészítés 
A tejet, a tejszínt, a sûrítetett tejt és a cukrot összemelegítjük.
Forráspont elérése elõtt lehúzzuk a tûzrõl, hozzáadjuk az egész kávészemeket, lefedjük és infuzionálni hagyjuk a kávébabokat, kb.  egy-két órán át.
Majd a tojássárgákat lazán felverjük, és a kissé felmelegített kávébabos-tejes folyadékot több adagban a tojásokhoz keverjük.
Az egészet visszaöntjük a lábasb és mérsékelt tûzön, kevergetve besûrítjük a krémet. (Akkor kész, mikor a fakanál hátulját bevonja a krém.)
Átszûrjük, hozzákeverjük az õrölt kávét és hûlni hagyjuk.
Hûtõben teljesen lehûtjük a krémet, mielõtt a fagyigépbe öntjük.


Túrófagylalt

hozzávalók 4 fõre 
3 dl tej
1,5 dl tejszín
20 dkg kristálycukor
20 dkg tehéntúró
1 dkg vaníliás cukor
4 cl vanílialikõr
5 dkg mazsola
 
elkészítés 
A tejet és a tejszínt összeöntjük, belekeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és összeforraljuk, majd lehûtjük.
Belekeverjük a villával vagy szitán áttört túrót, a vanílialikõrt (ha gyerekek is esznek belõle, elhagyható), és az áztatott mazsolát (de nélküle is finom).
Mélyhûtõbe tesszük, és megdermesztjük (közben néhányszor villával áttörjük, átforgatjuk).





Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player