2. lap. �sszesen 3.
Sült fagyi
hozzávalók 4 fõre
40 dkg dobozos csokifagyi
10 dkg meggy
fél dl rum
4 tojásfehérje
4 ek cukor
1 ek citromlé
A piskótalaphoz:
4 ek liszt
4 tojás
4 ek cukor
1 vaníliás cukor
elkészítés
A meggyet rumba áztatjuk.
A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:
A négy tojásfehérjébõl pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.
2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Majd a 4 ek lisztet.
Lapos tepsibe öntjük, amelyet elõtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütõpapírral béleljük.
Forró sütõbe téve mérsékelt lángon megsütjük.
Kihûtjük.
A sütõt bekapcsoljuk, alaposan elõmelegítjük.
Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelõt.
A piskótalapot a tálalótálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütõbe!)
A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.
A tojásfehérjébõl a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.
Amikor a sütõ már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.
Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.
Forró sütõben pirosra sütjük - 10 perc.
A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.
Azonnal tálaljuk.
Karamell fagylalt
hozzávalók 4 fõre
10+5 dkg kristálycukor
1+1 dl habtejszín
3 dl tej
elkészítés
A 10 dkg cukrot karamellizáljuk, ha már elég sötét barna, felöntjük a 3 dl tejjel és lassú tûzön addig fõzzük, míg a cukor elolvad.
A tûzrõl levéve az edényt jeges vízbe állítjuk, ha kihûlt, betesszük a hûtõbe 3-4 órára.
1 dl tejszínt felverünk habnak.
A kihûlt karamellás tejbe beleöntünk 1 dl tejszínt és a felvert tejszínhabot, jól összekeverjük és beleöntjük a fagylaltgépbe.
A további munkát a gép elvégzi.
Kávéfagyi
hozzávalók 2 fõre
10 dkg kávébab
1/2 tk õrölt kávé
3 dl zsíros tej (3,8-4,2 %-os)
3,3 dl habtejszín
1 tubus sûrített tej
2 ek nádcukor
5 tojás sárgája
csipet só
elkészítés
A tejet, a tejszínt, a sûrítetett tejt és a cukrot összemelegítjük.
Forráspont elérése elõtt lehúzzuk a tûzrõl, hozzáadjuk az egész kávészemeket, lefedjük és infuzionálni hagyjuk a kávébabokat, kb. egy-két órán át.
Majd a tojássárgákat lazán felverjük, és a kissé felmelegített kávébabos-tejes folyadékot több adagban a tojásokhoz keverjük.
Az egészet visszaöntjük a lábasb és mérsékelt tûzön, kevergetve besûrítjük a krémet. (Akkor kész, mikor a fakanál hátulját bevonja a krém.)
Átszûrjük, hozzákeverjük az õrölt kávét és hûlni hagyjuk.
Hûtõben teljesen lehûtjük a krémet, mielõtt a fagyigépbe öntjük.
Túrófagylalt
hozzávalók 4 fõre
3 dl tej
1,5 dl tejszín
20 dkg kristálycukor
20 dkg tehéntúró
1 dkg vaníliás cukor
4 cl vanílialikõr
5 dkg mazsola
elkészítés
A tejet és a tejszínt összeöntjük, belekeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, és összeforraljuk, majd lehûtjük.
Belekeverjük a villával vagy szitán áttört túrót, a vanílialikõrt (ha gyerekek is esznek belõle, elhagyható), és az áztatott mazsolát (de nélküle is finom).
Mélyhûtõbe tesszük, és megdermesztjük (közben néhányszor villával áttörjük, átforgatjuk).
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!