Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
Fõzzõn velünk Karácsonyra!
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Meggyesek
MunkatársunktĂłl   2010 July 07, Wednesday  
Image
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt is könnyen készíthetünk belõle.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

 

Mázas meggyes kalács

hozzávalók 4 fõre 

Tésztához

1 dl tej
60 g kristálycukor
2 dkg friss élesztõ
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 cs Bourbon vaníliás cukor
1 mk sĂł
450 g liszt


Töltelékhez:

1 üveg meggybefõtt
2 ek cukor
2 ek kukoricaliszt
Kenéshez:

1 tojás
Mázhoz:

2 ek porcukor
1 tk citromlé

elkészítés 
1 dl langyos tejben elkeverünk egy evõkanálnyi cukrot (20 g), a kenyérsütõgép üstjébe öntjük és belemorzsoljuk a 2 dkg friss élesztõt. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztõ, majd hozzáadjuk a maradék 40 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. A liszttel összeszitálunk egy mokkáskanálnyi sót és azt is az üstbe öntjük. Dagasztás + kelesztés programot választjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a meggybefõtt levét, a cukorral felforraljuk, kukoricaliszttel besûrítjük. Belekeverjük a meggyszemeket és hûlni hagyjuk.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy kivajazott 28 cm átmérõjû tortaformába nyomkodjuk. Meleg helyen, letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy evõkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel.
Villával felvert tojással megkenjük a kalácsot. 180 °C-ra elõmelegített sütõben 35 percig sütjük. A sütés félidejében alufóliával letakarjuk. Rácson hûlni hagyjuk.
A két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket.
Elkészítjük a mázat: 2 evõkanálnyi porcukrot simára keverünk 1 teáskanálnyi citromlével. Kisebb zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk annak a sarkára, majd a mázat a kalácsra csurgatjuk.


Meggyes-gyömbéres zsúrtea

hozzávalók 12 fõre 

2 kg fagyasztott meggy olvadáskor kicsurgó leve
3 dkg friss gyömbér
2 citrom leve
kb. 20 dkg méz (ízlés szerint)
1 l fekete tea

elkészítés 
A gyömbért szeletekre vágjuk.
A meggyléhez adva felforraljuk.
Fekete teát fõzünk, a megyléhez öntjük.
Kihûlés után hozzáadjuk a citromlét, édesítjük.
Nyáron majd jégbehûtve, szigorúan!


Meggyszörp

Hozzávalók:
1 kg meggy
1,5 l vĂ­z
1 teáskanál citromsav
1 kávéskanál szalicil
3 kg cukor
Elkészítés:
A meggyet szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a citromsavat, a szalicilt és a vizet. Összekeverjük, és 2 napig állni hagyjuk. Két nap után rászûrjük a cukorra, és miután a cukor elolvadt, üvegekbe rakjuk.

Megjegyzés:
Ezt a szörpöt málnából, eperbõl vagy bodzabogyóból is el lehet készíteni. Nagyon finom és kiadós.


Meggylekvár

hozzávalók

meggy
cukor (0,5 kg/1 kg meggy)

elkészítés 
A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk.
Egy vékony tüllön jól lecsöpögtetjük, hogy csak a meggyhús maradjon.
Kilógrammonként 500 g cukrot számítunk, és a gyümölcshöz keverjük.
Egy ép zománcú lábasba tesszük, és közepes lángon, állandó kevergetés közben fõzni kezdjük.
Elõször habosan forr, majd miután elfõtte a habját, még kb. 3 órán keresztül fõzzük.
Merõkanállal jól kimosott, szaliciles vízzel átöbletett (vagy mikrohullámú sütõben 2-3 perc alatt csírátlanított) üvegekbe töltjük. Celofánnal jól lekötjük.
Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.

 

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player