3. lap. �sszesen 3.
Mázas meggyes kalács
hozzávalĂłk 4 fõreÂ
Tésztához
1 dl tej
60 g kristálycukor
2 dkg friss élesztõ
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
1 cs Bourbon vanĂliás cukor
1 mk sĂł
450 g liszt
Töltelékhez:
1 üveg meggybefõtt
2 ek cukor
2 ek kukoricaliszt
Kenéshez:
1 tojás
Mázhoz:
2 ek porcukor
1 tk citromlé
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
1 dl langyos tejben elkeverĂĽnk egy evõkanálnyi cukrot (20 g), a kenyĂ©rsĂĽtõgĂ©p ĂĽstjĂ©be öntjĂĽk Ă©s belemorzsoljuk a 2 dkg friss Ă©lesztõt. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az Ă©lesztõ, majd hozzáadjuk a maradĂ©k 40 g cukrot, a vanĂliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat. A liszttel összeszitálunk egy mokkáskanálnyi sĂłt Ă©s azt is az ĂĽstbe öntjĂĽk. Dagasztás + kelesztĂ©s programot választjuk.
ElkĂ©szĂtjĂĽk a töltelĂ©ket: a meggybefõtt levĂ©t, a cukorral felforraljuk, kukoricaliszttel besĂ»rĂtjĂĽk. BelekeverjĂĽk a meggyszemeket Ă©s hĂ»lni hagyjuk.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és egy kivajazott 28 cm átmérõjû tortaformába nyomkodjuk. Meleg helyen, letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy evõkanál végét lisztbe mártva, nagyon óvatosan két kört szurkálunk a tésztába és kirakjuk meggyszemekkel.
Villával felvert tojással megkenjĂĽk a kalácsot. 180 °C-ra elõmelegĂtett sĂĽtõben 35 percig sĂĽtjĂĽk. A sĂĽtĂ©s fĂ©lidejĂ©ben alufĂłliával letakarjuk. Rácson hĂ»lni hagyjuk.
A két kör alakú mélyedésbe belekanalazzuk a tölteléket.
ElkĂ©szĂtjĂĽk a mázat: 2 evõkanálnyi porcukrot simára keverĂĽnk 1 teáskanálnyi citromlĂ©vel. Kisebb zacskĂłba töltjĂĽk, pici lyukat vágunk annak a sarkára, majd a mázat a kalácsra csurgatjuk.
Meggyes-gyömbéres zsúrtea
hozzávalĂłk 12 fõreÂ
2 kg fagyasztott meggy olvadáskor kicsurgó leve
3 dkg friss gyömbér
2 citrom leve
kb. 20 dkg mĂ©z (ĂzlĂ©s szerint)
1 l fekete tea
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A gyömbért szeletekre vágjuk.
A meggyléhez adva felforraljuk.
Fekete teát fõzünk, a megyléhez öntjük.
KihĂ»lĂ©s után hozzáadjuk a citromlĂ©t, Ă©desĂtjĂĽk.
Nyáron majd jégbehûtve, szigorúan!
Meggyszörp
Hozzávalók:
1 kg meggy
1,5 l vĂz
1 teáskanál citromsav
1 kávéskanál szalicil
3 kg cukor
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A meggyet szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a citromsavat, a szalicilt és a vizet. Összekeverjük, és 2 napig állni hagyjuk. Két nap után rászûrjük a cukorra, és miután a cukor elolvadt, üvegekbe rakjuk.
Megjegyzés:
Ezt a szörpöt málnábĂłl, eperbõl vagy bodzabogyĂłbĂłl is el lehet kĂ©szĂteni. Nagyon finom Ă©s kiadĂłs.
Meggylekvár
hozzávalók
meggy
cukor (0,5 kg/1 kg meggy)
elkĂ©szĂtĂ©sÂ
A meggyet megmossuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk.
Egy vékony tüllön jól lecsöpögtetjük, hogy csak a meggyhús maradjon.
KilĂłgrammonkĂ©nt 500 g cukrot számĂtunk, Ă©s a gyĂĽmölcshöz keverjĂĽk.
Egy ép zománcú lábasba tesszük, és közepes lángon, állandó kevergetés közben fõzni kezdjük.
Elõször habosan forr, majd miután elfõtte a habját, még kb. 3 órán keresztül fõzzük.
Merõkanállal jĂłl kimosott, szaliciles vĂzzel átöbletett (vagy mikrohullámĂş sĂĽtõben 2-3 perc alatt csĂrátlanĂtott) ĂĽvegekbe töltjĂĽk. Celofánnal jĂłl lekötjĂĽk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
|< Kezdďż˝
< El�z�
1
2
3
K�vetkez� >
Utolsďż˝ >|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!