Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A február szépsege: a kocsonya
Borászatok
Árvay János pincészete
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Mennyei málnásak
Munkatársunktól   2010 June 23, Wednesday  
Image
A zamatos málnának a nyár a szezonja. Fogyassz belõle minél többet, mert gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Íme, néhány különleges recept, amelyekkel még változatosabbá teheti az étrendjét!
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

Málnatorta

Hozzávalók:

• 12 dkg liszt
• 10 dkg cukor
• 1 tojás
• 6 dkg vaj
• hidegen kikeverhetõ vanília krémpor
• 3, 5 dl tej,
• 60 dkg málna
• 2 dl fehérbor
• 2-3 evõkanál málnalekvár (eperlekvárral is helyettesíthetõ)
• 1 csomag zselatinpor
• díszítésül mandulaforgács vagy darált dió

Elkészítés:

A lisztet egy lábosba a tojással, egy evõkanál cukorral, csipet sóval morzsold össze, add hozzá a nem túl puha vajat, és kézzel gyúrd össze puha tésztává. Hûvös helyen pihentesd egy órát.
Egy kerek, kapcsos 22-23 cm-es átmérõjû tortaforma alját és szélét vajazd ki, majd béleld ki a tésztával, úgy, hogy legalább három ujjnyi (3-4cm) magas pereme legyen. Villával szürkáld meg az alját és elõmelegített sütõben süsd kb. 20 percig. Ha kihûlt vedd ki a formából.
A vanília krémport és 3, 5 dl tejet habverõvel keverd kemény habbá és öntsd bele a torta aljába.
A krémhez a málna felét forrald össze a borral és a maradék cukorral és kb. 1 dl vízzel. A zselatinport a zacskóján levõ utasítás szerint áztasd vízbe, a megfõzött málnát villával, vagy botixerrel paszírozd át és keverd össze a zselatinnal. Hagyd állni. A tortába szórd bele a málnaszemeket és öntsd rá a krémet. Tedd a tortát hideg helyre hûlni. A lekvárt mikroba melegítsd fel, kend meg vele a torta oldalát és díszítésül szórj rá mandulaforgácsot, vagy darált diót.
Málnás túrókrém

Hozzávalók: 50 dkg málna, 30 dkg túró, 4 ek méz, 1 tojás

A málnát megtisztítjuk, szitán áttörjük. A tojássárgáját, mézet és a málnavelõt összekeverjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt túrót, majd a masszát habosra vert tojásfehérjével lazítjuk. Kész is a nyár délutáni könnyû és egészséges desszertünk.


Málnaszörp Horváth Rozi módra

Hozzávalók:1 kg málna, 6 dl víz, 1 tk szalicil, 1 kk borkõsav

Porcelántálban összeöntjük és összetörjük a málnát a vízzel és a tartósítószerrel, majd tiszta tüllzacskóba merjük a masszát, felakasztjuk és állni hagyjuk 12 órán keresztül, hogy magától kicsepegjen. Hiába szeretnénk, nyomkodni sajnos nem szabad. A lecsepegett folyadék súlyával egyenlõ cukrot adunk hozzá, amit kevergetve feloldunk benne. Másnap szalicilos vízzel kiforrázott üvegekbe töltjük, majd légmentesen bedugaszoljuk.

 

Meggy-málna dzsem

Ha valaki kísérletezni szeretne különbözõ gyümölcskombinációkban eltett lekvárokkal, a meggy-málna összetételt jó szívvel ajánlhatjuk. Nem is kell 1:1 arányban keverni a gyümölcsöket, másfél kiló magozott meggyhez elég, ha egy kis tálkányi málnát keverünk, máris meghatározó ízzel gazdagítja lekvárunkat. Dzsem fix porral fõzve kevesebb cukorral készíthetõ, sõt a fõzési idõ is nagyban lerövidül.

Málnás tiramisu

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott málna, 1 doboz (25 dkg) mascarpone sajt, 1 citrom, 30 dkg cukor, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag babapiskóta

A málnát tegyünk egy tálba, várjuk meg míg kiolvad. Ízesítsük cukorral, citromlével és vaníliás cukorral. Turmixoljuk, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.Egy másik keverõtálba tegyük a mascarpone sajtot (érdemes elolvasni a doboz tetején lévõ receptet, hogy mennyi cukrot ajánl hozzá!), adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojássárgát. Keverjük jól össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és azt is óvatosan keverjük a sajtos masszához.A babapiskótákat mártogassunk bele a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerül, és a végén sajtkrémmel fejezzük be.Tegyük hûtõbe a sütit legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon. Tálaláskor nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal.

Készíthetjük tiramisu alapporból is, a dobozra írt recept alapján, ekkor kávé helyett málnaszószba kell mártani a piskótákat. Ügyeljünk arra, hogy bemártáskor minél több málnaszósz maradjon a babapiskóta felületén.

 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player