Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habår a piskótåk åztatåsåhoz leginkåbb a marsalåt részesítik elÔnyben, azért szívesen hasznålnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzåból nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almåskertek ajåndéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂŒnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
VĂ©gre kert a Ligetben
Van Dlusztusunk hozzĂĄ
Nyarak ĂŒdĂ­tĂ”je a rozĂ©
Gasztro-folklĂłr
FĂ”zzĂ”n velĂŒnk KarĂĄcsonyra!
BorĂĄszatok
Pince a Nyakas-hegy lĂĄbĂĄnĂĄl
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
Törzsasztal
FrankĂłsĂĄgok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Såndor mesterszakåcs és Ferenczi DezsÔ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta Låszló, az AlgyÔi Halåszcsårda tulajdonosa gasztro-történeti elÔadåsåban a fröccsrÔl beszél.
SztĂĄrinterjĂșk
Gyömbér Låszló, Szatymaz polgårmestere
Gyömbér Låszló mesél életérÔl...
Receptek Receptek
Epres csodĂĄk
MunkatĂĄrsunktĂłl   2010 June 22, Tuesday  
Image
Mindenki szereti, nemcsak azĂ©rt, mert finom, illatos, hanem talĂĄn azĂ©rt is, mert a tavasz elsĂ” gyĂŒmölcse. Friss, lĂ©dĂșs, Ă­zes. LegszĂ­vesebben kilĂłszĂĄmra ennĂ©nk, csak Ășgy magĂĄban, vagy porcukorral meghintve, az Ă©desszĂĄjĂșak tejszĂ­nhabbal.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


 Epres-joghurtos torta


HozzĂĄvalĂłk:

• 200 ml tejszĂ­nhab
• 500 g eper
• zselatin
• 100 g cukor
• fĂ©l citrom leve
• 300 ml natĂșr joghurt

EgyszerĂ», de nagyszerĂ» - ez a könnyĂ» torta nyĂĄri szĂŒlinapok igazi slĂĄgere lehet. Áztassuk hideg vĂ­zbe a 12 lapbĂłl ĂĄllĂł szĂ­ntelen zselatint. MelegĂ­tsĂŒk fel a tejszĂ­nhabot, Ă©s engedjĂŒk fel benne a zselatinlapokat. A megmosott epret turmixoljuk össze, Ă©s adjuk hozzĂĄ a cukrot, a fĂ©l citrom levĂ©t Ă©s a natĂșr joghurtot. Az Ă­gy kapott masszĂĄhoz öntsĂŒk mĂ©g hozzĂĄ a felolvasztott zselĂ©t is, amelyet a tejszĂ­nhez kevertĂŒnk, Ă©s jĂł alaposan dolgozzuk össze. KenjĂŒk ki a tortaformĂĄt olajjal, majd öntsĂŒk bele a masszĂĄt, Ă©s tegyĂŒk hĂ»tĂ”be nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄra.

Tipp: a megkemĂ©nyedett tortĂĄt Ă­zlĂ©s szerint dĂ­szĂ­thetjĂŒk csokiöntettel Ă©s porcukorral meghintett eperrel.


 

 Az igazi gyĂŒmölcspuding 


HozzĂĄvalĂłk:

• 200 g mĂĄlna vagy egyĂ©b aprĂł szemĂ» gyĂŒmölcs
• 1 citrom leve
• 2 evĂ”kanĂĄl cukor
• 1 vanĂ­liĂĄs pudingpor
• babapiskĂłta
• gyĂŒmölcs a dĂ­szĂ­tĂ©shez


ErrĂ”l a finomsĂĄgrĂłl tuti nem lehet elmondani, hogy gyĂŒmölcsöt egy szemet sem lĂĄtott. Egy edĂ©nybe öntsĂŒk bele az epret (vagy egyĂ©b aprĂł szemĂ» gyĂŒmölcsöt), adjuk hozzĂĄ a citrom levĂ©t, öntsĂŒk fel 400 ml vĂ­zzel, Ă©s tegyĂŒk fel fĂ”ni. 100 ml vĂ­zben keverjĂŒk el a pudingport, Ă©s öntsĂŒk hozzĂĄ a forrĂĄsban levĂ” mĂĄlnĂĄs keverĂ©khez. ÁllandĂł kevergetĂ©s mellett fĂ”zzĂŒk, amĂ­g be nem sĂ»rĂ»södik. A pudingot öntsĂŒk poharakba, majd miutĂĄn kihĂ»lt, tegyĂŒk a hĂ»tĂ”be, mert hidegen szervĂ­rozva az igazi. TĂĄlalĂĄs elĂ”tt dĂ­szĂ­tsĂŒk gyĂŒmölccsel, mentalevĂ©llel, babapiskĂłtĂĄval.

 Epres hab citromfûvel


HozzĂĄvalĂłk:

• 2 tojĂĄsfehĂ©rje
• 2 kanĂĄl citromlĂ©
• 100 g szĂ©tnyomott eper
• 40 g porcukor
• 2 kanĂĄl felaprĂ­tott citromfĂ»

Igazi villĂĄmĂ©dessĂ©g igazi Ă­nyenceknek! VerjĂŒk fel a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t a citromlĂ©vel. UtĂĄna keverjĂŒk hozzĂĄ a szĂ©tnyomott epret Ă©s a porcukrot. LegvĂ©gĂŒl adjuk hozzĂĄ a 2 kanĂĄl aprĂłra összevĂĄgott citromfĂŒvet. Az Ă­gy kapott habot szervĂ­rozzuk pohĂĄrban vagy desszertestĂĄlkĂĄban, Ă©s dĂ­szĂ­tsĂŒk eperrel, macskanyelvvel, citromfĂ»levĂ©llel.

Tipp: csakis friss és ellenÔrzött tojåst hasznåljunk!

  Eper csokis tĂșrĂłval


HozzĂĄvalĂłk:

• 500 g eper
• egy tĂ©gely lĂĄgy tĂșrĂł
• egy doboz tejföl
• egy tĂĄbla csokolĂĄdĂ©
• pĂĄr darab ostya

ÉdesszĂĄjĂșak kedvenc csemegĂ©je lesz ez a csokis-epres Ă”rĂŒlet. Az epret megmossuk, szĂ»rĂ”ben lecsöpögtetjĂŒk. A tĂșrĂłt a tejföllel összekeverjĂŒk, Ă©s a felolvasztott csokolĂĄdĂ©val sima krĂ©mmĂ© keverjĂŒk. A pohĂĄrba egy eperrĂ©teget helyezĂŒnk, amelyet az összekevert krĂ©mmel megtetĂ”zĂŒnk. Az Ă­gy kapott rĂ©tegeket addig folytatjuk, amĂ­g meg nem telik a pohĂĄr. Az utolsĂł rĂ©teg a krĂ©m lesz, amelyet Ă­zlĂ©s szerint lereszelt csokolĂĄdĂ©val, illetve csokidarabokkal Ă©s ostyĂĄval dĂ­szĂ­thetĂŒnk. Az alkotĂĄst rövid idĂ”re a hĂ»tĂ”be tesszĂŒk. A csokolĂĄdĂ©nak köszönhetĂ”en, amely a hĂ»tĂ”ben szĂ©pen megkemĂ©nyedik, remek nyĂĄri frissĂ­tĂ”kĂ©nt kĂ­nĂĄlhatjuk.


 Tiramisu angol módra


HozzĂĄvalĂłk:

• 250 g mascarpone
• 200 g sĂ»rĂ» tejföl
• 150 g porcukor
• 3 tojĂĄs
• 120-150 g babapiskĂłta
• 1,5 dl erĂ”s presszĂłkĂĄvĂ©
• 3 kanĂĄl rum
• 400 g eper
• kakaĂłpor dĂ­szĂ­tĂ©sre

Ha csinĂĄltĂĄl mĂĄr valaha tiramisut (nem lĂ©tezik, hogy nem), akkor ezzel a recepttel is boldogulni fogsz, hiszen minden ugyanĂșgy törtĂ©nik, mint a hagyomĂĄnyos verziĂłnĂĄl: a mascarponĂ©t szĂ©pen elkeverjĂŒk a cukorral Ă©s a tejföllel (hasznĂĄlhatsz joghurtot is, de akĂĄr el is hagyhatod), Ă©s hozzĂĄadjuk a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt. EzutĂĄn krĂ©mmĂ© keverjĂŒk az egĂ©szet, Ă©s hozzåöntjĂŒk a felvert tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t is (közben feldobunk egy jĂł erĂ”s kĂĄvĂ©t). VĂ©gĂŒl a rumot is a krĂ©mhez öntjĂŒk, Ă©s az egĂ©sz mehet egy tĂĄlba. Ha kĂ©sz a kĂĄvĂ©, a piskĂłtĂĄkat beĂĄztatjuk, majd elkezdjĂŒk lepakolni Ă”ket egy nagyobb ĂŒvegtĂĄlba. A piskĂłtarĂ©tegre rakjunk egy rĂ©teg krĂ©met Ă©s fĂ©lbevĂĄgott epreket, majd folytassuk addig ezt a mĂ»veletet, amĂ­g el nem fogy az összes alapanyag.

Fontos, hogy a krĂ©mmel fejezzĂŒk be a rĂ©tegezĂ©st, amelyet dĂ­szĂ­tĂ©skĂ©nt kakaĂłporral hintĂŒnk meg. PĂĄr ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be rakjuk, Ă©s hĂ»tve kĂ­nĂĄljuk.

 Kókuszkrém eperrel

HozzĂĄvalĂłk:
• 200 ml kĂłkusztej
• 200 ml tej
• csipet Ă”rölt vanĂ­lia
• 50 g cukor
• 4 zselatinlap
• 250 ml tejföl
• 250 g eper

Egzotikus pohĂĄrkrĂ©m kĂłkuszimĂĄdĂłknak. KeverjĂŒk össze a kĂłkusztejet a tejjel, Ă©s adjuk hozzĂĄ a vanĂ­liĂĄt, majd tegyĂŒk fel fĂ”zni, Ă©s hagyjuk ĂĄllni. A tejhez adjuk hozzĂĄ a beĂĄztatott zselatinlapokat, Ă©s addig keverjĂŒk, amĂ­g szĂ©t nem olvadnak. EzutĂĄn hagyjuk kihĂ»lni. Ha elkezd zselĂ©sedni, keverjĂŒk hozzĂĄ a tejfölt is. Az ĂŒvegpoharakat 2/3 rĂ©szig töltsĂŒk meg krĂ©mmel, Ă©s eperrel, kĂłkuszreszelĂ©kkel dĂ­szĂ­tsĂŒk.


 Epres rolåd


HozzĂĄvalĂłk:
• 4 tojĂĄs
• 150 g kristĂĄlycukor
• 150 g rĂ©tesliszt
• 1 citrom reszelt hĂ©ja
• 250 g eper
• 220 g tejszĂ­n
• habkemĂ©nyĂ­tĂ”

IgazĂĄbĂłl minden a piskĂłtĂĄn mĂșlik, ha az sikerĂŒl, nem tudod elrontani. ElĂ”ször is kĂ©szĂ­tsĂŒk el a piskĂłtatĂ©sztĂĄt. A tojĂĄsok sĂĄrgĂĄjĂĄt Ă©s fehĂ©rjĂ©t vĂĄlasszuk kĂŒlön. A sĂĄrgĂĄjĂĄt a kristĂĄlycukorral keverjĂŒk habosra, majd aprĂĄnkĂ©nt keverjĂŒk bele a lisztet is, amelyben elĂ”zĂ”leg egy kanĂĄl reszelt citromhĂ©jat is elkevertĂŒnk. A fehĂ©rjĂ©bĂ”l kemĂ©ny habot verĂŒnk, Ă©s finoman beledolgozzuk a masszĂĄba a vĂ­zzel egyĂŒtt. Egy tepsit kenjĂŒk ki vajjal Ă©s bĂ©leljĂŒnk ki sĂŒtĂ”papĂ­rral, öntsĂŒk bele a masszĂĄt, majd tegyĂŒk elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”be, Ă©s sĂŒssĂŒk 15 percig.

Ha megsĂŒlt, Ăłvatosan hĂșzzuk le a piskĂłtĂĄrĂłl a sĂŒtĂ”papĂ­rt, amĂ­g mĂ©g meleg, majd tekerjĂŒk fel rolĂĄdformĂĄra, Ă©s csomagoljuk vissza a sĂŒtĂ”papĂ­rba vagy egy konyharuhĂĄba.

Közben mossuk meg az epret, Ă©s vĂĄgjuk kisebb darabokra. EzutĂĄn verjĂŒk fel a tejszĂ­nt, Ă©s adjunk hozzĂĄ habkemĂ©nyĂ­tĂ”t. Óvatosan csavarjuk szĂ©t a rolĂĄdot, Ă©s vegyĂŒk le rĂłla a papĂ­rt. KenjĂŒk meg tejszĂ­nhabbal, szĂłrjuk meg eperrel. Csavarjuk össze, Ă©s tegyĂŒk hĂ»tĂ”be. 1 Ăłra elteltĂ©vel szeletekre vĂĄgva tĂĄlaljuk.


 

   Epres jégkåsa

HozzĂĄvalĂłk:

• 500 g friss eper
• kristĂĄlycukor
• mentalevĂ©l dĂ­szĂ­tĂ©sre


PofonegyszerĂ»en elkĂ©szĂ­thetĂ”, mĂ©gis kĂŒlönleges Ă©s mutatĂłs nyĂĄri frissĂ­tĂ”. Nyomkodjuk szĂ©t az epret villĂĄval, Ă©s Ă­zesĂ­tsĂŒk tetszĂ©s szerint cukorral. Egy tetszĂ”leges formĂĄt bĂ©leljĂŒnk ki folpakkal, töltsĂŒk meg az epres kĂĄsĂĄval, majd tegyĂŒk fagyasztĂłba. TĂĄlalĂĄskor a kĂĄsĂĄt vĂĄgjuk szeletekre, Ă©s dĂ­szĂ­tsĂŒk mentalevĂ©llel, esetleg tejszĂ­nhabbal.
FagyasztĂĄsi idĂ”: 4-6 Ăłra.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player