3. lap. ïżœsszesen 3.
 Epres-joghurtos torta
HozzĂĄvalĂłk:
• 200 ml tejszĂnhab
• 500 g eper
• zselatin
• 100 g cukor
• fĂ©l citrom leve
• 300 ml natĂșr joghurt
EgyszerĂ», de nagyszerĂ» - ez a könnyĂ» torta nyĂĄri szĂŒlinapok igazi slĂĄgere lehet. Ăztassuk hideg vĂzbe a 12 lapbĂłl ĂĄllĂł szĂntelen zselatint. MelegĂtsĂŒk fel a tejszĂnhabot, Ă©s engedjĂŒk fel benne a zselatinlapokat. A megmosott epret turmixoljuk össze, Ă©s adjuk hozzĂĄ a cukrot, a fĂ©l citrom levĂ©t Ă©s a natĂșr joghurtot. Az Ăgy kapott masszĂĄhoz öntsĂŒk mĂ©g hozzĂĄ a felolvasztott zselĂ©t is, amelyet a tejszĂnhez kevertĂŒnk, Ă©s jĂł alaposan dolgozzuk össze. KenjĂŒk ki a tortaformĂĄt olajjal, majd öntsĂŒk bele a masszĂĄt, Ă©s tegyĂŒk hĂ»tĂ”be nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄra.
Tipp: a megkemĂ©nyedett tortĂĄt ĂzlĂ©s szerint dĂszĂthetjĂŒk csokiöntettel Ă©s porcukorral meghintett eperrel.
Â
 Az igazi gyĂŒmölcspudingÂ
HozzĂĄvalĂłk:
• 200 g mĂĄlna vagy egyĂ©b aprĂł szemĂ» gyĂŒmölcs
• 1 citrom leve
• 2 evĂ”kanĂĄl cukor
• 1 vanĂliĂĄs pudingpor
• babapiskĂłta
• gyĂŒmölcs a dĂszĂtĂ©shez
ErrĂ”l a finomsĂĄgrĂłl tuti nem lehet elmondani, hogy gyĂŒmölcsöt egy szemet sem lĂĄtott. Egy edĂ©nybe öntsĂŒk bele az epret (vagy egyĂ©b aprĂł szemĂ» gyĂŒmölcsöt), adjuk hozzĂĄ a citrom levĂ©t, öntsĂŒk fel 400 ml vĂzzel, Ă©s tegyĂŒk fel fĂ”ni. 100 ml vĂzben keverjĂŒk el a pudingport, Ă©s öntsĂŒk hozzĂĄ a forrĂĄsban levĂ” mĂĄlnĂĄs keverĂ©khez. ĂllandĂł kevergetĂ©s mellett fĂ”zzĂŒk, amĂg be nem sĂ»rĂ»södik. A pudingot öntsĂŒk poharakba, majd miutĂĄn kihĂ»lt, tegyĂŒk a hĂ»tĂ”be, mert hidegen szervĂrozva az igazi. TĂĄlalĂĄs elĂ”tt dĂszĂtsĂŒk gyĂŒmölccsel, mentalevĂ©llel, babapiskĂłtĂĄval.
 Epres hab citromfûvel
HozzĂĄvalĂłk:
• 2 tojĂĄsfehĂ©rje
• 2 kanĂĄl citromlĂ©
• 100 g szĂ©tnyomott eper
• 40 g porcukor
• 2 kanĂĄl felaprĂtott citromfĂ»
Igazi villĂĄmĂ©dessĂ©g igazi Ănyenceknek! VerjĂŒk fel a tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t a citromlĂ©vel. UtĂĄna keverjĂŒk hozzĂĄ a szĂ©tnyomott epret Ă©s a porcukrot. LegvĂ©gĂŒl adjuk hozzĂĄ a 2 kanĂĄl aprĂłra összevĂĄgott citromfĂŒvet. Az Ăgy kapott habot szervĂrozzuk pohĂĄrban vagy desszertestĂĄlkĂĄban, Ă©s dĂszĂtsĂŒk eperrel, macskanyelvvel, citromfĂ»levĂ©llel.
Tipp: csakis friss és ellenÔrzött tojåst hasznåljunk!
 Eper csokis tĂșrĂłval
HozzĂĄvalĂłk:
• 500 g eper
• egy tĂ©gely lĂĄgy tĂșrĂł
• egy doboz tejföl
• egy tĂĄbla csokolĂĄdĂ©
• pĂĄr darab ostya
ĂdesszĂĄjĂșak kedvenc csemegĂ©je lesz ez a csokis-epres Ă”rĂŒlet. Az epret megmossuk, szĂ»rĂ”ben lecsöpögtetjĂŒk. A tĂșrĂłt a tejföllel összekeverjĂŒk, Ă©s a felolvasztott csokolĂĄdĂ©val sima krĂ©mmĂ© keverjĂŒk. A pohĂĄrba egy eperrĂ©teget helyezĂŒnk, amelyet az összekevert krĂ©mmel megtetĂ”zĂŒnk. Az Ăgy kapott rĂ©tegeket addig folytatjuk, amĂg meg nem telik a pohĂĄr. Az utolsĂł rĂ©teg a krĂ©m lesz, amelyet ĂzlĂ©s szerint lereszelt csokolĂĄdĂ©val, illetve csokidarabokkal Ă©s ostyĂĄval dĂszĂthetĂŒnk. Az alkotĂĄst rövid idĂ”re a hĂ»tĂ”be tesszĂŒk. A csokolĂĄdĂ©nak köszönhetĂ”en, amely a hĂ»tĂ”ben szĂ©pen megkemĂ©nyedik, remek nyĂĄri frissĂtĂ”kĂ©nt kĂnĂĄlhatjuk.
 Tiramisu angol módra
HozzĂĄvalĂłk:
• 250 g mascarpone
• 200 g sĂ»rĂ» tejföl
• 150 g porcukor
• 3 tojĂĄs
• 120-150 g babapiskĂłta
• 1,5 dl erĂ”s presszĂłkĂĄvĂ©
• 3 kanĂĄl rum
• 400 g eper
• kakaĂłpor dĂszĂtĂ©sre
Ha csinĂĄltĂĄl mĂĄr valaha tiramisut (nem lĂ©tezik, hogy nem), akkor ezzel a recepttel is boldogulni fogsz, hiszen minden ugyanĂșgy törtĂ©nik, mint a hagyomĂĄnyos verziĂłnĂĄl: a mascarponĂ©t szĂ©pen elkeverjĂŒk a cukorral Ă©s a tejföllel (hasznĂĄlhatsz joghurtot is, de akĂĄr el is hagyhatod), Ă©s hozzĂĄadjuk a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt. EzutĂĄn krĂ©mmĂ© keverjĂŒk az egĂ©szet, Ă©s hozzåöntjĂŒk a felvert tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t is (közben feldobunk egy jĂł erĂ”s kĂĄvĂ©t). VĂ©gĂŒl a rumot is a krĂ©mhez öntjĂŒk, Ă©s az egĂ©sz mehet egy tĂĄlba. Ha kĂ©sz a kĂĄvĂ©, a piskĂłtĂĄkat beĂĄztatjuk, majd elkezdjĂŒk lepakolni Ă”ket egy nagyobb ĂŒvegtĂĄlba. A piskĂłtarĂ©tegre rakjunk egy rĂ©teg krĂ©met Ă©s fĂ©lbevĂĄgott epreket, majd folytassuk addig ezt a mĂ»veletet, amĂg el nem fogy az összes alapanyag.
Fontos, hogy a krĂ©mmel fejezzĂŒk be a rĂ©tegezĂ©st, amelyet dĂszĂtĂ©skĂ©nt kakaĂłporral hintĂŒnk meg. PĂĄr ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be rakjuk, Ă©s hĂ»tve kĂnĂĄljuk.
 Kókuszkrém eperrel
HozzĂĄvalĂłk:
• 200 ml kĂłkusztej
• 200 ml tej
• csipet Ă”rölt vanĂlia
• 50 g cukor
• 4 zselatinlap
• 250 ml tejföl
• 250 g eper
Egzotikus pohĂĄrkrĂ©m kĂłkuszimĂĄdĂłknak. KeverjĂŒk össze a kĂłkusztejet a tejjel, Ă©s adjuk hozzĂĄ a vanĂliĂĄt, majd tegyĂŒk fel fĂ”zni, Ă©s hagyjuk ĂĄllni. A tejhez adjuk hozzĂĄ a beĂĄztatott zselatinlapokat, Ă©s addig keverjĂŒk, amĂg szĂ©t nem olvadnak. EzutĂĄn hagyjuk kihĂ»lni. Ha elkezd zselĂ©sedni, keverjĂŒk hozzĂĄ a tejfölt is. Az ĂŒvegpoharakat 2/3 rĂ©szig töltsĂŒk meg krĂ©mmel, Ă©s eperrel, kĂłkuszreszelĂ©kkel dĂszĂtsĂŒk.
 Epres rolåd
HozzĂĄvalĂłk:
• 4 tojĂĄs
• 150 g kristĂĄlycukor
• 150 g rĂ©tesliszt
• 1 citrom reszelt hĂ©ja
• 250 g eper
• 220 g tejszĂn
• habkemĂ©nyĂtĂ”
IgazĂĄbĂłl minden a piskĂłtĂĄn mĂșlik, ha az sikerĂŒl, nem tudod elrontani. ElĂ”ször is kĂ©szĂtsĂŒk el a piskĂłtatĂ©sztĂĄt. A tojĂĄsok sĂĄrgĂĄjĂĄt Ă©s fehĂ©rjĂ©t vĂĄlasszuk kĂŒlön. A sĂĄrgĂĄjĂĄt a kristĂĄlycukorral keverjĂŒk habosra, majd aprĂĄnkĂ©nt keverjĂŒk bele a lisztet is, amelyben elĂ”zĂ”leg egy kanĂĄl reszelt citromhĂ©jat is elkevertĂŒnk. A fehĂ©rjĂ©bĂ”l kemĂ©ny habot verĂŒnk, Ă©s finoman beledolgozzuk a masszĂĄba a vĂzzel egyĂŒtt. Egy tepsit kenjĂŒk ki vajjal Ă©s bĂ©leljĂŒnk ki sĂŒtĂ”papĂrral, öntsĂŒk bele a masszĂĄt, majd tegyĂŒk elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”be, Ă©s sĂŒssĂŒk 15 percig.
Ha megsĂŒlt, Ăłvatosan hĂșzzuk le a piskĂłtĂĄrĂłl a sĂŒtĂ”papĂrt, amĂg mĂ©g meleg, majd tekerjĂŒk fel rolĂĄdformĂĄra, Ă©s csomagoljuk vissza a sĂŒtĂ”papĂrba vagy egy konyharuhĂĄba.
Közben mossuk meg az epret, Ă©s vĂĄgjuk kisebb darabokra. EzutĂĄn verjĂŒk fel a tejszĂnt, Ă©s adjunk hozzĂĄ habkemĂ©nyĂtĂ”t. Ăvatosan csavarjuk szĂ©t a rolĂĄdot, Ă©s vegyĂŒk le rĂłla a papĂrt. KenjĂŒk meg tejszĂnhabbal, szĂłrjuk meg eperrel. Csavarjuk össze, Ă©s tegyĂŒk hĂ»tĂ”be. 1 Ăłra elteltĂ©vel szeletekre vĂĄgva tĂĄlaljuk.
Â
  Epres jégkåsa
HozzĂĄvalĂłk:
• 500 g friss eper
• kristĂĄlycukor
• mentalevĂ©l dĂszĂtĂ©sre
PofonegyszerĂ»en elkĂ©szĂthetĂ”, mĂ©gis kĂŒlönleges Ă©s mutatĂłs nyĂĄri frissĂtĂ”. Nyomkodjuk szĂ©t az epret villĂĄval, Ă©s ĂzesĂtsĂŒk tetszĂ©s szerint cukorral. Egy tetszĂ”leges formĂĄt bĂ©leljĂŒnk ki folpakkal, töltsĂŒk meg az epres kĂĄsĂĄval, majd tegyĂŒk fagyasztĂłba. TĂĄlalĂĄskor a kĂĄsĂĄt vĂĄgjuk szeletekre, Ă©s dĂszĂtsĂŒk mentalevĂ©llel, esetleg tejszĂnhabbal.
FagyasztĂĄsi idĂ”: 4-6 Ăłra.
|< Kezdïżœ
< Elïżœzïżœ
1
2
3
Kïżœvetkezïżœ >
Utolsïżœ >|
Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!