Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habår a piskótåk åztatåsåhoz leginkåbb a marsalåt részesítik elÔnyben, azért szívesen hasznålnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzåból nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almåskertek ajåndéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂŒnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
A cyberkocsma
Van Dlusztusunk hozzĂĄ
Nyarak ĂŒdĂ­tĂ”je a rozĂ©
Gasztro-folklĂłr
Az erdélyi konyha ízei
BorĂĄszatok
Tokaj - HétszÔlÔ
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœrcius 2024
H K S C P S V
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hïżœnapban
Törzsasztal
FrankĂłsĂĄgok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Såndor mesterszakåcs és Ferenczi DezsÔ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta Låszló, az AlgyÔi Halåszcsårda tulajdonosa gasztro-történeti elÔadåsåban a fröccsrÔl beszél.
SztĂĄrinterjĂșk
Gyömbér Låszló, Szatymaz polgårmestere
Gyömbér Låszló mesél életérÔl...
Receptek Receptek
Epres csodĂĄk
MunkatĂĄrsunktĂłl   2010 June 22, Tuesday  
Image
Mindenki szereti, nemcsak azĂ©rt, mert finom, illatos, hanem talĂĄn azĂ©rt is, mert a tavasz elsĂ” gyĂŒmölcse. Friss, lĂ©dĂșs, Ă­zes. LegszĂ­vesebben kilĂłszĂĄmra ennĂ©nk, csak Ășgy magĂĄban, vagy porcukorral meghintve, az Ă©desszĂĄjĂșak tejszĂ­nhabbal.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

EPER TURMIX

Hozzåvalók 4 személyre:
10-15 dkg friss eper
késhegynyi Ôrölt gyömbér
késhegynyi Ôrölt fahéj
csipet Ôrölt bors
2-3 evÔkanål méz
1 liter tej


ElĂ”kĂ©szĂ­tĂ©s: A szamĂłcĂĄkat alaposan mossuk meg, majd csĂ­pjĂŒk le a szĂĄrĂĄt.

ElkĂ©szĂ­tĂ©s: TegyĂŒk a megmosott szamĂłcĂĄkat a konyhai robotgĂ©pbe, szĂłrjuk rĂĄ az Ă”rölt gyömbĂ©rt, fahĂ©jat, borsot, majd a mĂ©zet. ÖntsĂŒnk rĂĄ annyi tejet, amennyivel könnyen összeturmixolhatjuk az epreket. Ha elkĂ©szĂŒlt, töltsĂŒk az italt egy kancsĂłba, majd öntsĂŒk hozzĂĄ a maradĂ©k tejet. JĂłl keverjĂŒk össze, Ă©s mĂĄr tölthetjĂŒk is a poharakba.

FĂ©lbevĂĄgott eperszemmel, mentalevĂ©llel dĂ­szĂ­tsĂŒk.

Tipp:

Az eper mellett, vagy helyett kiprĂłbĂĄlhatjuk mĂĄs gyĂŒmölccsel is elkĂ©szĂ­teni ezt az italt.


HIDEG EPERKRÉMLEVES

HozzĂĄvalĂłk
1 csomag fĂ”zĂ©s nĂ©lkĂŒl elkĂ©szĂ­thetĂ” vanĂ­liĂĄs pudingpor
7 dl tej
fél mokkåskanål Ôrölt fahéj
3 dl tejszĂ­n
40 dkg friss eper
4-5 evÔkanål cukor
méz vagy ennek megfelelÔ édesítÔszer.


LeĂ­rĂĄs:
A pudingport a tejjel pĂĄr perc alatt kikeverjĂŒk, ezalatt olyan lesz, mint egy hĂ­g mĂĄrtĂĄs. A fahĂ©jjal fĂ»szerezzĂŒk. A tejszĂ­nt a megtisztĂ­tott eperrel Ă©s a cukorral összeturmixoljuk, a pudingos mĂĄrtĂĄsra szĂ»rjĂŒk Ă©s jĂłl elkeverjĂŒk vele. JĂłl behĂ»tve, tejszĂ­nhabbal Ă©s friss eperszemekkel tĂĄlaljuk .

EPERLEKVÁR KEZDÕKNEK

HozzĂĄvalĂłk
1,2 kg eper
1 kg befÔzÔcukor

LeĂ­rĂĄs:
Az epret csumĂĄzd ki, alaposan mosd meg, Ă©s tĂĄvolĂ­tsd el a nyomott, elszĂ­nezĂ”dött rĂ©szeket. VĂĄgd aprĂł darabokra vagy turmixold össze, attĂłl fĂŒggĂ”en, hogy mennyire darabos lekvĂĄrt szeretnĂ©l.

Kövesd a cukron talĂĄlhatĂł utasĂ­tĂĄsokat, fĂ”zd meg a lekvĂĄrt, töltsd steril ĂŒvegekbe. 
 
Megjegyzés
Vålassz olyan befÔzÔ cukrot, amiben pektin a zselésítÔanyag, ez ugyanis növényi eredetû.

 


KÖNNYÛ EPRES SÜTEMÉNY

HozzĂĄvalĂłk
1.25 dl vĂ­z
Csipet sĂł
4 dkg vaj
10 dk liszt
2 tojĂĄs
2 dl tejszĂ­n
10 dkg eper
Porcukor ízlés szerint

LeĂ­rĂĄs:

A vizet a csipet sĂłval felforralom, megolvasztom benne a vajat, majd hozzĂĄadom folyamatos keverĂ©s közben a lisztet, addig kevergetem, mĂ­g összeĂĄll a tĂ©szta. Ekkor leveszem a tĂ»zrĂ”l Ă©s az egyik tojĂĄst jĂłl elkeverem benne. MegvĂĄrom mĂ­g kihĂ»l, ekkor keverem hozzĂĄ a mĂĄsik tojĂĄst. ElĂ”melegĂ­tem a sĂŒtĂ”t 150 fokra Ă©s sĂŒtĂ”papĂ­rra kanĂĄlla kis halmokat rakok. EbbĂ”l a mennyisĂ©gbĂ”l Ă©n 6 sĂŒtemĂ©nyt kĂ©szĂ­tek. Kb. 10 percig sĂŒtöm, mĂ­g felemelkedik Ă©s picit megbarnul a teteje. Kiveszem Ă©s megvĂĄrom, mĂ­g kihl.

A jĂł lehĂ»tött tejszĂ­nt kemĂ©ny habbĂĄ velem, majd porcukorral Ă­zesĂ­tem Ă©s belevagdosom az epreket. PĂĄr szebb darabot fĂ©lre teszek a dĂ­szĂ­tĂ©shez. MiutĂĄn a sĂŒtemĂ©ny kihĂ»lt kettĂ©vĂĄgom, megtöltöm az epres habbal, eperszeleteket teszek rĂĄ Ă©s visszateszem a tetejĂ©t, amit porcukorral hintek meg.
 
 
EPRES-TÚRÓS HABOS SÜTI

HozzĂĄvalĂłk:
A tésztåhoz:
12 dkg cukor
25 dkg  sĂŒtĂ”margarin
60 dkg liszt
1 tojĂĄs
1 citrom reszlet héja
2 dl tejföl
1 csomag sĂŒtĂ”por
A tĂșrĂłs krĂ©mhez:
5 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
50 dkg tehĂ©ntĂșrĂł
12 dkg cukor
5 dkg mazsola (el is maradhat)
1 csomag vanĂ­liĂĄs cukor
Valamint:
50 dkg eper (lehet fagyasztott is, csak ki kell olvasztani)
A habhoz:
5 tojåsfehérje
10 dkg cukor
Elkészítés:
A szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» margarint összekeverjĂŒk a többi hozzĂĄvalĂłval. Ha szĂŒksĂ©ges, annyi lisztet adunk mĂ©g hozzĂĄ, hogy elvĂĄljon az edĂ©ny falĂĄtĂłl. Belenyomkodjuk egy közepes tepsibe, Ă©s 180 fokos elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben 10 percig elĂ”sĂŒtjĂŒk.

A tĂșrĂłs töltelĂ©k hozzĂĄvalĂłit összedolgozzuk, az elĂ”sĂŒtött tĂ©sztĂĄn egyenletesen elosztjuk, majd az eperszemekkel kirakjuk. 30 percig sĂŒtjĂŒk.

A habhoz a tojĂĄsokat a cukorral felverjĂŒk, befedjĂŒk vele a sĂŒtemĂ©nyt, Ă©s mĂ©g 5-6 percig sĂŒtjĂŒk. KihĂ»lĂ©s utĂĄn vizes kĂ©ssel felvĂĄgjuk.

EPRES-TÚRÓS PALACSINTA

HozzĂĄvalĂłk:
A palacsintĂĄhoz:
0,5 l tej
0,5 l szénsavas åsvånyvíz
0,5 dl olaj
35-40 dkg liszt
3 egész tojås
pici sĂł
vanĂ­liaaroma
A töltelékhez:
15 szem eper
50 kg tĂșrĂł
1 csomag vanĂ­liĂĄs cukor
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
Az eperöntethez:
10 szem eper
4 evÔkanål cukor
Elkészítés:
A palacsintåhoz valókat egy tålban géppel összekeverem. Akkor jó az ållaga, ha olyan sûrû, mint a fÔzÔtejszín.

Az elsĂ” alkalommal olajozom a serpenyĂ”t, azutĂĄn mĂĄr csak minden 3. alkalommal van erre szĂŒksĂ©g.

A tĂșrĂłs töltelĂ©ket szintĂ©n összekeverem. (TojĂĄst nem teszek bele, mert nem szeretjĂŒk a nyers tojĂĄst, bĂĄr tudom, hogy sokan raknak bele.)
Az eperszemeket beledarabolom.

Az eperöntethez valókat egy kisebb låbasban összekeverem, és közepes långon forråstól szåmitott 4-5 percig fÔzöm.

Megjegyzés:
A fenti mennyisĂ©gbĂ”l kb. 15 db palacsinta lesz. BĂĄrmilyen mĂĄs gyĂŒmölccsel elkĂ©szĂ­thetĂ”, pl.: meggy, barack stb.

Soha nem teszek mĂ©g egy gondolatnyi cukrot sem a tĂ©sztĂĄba, mert akkor kĂ­nlĂłdni kell vele, viszont a vanĂ­liaaromĂĄtĂłl az illata mĂĄr sĂŒtĂ©skor is isteni.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player