2. lap. ïżœsszesen 3.
EPER TURMIX
Hozzåvalók 4 személyre:
10-15 dkg friss eper
késhegynyi Ôrölt gyömbér
késhegynyi Ôrölt fahéj
csipet Ôrölt bors
2-3 evÔkanål méz
1 liter tej
ElĂ”kĂ©szĂtĂ©s: A szamĂłcĂĄkat alaposan mossuk meg, majd csĂpjĂŒk le a szĂĄrĂĄt.
ElkĂ©szĂtĂ©s: TegyĂŒk a megmosott szamĂłcĂĄkat a konyhai robotgĂ©pbe, szĂłrjuk rĂĄ az Ă”rölt gyömbĂ©rt, fahĂ©jat, borsot, majd a mĂ©zet. ĂntsĂŒnk rĂĄ annyi tejet, amennyivel könnyen összeturmixolhatjuk az epreket. Ha elkĂ©szĂŒlt, töltsĂŒk az italt egy kancsĂłba, majd öntsĂŒk hozzĂĄ a maradĂ©k tejet. JĂłl keverjĂŒk össze, Ă©s mĂĄr tölthetjĂŒk is a poharakba.
FĂ©lbevĂĄgott eperszemmel, mentalevĂ©llel dĂszĂtsĂŒk.
Tipp:
Az eper mellett, vagy helyett kiprĂłbĂĄlhatjuk mĂĄs gyĂŒmölccsel is elkĂ©szĂteni ezt az italt.
HIDEG EPERKRĂMLEVES
HozzĂĄvalĂłk
1 csomag fĂ”zĂ©s nĂ©lkĂŒl elkĂ©szĂthetĂ” vanĂliĂĄs pudingpor
7 dl tej
fél mokkåskanål Ôrölt fahéj
3 dl tejszĂn
40 dkg friss eper
4-5 evÔkanål cukor
mĂ©z vagy ennek megfelelĂ” Ă©desĂtĂ”szer.
LeĂrĂĄs:
A pudingport a tejjel pĂĄr perc alatt kikeverjĂŒk, ezalatt olyan lesz, mint egy hĂg mĂĄrtĂĄs. A fahĂ©jjal fĂ»szerezzĂŒk. A tejszĂnt a megtisztĂtott eperrel Ă©s a cukorral összeturmixoljuk, a pudingos mĂĄrtĂĄsra szĂ»rjĂŒk Ă©s jĂłl elkeverjĂŒk vele. JĂłl behĂ»tve, tejszĂnhabbal Ă©s friss eperszemekkel tĂĄlaljuk .
EPERLEKVĂR KEZDĂKNEK
HozzĂĄvalĂłk
1,2 kg eper
1 kg befÔzÔcukor
LeĂrĂĄs:
Az epret csumĂĄzd ki, alaposan mosd meg, Ă©s tĂĄvolĂtsd el a nyomott, elszĂnezĂ”dött rĂ©szeket. VĂĄgd aprĂł darabokra vagy turmixold össze, attĂłl fĂŒggĂ”en, hogy mennyire darabos lekvĂĄrt szeretnĂ©l.
Kövesd a cukron talĂĄlhatĂł utasĂtĂĄsokat, fĂ”zd meg a lekvĂĄrt, töltsd steril ĂŒvegekbe.Â
Â
Megjegyzés
VĂĄlassz olyan befĂ”zĂ” cukrot, amiben pektin a zselĂ©sĂtĂ”anyag, ez ugyanis növĂ©nyi eredetĂ».
Â
KĂNNYĂ EPRES SĂTEMĂNY
HozzĂĄvalĂłk
1.25 dl vĂz
Csipet sĂł
4 dkg vaj
10 dk liszt
2 tojĂĄs
2 dl tejszĂn
10 dkg eper
Porcukor ĂzlĂ©s szerint
LeĂrĂĄs:
A vizet a csipet sĂłval felforralom, megolvasztom benne a vajat, majd hozzĂĄadom folyamatos keverĂ©s közben a lisztet, addig kevergetem, mĂg összeĂĄll a tĂ©szta. Ekkor leveszem a tĂ»zrĂ”l Ă©s az egyik tojĂĄst jĂłl elkeverem benne. MegvĂĄrom mĂg kihĂ»l, ekkor keverem hozzĂĄ a mĂĄsik tojĂĄst. ElĂ”melegĂtem a sĂŒtĂ”t 150 fokra Ă©s sĂŒtĂ”papĂrra kanĂĄlla kis halmokat rakok. EbbĂ”l a mennyisĂ©gbĂ”l Ă©n 6 sĂŒtemĂ©nyt kĂ©szĂtek. Kb. 10 percig sĂŒtöm, mĂg felemelkedik Ă©s picit megbarnul a teteje. Kiveszem Ă©s megvĂĄrom, mĂg kihl.
A jĂł lehĂ»tött tejszĂnt kemĂ©ny habbĂĄ velem, majd porcukorral ĂzesĂtem Ă©s belevagdosom az epreket. PĂĄr szebb darabot fĂ©lre teszek a dĂszĂtĂ©shez. MiutĂĄn a sĂŒtemĂ©ny kihĂ»lt kettĂ©vĂĄgom, megtöltöm az epres habbal, eperszeleteket teszek rĂĄ Ă©s visszateszem a tetejĂ©t, amit porcukorral hintek meg.
Â
Â
EPRES-TĂRĂS HABOS SĂTI
HozzĂĄvalĂłk:
A tésztåhoz:
12 dkg cukor
25 dkg sĂŒtĂ”margarin
60 dkg liszt
1 tojĂĄs
1 citrom reszlet héja
2 dl tejföl
1 csomag sĂŒtĂ”por
A tĂșrĂłs krĂ©mhez:
5 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
50 dkg tehĂ©ntĂșrĂł
12 dkg cukor
5 dkg mazsola (el is maradhat)
1 csomag vanĂliĂĄs cukor
Valamint:
50 dkg eper (lehet fagyasztott is, csak ki kell olvasztani)
A habhoz:
5 tojåsfehérje
10 dkg cukor
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» margarint összekeverjĂŒk a többi hozzĂĄvalĂłval. Ha szĂŒksĂ©ges, annyi lisztet adunk mĂ©g hozzĂĄ, hogy elvĂĄljon az edĂ©ny falĂĄtĂłl. Belenyomkodjuk egy közepes tepsibe, Ă©s 180 fokos elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben 10 percig elĂ”sĂŒtjĂŒk.
A tĂșrĂłs töltelĂ©k hozzĂĄvalĂłit összedolgozzuk, az elĂ”sĂŒtött tĂ©sztĂĄn egyenletesen elosztjuk, majd az eperszemekkel kirakjuk. 30 percig sĂŒtjĂŒk.
A habhoz a tojĂĄsokat a cukorral felverjĂŒk, befedjĂŒk vele a sĂŒtemĂ©nyt, Ă©s mĂ©g 5-6 percig sĂŒtjĂŒk. KihĂ»lĂ©s utĂĄn vizes kĂ©ssel felvĂĄgjuk.
EPRES-TĂRĂS PALACSINTA
HozzĂĄvalĂłk:
A palacsintĂĄhoz:
0,5 l tej
0,5 l szĂ©nsavas ĂĄsvĂĄnyvĂz
0,5 dl olaj
35-40 dkg liszt
3 egész tojås
pici sĂł
vanĂliaaroma
A töltelékhez:
15 szem eper
50 kg tĂșrĂł
1 csomag vanĂliĂĄs cukor
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
Az eperöntethez:
10 szem eper
4 evÔkanål cukor
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A palacsintĂĄhoz valĂłkat egy tĂĄlban gĂ©ppel összekeverem. Akkor jĂł az ĂĄllaga, ha olyan sĂ»rĂ», mint a fĂ”zĂ”tejszĂn.
Az elsĂ” alkalommal olajozom a serpenyĂ”t, azutĂĄn mĂĄr csak minden 3. alkalommal van erre szĂŒksĂ©g.
A tĂșrĂłs töltelĂ©ket szintĂ©n összekeverem. (TojĂĄst nem teszek bele, mert nem szeretjĂŒk a nyers tojĂĄst, bĂĄr tudom, hogy sokan raknak bele.)
Az eperszemeket beledarabolom.
Az eperöntethez valókat egy kisebb låbasban összekeverem, és közepes långon forråstól szåmitott 4-5 percig fÔzöm.
Megjegyzés:
A fenti mennyisĂ©gbĂ”l kb. 15 db palacsinta lesz. BĂĄrmilyen mĂĄs gyĂŒmölccsel elkĂ©szĂthetĂ”, pl.: meggy, barack stb.
Soha nem teszek mĂ©g egy gondolatnyi cukrot sem a tĂ©sztĂĄba, mert akkor kĂnlĂłdni kell vele, viszont a vanĂliaaromĂĄtĂłl az illata mĂĄr sĂŒtĂ©skor is isteni.
Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!