Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
Spenót?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
Készítsünk fagylaltot!
Gasztro
Kóstoló Kommandó
Igyon a galambokkal!
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklór
A halételek különleges ízvilága
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Fogasfilé pórélevélben
Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ fogasfilét készít pórélevélbe göngyölve.
Gasztro-folklór
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Epres csodák
Munkatársunktól   2010 June 22, Tuesday  
Image
Mindenki szereti, nemcsak azért, mert finom, illatos, hanem talán azért is, mert a tavasz elsõ gyümölcse. Friss, lédús, ízes. Legszívesebben kilószámra ennénk, csak úgy magában, vagy porcukorral meghintve, az édesszájúak tejszínhabbal.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

 

ROPOGÓS EPRES RUDACSKÁK

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 6 ek. cukor, csipetnyi só, 2 ek. rum, kb. 1 ek. tejföl, 2 tojássárgája; a töltelékhez: 30 dkg eper, 2 ek. cukor; a lekenéshez: 1 tojásfehérje; a sütéshez: bõ olaj; a tetejére: 2-3 ek. vaníliás porcukor.

Elkészítése: A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Letakarva, hûtõszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük. Ez alatt az idõ alatt az epret megmossuk, kicsumázzuk, félcentis kockákra vágjuk, és a cukorral összeforgatva félretesszük. A pihentetett tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 mm vastagságúra, 35 x 35 cm-esre nyújtjuk és derelyemetszõvel vagy késsel kb. 7 cm-es négyzetekre szabjuk. Enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük. A cukros epret kinyomkodjuk, a tészták egyik felére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk. Egy nagyobbacska lábasba jó kétujjnyi olajat öntünk és megforrósítjuk. Az epres rudacskákat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosasra sütjük benne, és konyhai papírtörlõre szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


 

 

 

 

 

 

Ropogós epres rudacskák


GRÍZES-EPRES KOCKA
Hozzávalók: 7 tojás, 7 ek. liszt, 16 ek. cukor, 8 ek. gríz, 3/4 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 1 kg eper.

Elkészítése: A 7 tojásból, 7 evõkanál lisztbõl és 7 evõkanál cukorból egy közepes tepsiben piskótát sütünk. Közben a maradék 9 evõkanál cukorból, 8 evõkanál grízbõl és a tejbõl pépet fõzünk. A margarint a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ha már kihûlt a tejbegríz, a vajjal jól kikeverjük. Az epret megmossuk és lecsepegtetjük. A kihûlt piskótát félbevágjuk és a krém felét rákenjük. Erre sûrûn egymás mellé rakjuk az epret. A maradék krémet rákenjük, ezzel betakartuk az epreket. A piskóta felsõ felét kb. 5 x 5 cm-es kockákra felvágjuk és a krém tetejére egymás mellé rátesszük. Ez azért fontos, hogy szeleteléskor ne nyomódjon össze és így szép formás kockákat kapjunk. Néhány órára hûtõbe tesszük, hogy jól lehûljön.

EPRES RÉTES MANDULÁS KÉREGBEN

Hozzávalók 2 rúdhoz: 25 dkg rétesliszt, 1 ek. olaj, 1 tojás, só, 1 ek. vaj; a töltelékhez: 10 dkg cukor, 2 tojás, 0,5 dl tejszín, 3 ek. gríz, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 50 dkg eper; a tetejére: 5 dkg mandulalapocska, 1 ek. tejföl; a szóráshoz: porcukor.

Elkészítése: A lisztet az olajjal, a tojással, csipetnyi sóval és egy kevés (1,5 deci) langyos vízzel összegyúrjuk. Egy nagyobb tálat borítunk rá és körülbelül 45 percig pihentetjük, közben a tálat meleg vízbe mártott és alaposan kicsavart konyharuhával melegen tartjuk. A töltelékhez a cukrot a tojással habosra keverjük, majd a tejszínnel, a grízzel és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, és fél órán át pihentetjük. Közben az áttört túrót a citromhéjjal fûszerezzük, és a megmosott, lecsumázott, kisebb darabokra vágott eperrel összeforgatjuk. Végül a tojásos masszát belekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, külön-külön egy liszttel vastagon meghintett, tiszta konyharuha közepére tesszük, majd vékonyra nyújtjuk. Az olvasztott vajjal megkenjük, és kézfejünkre simítva, óvatosan húzva egészen vékonyra tovább nyújtjuk. A két lapot az epres-túrós töltelékkel megkenjük, felgöngyöljük, és vajjal kikent tepsibe fektetjük. A mandulalapokat a tejfölbe keverjük, és a rétesek tetejére simítjuk. Elõmelegített 200 fokos sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180), és 35-40 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, ferde szeletekre vágva, langyosan tálaljuk. Gyorsabb és egyszerûbb és ugyanilyen finom - bár kicsit más jellegû a tészta -, ha kész réteslapokkal dolgozunk.

 

 

 

 

 

 

Epres rétes mandulás kéregben

 

EPRES-CSOKIS BROWNIE

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg fehér csokoládé, 20 dkg eper.

Elkészítése: Az étcsokoládét vízgõz fölött felolvasztjuk, majd a tûzrõl levesszük. Hozzáadjuk a cukrot és egyenként a tojásokat, alaposan elkeverjük, végül a lisztet is beleforgatjuk. Az epret kis kockára vágjuk, a fehér csokoládét úgyszintén, és a masszához adjuk. Kivajazott kisméretû tepsiben 30 perc alatt megsütjük.

DIÓS MUFFIN EPERREL

Hozzávalók (12 db-hoz): 25 dkg eper, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 4 tojás, 3 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 3 ek. tej, 20 dkg darált dió, 1 kk. õrölt fahéj, 1 ek. porcukor.

Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, ha túl nagyok félbe, négybe vágjuk. Hagyjuk jól lecsepegni. A vajat habosra keverjük, és apránként beleszórjuk a cukrot, majd addig keverjük, amíg a massza kifehéredik. Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját. A fehérjét félretesszük. A lisztet összekeverjük a sütõporral, hozzáadjuk a tojásos masszához, beleöntjük a tejet, rászórjuk a darált diót, és az egészet lazán összekeverjük. A félretett tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A muffinsütõ mélyedéseit kibéleljük a papírkosárkákkal, és beletöltjük a tésztát. Egyenletesen elosztjuk rajta az epret. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük. A süteményt a kosárkákkal kivesszük a formából, és rácsra téve kihûtjük. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és ezzel meghintve kínáljuk.
 




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player