Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Vidám képek
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
Básthy Gábor   2010 June 22, Tuesday  

70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
  Hozzászólások 6 Nyomtat E-mail PDF


Anglia tovább harcol

Dunkerque és Franciaország legyőzése után Hitler arra számított, hogy sikerül békét kötnie Nagy-Britanniával. Július elején a berlini sportcsarnokban elhangzott beszédében közölte is feltételeit: Németország uralja Európa meghódított területeit és visszakap néhány az első világháborúban elveszített gyarmatot, cserébe Nagy-Britannia megtarthatja tengerentúli birodalmát. Britanniában azonban a németekkel való kiegyezést csak egy gyenge csoport fontolgatta, és az is csak igen határozatlanul.
Churchill képviselőházi beszédben válaszolt Hitlernek. Ekkor hangzottak el híressé vált szavai, melyekkel világosan megfogalmazta háborús filozófiáját:

„Harcolunk a tengerpartokon, a kikötőkben, a mezőkön és a városok utcáin és harcolunk a dombok között és a hegyekben. Soha sem adjuk meg magunkat, és ha, amit egy percig sem hiszünk, a sziget, vagy annak nagy része le lenne igázva, akkor birodalmunk tengeren túli részein a brit hajóhad segítségével folytatják a harcot."

A franciaországi hadjárat sikeres befejezését követően azonnal megkezdődtek az Anglia elleni hadjárat előkészületei: a hadművelet az „Seelöwe" („Oroszlánfóka") fedőnevet kapta. A brit tengeri fölény miatt a német haditengerészet, a Kriegsmarine  ragaszkodott, ahhoz, hogy a La Manche-csatorna fölött a Luftwaffe megszerezze a teljes légifölényt, mert csak így biztosítható az átkelés és a partra szálló csapatok utánpótlása. Az első cél tehát a brit Királyi Légierő (RAF) teljes kiiktatása volt. A németek számszerűleg jelentős fölényben voltak az angolokkal szemben.
A német légierő 1940. július 10.-én indította meg támadásait a csatornán hajózó angol konvojok, a délkelet-angliai kikötők és radarállomások ellen. Megkezdődött az „angliai csata", az Európa feletti légiháború nyitánya.Őszre a nyilvánvalóvá vált a német kudarc. A Fighter Command vadászrepülő századai heves légiharcokban végül felülkerekedtek, rettenetes veszteségeket okozva a Luftwaffe-nak. Szeptember végére a nappali támadások egyre ritkultak, majd október 6.-ától a bombázók már csak éjszaka tűntek fel London felett. Ezek a bombázások sok civil áldozatot követeltek, de Anglia védelmi képességeit nem törték meg. Az időjárás rosszabbra fordulásával a bevetések száma is jelentősen csökkent. A következő évben pedig a brit Királyi Légierő sir Arthur Harris repülő vezérezredes által irányított a Bombázó Parancsnoksága, a RAF Bomber Command négymotoros nehézbombázói megkezdték éjszakai támadásaikat Németország ellen. A német hadvezetés belátta, hogy erőforrásai elégtelenek egy Anglia elleni invázióhoz. A „Seelöwe" hadműveletet „bizonytalan időre" azaz végleg elhalasztották. Hitler ismét Kelet felé fordult...

Források és ajánlott irodalom:

A.J.P. Taylor: A második világháború képes krónikája. Akadémiai Kiadó, Budapest 1988
John Keegan: A második világháború. Európa Könyvkiadó, 2008
Dr. John Pimlott (szerk): A Wermacht. Hajja és fiai Kft. 1998
Keresztes Lajos: Német villámháború Nyugat-Európában. Magyar Nemzet, 2000. május 10.
panzerkeil.dre.hu
www.honvedelem.hu
www.mult-kor.hu
www.masodikvh.hu/
secondworldwar.gportal.hu
hu.wikipedia.org
en.wikipedia.org
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

szerk 2010 June 23, Wednesday, 09:40:11

a nyári vakáció.... Nagyon boldog

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 22:42:20

Mi lesz a következő?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 22:00:27

A szokásos 2-3 hét. Meg az elmúlt 30 évben olvasottak.

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 21:54:37

Van benne munka, meddig írtad?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 20:27:21

Tudod, van egy mondás: "legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység".

érdeklődő 2010 June 21, Monday, 09:14:11

Gratulálok az íráshoz, pontos és hiteles. Nekem kifejezetten tetszenek a beszúrt anekdoták. Különösen a Foch marsall titkait felfedő. Körülbelül azon a szinten állt a francia katonai doktrína és hadseregszervezés. Ebből is látható, hogy a győztes sohasem üldögélhet az egykori babérjain, mert az nagyon megbosszulja magát. Így történt meg ez a franciákkal ez a II.VH-ban.

Hozzászólások száma: 6 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player