Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
A bor elemzése
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
Básthy Gábor   2010 June 22, Tuesday  

70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
  Hozzászólások 6 Nyomtat E-mail PDF


Szégyen Compiègne-ben

Június 5.-én a Somme-nél újabb támadást indítottak a német csapatok, majd június 14.-én gyakorlatilag ellenállás nélkül vonultak be Párizsba. Mindeközben Benito Mussolini sem akart kimaradni a várható sikerből, s Olaszország június 10.-én hadat üzent Franciaországnak. Az olasz haderő azonban nem tudta áttörni az Alpok és a Földközi-tenger között, Mantonnál kialakított francia védelmi vonalat. A francia főváros elestének - a katonai vonatkozásain túl - főként politikai következményei lettek. Paul Reynaud kormánya Bordeaux-ba menekült, s néhány nap múlva lemondott. Helyét Pétain vette át és azonnal fegyverszünetet kért a németektől. Adolf Hitler az erről szóló dokumentumot 1940. június 22.-én ugyanabban a vasúti kocsiban és ugyanazon a helyen, Compiègne-ben íratta alá a francia kormánnyal, melyben 1918-ban a német fegyverletételt szentesítették. A június 25.-én életbe lépett fegyverszünettel megszűnt a III. Francia Köztársaság, mely születését éppen a németektől 1870-ben elszenvedett vereségnek köszönhette. A történelemben ilyen páratlan sebességgel még nem semmisült meg nagyhatalom.A német csapás megrendítő volt. A hadjárat másfél hónapja alatt 360 ezer szövetséges katona esett el vagy sebesült meg és 1 milló 900 ezer - főként francia és belga - esett fogságba. A németek vesztesége 49 ezer halott, 110 ezer sebesült.
Franciaország északi része - benne Párizs és az Atlanti-partvidék, Franciaország területének mintegy háromötöde - a német csapatok megszállása alá került, míg az ország déli része, élén Pétain marsall kollaboráns kormányával Vichy központtal névleg önálló maradt. Pétain a „szabadság, egyenlőség és testvériség" jelszava helyett meghirdette a „munka, család, haza" jelszavát. Ennek leple alatt egy újfajta nemzeti közösséget akart kimunkálni, melynek újabb ellenségképre volt szüksége. A köztársaságpártiak mellett a szabadkőművesekben, a protestánsokban és a zsidókban látta az új kabinet a felemelkedés ellenségét. Franciaországban az antiszemitizmus létezése már a Dreyfus-ügy óta nyílt titok volt. A Vichyben felállt kollaboráns kormány azzal igyekezett megvásárolni a németek jóindulatát, hogy segédkezet nyújtott nekik a zsidók összegyűjtésében. Aktív közreműködésével a francia zsidók mintegy egynegyedét, 76 ezer főt juttatott a Vichy-kormány német koncentrációs táborokba.
A háború után Pétaint a hadbíróság hazaárulásért halálra ítélte. A büntetést azonban de Gaulle tábornok közbenjárására, tekintettel első világháborús érdemeire, életfogytig tartó várfogságra változtatták.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

szerk 2010 June 23, Wednesday, 09:40:11

a nyári vakáció.... Nagyon boldog

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 22:42:20

Mi lesz a következő?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 22:00:27

A szokásos 2-3 hét. Meg az elmúlt 30 évben olvasottak.

Pinot noir 2010 June 22, Tuesday, 21:54:37

Van benne munka, meddig írtad?

szerző 2010 June 22, Tuesday, 20:27:21

Tudod, van egy mondás: "legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység".

érdeklődő 2010 June 21, Monday, 09:14:11

Gratulálok az íráshoz, pontos és hiteles. Nekem kifejezetten tetszenek a beszúrt anekdoták. Különösen a Foch marsall titkait felfedő. Körülbelül azon a szinten állt a francia katonai doktrína és hadseregszervezés. Ebből is látható, hogy a győztes sohasem üldögélhet az egykori babérjain, mert az nagyon megbosszulja magát. Így történt meg ez a franciákkal ez a II.VH-ban.

Hozzászólások száma: 6 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player