2. lap. �sszesen 3.
Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli
Hozzávalók:
10 szem közepes burgonya, 1 doboz (5 dl) tejföl, 5 evõkanál mustár, 1 evõkanál citromlĂ©, 5 evõkanál majonĂ©z, 3 lilahagyma, 25 dkg tisztĂtott zöldborsĂł, sĂł, bors, cukor
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Fõzd a zöldborsĂłt puhára Ă©s tedd fĂ©lre. A burgonyát fõzd meg, távolĂtsd el a hĂ©ját Ă©s vágd karikára, a megtisztĂtott lilahagymát vĂ©konyan szeleteld fel. A tejfölt keverd össze a majonĂ©zzel, a mustárral Ă©s a citromlĂ©vel, sĂłzd, borsozd meg, Ă©s ha szĂĽksĂ©ges, adj hozzá kevĂ©s cukrot.
Tedd egy mély tálba a krumplit, a hagymát és a zöldborsót , öntsd nyakon a tejfölös dresszinggel, és óvatosan keverd össze. Tálalásig tedd a hûtõbe.
Borsós raguleves csurgatott tésztával
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsĂł (20 dkg tisztĂtott), 10 dkg sárgarĂ©pa, 1 szál pĂłrĂ©hagyma, 30 dkg sertĂ©scomb, 3 evõkanál olaj, 1 dkg liszt, 1 mokkáskanál fĂ»szerpaprika, 1 evõkanál vágott petrezselyem;
a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A rĂ©pát szeleteld fel, a pĂłrĂ©t vágd karikára. A megmosott hĂşst szárĂtsd le (törlõkendõvel) Ă©s vágd aprĂł kockára. ForrĂłsĂtsd fel az olajat Ă©s pirĂtsd rajta a hĂşst fehĂ©redĂ©sig. SĂłzd meg, Ă©s kevĂ©s vĂz hozzáadásával, lefedve, kis lángon párold meg. Amikor már majdnem megpuhult, szĂłrd meg a liszttel, alaposan keverd meg, majd add hozzá a fĂ»szerpaprikát Ă©s 1 liter vizet. Forrald fel, majd tedd bele a rĂ©pát, majd tĂz perc mĂşlva a borsĂłt Ă©s a pĂłrĂ©t is. SĂłzd (ha szĂĽksĂ©ges), borsozd meg, szĂłrd bele a finomra vágott petrezselymet Ă©s fõzd tovább, amĂg a zöldsĂ©gek is megpuhulnak. A tĂ©sztához keverd ki a tojást a liszttel, sĂłval Ă©s annyi vĂzzel, hogy csurgathatĂł legyen. Amikor már a hĂşs Ă©s a zöldsĂ©gek is puhák, a tĂ©sztát csurgasd a levesbe. KĂmĂ©letesen forrald össze (kb. 2 perc) Ă©s tálald.
Zöldséges pulykaragu
Hozzávalók:
1 kg pulykamellfilé vagy kicsontozott pulyka felsõcomb, 2 nagyobb fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika, 2-4 paradicsom, 50 dkg zöldborsó, só, bors, morzsolt majoránna, morzsolt kakukkfû, õrölt kömény, pirospaprika, 2-3 babérlevél, 1 dl olaj, kevés tejföl, rizs, petrezselyem
ElkĂ©szĂtĂ©s:
A pulykahĂşst vágd kockára, a zöldsĂ©gfĂ©lĂ©ket (vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom) aprĂtsd fel. HevĂtsd fel a zsiradĂ©kot Ă©s fedõ alatt nĂ©hány percig párold a pulykahĂşst Ă©s a vöröshagymát. Add hozzá az aprĂł kockára vágott zöldsĂ©gfĂ©lĂ©ket (fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom), a zöldborsĂłt kivĂ©ve. ĂŤzesĂtsd sĂłval, borssal, majorannával, kakukkfĂ»vel Ă©s õrölt kömĂ©nnyel, add hozzá a pirospaprikát Ă©s a babĂ©rlevelet, majd fedõ alatt párold tovább, amĂg a hĂşs Ă©s a zöldsĂ©g fĂ©lpuha nem lesz. Ekkor add hozzá a zöldborsĂłt, Ă©s fõzd kĂ©szre. Szedd ki a babĂ©rlevelet, Ă©s kevĂ©s tejfölt keverj bele. Párolt rizzsel kĂnáld.
Borsós tokány
Hozzávalók:
1 kg csĂkokra vágott sertĂ©scomb, 15 dkg sertĂ©szsĂr, 1 nagy fej hagyma, 1 ĂĽveg zöldborsĂł, 6 db 4-be vágott ecetes csemegeuborka, 4 pár virsli, 2 dl tejföl (20%), 2 evõkanál liszt, sĂł, bors, finomra vágott petrezselyem
ElkĂ©szĂtĂ©s:
Párold meg az aprĂłra vágott vöröshagymát a zsĂron, add hozzá a csĂkokra vágott sertĂ©shĂşst Ă©s pirĂtsd 2-3 percig, majd öntsd fel annyi vĂzzel, hogy ellepje. ĂŤzlĂ©s szerint sĂłzd, borsozd. Ha a hĂşs fĂ©lig megfõtt, add hozzá a borsĂłt Ă©s a nĂ©gybe vágott uborkát Ă©s fõzd tovább. Mielõtt teljesen megfõ, tedd az edĂ©nybe a csĂkokra vágott virslit is. Keverd csomĂłmentesre a tejfölt a liszttel, az aprĂłra vágott petrezselyemzölddel Ă©s kevĂ©s vĂzzel, majd add a tokányhoz, Ă©s mĂ©g fõzd további kĂ©t percig. (Ăśgyelj arra, hogy a hozzávalĂłkat a vĂz mindig ellepje, de ne legyen sok alatta.) CsigatĂ©sztával vagy párolt rizzsel tálald.
Csirkemájas rizottó
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj
ElkĂ©szĂtĂ©s:
KevĂ©s olajon párold ĂĽvegesre párljuk az aprĂł kockára vágott vöröshagymát, add hozzá a zöldborsĂłt, Ă©s a szintĂ©n kockára vágott sárgarĂ©pát, sĂłzd meg, Ă©s pirĂtsd nĂ©hány percig nagy lángon, állandĂłan kevergetve. Ezután tedd hozzá a csirkemájat is, Ă©s kissĂ© pirĂtsd át. Egy másik lábasban hevĂtsd ĂĽvegesre az olajon a megmosott rizst (de ne pirĂtsd!), add hozzá a májas keverĂ©ket, öntsd fel 6 dl forrĂł vĂzzel, alaposan keverd meg Ă©s lefedve, további keverĂ©s nĂ©lkĂĽl, kis lángon párold 40 percig. Ha megpuhult, villával lazĂtsd fel, keverd bele a reszelt sajt felĂ©t, Ă©s már kĂnálhatod is. Tálaláskor szĂłrd rá a sajt másik felĂ©t.
Borsókrémes penne sonkával és parmezánnal
Hozzávalók:
35 dkg Mini Penne, 20 dkg zöldborsĂł, 10 dkg fõtt sonka, 6 dkg reszelt parmezán, 4 evõkanál extraszĂ»z olĂvaolaj, 1 dkg mogyorĂłhagyma, sĂł
ElkĂ©szĂtĂ©s:
PirĂtsd meg a kockára vágott hagymát 1 kanál olĂvaolajban. Add hozzá a borsĂłt, pirĂtsd nĂ©hány percig, majd öntsd fel 2 dl vĂzzel. Fedd le Ă©s takarĂ©k lángon fõzd tĂz percig. Ha megfõtt, turmixold össze egy kevĂ©s sĂłval Ă©s 1 evõkanál olajjal, hogy sima krĂ©met kapj. A sonkát vágd aprĂł kockára Ă©s a maradĂ©k olajon pirĂtsd meg kb. 3 perc alatt. A tĂ©sztát bõ, sĂłs vĂzben fõzd ki, szĂ»rd le, majd keverd el a borsĂłkrĂ©mmel. SzĂĽksĂ©g szerint sĂłzd meg, majd hintsd meg a pirĂtott sonkával Ă©s a reszelt parmezánnal.
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!