Receptek
Tiramisuk
ImageA tiramisu az olasz konyha egyik klasszikusa. Habár a piskóták áztatásához leginkább a marsalát részesítik elõnyben, azért szívesen használnak brandyt, konyakot vagy rumot is.
Bodzából nemcsak szörp
SpenĂłt?!
Almáskertek ajándéka
Grillételek
KĂ©szĂ­tsĂĽnk fagylaltot!
Gasztro
KĂłstolĂł KommandĂł
Fröccs- és söröntõ
Van Dlusztusunk hozzá
Nyarak üdítõje a rozé
Gasztro-folklĂłr
A magyar konyha egyik büszkesége: a gulyás
Borászatok
Andreas Ebner borászata
Programajánló
�prilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a h�napban
Törzsasztal
Frankóságok
Süllõfilé roston, sült zöldségekkel
Sullo zoldsegekkelFrank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezsõ süllõfilét készít sült zöldség körettel.
Gasztro-folklĂłr
Fröccs történet
FröccsBarta László, az Algyõi Halászcsárda tulajdonosa gasztro-történeti elõadásában a fröccsrõl beszél.
Sztárinterjúk
Gyömbér László, Szatymaz polgármestere
Gyömbér László mesél életérõl...
Receptek Receptek
Ne a falra hányja!
MunkatársunktĂłl   2010 June 17, Thursday  
Image
Inkább fõzzön belõle valami finomat! Az édes, zsenge, ropogós zöldborsóból nemcsak leves és fõzelék készíthetõ. Tésztával, gombával, rizzsel, joghurttal, almával, szalonnával vagy sonkával párosítva különleges fogásokat üthetünk össze.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli

Hozzávalók:
10 szem közepes burgonya, 1 doboz (5 dl) tejföl, 5 evõkanál mustár, 1 evõkanál citromlé, 5 evõkanál majonéz, 3 lilahagyma, 25 dkg tisztított zöldborsó, só, bors, cukor

Elkészítés:
Fõzd a zöldborsót puhára és tedd félre. A burgonyát fõzd meg, távolítsd el a héját és vágd karikára, a megtisztított lilahagymát vékonyan szeleteld fel. A tejfölt keverd össze a majonézzel, a mustárral és a citromlével, sózd, borsozd meg, és ha szükséges, adj hozzá kevés cukrot.
Tedd egy mély tálba a krumplit, a hagymát és a zöldborsót , öntsd nyakon a tejfölös dresszinggel, és óvatosan keverd össze. Tálalásig tedd a hûtõbe.

Borsós raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó (20 dkg tisztított), 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 30 dkg sertéscomb, 3 evõkanál olaj, 1 dkg liszt, 1 mokkáskanál fûszerpaprika, 1 evõkanál vágott petrezselyem;
a levesbetéthez: 1 tojás, 4 dkg liszt

Elkészítés:
A répát szeleteld fel, a pórét vágd karikára. A megmosott húst szárítsd le (törlõkendõvel) és vágd apró kockára. Forrósítsd fel az olajat és pirítsd rajta a húst fehéredésig. Sózd meg, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, kis lángon párold meg. Amikor már majdnem megpuhult, szórd meg a liszttel, alaposan keverd meg, majd add hozzá a fûszerpaprikát és 1 liter vizet. Forrald fel, majd tedd bele a répát, majd tíz perc múlva a borsót és a pórét is. Sózd (ha szükséges), borsozd meg, szórd bele a finomra vágott petrezselymet és fõzd tovább, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A tésztához keverd ki a tojást a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát csurgasd a levesbe. Kíméletesen forrald össze (kb. 2 perc) és tálald.

 

Zöldséges pulykaragu

Hozzávalók:
1 kg pulykamellfilé vagy kicsontozott pulyka felsõcomb, 2 nagyobb fej vöröshagyma,  néhány gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika, 2-4 paradicsom, 50 dkg zöldborsó, só, bors, morzsolt majoránna, morzsolt kakukkfû, õrölt kömény, pirospaprika, 2-3 babérlevél, 1 dl olaj, kevés tejföl, rizs, petrezselyem

Elkészítés:
A pulykahúst vágd kockára, a zöldségféléket (vöröshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom) aprítsd fel. Hevítsd fel a zsiradékot és fedõ alatt néhány percig párold a pulykahúst és a vöröshagymát. Add hozzá az apró kockára vágott zöldségféléket (fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom), a zöldborsót kivéve. Ízesítsd sóval, borssal, majorannával, kakukkfûvel és õrölt köménnyel, add hozzá a pirospaprikát és a babérlevelet, majd fedõ alatt párold tovább, amíg a hús és a zöldség félpuha nem lesz. Ekkor add hozzá a zöldborsót, és fõzd készre. Szedd ki a babérlevelet, és kevés tejfölt keverj bele. Párolt rizzsel kínáld.

 

Borsós tokány

Hozzávalók:
1 kg csíkokra vágott sertéscomb, 15 dkg sertészsír, 1 nagy fej hagyma, 1 üveg zöldborsó, 6 db 4-be vágott ecetes csemegeuborka, 4 pár virsli, 2 dl tejföl (20%), 2 evõkanál liszt, só, bors, finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
Párold meg az apróra vágott vöröshagymát a zsíron, add hozzá a csíkokra vágott sertéshúst és pirítsd 2-3 percig, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózd, borsozd. Ha a hús félig megfõtt, add hozzá a borsót és a négybe vágott uborkát és fõzd tovább. Mielõtt  teljesen megfõ, tedd az edénybe a csíkokra vágott virslit is. Keverd csomómentesre a tejfölt a liszttel, az apróra vágott petrezselyemzölddel és kevés vízzel, majd add a tokányhoz, és még fõzd további két percig. (Ügyelj arra, hogy a hozzávalókat a víz mindig ellepje, de ne legyen sok alatta.) Csigatésztával vagy párolt rizzsel tálald.

Csirkemájas rizottó

Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj

Elkészítés:
Kevés olajon párold üvegesre párljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, add hozzá a zöldborsót, és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózd meg, és pirítsd néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetve. Ezután tedd hozzá a csirkemájat is, és kissé pirítsd át. Egy másik lábasban hevítsd üvegesre az olajon a megmosott rizst (de ne pirítsd!), add hozzá a májas keveréket, öntsd fel 6 dl forró vízzel, alaposan keverd meg és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon párold 40 percig. Ha megpuhult, villával lazítsd fel, keverd bele a reszelt sajt felét, és már kínálhatod is. Tálaláskor szórd rá a sajt másik felét.

Borsókrémes penne sonkával és parmezánnal

Hozzávalók:
35 dkg Mini Penne, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg fõtt sonka, 6 dkg reszelt parmezán, 4 evõkanál extraszûz olívaolaj, 1 dkg mogyoróhagyma, só

Elkészítés:
Pirítsd meg a kockára vágott hagymát 1 kanál olívaolajban. Add hozzá a borsót, pirítsd néhány percig, majd öntsd fel 2 dl vízzel. Fedd le és takarék lángon fõzd tíz percig. Ha megfõtt, turmixold össze egy kevés sóval és 1 evõkanál olajjal, hogy sima krémet kapj. A sonkát vágd apró kockára és a maradék olajon pirítsd meg kb. 3 perc alatt. A tésztát bõ, sós vízben fõzd ki, szûrd le, majd keverd el a borsókrémmel. Szükség szerint sózd meg, majd hintsd meg a pirított sonkával és a reszelt parmezánnal.




Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Gasztro



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player