Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Relax
Vidám képek
A férfi földrajza
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
Básthy Gábor   2010 June 10, Thursday  

70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Tervezett ellenlépéseiket Maurice Gamelin tábornok, a francia főparancsnok dolgozta ki az úgynevezett Dyle-terv keretében, amelyet 1940. március 20-án a Breda-variánssal egészített ki. Ennek értelmében a brit expedíciós erőkkel megerősített első francia hadseregcsoport csapatai felvonulnak a Breda-Antwerpen-Dyle-Namur-Maas vonalra. A Brüsszellel egyeztetett akció értelmében harminc szövetséges hadosztály sietett volna belga szövetségese segítségére, ami egyúttal a francia északkeleti front nagymértékű lerövidítését jelentette. Mivel Belgium 1936-ban hivatalosan deklarálta semlegességét, ezért diplomáciai okokból a bevonulás csak a német támadás után vehette kezdetét. Az így nyert belga pufferzóna egyrészt megakadályozta, hogy az észak-francia iparvidék ismét hadszíntérré váljon, másrészt igen kedvező kiindulási helyzetből intézhették tervezett ellentámadásukat a Ruhr-vidék ellen.

A szövetségesek ugyan korszerű harckocsikkal rendelkeztek, hiszen a francia Somua S35 és Char B valamint a brit A10 Mk I és Matilda Mk II típusú tankok legalábbis egyenértékűek voltak a németekkel, egyes tulajdonságaikban pedig felül is múlták azokat. A szövetségesek azonban ezeket nem tömegesen, önállóan működő hadosztályokban tervezték bevetni, hanem a gyalogság támogatására, legfeljebb zászlóaljnyi egységekben, összehangolatlanul. A korszerű fegyverzethez nem társult korszerű taktika, és ez végzetesnek bizonyult.Repülőgépekben azonban nemcsak a mennyiségi, hanem a minőségi fölény is a németek oldalán volt. A francia légierő korszerűsítése nagyon lassan haladt a harmincas évek végén, így repülőgépeinek többsége 1940-re reménytelenül elavult. Az olyan kiváló konstrukciókból, mint a Dewoitine D520-as és a Bloch MB152-es vadászgépek vagy az Amiot 354-es bombázógépek nem készült elegendő.
Nem volt megoldott a légierő és a földi csapatok együttműködése sem. A francia hadsereg hírközlési rendszere pedig egyenesen csapnivaló volt a fejlett német rádiótechnikához képest.
Mindezektől függetlenül a szövetséges hadvezetés biztos volt abban, hogy meg tud állítani bármilyen német támadást, és utána ellentámadást is képes indítani, ám 1940. május 9.-én a Wehrmacht megszállta Luxemburgot, május 10.-re virradó éjszaka pedig megtámadta Hollandiát és Belgiumot. Megkezdődött a Fall Gelb végrehajtása, a nyugati hadjárat, mely drámai gyorsasággal döntötte romba a szövetségesek álmait.

(folytatjuk)

Források és ajánlott irodalom:

Herbert Walther szerk.: Hitler. Alexandra Kiadó. (é.n.)
A.J.P. Taylor: A második világháború képes krónikája. Akadémiai Kiadó, Budapest 1988
Dr. John Pimlott (szerk): A Wermacht. Hajja és fiai Kft. 1998
Gordon Williamson: Az SS, a hitleri terror eszköze. Etűd Könyvkiadó 1996
Keresztes Lajos: Német villámháború Nyugat-Európában. Magyar Nemzet, 2000. május 10.
panzerkeil.dre.hu
www.mult-kor.hu
www.masodikvh.hu/
secondworldwar.gportal.hu
www.hadakutjan.hu
hu.wikipedia.org
en.wikipedia.org
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player