Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Filmleírások
Intim vallomások
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
Básthy Gábor   2010 June 10, Thursday  

70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Szövetségesek: egy világháborúval lemaradva

A szövetségesek - különösen a franciák - közben tipikusan első világháborús stratégiában gondolkodtak. A kor általános gondolata volt az erődvonal-rendszer kiépítése, amivel elkerülhetőnek tartották az első világháború megismétlődését. André Maginot (1877-1932) francia hadügyminiszter javaslatára 1927-1932 között a francia-német, az olasz-francia és a francia-luxemburgi határon korszerű erődrendszert építettek ki, mely később a Maginot-vonal nevet kapta.Teljes hossza 350 km, költségvetése összesen ötmilliárd frank volt, annak ellenére. Minden más európai védővonalnál erősebb, korszerűbb volt, főleg az Elzász-térségben. Az általában 2 km mélységű védvonal itt elérte a 20 km mélységet is. Erődökből és az erődök között húzódó föld alatti járatrendszerből, valamint az ezeket ellátó hátországi infrastruktúrából állt. Az erődök alsó szintjein képezték ki a legénységi körleteket, kórházakat, lőszerraktárakat.A franciák tehát jól kiépített védelmi állásaikban várták a német támadást, majd kifulladása után kívántak ellentámadásba lendülni. A szövetséges hadvezetés biztosra vette, hogy a Wehrmacht nem kísérletezik a Maginot-vonal áttörésével, s mivel az Ardenneket a páncélos- és a motorizált csapatok számára áthatolhatatlannak tartotta, a német támadást - miként az 1914-ben történt - Észak-Belgiumban, a flandriai síkságon várta. A hosszú tétlen várakozás a „Furcsa háború" hónapjaiban azonban demoralizálta a francia hadsereget, a katonák harci szelleme kritikus mélységbe süllyedt.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player