Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Relax
Eltemette elefántja
Filmleírások
Intim vallomások
Feketék fehéren
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
Básthy Gábor   2010 June 10, Thursday  

70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Szövetségesek: egy világháborúval lemaradva

A szövetségesek - különösen a franciák - közben tipikusan első világháborús stratégiában gondolkodtak. A kor általános gondolata volt az erődvonal-rendszer kiépítése, amivel elkerülhetőnek tartották az első világháború megismétlődését. André Maginot (1877-1932) francia hadügyminiszter javaslatára 1927-1932 között a francia-német, az olasz-francia és a francia-luxemburgi határon korszerű erődrendszert építettek ki, mely később a Maginot-vonal nevet kapta.Teljes hossza 350 km, költségvetése összesen ötmilliárd frank volt, annak ellenére. Minden más európai védővonalnál erősebb, korszerűbb volt, főleg az Elzász-térségben. Az általában 2 km mélységű védvonal itt elérte a 20 km mélységet is. Erődökből és az erődök között húzódó föld alatti járatrendszerből, valamint az ezeket ellátó hátországi infrastruktúrából állt. Az erődök alsó szintjein képezték ki a legénységi körleteket, kórházakat, lőszerraktárakat.A franciák tehát jól kiépített védelmi állásaikban várták a német támadást, majd kifulladása után kívántak ellentámadásba lendülni. A szövetséges hadvezetés biztosra vette, hogy a Wehrmacht nem kísérletezik a Maginot-vonal áttörésével, s mivel az Ardenneket a páncélos- és a motorizált csapatok számára áthatolhatatlannak tartotta, a német támadást - miként az 1914-ben történt - Észak-Belgiumban, a flandriai síkságon várta. A hosszú tétlen várakozás a „Furcsa háború" hónapjaiban azonban demoralizálta a francia hadsereget, a katonák harci szelleme kritikus mélységbe süllyedt.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player