Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A bor elemzése
A hőskor hősei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 2.
Básthy Gábor   2010 June 10, Thursday  

70 esztendővel ezelőtt zajlott le a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Az általánosan elfogadott szabály szerint a támadó félnek ajánlott háromszoros túlerő birtoklása. Ez a fölény nem állt rendelkezésre. A csapatok létszáma közel azonos volt ám 2445 német páncélossal 3384 szövetséges állt szemben és a szövetségesek tüzérségi eszközökben is közel kétszeres fölényben voltak. Egyedül a légierőnél mutatkozott német fölény a szövetségesek 2935 repülőgépével szemben a Luftwaffe 5638-al rendelkezett.
A Wehrmacht harckocsijainak több mint fele PzKpfw I-es és II-es típusokból állt, amelyeket eredetileg csak kiképzési célra gyártottak, igen gyenge páncélozottságuk és tűzerejük miatt elavultnak számítottak. A páncéloserők gerincét az eredetileg csehszlovák fejlesztésű, Skoda gyártmányú PzKpfw 38(t) könnyűharckocsik alkották, a valóban korszerű PzKpfw III típusból még kevés állt rendelkezésre.Ezeket a harckocsikat azonban, ahogyan Lengyelország ellen is, nagy seregtestekben, legalább hadosztályonként tervezték alkalmazni. És volt még egy fontos dolog: a szövetségesekkel ellentétben már ekkor valamennyi páncélost ellátták rádió adó-vevő berendezéssel. Az egymással és a parancsnoksággal történő folyamatos kommunikáció pedig alapvető a gépesített hadviselésben. A korszerűbb taktika és kommunikáció döntő tényezőnek bizonyult. A német páncélos hadosztályok a háború ezen szakaszában emiatt bizonyultak legyőzhetetlennek.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player