Arcképcsarnok
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
ImageAz elmúlt három hónap amolyan terepszemle volt, rengeteg tapasztalatot szereztem a könyvtár adottságairól a szakmai és szociális gondokról, hiányokról - mondja a Somogyi Könyvtár új igazgatónője, Palánkainé Sebők Zsuzsanna.
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Etka anyó titkai
Beszélgetés Pál Tamás karmesterrel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójával
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Április 2020
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A bor elemzése
A hőskor hősei 2
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Zsapka Anna   2010 May 24, Monday  
Image
Kovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
  Hozzászólások 5 Nyomtat E-mail PDF

Miután hazakerült, Pesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen (ma ELTE), végezte a latin-francia szakot. Ezt követően 1940-ben a második Bécsi döntést követően, mikor Észak Erdélyt visszacsatolták és hirtelen pedagógus hiány lett az országban, 23 évesen Gödöllőre nevezték ki tanárnak, így gyakorló évesen tanított latint, magyart, franciát, és osztályfőnök is volt. Mindemellett 1941-ben pedig megszerezte a diplomáját is. Ezért 2011-ben a Tanár Úr immár rubin diplomával büszkélkedhet majd.

1944-ben katonai behívó érkezett a nevére, így kikerült a frontra Galíciába. 1945-ben aztán szovjet hadifogságba esett és 16 nap viszontagságos utazás alatt az Ural hegység vidékére szállították őt és katonatársait. A fogságban eltöltött 2 és egynegyed év után végre hazatérhetett. Gödöllőre került vissza, a francia általános iskola igazgatójaként kezdett dolgozni. Itt ismét egy érdekességről emlékszik meg a pedagógus: kis híján Nicolas Sarkozy édesapjának az osztályfőnöke lett, hiszen azt az osztályt kapta meg haza tértekor, amelynek az ifjú Sarkozy korábban 2 évig tagja volt, majd kimaradt belőle.

Az államosítást követően az ifjú tanár Csongrádra került egyházi alkalmazásba. Ez a város más szempontból is fordulópontot jelentett Kovács Béla életében, hiszen itt ismerkedett meg későbbi feleségével, aki mindössze 26 évesen maradt özvegyen két lány gyermekkel. Házasságuk során még két közös gyermekük is született, két fiú, akik közül egyikük jogászként míg a másik orvosként dolgozik a mai napig.

Csongrád után Székkutas volt a következő állomás a pedagógus életében, ahol magyart tanított, hiszen sem latint, sem franciát nem lehetett ekkor oktatni. Két év után átkerült Szatymazra, ahova minden reggel átjárt Szegedről. Hat évig tanított itt, majd 1962-ben, mikor végre beindulhatott a nyugati nyelvek oktatása (természetesen csak az orosz utáni második nyelvként) Szegeden, a Radnótiban helyezkedett el. Itt eltöltött évei alatt 1965-ben nyílt először lehetősége nyílt arra, hogy Párizsba látogasson 2 hetes tanulmányútra. Majd két évvel később 4 diákkal utazhatott ki egy ifjúsági táborba. Óriási dolog volt ezekben az években a keleti blokkból Nyugatra vinni gyerekeket.

Ezután 1968-ban pályázat révén átkerült az egyetemi gyakorlógimnáziumba, a Ságváriba, ahonnan 14 évvel később ment hyugdíjba. A gimnáziumban töltött évek alatt legfontosabbnak a diákok órán kívüli foglalkozásait tartotta, délutáni programokat, francia esteket szerveztek. 

1973 egy Unesco Bizottság érkezett a gimnáziumba, azzal a céllal, hogy csere utakat szervezzenek a két ország között. Így a szervezet támogatásával 5 csere utat sikerült megszervezni abban az időben, amikor szinte lehetetlen volt nyugatra utazni. Minden alkalommal mintegy harminc diák tudott kijutni Franciaországba ami sokaknak változtatta meg későbbi életüket és döntéseiket. 

Emellett 1976-tól az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny is tárgyai közé emelte a franciát, így a Ságvári gimnáziumban is megindulhatott az erre való felkészítés. Több éven át innen került ki az országos első helyezett, valamint számos egyéb magas helyezést elérő diák. Kovács Béla ennek köszönheti, hogy neve a Budapesten is ismertté vált, ahol pedig elismerve munkásságát, elindítottak egy folyamatot az Országos Pedagógiai Intézet és a francia kultúrattasé közreműködésével a francia kitüntetésért. Ezt követően 3 év múlva az akkor már nyugdíjba vonult tanár megkapta az Akadémiai Pálma Rend lovagi fokozatát. A múlt év végén pedig kiemelkedő, a francia nyelv és a kultúra területén eltöltött munkássága megbecsüléseképpen átvehette ugyanezen rend parancsnoki fokozatát, átlépve a középső fokozatot. A Tanár Úr szerint azonban még ennél is többet ér az ünnepségen megjelent régi tanítványok ragaszkodása.

Kovács Béla egy olyan korban tanult és tanított, amikor a pedagógiai pálya presztízse nagy volt, a tudást és a tekintélyt valóban megbecsülték, nem csak a szülők, de a diákok is. És ma, amikor úgy tűnik a tanári tekintély leértékelődik, egy ilyen rangos elismerés talán kifejezi és felhívja a figyelmünket arra, hogy a tanári elhivatottságnál nincs nagyobb és jobban megbecsülhető dolog. Nem csak a társadalom gondolkodását formálják, de tudást és a tanulás szeretetét adják gyermekeinknek.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

hyhbhpd 2012 November 24, Saturday, 18:15:53

SaBUWi , [url=http://rcpjqeyathts.com/]rcpjqeyathts[/url], [link=http://xlwagzavfxig.com/]xlwagzavfxig[/link], http://mjdayfrdcasy.com/

yfmacl 2012 November 24, Saturday, 06:37:21

gbjpuy fqbmpwgrznqf

ezizxjbzin 2012 November 24, Saturday, 00:55:21

JZZqLl , [url=http://wcfaacolxiop.com/]wcfaacolxiop[/url], [link=http://fuquuiyuybrt.com/]fuquuiyuybrt[/link], http://smhtybduqoeg.com/

wrhcufv 2012 November 23, Friday, 16:07:04

cbSIv0 qadgbulrjegg

Priyanka 2012 November 23, Friday, 07:34:35

Arrf3l e1lmodozom, hogy egyszer majd lesz egy olyan prf3bafolyamat, ameink a prf3be1in m i n d i g, m i n d e n k i ott van, e9s nem kell ezer dolgot csine1lnia mellette senkinek. nekem se. d3 mennyivel kf6nnyebb volna !!!!

Hozzászólások száma: 5 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player