Arcképcsarnok
A könyvtár közvetítsen kulturális értékeket
ImageAz elmúlt három hónap amolyan terepszemle volt, rengeteg tapasztalatot szereztem a könyvtár adottságairól a szakmai és szociális gondokról, hiányokról - mondja a Somogyi Könyvtár új igazgatónője, Palánkainé Sebők Zsuzsanna.
Nyugodt portré Vécsei professzorról
Varró Vince - Félszáz év a belgyógyászatban
Várkonyi Tamás: Egy orvos a cukorbetegekért
Etka anyó titkai
Beszélgetés Pál Tamás karmesterrel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójával
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Augusztus 2020
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
A hőskor hősei 2
Eltemette elefántja
Arcképcsarnok Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Zsapka Anna   2010 May 24, Monday  
Image
Kovács Béla a francia nyelv és kultúra terjesztésének szentelte életét, ezért is kaphatta meg a francia állam egyik legrangosabb kitüntetését, az Akadémiai Pálma Rendet és annak is a parancsnoki fokozatát.
  Hozzászólások 5 Nyomtat E-mail PDF

Az Akadémiai Pálma Rend 1955-től létezik jelenlegi formájában és a Napóleon által alapított Becsületrend után a második legtekintélyesebb állami elismerésnek számít Franciaországban. Olyan francia vagy külföldi emberek részesülhetnek ebben a megtiszteltetésben, akik a francia nyelv és kultúra területén kiemelkedő munkát végeztek. A Rendnek három fokozata van, a lovagi, tiszti és a parancsnoki. A most 93 éves Kovács Béla, aki egész életében a francia nyelv oktatásával és kultúra terjesztésével foglalkozott, immár a második alkalommal vehette át ezt az elismerő kitüntetést és átugorva a középső rendfokozatot, néhány hónapja a legmagasabb, parancsnoki fokozat büszke tulajdonosa lett.

Vajon milyen életút vezet egy ilyen fényes karrierig és a még fényesebb kitüntetés elnyeréséig?

Kovács Béla Tanár Úr Tolcsván született, Tokaj-hegyalja vidékén, 1917-ben. Már 5 évesen látogatta az elemi iskolát, így fordulhatott elő, hogy 6 évesen már bizonyítvány volt a kezében. Az elemi iskola alsó négy osztályának elvégzése után édesanyja nagybátyja révén -aki a Premontrei gimnázium igazgatója volt- Gödöllőre került, mintegy 200 kilométerre a szülői háztól. Ekkor mindössze 9 éves volt. A Tanár Úr mai napig hálával gondol vissza tolcsvai tanítójára, aki képes volt felkészíteni arra, hogy egy ilyen nívós gimnáziumban is megállja a helyét.

  • Hallgassák meg Kovács Bélával készült hangos interjúnkat:

A Gödöllői Premontrei Gimnáziumban (a gimnáziumok ekkoriban még 8 osztályosak voltak) 5. osztálytól kezdték tanulni a franciát, harmadik idegen nyelvként. A gödöllői az akkori Magyarország egyik legelitebb iskolájának számított, a csaknem 200 fős internátusba jómódú, hercegek, földbirtokosok, nagyiparosok gyermekei jártak, a bejárók között azonban mosónők leszármazottai is voltak. Kovács Béla ezen a ponton örömmel emlékszik vissza, csaknem 80 év telt el azóta, hogy kiejtette az első szót francia nyelven.

Remek nyelvtudása ellenére matematikusnak készült, azonban az élet közbeszólt (így utólag szemlélve talán nem is véletlenül) és a francia eredetű, Premontrei Rend Generális Apátja felfedezte tehetségét és felajánlotta számára, hogy kint tölthet egy évet francia nyelvterületen, amennyiben a francia szakot választja. Így történt, hogy az érettségi vizsgákat követően 1 teljes évet Francia Svájcban tanult. Az itt eltöltött idő alatt egy 1500 éves apátság melletti ultramodern gimnáziumban tökéletesre fejlesztette francia nyelvtudását valamint a 17. századi francia irodalom szakértője lett.

A portré a következő oldalon folytatódik!
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

hyhbhpd 2012 November 24, Saturday, 18:15:53

SaBUWi , [url=http://rcpjqeyathts.com/]rcpjqeyathts[/url], [link=http://xlwagzavfxig.com/]xlwagzavfxig[/link], http://mjdayfrdcasy.com/

yfmacl 2012 November 24, Saturday, 06:37:21

gbjpuy fqbmpwgrznqf

ezizxjbzin 2012 November 24, Saturday, 00:55:21

JZZqLl , [url=http://wcfaacolxiop.com/]wcfaacolxiop[/url], [link=http://fuquuiyuybrt.com/]fuquuiyuybrt[/link], http://smhtybduqoeg.com/

wrhcufv 2012 November 23, Friday, 16:07:04

cbSIv0 qadgbulrjegg

Priyanka 2012 November 23, Friday, 07:34:35

Arrf3l e1lmodozom, hogy egyszer majd lesz egy olyan prf3bafolyamat, ameink a prf3be1in m i n d i g, m i n d e n k i ott van, e9s nem kell ezer dolgot csine1lnia mellette senkinek. nekem se. d3 mennyivel kf6nnyebb volna !!!!

Hozzászólások száma: 5 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player