Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
Vidám képek
A hőskor hősei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 1.
Básthy Gábor   2010 May 10, Monday  

70 esztendővel ezelőtt kezdődött a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Harc Narvikért


Német légideszant csapatok landoltak az oslói Fornebu, a kristiansandi Kjevik, valamint a stavangeri Stola repülőtéren. Ez volt a történelem első ejtőernyős támadása. Bergent, Stavangert, Egersundot, Kristiansandot, Arendalt, Hortent, Trondheimet és Narvikot 24 órán belül elfoglalták az inváziós csapatok.

Április 9.-én a Kriegsmarine 1. sz. harccsoportjának tíz német hadihajója a 3. hegyivadász hadosztály összesen kétezer osztrák katonáját szállította a messzi északon levő Narvikba Eduard Dietl altábornagy parancsnoksága alatt. A Narvikot védő norvég csapatok parancsnoka, Quisling híve, Konrad Sundlo ezredes Dietl felszólítására harc nélkül feladta a várost.A brit haditengerészet főparancsnoksága azonnal utasította a flottát a beavatkozásra. Öt brit romboló már a német invázió másnapján támadott. Az ütközetben két brit és két német romboló elsüllyedt, egy brit és három német súlyosan megrongálódott.
Három nap múlva a Home Fleet visszatért. A HMS Warspite csatahajó és a vele érkező két cirkáló valamint kilenc romboló heves harcokban gyorsan elsöpörte a Narvikot védő német rombolóflottillát.
Ezzel egy időben brit, francia idegenlégiós és emigráns lengyel csapatok szálltak partra Narvik elfoglalására. Miközben Norvégia legnagyobb részét a németek gyorsan megszállták, itt Északon szövetségesek túlerőben voltak, ráadásul Dietl altábornagy hegyivadászait elvágták az utánpótlástól. Kutyaszorítóba kerültek, de szívósan védekeztek. A norvég, francia, lengyel és brit egységeknek csak május 28.-ára sikerült visszafoglalni a várost. Ez volt a szövetségesek első győzelme a második világháborúban. A németek pedig egyre magasabbra, a hegyek közé vonultak vissza keleti irányban. Dietl már - Hitler parancsa ellenére - azt tervezte, hogy megmaradt katonáival a semleges Svédországba, az internálásba menekül a fagy- és éhhalál elől.A szövetségesek dicsősége azonban nem tartott sokáig, május 10.-én a Wehrmacht 141 hadosztállyal megtámadta Hollandiát, Belgiumot, Luxemburgot és Franciaországot. A „furcsa háború" véget ért. Mire Narvikot visszafoglalták, a franciaországi csata elveszett és Dunkerque-nél már megkezdődött a brit és francia csapatok evakuálása.
VII. Haakon király, Olaf koronaherceg, a kormány és a Storting június 7.-én a HMS Devonshire brit cirkáló fedélzetén elhagyta Tromsøt, hogy angliai emigrációban képviselje Norvégiát. Másnap a szövetséges csapatokat kivonták Narvik térségéből. A támogatás nélkül maradt norvég egységek pedig kénytelenek voltak letenni a fegyvert Dietl visszatérő hegyivadászai előtt.

1940. június 10.-én Vidkun Quisling bábkormánya fegyverszünetet kötött. Valójában azonban Norvégia sohasem adta meg magát a náci Németországnak. Nem megszállt országként, hanem szövetségesek oldalán vett részt ezután a háborúban.


(Folytatjuk)Források és ajánlott irodalom:

Herbert Walther szerk.: Hitler. Alexandra Kiadó. (é.n.)
A.J.P. Taylor: A második világháború képes krónikája. Akadémiai Kiadó, Budapest 1988
Dr. John Pimlott (szerk): A Wermacht. Hajja és fiai Kft. 1998
panzerkeil.dre.hu
www.mult-kor.hu
www.masodikvh.hu/
secondworldwar.gportal.hu

www.hadakutjan.hu
hu.wikipedia.org
en.wikipedia.org
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player