Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
December 2021
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
Relax
Vidám képek
A bor elemzése
Filmleírások
Intim vallomások
A tűzben edzett férfi
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 1.
Básthy Gábor   2010 May 10, Monday  

70 esztendővel ezelőtt kezdődött a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Az Oscarsborg erőd ellenáll


A partraszálló német egységeket a gyorsaság és a meglepetés érdekében a Kriegsmarine hadihajóinak hat köteléke szállította a legfontosabb kikötők és nagyvárosok: Oslo, Bergen, Narvik, Tromsø, Trondheim és Stavanger elfoglalására. Gyors győzelemre számítottak. Komoly ellenállás várta azonban őket, különösen a két legfontosabb helyen: Oslónál és Narviknál.

Az Oslo elfoglalására induló, zászlóshajójáról, a Blücher nehézcirkálóról Oskar Kummetz ellentengernagy által irányított 5. sz. harccsoportot 1940. április 8.-án este az Oslofjord bejárata előtt észlelte a Pol III őrhajó, amelyet a németek megtámadtak, ám az azonnal riasztotta a norvég védelmet. A hajó kapitánya volt az invázió első norvég áldozata.A német hajók az Oslóba vezető fjordban haladtak felfelé, amíg el nem érték a Drøbak-szorost, melynek bejáratát a háborút sohasem látott Oscarsborg erőd védte.
A német harci kötelék közeledtére az erőd parancsnoka, Birger Eriksen ezredes betöltette a háromból két üzemképes, 1890-ben a német Krupp-művek által gyártott 280 mm-es elavult partvédelmi ágyút és készültségbe helyeztette a muzeális, 1900-ban vásárolt, Magyarországon, Fiuméban készült Luppis-Whitehead torpedókat. A harc egyenlőtlennek és reménytelennek tűnt.Április 9-én hajnali 5 óra 15 perc körül a német kötelék lőtávolba ért. Az erőd ágyúi tüzet nyitottak és négy lövésből háromszor eltalálták a Blüchert. A cirkálóra kilőtt két torpedó is talált és fel is robbant.
A flotta többi hajóján azt hitték, hogy a Blücher aknára futott és inkább kihátráltak a szorosból. A német csapatok így nem tudták megszállni Oslót pirkadatkor, mint ahogy azt tervezték. Körülbelül egy órával az első találat után, a Blücher felborult, és elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó 2200 tengerészből és katonából 830-an vesztek oda.Az Oscarsborg erőd katonáinak hősies ellenállása, a Blücher elsüllyesztése elegendő ideig késleltette az inváziót ahhoz, hogy VII. Haakon király, a királyi család, a kormány, valamint a Storting, a parlament, szembeszálljon a megszálló erőkkel, visszautasítva a megadási felszólításokat, majd az államkincstár aranytartalékával együtt északra húzódjon az előrenyomuló németek elől. Ekkor Vidkun Quisling, a norvég náci párt, a Nasjonal Samling vezetője az államcsíny hajtott végre és a németek támogatásával átvette a hatalmat. Neve ekkor lett a nácikkal kollaboráló hazaárulók szinonimája.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player