Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Terminál
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 1.
Básthy Gábor   2010 May 10, Monday  

70 esztendővel ezelőtt kezdődött a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Háború Északon

1939 tavaszától a brit Admiralitás szemében Skandinávia a Németországgal egy jövőben kirobbanó konfliktus egyik potenciális hadszínterévé vált. A brit kormány vonakodott még egy szárazföldi konfliktusba bonyolódni a kontinensen. Ezért a németek közvetett meggyengítése érdekében tengeri blokád felállítását tervezték. A német ipar nagyban függött a Svédország északi részén, Kiruna környékén kitermelt kiváló minőségű vasérctől, amelyet a norvég Narvikban hajózták be. A norvég partvidék ellenőrzése pedig még szorosabbra vonta volna a gyűrűt Németország körül.

Természetesen a németek is rájöttek erre. 1939. októberében a Kriegsmarine főparancsnoka, Erich Raeder vezértengernagy felhívta Hitler figyelmét a norvégiai brit bázisok esetleges létrehozása jelentette veszélyre és felvetette annak lehetőségét, hogy ezeket a támaszpontokat Németországnak kellene megszereznie. A Reader érvelése szerint Norvégia birtoklása lehetővé tette volna az Északi-tenger ellenőrzését, és ugródeszkául szolgálhatott volna a Nagy-Britannia elleni további hadműveletekhez ugyanakkor ez tartósan biztosítaná a létfontosságú svéd vasérc Németországba szállítását. Ráadásul a norvég partvidék fjordjainak labirintusa kiváló búvóhely lehet a szövetségesek szállítási útvonalait támadó tengeralattjárók és felszíni hadihajók számára. Azonban ezidőtájt Hitler és az OKW, Wehrmacht főparancsnoksága még nem mutatott különösebb érdeklődést a terv iránt.

November végén Winston Churchill, a brit háborús kabinet újonnan kinevezett haditengerészeti minisztere, a norvég vizek elaknásítását javasolta. Ezzel kikényszeríthették volna, hogy a vasércszállító hajók az Északi-tenger nyílt vizein haladjanak át, ahol ki lettek volna szolgáltatva a Királyi Haditengerészet egységeinek. Neville Chamberlain miniszterelnök és Lord Halifax külügyminiszter azonban elutasította az ötletet, mivel tartottak a semleges országok - többek között az Egyesült Államok - ellenséges reakciójától.

A Finnország és a Szovjetunió között 1939 novemberében kitört téli háború apropóján Churchill újra előhozakodott az aknazár tervével, de ismét sikertelenül. December folyamán Nagy-Britannia és Franciaország komoly tervezésbe fogott a finnek megsegítése érdekében. Ezen elképzelések értelmében csapatok szálltak volna partra Narvikban, hogy Svédországon keresztül Finnországba jussanak. Mellesleg így lehetőség nyílt volna a svéd vasércbányák elfoglalására is. A terv elnyerte Chamberlain és Halifax támogatását, azonban a norvégok és a svédek mereven elzárkóztak és fegyveres ellenállással fenyegetőztek. A tervek kidolgozása ugyan folytatódott, ám a hadművelet ürügye megszűnt, amikor 1940. március 12.-én Finnország békét kért.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player