Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Relax
Vidám képek
A bor elemzése
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 1.
Básthy Gábor   2010 May 10, Monday  

70 esztendővel ezelőtt kezdődött a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


1939. október 14.-én éjjel Günther Prien korvettkapitány U-47 jelű tengeralattjárójával észrevétlenül behatol a brit flotta szigorúan, de mégsem elég alaposan őrzött fő háborús bázisára, az észak-skóciai Orkney szigeteknél levő Scapa Flow-ba.  E náci mítosszá nagyított támadás során torpedóival elsüllyeszti a HMS Royal Oak csatahajót és hatalmas szerencsével sértetlenül távozik.  A halálos áldozatok száma elérte a 833-at, köztük volt Henry Blagrove ellentengernagy, a második csatahajó osztály parancsnoka.Az „Atlanti csata" ezen korai szakaszának egyetlen jelentős brit győzelmévé a La Plata-i tengeri ütközet, a német Admiral Graf Spee nehézcirkáló elfogása megsemmisítése vált.
Az Admiral Graf Spee nehézcirkáló még 1939. augusztus 21.-én hajózott ki Wilhelmshavenből az Atlanti-óceánra Hans Wilhelm Langsdorff sorhajókapitány parancsnoksága alatt. A háború kitörését követő három hónapban kilenc brit kereskedelmi hajót süllyesztett el, összesen közel 50 ezer BRT űrtartalommal. A brit admiralitás 23 hajóját mozgósították felkutatására és elpusztítására.1939. december 13-án az uruguay-i partok előtt, a Rio de la Plata folyó torkolatánál, a montevideoi kikötő közelében egy brit hajókötelék rátalált és feltartóztatta. A tengeri ütközet során 20 ellenséges találat után az Admiral Graf Spee súlyos sérüléseket szenvedett, ezért a semleges montevideoi kikötőbe menekült. Itt kezdetben, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően 24 órára kapott menedéket, amit elnöki rendelettel később 72 órára terjesztettek ki. A montevideói kikötőben szabadon engedték a kereskedelmi hajók legénységét, akiket hajójuk elsüllyesztésekor az Admiral Graf Spee fedélzetére vettek. (További mintegy 300 brit tengerész azonban az ellátóhajóján, az Altmarkon maradt, valahol az óceánon.)Miután a 72 órás határidő lejárt, 1939. december 17.-én az Admiral Graf Spee legénysége egy részével elhagyta a kikötőt. Langsdorff kapitány túlbecsülve a brit hajókötelék erejét, a montevideoi kikötőtől 4 mérföldnyire parancsot adott a hajó robbantással történő önelsüllyesztésére, elkerülendő, hogy egy reménytelennek hitt küzdelemben feláldozza legénységét.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player