Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Futballmeccsen
Eltemette elefántja
Filmleírások
Feketék fehéren
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Párizs bukása 1.
Básthy Gábor   2010 May 10, Monday  

70 esztendővel ezelőtt kezdődött a náci Wehrmacht nyugati hadjárata a Hollandia, Belgium Luxemburg és Franciaország ellen. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF


Háború a tengeren

A „furcsa háború" időszakában tényleges harci cselekmények nyugaton csak a tengeren, az Atlanti-óceánon történtek. Elkezdődött ugyanis a második világháború leghosszabb, szinte a német kapitulációig tartó ütközete, az „Atlanti csata". Erich Raeder vezértengernagy, a német hadiflotta, a Kriegsmarine főparancsnoka, már augusztus folyamán tengeralattjárókat, nagy hatótávolságú nehézcirkálókat valamint ezeket kiszolgáló ellátóhajókat küldött az Atlanti-óceánra. Ezek azt a feladatot kapták, hogy Nagy-Britannia hadba lépése esetén támadják meg az Észak-Amerika és Európa között közlekedő brit és francia kereskedelmi hajókat, ezzel nehezítve a szövetségesek ellátását. A magányosan portyázó felszíni egységeknek azonban lehetőség szerint kerülniük kellett a sokkal erősebb brit Királyi Haditengerészet szigetországot védő flottája, a Home Fleet hajóival történő összeütközést.

A brit és francia hadüzenetet követően a tengeralattjárók és a cirkálók haladéktalanul akcióba léptek.

Az S.S. Athenia, a glasgowi székhelyű Donaldson Brothers Ltd. cég óceánjárója háború kitörésekor 1103 utassal (köztük 316 amerikai állampolgárral) a fedélzetén éppen Glasgowból tartott Montrealba. 1939. szeptember 3.-án este, pár órával azután, hogy Nagy-Britannia hadat üzent a Harmadik Birodalomnak, Írországtól 250 mérföldre északnyugatra az arra portyázó U-30 jelű német tengeralattjáró parancsnoka, Fritz-Julius Lemp fregatthadnagy felfegyverzett kereskedelmi hajónak nézte, és figyelmeztetés nélkül két torpedót lőtt ki rá, melyek közül az egyik a gépházat találta el. A legénység 315 tagja és az összes utas elhagyta a hajót, azonban az egyik mentőcsónakot a hajótöröttek segítségére siető norvég Knute Nelson teherhajó hajócsavarja ledarálta. A csónakban 52 utas és 3 matróz lelte halálát. Az Athenia volt az első hajó, melyet a második világháború során elsüllyesztettek.1939. szeptember 17.-én az U-29 jelű német tengeralattjáró Otto Schuhart sorhajóhadnagy parancsnoksága alatt Írország partjainál megtorpedózza a HMS Courageous brit repülőgép-hordozót, mely 15 perc alatt elsüllyed. A támadás 518 brit tengerész életét követeli.  Ez volt az első brit hadihajó, amely elveszett a háborúban.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player