Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A hőskor hősei 2
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

A Vörös Hadsereg egységei előnyomulásának tengelye Berlin középpontja felé délkeleti irányból a Frankfurter Allee volt, amely az Alexanderplatz-nál ért véget. Délről Sonnen Allee-n át a Potsdamerplatz felé törtek előre a csapatok a Reichstag irányában. A leghevesebb harcok a városközpont bevételéért folytak, az Alexanderplatz-tól a  Moltke hídig, ahol már háztól-házig tartott szinte a test-testelleni küzdelem. A legelszántabb ellenállást az SS-be toborzott idegenek tanúsították, akik nem csak ideológiai okokból voltak motiváltak, hanem mert tudták, ha fogságba esnek, az a halállal lehet egyenlő a számukra.


A Moltke híd Berlinben

Április 28.-án a nap végére a 3. csapásmérő hadsereg egységei bejutottak a Reichstag környéki kerületbe.

Április 29.-én éjszaka az első vonalban küzdő szovjet zászlóaljak elfoglalták a Moltke hidat.

Április 30.-án hajnalban, véres harcokban sikerült bevenni az ostromlott birodalmi belügyminisztérium és a Gestapo épületét, amely siker már megnyitotta az utat közvetlenül a Reichstag felé. A birodalmi gyűlés romos épület az 1933-ban történt felgyújtását követően már nem volt használatban, ugyanakkor a védekezők számára jó fedezékül szolgált. Mindkét fél tisztában volt azzal, hogy a parlament romjai bevételének vagy megtartásának mindenekelőtt szimbolikus jelentősége lehet.

A Brandenburgi kapu a harcok után

21 óra 30 perckor a Vaszilíj Mitrofanovics Satyilov vezérőrnagy 150. lövészhadosztálya karöltve a 171. lövészhadosztállyal, amelyet Alekszej Inatyjevics Nyegoda ezredes vezetett, rohammal elfoglalták a birodalmi gyűlés épületének nagy részét. A bennrekedt hitleri német alegységek kemény ellenállást tanúsítottak. A Vörös Hadsereg katonáinak szabályosan meg kellett verekedniük velük minden egyes helyiség birtokba vételéért.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player