Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
Futballmeccsen
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

Délután a Wenck harckocsizó tábornok vezette 12. hadsereg felmentő egységei beérkezvén komoly ellencsapást mértek a 4. harckocsi gárdahadseregre valamint a 13. hadsereg csapataira. E csapást csak a segítségül bevetett, a Vaszilíj Georgijevics Rjazánov altábornagy vezette 1. csatarepülő hadtesttel szoros együttműködésben sikerült hárítaniuk az érintett két hadsereg egységeinek.

Ebben az időszakban Hitler megparancsolta, hogy erősítsék meg valamennyi harcoló csapattestnél a város belső védelmét, azonban e parancs nyomán csak a francia 33. SS Charlemagne gránátos hadosztály egy kisebb létszámú kontingense érkezett meg Berlinbe Gustav Krukenberg Brigadeführer vezetésével. Ki is jelölték Krukenberget a szovjet csapatok által leginkább fenyegetett ún. „C" szektor parancsnokának.


Harckocsik az ostromban, 1945 Berlin

Április 25.-én délben Berlin nyugaton a 4. harckocsi gárdahadsereg előre vetett egységei találkoztak az 1. belorusz front 47. hadseregének csapataival, így a harapófogó bezárult Berlin körül. Még ezen a napon másfélóra elteltével az 5. gárdahadsereg 34. hadteste kijutott az Elbához és összetalálkozott az amerikai hadsereg egységeivel. A harmadik birodalom fővárosának teljes elfoglalásáig már csak egy hét maradt hátra. 

Április 26.-án Csujkov vezérezredes 8. gárdahadserege és az 1. harckocsi gárdahadsereg csapatai a déli külvároson keresztül törtek utat maguknak a tempelhofi repülőtérhez, ahol is a S-Bahn mentén kiépített német védelmi gyűrűnél a már átcsoportosított Müncheberg hadosztály kemény ellenállásába ütköztek. 

Április 27.-én azonban a délkeleti védelemre beosztott (meggyengült) két hadosztály a Müncheberg és a Nordland a szovjetek öt hadseregével találta szemben magát, [keletről nyugatra haladva ezek: az 5. csapásmérő hadsereg,  a 8. gárdahadsereg, az 1. harckocsi gárdahadsereg (valamennyien az 1. belorusz front alárendeltjei) és a Ribalkó-féle 3. harckocsi gárdahadsereg (az 1. ukrán front részeként) csapatai voltak], amelyek kikényszeríttették a védők városközpont irányába való visszavonulását, és általuk új védelmi szakasz elfoglalását a Hermannplatz környékén. Krukenberg ekkor jelentette a vezérkar főnökének Hans Krebs gyalogsági tábornoknak, hogy a Nordland kénytelen lesz 24 órán belül visszavonulni a „Z" szektorba.


Vonuló csapatok Berlinben, 1945

A két szovjet front hadseregeinek a berlini városközpontba való benyomulása következtében a német védelem egy 16 km hosszú és 2-3, helyenként 5 km széles kelet-nyugati irányú sávba szűkült össze. A városért vívott harcok szakadatlanul folytak függetlenül attól, hogy nappal vagy éjszaka volt. A szovjet csapatok kerületről kerületre haladva fokozatosan rágták át magukat a németek védelmén.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player