Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végső cél: Berlin I
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
A bor elemzése
Filmleírások
Feketék fehéren
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végsőcél: Berlin II.
Csenke László   2010 May 09, Sunday  

A II. Világháború fő irányának utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország végül újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 2 Nyomtat E-mail PDF

A várostól nyugatra a 20. gyalogos hadosztály rendezkedett be. Északon a 9. ejtőernyős hadosztály védte a várost. Berlintől észak-keleti irányban a Müncheberg páncélos hadosztály foglalta el körletét. A német harmadik birodalmi főváros délkeleti szektorában a templehofi repülőtértől keletebbre a 11. SS Nordland önkéntes páncélgránátos hadosztály ásta be magát. A tartalékot a gyalogság 18. páncélgránátos hadosztálya képezte, amely Berlin központi kerületében várt feladatra.


Védők a harc szünetében

Április 23-án elkeseredett harcok folytak a támadás és a védelem valamennyi irányban. A 3. csapásmérő hadsereg 9. lövész hadteste, Ivan Pavlovics Roszlíj vezérőrnagy vezetésével érte el a legnagyobb sikert, amikor is, miután menetből átkelt a Spree folyón, bevette az elővárosi Karlshorst kerületet. (Jegyezzük meg, a kerület történelmi jelentősége mégsem ennek a harcnak lett a következménye.) Ahogyan közeledtek a támadó szovjet csapatok a városközpont felé, úgy lassult le támadásuk üteme.

Berzarin tábornok 5. csapásmérő hadserege és Katukov 1. harckocsi gárdahadserege délkeletről ostromolta Berlint. Miután sikeresen elhárították a német 56. páncélos hadtest ellentámadását, másnap estére elérték az S-Bahn vasúti gyűrűjét a Teltow-csatorna északi partján.


A Spree folyó Berlinben

Április 24.-én az 5. csapásmérő hadsereg egységeinek súlyos harcok árán sikerült megközelíteni a városközpontot.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

amateur szerző 2010 May 09, Sunday, 13:48:50

Köszönöm. Valóban hosszú, de sok részletet kihagytam így is. A hadtörténeti és katonai szakmai hűség ennél több kivágást már nem engedett meg. A képek számát sem szerettem volna csökkenteni az objektivitás érdekében. Ugyanis e téma sok szubjektivitást eleve nem enged meg. Örülök, hogy méltó módon lehetett megemlékeznünk az európai győzelem napjáról, amely sok szövetséges (és német) katona életébe került feleslegesen, de nem hiábavalóan. Egyszer minden nemzetnek el kellene komolyan gondolkodnia, mi is volt a szerepük e háború kitörésében.

Pógár 2010 May 09, Sunday, 13:05:29

Kicsit hosszú, de élvezetes és tanulságos írás. Sehol sem találtam ilyen részletes összefoglalót a sajtóban, de még a történelemmel foglalkozó portálokon és blogokon sem. Gratulálok!

Hozzászólások száma: 2 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player