Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Vidám képek
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végső cél: Berlin I
Csenke László   2010 April 22, Thursday  

A II. Világháború utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 3 Nyomtat E-mail PDF

Zsukov pontosan úgy határozott, ahogyan azt Heinrici várta. A főcsapást a front négy összfegyvernemi és két harckocsi hadseregének a küstrini hídfőből kellett mérniük úgy, hogy a harckocsi hadseregeket a védelem áttörését követően kellett volna harcba vetni, hogy közvetlenül Berlinre irányítsák csapásukat. Az offenzíva kezdetéül április 16-át határozták meg. E számítás azonban nem jött be. A hadműveleti felépítésen menet közben változtatnia kellett a front főparancsnokának.


A berlini hadművelet

Az 1. ukrán front offenzívájának kezdetét is e napra datálták. Feladatul azt szabták Konyev csapatai számára, hogy szétzúzva a védelem cottbusi csoportosítást szigetelje el a védelem erőit Berlintől és ezzel biztosítsa az 1. belorusz front déli szárnyának berlini csapását, majd kijutva az Elbáig, folytassa tovább a támadást Drezda elfoglalására.

Heinrici úgy döntött, hogy a védelmet nem az Odera folyóra alapozza. Közvetlenül a folyó mentén csak elővéd csapatokat helyezett el. A tavaszi olvadás miatt ingoványossá vált ártér, amelyre műszakilag rásegítettek, jó védelmi lehetőségeket biztosított az elővéd számára. A védelem fő vonalának pedig a seelowi magaslatokat jelölte ki, egyben megparancsolta az utász-műszaki alakulatoknak, hogy a fő védelmi terepszakaszt erődítsék meg. A seelowi magaslatok párhuzamosan fekszenek az Odera medrének futásával. A magaslatok a folyótól 17 km-re, Berlintől pedig 90 km-nyi távolságra vannak. Középen szeli át a dombos vidéket a berlini autóút, amelyet a magaslatokról uralni lehet egy jól megszervezett tűzrendszerrel.

A magaslatok mögött a műszakiak további három védelmi övet építettek ki a védő csapatok számára, amelyek tankelhárító árkokat, beásott páncéltörő ágyúkat, futóárkokat és bunkereket tartalmazott. A védelem más térségeiből a fő védvonal megerősítésére Heinrici csapatokat csoportosított át.

Így ír Zsukov minderről könyvében: „A német hadvezetés arra számított: sikerül bennünket rákényszeríteni, hogy terepszakaszról terepszakaszra 'rágjuk át' magunkat, hogy a végsőkig elhúzhatja az ütközetet, legyengíti, majd Berlin előterében megállítja csapatainkat. Úgy vélték, hogy hasonlóképpen harcolnak majd csapatainkkal, mint ahogyan mi vettük fel a küzdelmet velük Moszkva előterében. De ezek az elképzelések szerte foszlottak." Végeredményben szertefoszlottak, de nem ment ez olyan könnyen.

A Zsukov vezette front támadása április 16-án reggel 5 órakor indult meg a tüzérségi előkészítéssel. Az összfegyvernemi hadseregek viszonylag gyorsan leküzdötték a védelem peremvonalán elhelyezkedett elővédeket. A fő irányban indult támadás azonban a seelowi magaslatok térségében kemény ellenállásba ütközött. A magaslatok akadályozták mind a harckocsik, mind a tüzérség tevékenységét. A támadás gyakorlatilag elakadt. Ekkor módosított Zsukov az eredeti hadműveleti terven. Még a német védelem fő vonalának áttörése előtt harcba kellett vetnie mindkét harckocsi hadseregét. Véres küzdelem folyt a magaslatok birtoklásáért.

Az események ilyeténképpen való alakulása nyugtalanította a moszkvai főparancsnokságot is. Ekkor parancsolta meg Sztálin Konyev marsallnak, mert az 1. ukrán front támadása sikeresebben haladt, hogy a Ribalko és Leljusenko vezette két harckocsi hadsereget déli irányból fordítsa Berlin felé.

A seelowi magaslatokért vívott csata csak április 18-án reggelre dőlt el, amikor is sikerült az 1. belorusz front csapatainak a magaslatokat elfoglalniuk. A védők azonban e napon még erős ellencsapást mértek tartalékaik harcba vetésével. Az ellencsapás azonban eredménytelen maradt, így április 19-én a német hadvezetés visszavonulót fújt.

„Az április 16-i és 17-i, de a későbbi harcok idején is ismét és ismét elemeztem a front hadműveleti felépítését, hogy biztos legyek benne nem követtünk-e el olyan hibát, amely a hadművelet kudarcához vezetne. Nem találtam hibát. De be kell ismernem, volt egy mulasztásunk, amely egy-két nappal késleltette a harcászati mélység áttörését.

A hadművelet előkészítése során ugyanis nem vettük kellőképpen figyelembe a bonyolult terepviszonyokat a seelowi magaslatok körzetében, ahol az ellenség nehezen leküzdhető védelmet szervezett. ... Az is igaz, hogy a berlini hadműveletet rendkívül rövid idő alatt kellett előkészítenünk, de ez nem szolgálhat mentségül." - írja Zsukov memoárjában.

A seelowi magaslatokon kiépített német szilárd védelem leküzdésével az 1. belorusz front csapatai a fő írányban tevékenykedve, utat törtek maguknak már közvetlenül Berlin ostromához. Mindez 65 éve történt, éppen ezekben a napokban.

Folytatjuk


Források:

Sz. M. Styemenko: Ahol a győzelmet kovácsolták, Kossuth Könyvkiadó - Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest, 1977

G. K. Zsukov: Emlékek, gondolatok, Kossoth Könyvkiadó - Zrínyi Katonai Kiadó, Budapest, 1970

Bettle of Berlin,  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Berlin

Берлинская наступательная операция, http://ru.wikipedia.org/wiki/Берлинская_наступательная_операция
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

CsL 2010 April 23, Friday, 10:15:52

Köszönöm az észrevételeket. Munka van benne valóban, mint minden hasonló írásban. A források vagy megvannak a polcon, vagy utánuk keres az ember az interneten.

KGB 2010 April 23, Friday, 10:00:24

Az írónak sok munkája lehet benne.

Pógár 2010 April 23, Friday, 09:09:53

Nagyon jó összefoglaló, így látható a politikai háttér is. Sajnos erről keveset lehet olvasni. Honnan szedted össze a forrásokat?

Hozzászólások száma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player