Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Égető Mária: örülök, hogy tehetem, ami a dolgom és amit szeretek
Kissné Novák Éva: Az ember nem magányra született
Relax
A férfi földrajza
Filmleírások
Intim vallomások
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végső cél: Berlin I
Csenke László   2010 April 22, Thursday  

A II. Világháború utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 3 Nyomtat E-mail PDF

Az előre nyomuló szovjet frontoknak szinte napok-hetek alatt hatalmas területeket sikerült birtokba venniük. Ezért jutottak el az Oderáig, ahol az 1. Belorusz Front 5. csapásmérő hadseregének és mögötte a 8. gárdahadseregének sikerült kisebb hídfőket foglalnia. A többiek azonban, éppen a hadműveleti dinamika következtében a folyó mentén megállásra kényszerültek, mert már logisztikai okok miatt nem voltak képesek a további intenzív harcra.  Magyarul a támadó csapatoknak nem volt már alkatrészük, hogy a meghibásodó harckocsikat, szállító-és vontató járműveket karbantartsák, és nem volt lőszerük, hogy a visszavonuló német csapatokat tüzérséggel érdemben támadni tudják, vagy légvédelmi tüzérséggel saját csapataikat oltalmazni tudták volna. Így fordult elő, hogy a 8. gárdahadsereg az elfoglalt hídfő kibővítéséért folytatott harcokban már kénytelen volt felhasználni az ellenségtől zsákmányolt hadianyagokat. Mindez már határt szabott a további tevékenységnek.

Ferdinand Schörner vezértábornagy

Az Oderához elérve nem csak a logisztikai, hanem a légi helyzet is átfordult. A berlini védelmet szolgáló német légierő előnyösebb helyzetbe került. A jól kiépített berlini repülőterek használhatóak voltak azokkal a szükség repülőterekkel szemben, amelyek a támadóknak álltak a rendelkezésére a frontvonal közelében és attól távolabban is. 

Az így kialakult helyzetben a visszavonuló, és védekezni kényszerült német csapatok képesek voltak, átvenni a kezdeményezést. Berlin védelmét délen a Központi hadseregcsoport Ferdinand Schörner  vezértábornagy vezetésével (alárendeltségében a 4. harckocsihadsereggel, parancsnok: Fritz-Huber Gräser harckocsizó tábornok, valamint a 17, hadsereg, parancsnoka: Wilhelm Hasse gyalogsági tábornok),

Gotthard Heinrici vezérezredes

északabbra a  Visztula hadseregcsoport (3. harckocsi hadsereg, parancsnoka: Hasso-Eccard Freiherr von Manteuffel harckocsizó tábornok; 9. hadsereg, parancsnoka: Theodor Busse gyalogsági tábornok) látta el. A védelem irányítását az SS vette át. A Visztula hadseregcsoport parancsnokává Hitler azt a Gotthard Heinrici vezérezredest nevezte ki, akit a védelmi hadműveletek specialistájának tartottak. Heinrici a helyzetet nagyon pontosan elemezte és arra a következtetésre jutott, hogy a szemben álló szovjet csapatok a főcsapást a Küstrin - Berlin főút mentén fogják mérni a védelemre, ahol a Busse tábornok vezette 9. hadsereg csapatai helyezkedtek el. Egyébként a védelem sikeres megszervezését segítette az is, hogy a hadműveleti hadszíntéren a vasút-és úthálózat jól kiépített volt, ami a védő német csapatok manőverezését nagymértékben segítette.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

CsL 2010 April 23, Friday, 10:15:52

Köszönöm az észrevételeket. Munka van benne valóban, mint minden hasonló írásban. A források vagy megvannak a polcon, vagy utánuk keres az ember az interneten.

KGB 2010 April 23, Friday, 10:00:24

Az írónak sok munkája lehet benne.

Pógár 2010 April 23, Friday, 09:09:53

Nagyon jó összefoglaló, így látható a politikai háttér is. Sajnos erről keveset lehet olvasni. Honnan szedted össze a forrásokat?

Hozzászólások száma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player