Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az ősi szereposztás
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Futballmeccsen
Eltemette elefántja
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végső cél: Berlin I
Csenke László   2010 April 22, Thursday  

A II. Világháború utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 3 Nyomtat E-mail PDF

Végül is Roosevelt erkölcsös demokrata szavatartósága döntőnek bizonyult. Annak ellenére is, hogy Eisenhowertől sem állt távol a churchilli gondolat. „Ha Lipcse elfoglalása után úgy alakul a helyzet, hogy nagyobb veszteségek nélkül előrenyomulhatok Berlin felé, ezt fogom tenni. Én voltam az első, aki egyetértettem azzal, hogy a háborút a politikai céloknak megfelelően kell folytatni, és ha a Berlin elfoglalására irányuló erőfeszítései többet nyomnak a latban a tisztán katonai elképzeléseknél, örömmel valósítom meg (értsd.: a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottsága) e hadműveletre vonatkozó terveit és elképzeléseit."

Franklin D. Roosevelt

Mert miről is nyilatkoztak a szövetséges hatalmak Jaltában? Nem haszontalan ide idézni: „Teljes egyetértéssel jóváhagytuk, és részleteiben megterveztük azoknak az új és még sokkal hatalmasabb csapásoknak időpontjait, méreteit és koordinációját, amelyeket hadseregeink, valamint légierőink kelet, nyugat, észak és dél felől fognak Németország szívére mérni. Közös haditerveink csak akkor válnak ismeretessé, amikor már végrehajtjuk őket, de meg vagyunk győződve arról, hogy a három vezérkar között ezen az értekezleten elért igen szoros tevékeny együttműködés közelebb hozza a háború végét."Dwight D. Eisenhower tábornok

Térjünk e kitérők után vissza a keleti frontra, ahol a történelem tanúsága szerint a döntő események bekövetkeztek.

A Visztula-Odera hadművelet, amint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, úgy vonult be a történelembe, mint a legdinamikusabb támadó offenzívák egyike.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

CsL 2010 April 23, Friday, 10:15:52

Köszönöm az észrevételeket. Munka van benne valóban, mint minden hasonló írásban. A források vagy megvannak a polcon, vagy utánuk keres az ember az interneten.

KGB 2010 April 23, Friday, 10:00:24

Az írónak sok munkája lehet benne.

Pógár 2010 April 23, Friday, 09:09:53

Nagyon jó összefoglaló, így látható a politikai háttér is. Sajnos erről keveset lehet olvasni. Honnan szedted össze a forrásokat?

Hozzászólások száma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player