Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A véráztatta sziget III.
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
Relax
Futballmeccsen
A bor elemzése
Filmleírások
A tűzben edzett férfi
Szüzet szüntess!
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A végső cél: Berlin I
Csenke László   2010 April 22, Thursday  

A II. Világháború utolsó európai csatái a berlini támadó-védelmi hadművelet során zajlottak. A hitleri birodalmat lerombolták. Németország újjászületett, ahogyan a „valkűrök” szerették volna. A világrend megváltozott.
  Hozzászólások 3 Nyomtat E-mail PDF


Csapatok Berlin közelében

Amikor az 1. Belorusz Front csapatai hídfőállást foglaltak (hídfő: az a terepszakasz, amelyet a csapatok a folyón való átkelés után foglalnak el) az Odera mentén a küstrini kanyarulat nyugati partján, és véget ért a Visztula-Odera hadművelet, már tudni lehetett, hogy a világháború befejezése a küszöbön van, noha szemben az éppen megalakult Visztula Hadseregcsoport csapatai a döntően győzelmes összecsapásokra készülődve ásták be magukat a berlini irány lezárására. Céljuk az idő volt. 

Az időre az angol - amerikai erőkkel való külön megegyezés érdekében lett volna szükségük, ha az angol - amerikai legfelsőbb parancsnokságok akceptálták volna e törekvéseket.

A Jaltai Egyezményben foglaltakat csak az álmok szintjén lehetett volna megkerülni. Bár ismert, hogy Churchillnek nem volt ellenére az ilyesfajta konzervatív indíttatású „leleményességet igénylő" álmodozás.


Winston Churchill

„A megboldogult Churchill memoárjából ismertté vált, - olvasható Styemenko könyvében - hogyan igyekezett Rooseveltet és Eisenhowert erre rávenni. Az Egyesült Államok elnökéhez küldött 1945. április 1-i üzenetében írta Churchill: <<Semmi nem okoz olyan pszichológiai hatást és nem kelt olyan kétségbeesést az ellenálló német erők körében, mint Berlin eleste. A német nép számára ez lesz a vereség legmeggyőzőbb jele. Másfelől, ha a romokban heverő Berlin állni képes az oroszok ostromát, számolni kell azzal, hogy addig, míg a német zászló leng, Berlin ösztönözni fogja a fegyverben álló németek ellenállását. Azon kívül a dolognak van még egy vonatkozása, amelyet Önnek is és nekem is figyelembe kell venni. Az orosz hadseregek feltétlenül elfoglalják egész Ausztriát és bevonulnak Bécsbe. Ha Berlint is elfoglalják, nem kelt-e az bennük olyan túlzott elképzelést, hogy a legtöbbel ők járultak hozzá általános együttműködésünkhöz, és nem vezet-e ez olyan beállítottsághoz, amely komoly és nagyon jelentős nehézségeket okoz a jövőben? Ezért úgy gondolom, hogy politikai meggondolásból Németországban a lehető legtávolabbra kell előre nyomulnunk kelet felé, és abban az esetben, ha Berlint el tudjuk érni, feltétlenül el kell foglalnunk. Ez katonai szempontból is ésszerűnek látszik.>>"
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

CsL 2010 April 23, Friday, 10:15:52

Köszönöm az észrevételeket. Munka van benne valóban, mint minden hasonló írásban. A források vagy megvannak a polcon, vagy utánuk keres az ember az interneten.

KGB 2010 April 23, Friday, 10:00:24

Az írónak sok munkája lehet benne.

Pógár 2010 April 23, Friday, 09:09:53

Nagyon jó összefoglaló, így látható a politikai háttér is. Sajnos erről keveset lehet olvasni. Honnan szedted össze a forrásokat?

Hozzászólások száma: 3 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player