Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Október 2021
H K S C P S V
272829301 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
A férfi földrajza
A hőskor hősei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A véráztatta sziget III.
Básthy Gábor   2010 March 26, Friday  

65 évvel ezelőtt ért véget a II. világháború Csendes-óceáni hadszínterének egyik legkegyetlenebb, legvéresebb, később jelképpé vált csatája Ivo Dzsima szigetéért.
  Hozzászólások 6 Nyomtat E-mail PDF


Az utolsó emberig: „a szomorú hősi halál"

A partraszállást követő napokban újabb 40000 tengerészgyalogos követte bajtársait a szigetre. Az addig tartalékban lévő 3. hadosztály is bekapcsolódott a harcokba, immáron három irányból támadták Kuribajasi védelmi vonalait. A 3. hadosztály támadott középen, a 2. számú repülőtér és Motojama fennsík irányában, míg a 4. és az 5. hadosztály oldalról kerítette be a japán védőket. A tengerészgyalogság tűzereje messze felülmúlta a japánokét. A légitámogatás mellett M4 Shermanokkal felszerelt páncélos egységek érkeztek.  A japán állásokat a félelmetes 105 mm űrméretű M101-es tarackok tucatjai és lángszórós harckocsik rombolták közelről.
Az amerikaiaknak február végére sikerült a sziget egyharmadát elfoglalniuk. Kuribajasi emberei kitartóan védekeztek, ám erejük fogytán volt, lőszerük, élelmük, ivóvizük szinte teljesen elfogyott. A 382-es magaslatnál ádáz küzdelem bontakozott ki. Itt Nisi Takeicsi alezredes földbe ásott tankjai nyitottak tüzet a 3. hadosztály 21. ezredére, csak a 4. hadosztály zömének közbelépése és a M101-esek összpontosított, megsemmisítő erejű tüze tudta megtörni a japán ellenállást.Március elejére a japán védelem meggyengült, a katonák elszántságát a hőség, az éhség, a szomjúság és a reményvesztettség egyaránt gyengítette. Ugyan Kuribajasi megtiltotta az öngyilkos banzáj-támadásokat, számos tiszt nem engedelmeskedett. Ezzel azonban bátor harcosaik pusztulását siettették. Március 8.-án egy heves ellentámadás során néhány óra alatt 650 emberüket vesztették el a félhüvelykes Browning nehézgéppuskák és az aknavetők gyilkos tüzében. Sok japán katona kezdte megkérdőjelezni a végsőkig való kitartás létjogosultságát, többen dezertálással próbálkoztak.Március 11.-én a 3. hadosztály egyik őrjárata elérte a sziget északkeleti csücskét, a maradék japán erőket visszaszorították keleti irányba. Bár már március 16.-án egy elfoglalt japán állásból jelentették az amerikaiak Ivo Dzsima bevételét, az 5. hadosztály még mindig Kuribajasi megerősített harcálláspontját ostromolta. Ennek védőállásait végül március 21.-én 4 tonna TNT-vel sikerült csak lerombolni. A sziget északi csúcsáról március 24.-re sikerül kiszorítani a védőket. Kuribajasi rádöbbent, hogy a csata elveszett. Az alagutakban és barlangokban maradék embereit összegyűjtve, Icsimaru altengernaggyal együtt egy utolsó rohammal kívánt eleget tenni a japán katonai becsület és a szamuráj eszmény, a busidó parancsának. Szavára a katonák felülemelkedtek csüggedtségükön és összeszedték maradék akaraterejüket.
Március 26.-án hajnalban, mintegy 400 katonája élén megtámadta a 2.sz. repülőtér környékén kiépített amerikai állásokat. A három órán át tartó heves közelharc során a támadást ugyan visszaverték, de ez 53 halottjába és 120 sebesültjébe került az amerikaiaknak. Az életben maradt japán katonák ezután még megrohamozták a repülőteret is és szinte az utolsó emberig odavesztek. A Kuribajasi vezette a támadás egyáltalán nem hasonlított a korábbi banzáj-rohamokra. A japán katonák csendben és összehangoltan támadtak, amivel meglepték az amerikaiakat és váratlan veszteségeket okoztak.Kuribajasi Tadamicsi altábornagy halálának körülményei máig tisztázatlanok. Holttestét soha sem azonosították. A kevés túlélő japán veterán beszámolói ellentmondásosak. Valamikor a támadás során súlyosan megsebesült a jobb combján, de katonáival maradt: a hadtesttörzs egyik törzsőrmestere vitte tovább a hátán. Valószínűleg a nagy vérveszteségtől halt meg, vagy pisztolyával végzett magával.Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

Szerző 2010 April 09, Friday, 19:16:03

Petya: Nem revizionista vonal, hanem hanem keserű káröröm. Nem Trianonért, hanem Lengyelország cserbenhagyásáért. A franciák és az angolok legnyagyobb szemétségéért.

pétervári 2010 March 28, Sunday, 12:33:17

Petya: legszebb öröm a káröröm, bár szívhattak volna többet is annak idején, most meg (ejtsd. francul) Szarkozi bocsánatot is kérhetne az egykori túlkapásokért, az egy lovagias tett lenne - ugyebár? Ha már szülei úgy döntöttek, hogy elmennek e vidékről.

Petya 2010 March 27, Saturday, 12:37:02

Revizionista vonal?Mosoly

pétervári 2010 March 27, Saturday, 08:52:51

Érdeklődéssel várom az újabb cikket. A téma magáért beszél valóban.

Szerző 2010 March 26, Friday, 21:09:10

Köszönöm. A következő: Franciaország bukása 70 évvel ezelőtt. 1940. május 10.- június 22. Rendkívüli élvezettel Trianonra gondolva....

pétervári 2010 March 26, Friday, 19:59:46

Gratulálok! Miről szól majd a következő cikk? Nagyon boldog

Hozzászólások száma: 6 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player