Egészség
Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?
Előfordul, hogy tavasszal, mikor már elmúlt a hosszú tél és előbukkantak a tavaszi nap első sugarai, aluszékonynak és kimerültnek érezhetjük magunkat, mintha elfogyott volna minden energiánk. Ez a jelenség a tavaszi fáradtság.
8 beteg jelentkezett eddig a hazai egészségügyi intézményekben a német hasmenéses járvány kapcsán
A legfontosabb járványügyi megelőzési eszköz a kézmosás!
Akár negyedével is több haláleset a nagy melegben
Levonulóban az influenza szezon, már alig van megbetegedés
Világszínvonalú ultrahang berendezés Szegeden + videó!
Hírek
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Külföldi hírek
Megismételt polgármester-választást tartanak Kosovska Mitrovicában
Kék hírek
Együtt-PM-tiltakozás - Négy embert állítottak elő
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Magazin
Uccai dumák
Van ilyen
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Hihetetlen: Audi A4 Avantból rozsdás konzervdoboz
Egészség Egészség
Védekezz a fertőzések ellen!
Munkatársunktól   2010 February 21, Sunday  
Image
Vannak fertőzések, amelyek ellen nem lehetett a mai napig védőoltást kidolgozni, így az aktív immunizációra nincs lehetőség. E fertőzések ellen gyógyszerekkel lehet küzdeniük az orvosoknak, vagy azokkal sem.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A H1N1 vírus megjelenése óta az emberek komolyan vehetik a megfázásos tüneteket. A köhögést, tüsszögést, gyengeséget, lázat, fájdalmakat. Minél gyorsabban, lehet orvoshoz fordulni. Talán nem kell megvárni a légszomjat, kétoldali tüdőgyulladást, és a lélegeztető gépet. Sőt, amikor ott az ideje, lehetséges védőoltást is kapni, amely ha csak nyolcvan százalékos védelmet is nyújt, mégis jóval több a semminél.
A megfázásos tüneteket azonban mindenkor illik figyelembe venniük, nem csak a betegséggel küzdőknek, hanem az orvosoknak is. Számos más - igen komoly fertőző megbetegedés - kezdődhet megfázásszerű tünetekkel: köhögés, tüsszögés, gyengeség, láz, fájdalmak. Lehet az, májgyulladás vagy akár agyhártyagyulladás is.
Szerencsére Magyarországon kialakult rendszere van a fertőzések megelőzését szolgáló védőoltásoknak. Itt a szülőknek nem kell mást tenniük, mint követni az egészségügyi felhívásokat, és gyermeküket a védőoltás beadatására elvinni.
Vannak olyan védőoltások is, amelyeknek vannak kockázatai. Ezek nem azok, amelyeket évtizedek óta használnak a gyermekek védőoltására. Olyan járványos esetekben használhatják ezeket, amikor a halálos kór megelőzését szolgálja a védőoltás, hogy ne kaphassák el, a már kitört járvány alkalmával a fenyegető betegséget.  
Vannak azonban olyan fertőzések is, amelyek ellen nem lehetett mind a mai napig kidolgozni védőoltást, így az aktív immunizációra nincs lehetőség. Jobbik esetben e fertőzések ellen a gyógyszerekkel lehet küzdeniük az orvosoknak. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egészségügyi rendszabályok betartásával, lehet védekezni a fertőző betegség ellen. Ilyen például a nemi-betegségek legrosszabbika, az AIDS, vagyis az immunvédekezési rendszert romboló fertőzést okozó HIV (Humán Immundeficit Vírus) okozta kórkép. Ez ellen nincs megelőző védőoltás, nincs olyan gyógyszer sem, amelyről bizonyosan mondhatnánk, segítségével a kór gyógyítható. Egy dolog van, a biztonságos szex. Milyen ez? Legelőször is a biztonságos partner, akiről nagyjából tudni lehet, hogy nem naponta változtatja partnereit. Majd olyan védekező módszer alkalmazása (ez a kondom - gumi óvszer), amely elszeparálja az érintkező nemi szerveket egymástól. További nagyon fontos megelőzési módszer, hogy a drogfüggő-betegek nem használnak közös tűket és fecskendőket másokkal. Még jobb, ha a drogok nélkül nem élni tudó beteg ember mielőbb fordul pszichiáterhez, addiktológushoz.
Mondandónk lényege: soha ne vegyük félvállról a fertőződés lehetőségét. Ugyanis vannak tömegközlekedési eszközök, tömegrendezvények, iskolák, óvodák, bölcsődék, színházak, mozik, gyakorta partnereit változtató ember, ahol, és akitől fertőző betegséget lehet elkapni. Ne gondoljuk, hogy a modern egészségügy önmagában, létével, megvéd a betegségektől, saját közreműködésünk nélkül.


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Védekezz a fertőzések ellen!Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player