Egészség
Mit tehetĂŒnk a tavaszi fĂĄradtsĂĄg ellen?
ElĂ”fordul, hogy tavasszal, mikor mĂĄr elmĂșlt a hosszĂș tĂ©l Ă©s elĂ”bukkantak a tavaszi nap elsĂ” sugarai, aluszĂ©konynak Ă©s kimerĂŒltnek Ă©rezhetjĂŒk magunkat, mintha elfogyott volna minden energiĂĄnk. Ez a jelensĂ©g a tavaszi fĂĄradtsĂĄg.
8 beteg jelentkezett eddig a hazai egĂ©szsĂ©gĂŒgyi intĂ©zmĂ©nyekben a nĂ©met hasmenĂ©ses jĂĄrvĂĄny kapcsĂĄn
A legfontosabb jĂĄrvĂĄnyĂŒgyi megelĂ”zĂ©si eszköz a kĂ©zmosĂĄs!
Akår negyedével is több halåleset a nagy melegben
Levonulóban az influenza szezon, mår alig van megbetegedés
VilĂĄgszĂ­nvonalĂș ultrahang berendezĂ©s Szegeden + videĂł!
HĂ­rek
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
KĂŒlföldi hĂ­rek
Megismételt polgårmester-vålasztåst tartanak Kosovska Mitrovicåban
KĂ©k hĂ­rek
EgyĂŒtt-PM-tiltakozĂĄs - NĂ©gy embert ĂĄllĂ­tottak elĂ”
Egyéb hír
A 10 legnépszerûbb és legkeresettebb kiberbiztonsågi ållås az online kaszinóiparban
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
HĂ­rfolyam
14:42 
Csongråd megyében is tåmogatjåk a Mintamenza program terjedését
14:41 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Az oroszok hajĂłk elsĂŒllyesztĂ©sĂ©vel foglyul ejtettĂ©k az ukrĂĄn flotta egy rĂ©szĂ©t
14:40 
UkrĂĄn vĂĄlsĂĄg - Orosz lap: Viktor Janukovicsot ĂĄllĂ­tĂłlag infarktussal kĂłrhĂĄzban kezelik
14:38 
Versenyuszoda Ă©pĂŒl GödöllĂ”n
14:36 
Ukrån vålsåg - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelÔit
13:44 
DiszkĂłtragĂ©dia - Fenntartotta a korĂĄbbi jogerĂ”s Ă­tĂ©letet a KĂșria a West BalkĂĄn-ĂŒgyben
Szeged
Szegedi hĂ­rek
BÔrgyógyåszati tåvkonzultåciós rendszert fejlesztettek Szegeden
SzĂ­nhĂĄzi vilĂĄgnapi programok Szegeden
VĂĄlasztĂĄs 2014 – Bajnai: ĂĄprilisban hosszĂș tĂĄvra eldĂ”l, az orszĂĄg merre halad tovĂĄbb
Elfogadtåk szegedi önkormånyzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumĂĄk
Van ilyen
Jåték
Kivirågzås vezényszóra
AutĂłk
Hihetetlen: Audi A4 AvantbĂłl rozsdĂĄs konzervdoboz
Egészség Egészség
Védekezz a fertÔzések ellen!
MunkatĂĄrsunktĂłl   2010 February 21, Sunday  
Image
Vannak fertĂ”zĂ©sek, amelyek ellen nem lehetett a mai napig vĂ©dĂ”oltĂĄst kidolgozni, Ă­gy az aktĂ­v immunizĂĄciĂłra nincs lehetĂ”sĂ©g. E fertĂ”zĂ©sek ellen gyĂłgyszerekkel lehet kĂŒzdeniĂŒk az orvosoknak, vagy azokkal sem.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A H1N1 vĂ­rus megjelenĂ©se Ăłta az emberek komolyan vehetik a megfĂĄzĂĄsos tĂŒneteket. A köhögĂ©st, tĂŒsszögĂ©st, gyengesĂ©get, lĂĄzat, fĂĄjdalmakat. MinĂ©l gyorsabban, lehet orvoshoz fordulni. TalĂĄn nem kell megvĂĄrni a lĂ©gszomjat, kĂ©toldali tĂŒdĂ”gyulladĂĄst, Ă©s a lĂ©legeztetĂ” gĂ©pet. SĂ”t, amikor ott az ideje, lehetsĂ©ges vĂ©dĂ”oltĂĄst is kapni, amely ha csak nyolcvan szĂĄzalĂ©kos vĂ©delmet is nyĂșjt, mĂ©gis jĂłval több a semminĂ©l.
A megfĂĄzĂĄsos tĂŒneteket azonban mindenkor illik figyelembe venniĂŒk, nem csak a betegsĂ©ggel kĂŒzdĂ”knek, hanem az orvosoknak is. SzĂĄmos mĂĄs - igen komoly fertĂ”zĂ” megbetegedĂ©s - kezdĂ”dhet megfĂĄzĂĄsszerĂ» tĂŒnetekkel: köhögĂ©s, tĂŒsszögĂ©s, gyengesĂ©g, lĂĄz, fĂĄjdalmak. Lehet az, mĂĄjgyulladĂĄs vagy akĂĄr agyhĂĄrtyagyulladĂĄs is.
SzerencsĂ©re MagyarorszĂĄgon kialakult rendszere van a fertĂ”zĂ©sek megelĂ”zĂ©sĂ©t szolgĂĄlĂł vĂ©dĂ”oltĂĄsoknak. Itt a szĂŒlĂ”knek nem kell mĂĄst tenniĂŒk, mint követni az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi felhĂ­vĂĄsokat, Ă©s gyermekĂŒket a vĂ©dĂ”oltĂĄs beadatĂĄsĂĄra elvinni.
Vannak olyan védÔoltåsok is, amelyeknek vannak kockåzatai. Ezek nem azok, amelyeket évtizedek óta hasznålnak a gyermekek védÔoltåsåra. Olyan jårvånyos esetekben hasznålhatjåk ezeket, amikor a halålos kór megelÔzését szolgålja a védÔoltås, hogy ne kaphassåk el, a mår kitört jårvåny alkalmåval a fenyegetÔ betegséget.  
Vannak azonban olyan fertĂ”zĂ©sek is, amelyek ellen nem lehetett mind a mai napig kidolgozni vĂ©dĂ”oltĂĄst, Ă­gy az aktĂ­v immunizĂĄciĂłra nincs lehetĂ”sĂ©g. Jobbik esetben e fertĂ”zĂ©sek ellen a gyĂłgyszerekkel lehet kĂŒzdeniĂŒk az orvosoknak. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egĂ©szsĂ©gĂŒgyi rendszabĂĄlyok betartĂĄsĂĄval, lehet vĂ©dekezni a fertĂ”zĂ” betegsĂ©g ellen. Ilyen pĂ©ldĂĄul a nemi-betegsĂ©gek legrosszabbika, az AIDS, vagyis az immunvĂ©dekezĂ©si rendszert rombolĂł fertĂ”zĂ©st okozĂł HIV (HumĂĄn Immundeficit VĂ­rus) okozta kĂłrkĂ©p. Ez ellen nincs megelĂ”zĂ” vĂ©dĂ”oltĂĄs, nincs olyan gyĂłgyszer sem, amelyrĂ”l bizonyosan mondhatnĂĄnk, segĂ­tsĂ©gĂ©vel a kĂłr gyĂłgyĂ­thatĂł. Egy dolog van, a biztonsĂĄgos szex. Milyen ez? LegelĂ”ször is a biztonsĂĄgos partner, akirĂ”l nagyjĂĄbĂłl tudni lehet, hogy nem naponta vĂĄltoztatja partnereit. Majd olyan vĂ©dekezĂ” mĂłdszer alkalmazĂĄsa (ez a kondom - gumi Ăłvszer), amely elszeparĂĄlja az Ă©rintkezĂ” nemi szerveket egymĂĄstĂłl. TovĂĄbbi nagyon fontos megelĂ”zĂ©si mĂłdszer, hogy a drogfĂŒggĂ”-betegek nem hasznĂĄlnak közös tĂ»ket Ă©s fecskendĂ”ket mĂĄsokkal. MĂ©g jobb, ha a drogok nĂ©lkĂŒl nem Ă©lni tudĂł beteg ember mielĂ”bb fordul pszichiĂĄterhez, addiktolĂłgushoz.
MondandĂłnk lĂ©nyege: soha ne vegyĂŒk fĂ©lvĂĄllrĂłl a fertĂ”zĂ”dĂ©s lehetĂ”sĂ©gĂ©t. Ugyanis vannak tömegközlekedĂ©si eszközök, tömegrendezvĂ©nyek, iskolĂĄk, ĂłvodĂĄk, bölcsĂ”dĂ©k, szĂ­nhĂĄzak, mozik, gyakorta partnereit vĂĄltoztatĂł ember, ahol, Ă©s akitĂ”l fertĂ”zĂ” betegsĂ©get lehet elkapni. Ne gondoljuk, hogy a modern egĂ©szsĂ©gĂŒgy önmagĂĄban, lĂ©tĂ©vel, megvĂ©d a betegsĂ©gektĂ”l, sajĂĄt közremĂ»ködĂ©sĂŒnk nĂ©lkĂŒl.


Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow VĂ©dekezz a fertĂ”zĂ©sek ellen!



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player