Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
Könyv
Modellek
Leila
Somogyi-könyvtár könyvajánlója
Jolsvai András: Ma még csak szerda
Szegedi írók
Play: Izgalmas krimi Szincsok György tollából
Szabadegyetem - Szeged
Tóth Ágota egyetemi docens előadása
Színielőadások
Mandragóra
Filmleírások
Ilyen az élet
Hírlevél
Hírlevél
Arcképcsarnok
Kovács Béla -generációk francia tanára
Úton
A haragos zöld honában
Kipróbáltuk
Dél-Alföldi szolgáltatók a neten
Programajánló
Május 2019
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Hetesi Erzsébet: Nem könnyű ma dékánnak lenni
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Vidám képek
A hőskor hősei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A halál 40 napja
Básthy Gábor   2010 January 24, Sunday  
avbot youtube 9EHgT54Vxjs
65 évvel ezelőtt a németek katasztrofális vereségével véget ért az ardenneki csata, a Harmadik Birodalom haderőinek utolsó ellentámadása a második világháború nyugati frontján. Ez volt az amerikai hadsereg legnagyobb, önálló ütközete Európában
  Hozzászólások 8 Nyomtat E-mail PDF

Cikkünk első részében az offenzíva előzményeit foglaljuk össze.

Normandiától az Ardennekig

Az 1944. június 6.-i normandiai partraszállás után a szövetségesek inváziós hadereje hamar mozgásba lendült. Az inváziós erőknek július 25.-én sikerült kitörniük a Cotentin-félszigetről, Caen közel két hónapos ostrom utáni bevétele után. A jelentős fölényben harcoló angolszász erők bekerítették és augusztus 20-29 között majdnem teljesen megsemmisítették a 7. német hadsereget a Falaise-i katlanban. Ezt követően gyorsan haladtak előre, közben augusztus 25.-én a szabad francia hadsereg 2. páncélos hadosztálya, élén a legendás Leclerc (Philippe de Hauteclocque) tábornokkal felszabadította Párizst. A szövetségesek tovább nyomultak Németország határai felé.

A német csapatok egészen Belgiumig vonultak vissza, de a szövetséges utánpótlás megnehezítése érdekében a kikötővárosokat a végsőkig tartották. Ez a gyors visszavonulás Dwight David Eisenhower tábornokot, a szövetséges expedíciós erők főparancsnokát bizakodással töltötte el, bízott a háború gyors, még karácsony előtti befejezésében. Miután a német csapatok az Ardennekig hátráltak, mindkét fél az utánpótlási nehézségek megoldásával foglalkozott.

Ekkor Hitler egy nagyszabású ellentámadás terveit dolgoztatta ki - legjobb tábornokai ellenvetései dacára - vezérkarával, hogy az utolsó órában fordítson a háború menetén. Azt gondolta, hogy megismételhető az 1940. májusi nagy áttörés, mikor Heinz Guderian vezérezredes páncélos hadosztályai a Maginot-vonalat megkerülve átkeltek az Ardenneken és szövetséges erők hátába kerülve napok alatt eldöntötték Franciaország sorsát. A hadsereg utolsó tartalékait gyűjtötte össze erre a végső támadásra, hogy Németország felé billentse az erőviszonyokat. Még a keleti frontról is vezényelnek át egységeket. A cél Antwerpen visszafoglalása, a szövetséges erők kettévágása, majd a Montgomery vezetésével Hollandiába benyomult közel 30 brit hadosztály megsemmisítése lett volna. Győzelem esetén különbékét remélt az angolszászokkal, hogy ezután teljes erejével a Birodalom keleti határain támadó szovjet Vörös Hadsereg ellen fordulhasson. A hadihelyzet ott is tragikus volt: a szovjet csapatok 1944. október 4. óta Kelet-Poroszországban harcoltak, majd véres csatákban megkezdték a csatlós Magyarország és Szlovákia elfoglalását.

Az hadművelet a „Wacht am Rhein" („Őrség a Rajnán") fedőnevet kapta. A támadás 1944. december 16.-án indult. Bár december végére nyilvánvalóvá vált a kudarc, a támadó német csapatok ellenállásának felszámolása 1945. január végéig tartott. Ez volt az amerikai hadsereg legnagyobb, önállóan megvívott ütközete Európában. A csatáról 1965-ben „Battle of the Bulge" (magyar változatban: „A halál 50 órája") címmel meglehetősen kétes történeti hűségű, de pazar kivitelű amerikai háborús kultuszfilm készült.


A halál 50 órája c. film részletei
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!

szerk 2010 January 26, Tuesday, 09:44:55

A főcímtől balra 5 cm-nyire, a külön oszlopban látható a második rész linkje. Kattintás oda.

Kiss Áron 2010 January 25, Monday, 20:56:34

Hol a folytatás?

enigma58 2010 January 24, Sunday, 21:53:17

Különben torlódnak a dolgok. A történelemre nagyobb hatással volt a dunántúli túlértékelt "Tavaszi ébredés"hadműveletnél, a vele szinte párhuzamos Ivo Dzsimai csata. Tudod, erről készült a két leghietlesebb amerikai háborús film a revoverhős Clint Eastwood rendezésében: a "Levelek Ivo Dzsimáról" és a "Győzelem zászlaja". Ez a kettős film vallotta be először az amerikaiak lefojtott tiszeteletét a japánok iránt. De ez is meg lesz írva itt.

enigma58 2010 January 24, Sunday, 21:52:37

Különben torlódnak a dolgok. A történelemre nagyobb hatással volt a dunántúli túlértékelt "Tavaszi ébredés"hadműveletnél, a vele szinte párhuzamos Ivo Dzsimai csata. Tudod, erről készült a két leghietlesebb amerikai háborús film a revoverhős Clint Eastwood rendezésében: a "Levelek Ivo Dzsimáról" és a "Győzelem zászlaja". Ez a kettős film vallotta be először az amerikaiak lefojtott tiszeteletét a japánok iránt. De ez is meg lesz írva itt.

enigma58 2010 January 24, Sunday, 21:40:29

Nyugi, az is készül már.

Pógár 2010 January 24, Sunday, 21:37:59

Mintha lett volna 1945 tavaszán valami lövöldözés a Balatonnál. Egy baromi nagy páncéloscsta. Nem akarsz arról is írni?

Peace 2010 January 24, Sunday, 19:13:24

Jó film, jó írás.

érdeklődő 2010 January 24, Sunday, 17:45:18

igen, ez az, gratulálok, jó a cikk, várjuk az újabbat

Hozzászólások száma: 8 


Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player