Programajánló
Március 2021
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Vízilabda ob I - Molnár Tamásék Diapolo Szeged VE néven folytatják
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi műsorán
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Minden idők legbiztonságosabb autója a Tesla "S"
Szegedi hírek Szegedi hírek
Rotyog a halászlé, készülnek az árusok
Munkatársunktól   2009 September 03, Thursday  
Image
Csütörtök délután már javában zajlottak az előkészületek a négy napos Nemzetközi, Tiszai Halfesztiválon. Volt aki hamar végzett a sátor felállítással és már főzte is a finom szegedi halászlevet az érdeklődők legnagyobb örömére.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Immár 13. éve, hogy fenséges halászlé illata tölti meg a levegőt a szegedi Tisza-parton, hiszen szeptember első hétvégéjén ismét az ízletes halételé lesz a főszerep. Az első fesztiválon még mindössze 24 bográcsban kavargatták a pontylét, azonban az országhatáron is túlnyúló népszerűségnek örvendő Nemzetközi, Tiszai Halfesztiválon idén 208 csapat méri össze tudását és vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését. 2008-ban nyolc nevező kapta meg, a Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított örökös halfőző érdemrendet, melyet csak az érdemelhet ki, aki hét éven keresztül süti-főzi a halat. A tavalyi évben 82 új halfőző tűzte ki céljául a megtisztelő cím elérését.


Újdonság, hogy idén nem csak az Újszegedi Partfürdőn fognak rotyogni hallevek, hiszen a szegedi parton a hajóállomás és a "Foka" között is választhatók lesznek főzőhelyek. A szervezők tájékoztatása szerint 200 mázsa ízletes ponty, harcsa, süllő és pisztráng kerül a bográcsokba. A program csütörtökön este kezdődik a Vízi Színpadon a Szegedi Country Fesztivállal, majd a hétvége folyamán fellép még a rendezvényen többek között Bódi Guszti és a Fekete Szemek, a Gera Fivérek Trió, az Irigy Hónaljmirigy, valamint Bangó Margit és lánya is. A négy napos rendezvényt a tavalyi évhez hasonlóan látványos tűzijáték és lézershow zárja.


A hagyományoknak megfelelően szombat reggel egy "Szegedi Boszorkány" röpülve hozza a paprikát az óriásbográcsba, melyben ezúttal is közel 14.000 adag halászlevet főznek le a hétvége folyamán. Szintén kuriózum az a tutaj is, amelyik az óriásbográcshoz a hagymát szállítja.

Csütörtökön délután már a lázas pakolásé volt a főszerep a rakparton és környékén, délutánra már volt ahol javában főtt a bográcsban a finom szegedi halászlé. Pénteken már gőzerővel indul a program, melyre a szervezők nem kevesebb, mint 230 ezer érdeklődőt várnak. Új helyszín lesz a nem is olyan távoli jövőben megszépülő Régi Hungária Szálló, ahol például Szüreti Borfesztivál várja az érdeklődőket. Sőt szombaton a II. "Szeged Szépe" szépségkirálynőválasztás döntősei is az ódon falak között mutatkoznak be a nagyközönségnek.


A négy napos rendezvényen öt helyszínen - a Huszár Mátyás rakparton felállított vízi színpadon, az újszegedi Partfürdőn, a Régi Hungária Szállóban, a Belvárosi és a Bertalan híd alatt számos színes program várja az érdeklődőket. Lesz sárkányhajóverseny, Boszorkánysziget-Maros torkolat rekordkísérlet, és az erős emberek is összemérik erejüket.

A rendezvény idejére, szeptember 3-a 17 órától hétfő reggel hétóráig a szegedi Huszár Mátyás Rakpartot lezárják az autós forgalom elől.

Kapcsolódó anyagaink:


Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player