Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2021
H K S C P S V
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
A hőskor hősei 2
Eltemette elefántja
Filmleírások
Feketék fehéren
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
A legnagyobb háború I.
Básthy Gábor   2009 August 31, Monday  
Image
70 esztendővel ezelőtt, 1939. szeptember 1.-én a náci Németország Lengyelország elleni támadásával Európában is kezdetét vette az emberiség történelemének legnagyobb, legkiterjedtebb és legpusztítóbb fegyveres konfliktusa, a második világháború
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

Cikkünk első részében a háború kitörésének okait és előzményeit foglaljuk össze.

A történészek egy része és a politikusok előszeretettel kötik meghatározott napokhoz a világtörténelem nagy fordulópontjait. A II. világháború esetében ez sokszor nem is olyan egyszerű.

A harmincas évek elejétől kirobbant helyi háborúk már előrevetítették a nagy világégés árnyékát. Ez a háború az emberiség történetének legnagyobb, egyben első valóban globális fegyveres konfliktusa volt. A legtöbb történész szerint 1937. június 7.-én, a Japán Császári Hadsereg és kínai Kuomintang csapatok között Peking közelében, a Marco Polo hídnál kitört összecsapásokkal kezdődött és Japán fegyverletételével, a Sagami-öbölben végződött 1945. szeptember 2.-án. Európában a háború az Anschluss és Csehszlovákia feldarabolásán felbátorodott náci Németország 1939. szeptember 1.-i, Lengyelország elleni támadásával vette kezdetét és 1945. május 8.-án, a megmaradt német haderők feltétel nélküli kapitulációjával ért véget.

Európa egy új háború küszöbén

Az első világháborús győzelem után az 1919-20-ban létrehozott párizsi békerendszerrel az antant saját érdekei mentén osztotta újra a világot.


Az 1919. június 28.-án az első világháborút lezáró, a párizsi békerendszer keretében Németországgal kötött versailles-i béke páratlanul súlyos feltételeket kényszerített a vesztes félre.  Ezzel elvetették egy új háború magvait. Ahogy Ferdinand Foch marsall jegyezte meg a békeszerződés aláírását követően: "Ez nem béke, hanem egy 20 éves fegyverszünet." Alig pár hónapot tévedett.

A világ elkerülhetetlenül sodródott az elkövetkező válságos évtizedek során egy még nagyobb katasztrófa, a második világháború felé.

Az 1929 októberében kitört nagy világgazdasági válság különösen mélyen sújtotta a háború elvesztése után még alig magához térő Németország gazdaságát. A munkanélküliek száma meghaladta az ötmilliót, a hiperinfláció teljesen elértéktelenítette a német márkát. A válság a felelőtlenül ígérgető szélsőségeseknek, a nemzetiszocialistáknak és kommunistáknak kedvezett. A Hitler szociális demagógiájára és szónoki képességeire építő kampányok eredményeként a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) 1932 nyarán már 37,3%-ot kapott a választásokon.Ezzel az ország legerősebb pártjává vált. 1932 végén a gazdasági válság elérte mélypontját, a szintén erősödő kommunisták hatalomra kerülésétől rettegő nagyiparosok egyre inkább a nemzetiszocialistákban látták a mind közelibbnek tűnő bolsevik forradalom egyetlen ellenszerét.

Hindenburg birodalmi elnök 1933. január 30.-án birodalmi kancellárrá nevezte ki a Reichstag legtöbb képviselővel rendelkező - bár többségben nem lévő - pártja, az NSDAP elnökét, Adolf Hitlert. Ezzel egy olyan ember került Németország élére, aki pártjával együtt a német nemzet egyesítése és az első világháborút lezáró békeszerződés revíziója mellett totális harcot hirdetett a nemzet faji megtisztítására, a germán faj felszabadítására a zsidók és az alsóbbrendű fajok befolyása alól.

Hitler 1935-ben felmondta a békeszerződés által előírt katonai korlátozásokat, és gyors fegyverkezésbe kezdett. 1936. március 17-én Németország csapatai a locarnói egyezményt felrúgva bevonultak az addig demilitarizált Rajna-vidékre. Anglia és Franciaország válasza néhány erőtlen diplomáciai jegyzékben merült ki, pedig a német csapatok a rajnai bevonulást megelőzően szigorú parancsot kaptak a visszavonulásra egy francia közbelépés esetére. Németország még nem volt felkészülve a háborúra.


Az 1936. október 25.-én a német-olasz szerződéssel létrejött a „Berlin-Róma" tengely. A Harmadik Birodalom és a Japán Császárság 1936. november 25.-én megkötötte az Antikomintern Paktumot, amelyhez 1937. november 6.-án Olaszország is csatlakozik, ezzel a „tengely" „háromszöggé" bővült.


Kialakult a világ újrafelosztásában érdekelt fasiszta hatalmak katonai és politikai szövetsége.
Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player