Történelmi évfordulók
PĂĄrizs bukĂĄsa 3.
70 esztendĂ”vel ezelĂ”tt, FranciaorszĂĄg kapitulĂĄciĂłjĂĄval vĂ©get Ă©rt a nĂĄci Wehrmacht nyugati hadjĂĄrata. Hitler alig több, mint hat hĂ©t alatt legnagyobb vilĂĄghĂĄborĂșs gyĂ”zelmĂ©t aratta. LegyĂ”zte Ă©s porig alĂĄzta FranciaorszĂĄgot.
PĂĄrizs bukĂĄsa 2.
Trianon
PĂĄrizs bukĂĄsa 1.
A végsÔcél: Berlin II.
A végsÔ cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
ProgramajĂĄnlĂł
ïżœprilis 2024
H K S C P S V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Ebben a hïżœnapban
SzĂ­nikĂ­nĂĄlat
GyĂŒjtemĂ©ny
WebKozmo
Veresné Novåk Katalin: Kellenek a nÔk a közéletbe
KissnĂ© NovĂĄk Éva: Az ember nem magĂĄnyra szĂŒletett
Relax
Futballmeccsen
A hÔskor hÔsei 2
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
LĂ©gihĂĄborĂș 1944-45 IV.
BĂĄsthy GĂĄbor   2009 June 05, Friday  
Image
Cikksorozatunkban most az 1944-ben hazĂĄnkat Ă©rt, legsĂșlyosabb polgĂĄri ĂĄldozatokat követelĂ” szövetsĂ©ges bombatĂĄmadĂĄsokat Ă©s azok hĂĄtterĂ©t elevenĂ­tjĂŒk fel.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A logisztika megsemmisítése

JĂșnius 27-Ă©n 331 amerikai bombĂĄzĂłgĂ©p indult tĂĄmadĂĄsra magyar Ă©s jugoszlĂĄv terĂŒleten levĂ” vasĂști rendezĂ”pĂĄlyaudvarok ellen. Ennek sorĂĄn dĂ©li ĂłrĂĄkban az amerikai kötelĂ©kek dĂ©lrĂ”l szĂ©les sĂĄvban közeledve összpontosĂ­tott tĂĄmadĂĄst hajtottak vĂ©gre Budapest ellen. SĂșlyos kĂĄrok Ă©rtĂ©k a Ganz gyĂĄr KĂ”bĂĄnyai Ăști telepĂ©t, a Ruggyanta gyĂĄrat Ă©s a Keleti pĂĄlyaudvar Ă©rkezĂ©si oldalĂĄt. A bombĂĄzĂĄs kĂĄrokat okozott a JĂłzsefvĂĄrosi pĂĄlyaudvar Ă©s a HungĂĄria körĂșt - Kerepesi Ășt - Egressy Ășt ĂĄltal hatĂĄrolt körzet terĂŒletĂ©n a lakóépĂŒletekben. A magyar vadĂĄszgĂ©pek Budapest Ă©szaki Ă©s nyugati lĂ©gterĂ©ben vĂ­vtak heves elhĂĄrĂ­tĂłharcot.

A budapesti lĂ©gvĂ©delmi tĂŒzĂ©rsĂ©g ezĂșttal egyik legjobb eredmĂ©nyĂ©t Ă©rte el, mert az elsĂ” hullĂĄmbĂłl 13, a mĂĄsodikbĂłl hat gĂ©pet lĂ”tt le. Szolnokra 18 rombolĂłbomba hullott, a halottak szĂĄma hĂ©t fĂ” volt.


A legnagyobb tĂĄmadĂĄs

JĂșlius 2-ĂĄn a kora reggeli ĂłrĂĄkban a dĂ©li hatĂĄron Barcs Ă©s Berzenc tĂ©rsĂ©gben nĂ©hĂĄny amerikai felderĂ­tĂ”gĂ©p hatolt be a lĂ©gtĂ©rbe. SiĂłfok magassĂĄgĂĄban kelet felĂ© fordultak, a DunĂĄig repĂŒltek, majd itt dĂ©l felĂ© haladva tĂĄvoztak. 9 Ăłra utĂĄn 712 bombĂĄzĂłgĂ©p Ă©s nagyszĂĄmĂș kĂ­sĂ©rĂ” vadĂĄszgĂ©p megtĂĄmadta Budapestet.

BĂĄrmilyen eredmĂ©nyes is volt ezĂșttal a lĂ©gelhĂĄrĂ­tĂĄs, mĂ©gsem tudtĂĄk megakadĂĄlyozni, hogy a tĂșlerĂ”ben levĂ” amerikai kötelĂ©kek kitĂ»zött feladataikat vĂ©grehajtsĂĄk. A fĂ”vĂĄros ezĂșttal is sĂșlyos lĂ©gitĂĄmadĂĄst kapott, kĂĄrok keletkeztek a szabadkikötĂ” tĂ©rsĂ©gĂ©ben, Ă©s bombĂĄk hullottak több ipartelepre. TalĂĄlatot kapott a Hazai FĂ©sĂ»sfonĂł, a HungĂĄria KĂ©nsavgyĂĄr, a FĂ©mĂĄru, Fegyver- Ă©s GĂ©pgyĂĄr, tovĂĄbbĂĄ a csepeli olajfinomĂ­tĂłk. A rosszul irĂĄnyĂ­tott szĂ”nyegbombĂĄzĂĄs
miatt sĂșlyos kĂĄrok a Keleti Ă©s a Nyugati pĂĄlyaudvarok között elterĂŒlĂ” VI. Ă©s VII. kerĂŒleti lakĂłnegyedekben is. A Budapestre mĂ©rt csapĂĄssal egyidejĂ»leg tĂĄmadĂĄs Ă©rt nĂ©hĂĄny vidĂ©ki cĂ©lpontot is, kĂĄrok keletkeztek a szolnoki vasĂști hĂ­d környĂ©kĂ©n, a komĂĄromi lengyĂĄrban Ă©s a pĂĄlyaudvaron, a gyĂ”ri rendezĂ”pĂĄlyaudvaron.

UtĂłlagos elemzĂ©s megĂĄllapĂ­totta, hogy ez volt a hĂĄborĂș sorĂĄn a legsĂșlyosabb lĂ©gitĂĄmadĂĄs, amely MagyarorszĂĄgot Ă©rte. A nĂ©met 8. vadĂĄszhadosztĂĄly minden bevethetĂ” gĂ©pĂ©t harcba vetette, de ez a 101. Puma vadĂĄszosztĂĄllyal egyĂŒtt sem volt elegendĂ”. HatĂĄsĂĄra elrendeltĂ©k Budapest lĂ©gvĂ©delmi tĂŒzĂ©rsĂ©gĂ©nek megerĂ”sĂ­tĂ©sĂ©t.


A nyomasztó amerikai légifölény

JĂșlius 3-ĂĄn dĂ©lelĂ”tt a BĂĄcskĂĄn Ă©s a BĂĄnĂĄton ĂĄt mintegy 300 amerikai repĂŒlĂ”gĂ©p hatolt be dĂ©li irĂĄnybĂłl az orszĂĄg lĂ©gterĂ©be. A bombĂĄzĂłkötelĂ©kek OroshĂĄzĂĄig repĂŒltek, majd onnan visszafordulva megtĂĄmadtĂĄk Aradot Ă©s BelgrĂĄdot. A fĂ” csoportbĂłl kivĂĄlt egy kisebb kötelĂ©k Ă©s kb. 40 bombĂĄt dobott a kĂ©t szegedi Tisza-hĂ­d környĂ©kĂ©re anĂ©lkĂŒl azonban, hogy komoly kĂĄrokat okoztak volna.

HĂĄrom napi szĂŒnet utĂĄn, jĂșlius 7-Ă©n a hajnali ĂłrĂĄktĂłl kezdve a MASAF kötelĂ©kei tömegesen repĂŒltĂ©k ĂĄt a DunĂĄntĂșl lĂ©gterĂ©t. Mintegy ezer hadĂĄszati bombĂĄzĂł tĂĄmadta az ausztriai Ă©s dĂ©l-lengyelorszĂĄgi olajfinomĂ­tĂłkat.
A Pumåkat ezen a napon håromszor vetették be. A måsodik bevetésnél - a déli óråkban - egy kilenc gépbÔl ålló kötelék Mór - Vårpalota légterében megtåmadott egy kb. 60 Liberatorból ålló köteléket, amely olaszorszågi tåmaszpontja felé tartott. A tåmadås következtében a kötelékbÔl hårom gép lemaradt, amelyeket a magyar vadåszok lelÔttek.

JĂșlius 8-ĂĄn dĂ©lelĂ”tt az amerikaiak megismĂ©teltĂ©k az elĂ”zĂ” napi akciĂłt a kelet-nĂ©metorszĂĄgi Zwölfaxing repĂŒlĂ”tere ellen. Úgy lĂĄtszott azonban, hogy a Puma vadĂĄszok kezdtek kĂ©nyelmetlennĂ© vĂĄlni az amerikaiak szĂĄmĂĄra, mert 11 Ăłra utĂĄn a hazafelĂ© repĂŒlĂ” kötelĂ©kek közĂŒl kivĂĄlt egy kb. 50 bombĂĄzĂłgĂ©pbĂ”l ĂĄllĂł csoport Ă©s csapĂĄst mĂ©rt a legfontosabb magyar elhĂĄrĂ­tĂł tĂĄmaszpont, a VeszprĂ©m-Jutas tĂ©rsĂ©gĂ©ben levĂ” Puma repĂŒlĂ”tĂ©r ellen. A nagy tömegĂ» repeszbombĂĄval vĂ©grehajtott tĂĄmadĂĄs azonban nem Ă©rte el cĂ©ljĂĄt, mert az osztĂĄly gĂ©pei ebben
az idĂ”ben GyĂ”r-KomĂĄrom lĂ©gterĂ©ben tartĂłzkodtak, az otthon maradt gĂ©peket pedig megvĂ©dtĂ©k a földbeĂĄsott sĂĄncok. A bombĂĄzĂĄs azonban a földi szemĂ©lyzetnek okozott sĂșlyos vesztesĂ©get, kb. 90 katona a tĂĄmadĂĄsnĂĄl Ă©letĂ©t vesztette, illetve megsebesĂŒlt.

JĂșlius 9-Ă©n este Ă©s 10-re virradĂł Ă©jjel egyes gĂ©pek ĂĄtrepĂŒltĂ©k a lĂ©gteret. A zivatarok ellenĂ©re a lĂ©gvĂ©delmi tĂŒzĂ©rsĂ©get Ă©s az Ă©jjeli vadĂĄszokat bevetettĂ©k. MiutĂĄn azonban az idĂ”jĂĄrĂĄs Ășjra megjavult, jĂșlius 14-Ă©n dĂ©lelĂ”tt mintegy 600 amerikai hadĂĄszati bombĂĄzĂłgĂ©p repĂŒlt be az orszĂĄg lĂ©gterĂ©be. A tĂĄmadĂĄs sĂșllyal Budapest ellen irĂĄnyult Ă©s ĂșjbĂłl sĂșlyos kĂĄrok Ă©rtĂ©k a hĂĄrom fĂ”vĂĄrosi olajfinomĂ­tĂłt Ă©s a Danubia Vegyipar ipartelepĂ©t.

A Budapest ellen vĂ©grehajtott tĂĄmadĂĄssal egyidĂ”ben egy kötelĂ©k bombĂĄzta a pĂ©ti NitrogĂ©n MĂ»veket Ă©s a mĂĄr jĂșnius 14-Ă©n megrongĂĄlt ammĂłnia ĂŒzemsort vĂ©gleg elpusztĂ­totta. A benzinfinomĂ­tĂł krakktelepe azonban ezĂșttal is csak jelentĂ©ktelen kĂĄrokat szenvedett.

JĂșlius 27-Ă©n a kora dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄkban dĂ©li irĂĄnybĂłl kb. 500-800 amerikai nehĂ©zbombĂĄzĂł repĂŒlt be az orszĂĄg terĂŒlete fölĂ©. A Balaton felett a Luftwaffe honi vadĂĄszerĂ”i Ă©s a magyar 101. vadĂĄszosztĂĄly felvette a harcot az amerikaiakkal Ă©s a magyar vadĂĄszok sajĂĄt vesztesĂ©g nĂ©lkĂŒl lelĂ”ttek nĂ©gy B-24 Liberator bombĂĄzĂłt Ă©s kĂ©t P-51 Mustang kĂ­sĂ©rĂ”vadĂĄszt. A teljes amerikai vesztesĂ©g 29 gĂ©p, közte 26 nĂ©gymotoros volt.

A lĂ©gitĂĄmadĂĄs ismĂ©t budapestet Ă©rte, elsĂ”sorban a fĂ”vĂĄros dĂ©li ipari körzeteit. A Weiss ManfrĂ©d gyĂĄrnak szĂĄnt bombaszĂ”nyeg ĂșjbĂłl Csepel közsĂ©get Ă©rte, csak a konzervgyĂĄr kapott talĂĄlatokat. JelentĂ”s anyagi kĂĄrok keletkeztek fĂ”leg a vĂĄmmentes kikötĂ”ben levĂ” Shell-kĂ”olajtelepen, a SoroksĂĄri Ășt környĂ©kĂ©n Ă©s a ferencvĂĄrosi rendezĂ”pĂĄlyaudvar tĂ©rsĂ©gĂ©ben.
BombaszÔnyeg hullott Pestszenterzsébetre, ahol a posztógyårat érte jelentÔs kår. Mintegy hatvan bomba hullott Albertfalvåra is. A bombatåmadås 80 polgåri åldozatot követelt.

KĂ©tnapi szĂŒnet utĂĄn, jĂșlius 30-ĂĄn dĂ©lelĂ”tt mintegy 300 amerikai bombĂĄzĂł tĂĄmadta ismĂ©t az orszĂĄg kĂŒlönbözĂ” cĂ©lpontjait. Egy kb. 90 bombĂĄzĂłbĂłl ĂĄllĂł kötelĂ©k csapĂĄst mĂ©rt a Lispe tĂ©rsĂ©gĂ©ben levĂ” olajmezĂ”k ellen. A tĂĄmadĂĄsok sĂșlypontja azonban ismĂ©t Budapest volt, ahol a szigetszentmiklĂłsi Dunai RepĂŒlĂ”gĂ©pgyĂĄr Rt. telepĂ©re kĂ©t bombaszĂ”nyeg hullott. A bombĂĄzĂłkra tĂĄmadĂł vadĂĄszok kĂ©t B-24 Liberatort lĂ”ttek le NĂĄdasladĂĄny körzetĂ©ben.

Augusztus 9-Ă©n amerikai forrĂĄsok szerint 250 - a LĂ©gvĂ©delmi parancsnoksĂĄg becslĂ©se szerint 400 - bombĂĄzĂłgĂ©p tĂĄmadta az orszĂĄg hadicĂ©lpontjait. Budapest környĂ©kĂ©n sĂșlyos kĂĄrok keletkeztek a pestszentlĂ”rinci PIRT ipartelepeken, ahol a Ju-52-es szĂĄllĂ­tĂłrepĂŒlĂ”gĂ©pek összeszerelĂ©se folyt, de bombatĂĄmadĂĄs Ă©rte a honi lĂ©gvĂ©delem egyik bĂĄzisakĂ©nt szolgĂĄlĂł Ferihegyi repĂŒlĂ”teret is.

Augusztus 20-ĂĄn dĂ©lelĂ”tt dĂ©li irĂĄnybĂłl több amerikai bombĂĄzĂłkötelĂ©k repĂŒlt be az orszĂĄg lĂ©gterĂ©be Ă©s a Balaton felett keleti irĂĄnyba fordulva csapĂĄst mĂ©rtek az Alföld több hadifontossĂĄgĂș cĂ©lpontjĂĄra. Kisebb bombatĂĄmadĂĄs Ă©rte a szolnoki pĂĄlyaudvart Ă©s a Tisza-hĂ­d környĂ©kĂ©t, hat nehĂ©z bombĂĄzĂłgĂ©p pedig a szegedi tiszai pĂĄlyaudvar környĂ©kĂ©t bombĂĄzta.
Szolnokon 600 rombolĂłbombĂĄt dobtak le a pĂĄlyaudvarra Ă©s környĂ©kĂ©re. 74 halott volt. Egy mĂĄsik egysĂ©g kb. 8000 kismĂ©retĂ» repeszbombĂĄt dobott a szolnoki repĂŒlĂ”tĂ©rre, ahol 16 halĂĄleset törtĂ©nt. A vasĂști Tisza-hĂ­d környĂ©kĂ©t 200 db rombolĂłbomba Ă©rte, vesztesĂ©g nem volt.

Augusztus 24-tĂ”l kezdve a MASAF bombĂĄzĂłkötelĂ©kei a romĂĄniai szovjet offenzĂ­va tĂĄmogatĂĄsĂĄra megkezdtĂ©k a MagyarorszĂĄg dĂ©lkeleti tĂ©rsĂ©gĂ©ben levĂ” vasĂști Ă©s közĂști cĂ©lpontok szisztematikus rombolĂĄsĂĄt. Ezen a napon a dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄkban 49 amerikai nĂ©gymotoros bombĂĄzĂł Szegedet bombĂĄzta. Ez a tĂĄmadĂĄs volt a legsĂșlyosabb azok közĂŒl, amelyek eddig a vĂĄrost Ă©rtĂ©k. A tĂĄmadĂĄs fĂ” cĂ©lpontjai a tiszai közĂști Ă©s vasĂști hidak voltak. Az amerikai gĂ©pek mintegy 190 rombolĂł- Ă©s gyĂșjtĂłbombĂĄt dobtak cĂ©lpontjaikra. A hidak ebben az esetben is csak kisebb kĂĄrosodĂĄst szenvedtek, csupĂĄn a vasĂști hĂ­d hĂĄrom pillĂ©re szenvedett komolyabb sĂ©rĂŒlĂ©st.

Augusztus 28-ĂĄn Ășjabb nagyarĂĄnyĂș amerikai lĂ©gitĂĄmadĂĄsra kerĂŒlt sor. Mintegy 100-120 nehĂ©zbombĂĄzĂłbĂłl ĂĄllĂł kötelĂ©k a szĂ”nyi Magyar OlajmĂ»vek ellen intĂ©zett tĂĄmadĂĄst, amely sorĂĄn hat nagy olajtartĂĄly elpusztult. SĂșlyos kĂĄrok keletkeztek SzĂ”nynĂ©l a Budapest-BĂ©cs közötti vasĂști Ă©s közĂști vonalakon is. Ezzel egyidejĂ»leg kb. 100 nehĂ©zbombĂĄzĂł csapĂĄst mĂ©rt Szolnok mellett a Tisza-hĂ­dra 200 rombolĂłbombĂĄval. A hĂ­d sĂșlyosan megsĂ©rĂŒlt. A 80-100 bombĂĄzĂłgĂ©pbĂ”l ĂĄllĂł harmadik kötelĂ©k a miskolci rendezĂ”pĂĄlyaudvart tĂĄmadta meg, ahol 190 vasĂști kocsi megsemmisĂŒlt, az ĂĄllomĂĄs elpusztult. A lĂ©gvĂ©delem több gĂ©p lelövĂ©sĂ©t jelentette.

Augusztus 29-Ă©n ismĂ©t 500-nĂĄl több amerikai bombĂĄzĂł gĂ©p repĂŒlt be a Balaton fölĂ©, majd kelet Ă©s Ă©szakkelet felĂ© fordulva csapĂĄsokat hajtottak vĂ©gre az Alföldön levĂ” cĂ©lpontok ellen.
A legsĂșlyosabb tĂĄmadĂĄst ezĂșttal Szeged kapta, amelyet 42 bombĂĄzĂłgĂ©p tĂĄmadott meg. Az elsĂ”dleges cĂ©lpontok ismĂ©t a Tisza-hidak Ă©s a tiszai pĂĄlyaudvar voltak, a tĂĄmadĂłk 300-400 rombolĂł Ă©s gyĂșjtĂłbombĂĄt dobtak le. A hidakat ezĂșttal sem Ă©rte komoly sĂ©rĂŒlĂ©s, de sĂșlyos kĂĄrokat szenvedett a Magyar PetrĂłleum Rt., a Sylvania Rt. fatelepe.

Szeged bombĂĄzĂĄsĂĄval egyidejĂ»leg egy mĂĄsik kötelĂ©k a ceglĂ©di pĂĄlyaudvar ellen hajtott vĂ©gre szĂ”nyegbombĂĄzĂĄst. SĂșlyos kĂĄrokat szenvedett a szolnoki pĂĄlyaudvar is, amelyet 160 bombatalĂĄlat Ă©rt, Ă©s 8 halott volt.

Szeptember 1-Ă©n egy amerikai kötelĂ©k tĂĄmadĂĄst intĂ©zett a szolnoki vasĂști hĂ­d ellen. 99 rombolĂłbombĂĄt dobtak le, eredmĂ©nyt azonban nem Ă©rtek el.


Stratégiåból taktika

1944. szeptemberĂ©re a magyar vasĂști Ă©s közĂști hĂĄlĂłzat stratĂ©giai jelentĂ”sĂ©ge rendkĂ­vĂŒli mĂłdon megnĂ”tt a keleti harcvonal közeledĂ©se miatt. A hĂłnap folyamĂĄn a FASAF bombĂĄzĂł- Ă©s vadĂĄszkötelĂ©kei elsĂ”sorban ezt a hĂĄlĂłzatot Ă©s csomĂłpontjait tĂĄmadtĂĄk, hogy zavarjĂĄk, illetve meggĂĄtoljĂĄk a nĂ©met DĂ©l-Ukrajna hadseregcsoport felvonulĂĄsĂĄt Ă©s utĂĄnpĂłtlĂĄsĂĄt.
Az elsĂ” ilyen termĂ©szetĂ» sĂșlyos lĂ©gitĂĄmadĂĄsra szeptember 3-ĂĄn kerĂŒlt sor, amikor Szegedre 42 amerikai bombĂĄzĂłgĂ©p mintegy 130 nagy Ă»rmĂ©retĂ» bombĂĄt dobott le. A bombĂĄzĂĄs fĂ” cĂ©lja a vasĂști hĂ­d volt, amelyet ezĂșttal több telitalĂĄlattal sikerĂŒlt lerombolni. Több talĂĄlat Ă©rte  FelsĂ”vĂĄrost is.
Ugyanaznap kegy kötelĂ©k 27 rombolĂłbombĂĄt dobott a szolnoki vasĂști hĂ­dra. Szeptember 3.-rĂ”l 4.-re virradĂł Ă©jjel a RAF 205. bombĂĄzĂłcsoport intĂ©zett tĂĄmadĂĄst Szeged ellen.
Szeptember 5-Ă©n egy B-17-es gĂ©pekbĂ”l ĂĄllĂł kötelĂ©k a szobi vasĂști hidat bombĂĄzta. Egy amerikai kötelĂ©k tovĂĄbbi 270 rombolĂłbombĂĄval vĂ©grehajtott tĂĄmadĂĄssal a szolnoki vasĂști Tisza-hidat sĂșlyosan megrongĂĄlta.

Szeptember 12.-vel kezdĂ”dött meg a 15. USAAF Ășjabb tĂĄmadĂĄssorozata Budapest vasĂști cĂ©lpontjai ellen. Ennek keretĂ©ben 852 felszĂĄllĂĄssal 2000 t bombĂĄt dobtak le. Szeptember 12-n a szovjet tĂĄmaszpontokrĂłl felszĂĄllĂł amerikai bombĂĄzĂłgĂ©pek több hullĂĄmban berepĂŒltek az orszĂĄg Ă©szakkeleti lĂ©gterĂ©be Ă©s csapĂĄst mĂ©rtek a diĂłsgyĂ”ri ipartelepekre.

Szeptember 17-Ă©n dĂ©lelĂ”tt Ășjabb amerikai bombatĂĄmadĂĄs Ă©rte a csepeli ipartelepeket Ă©s Budapest egyes vasĂști cĂ©lpontjait, elsĂ”sorban RĂĄkosrendezĂ”t. A 15. USAAF kötelĂ©kei mĂĄsnap, szeptember 18-ĂĄn dĂ©lelĂ”tt a tĂĄmadĂĄst megismĂ©teltĂ©k, fĂ”leg a budapesti vasĂști hidakat tĂĄmadtĂĄk.

Szeptember 19-Ă©n az „Operation Frantic" utolsĂł bevetĂ©sekĂ©nt a 8. USAAF, a 13. Combat Wing 400 db 250 kg-os szovjet bombĂĄval bombĂĄzta Szolnokot. A MÁV pĂĄlyaudvaron Ă©s környĂ©kĂ©n 21 fĂ” polgĂĄri halott volt. Ugyanaznap Ă©jjel a RAF Budapestet bombĂĄzta. Ez volt a fĂ”vĂĄrost Ă©rt 25. lĂ©gitĂĄmadĂĄs.

Szeptember 23-ĂĄn a szovjet 2. UkrĂĄn Front hadseregei elĂ©rtĂ©k MagyarorszĂĄg terĂŒletĂ©t Battonya - MakĂł tĂ©rsĂ©gĂ©ben. A szĂĄrazföldi hadmĂ»veletek következmĂ©nyekĂ©nt szeptember 25-Ă©n a 101. honi vadĂĄszrepĂŒlĂ”-ezredet kivontĂĄk a LĂ©gvĂ©delmi ParancsnoksĂĄg hatĂĄskörĂ©bĂ”l. A vadĂĄszrepĂŒlĂ”-ezred nĂ©gy szĂĄzadĂĄt ettĂ”l kezdve csak rĂ©szben hasznĂĄltĂĄk honi vadĂĄszvĂ©delemre, nagyrĂ©szt a földi hadmĂ»veleteket tĂĄmogattĂĄk.


A Pumåk, akik a hazåjukat védték

Egy angolszĂĄsz összegezĂ” jelentĂ©s megĂĄllapĂ­tja, hogy a repĂŒlĂ”erĂ”k szeptember hĂł folyamĂĄn Budapest rendezĂ”pĂĄlyaudvarai Ă©s az Ă©szaki Ă©s dĂ©li vasĂști hidak ellen 852 felszĂĄllĂĄssal kb. 2000 t. olajcĂ©lpontokra 253 bombĂĄt dobtak le. A MASAF erĂ”k lebombĂĄztĂĄk Szeged, Szolnok, Szob Ă©s Baja hĂ­djait Ă©s Debrecen, Hatvan, CeglĂ©d, SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄr, GyĂ”r, Miskolc rendezĂ”pĂĄlyaudvarait. OktĂłberben nagy erĂ”kkel tĂĄmadtĂĄk SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄr Ă©s Szombathely tĂ©rsĂ©gĂ©t.

1944. december vĂ©gĂ©vel a Magyar KirĂĄlyi LĂ©gvĂ©delmi ErĂ”k ParancsnoksĂĄga - sajĂĄt megbĂ­zhatĂł adatok hiĂĄnyĂĄban - közzĂ©tette a bĂ©csi nĂ©met vadĂĄszrepĂŒlĂ”-körzet parancsnoksĂĄgĂĄtĂłl kapott összesĂ­tett adatokat. Ezek szerint a magyar honi lĂ©gvĂ©delmi vadĂĄszerĂ”k 1944. januĂĄr 1. Ă©s november 30. között 649 bevetĂ©st hajtottak vĂ©gre az amerikai lĂ©gierĂ” ellen. Ennek sorĂĄn lelĂ”ttek 61 nĂ©gymotoros bombĂĄzĂłt, 32 kĂ©t- Ă©s 14 egymotoros vadĂĄszgĂ©pet. A magyar vadĂĄszok ugyanakkor lĂ©giharcban 78 Bf-109G vadĂĄszgĂ©pet veszĂ­tettek. A harcok sorĂĄn 30 magyar vadĂĄszrepĂŒlĂ” veszĂ­tette Ă©letĂ©t.

Ugyanezen idĂ”tartam alatt a nĂ©met vadĂĄszrepĂŒlĂ”k MagyarorszĂĄg lĂ©gterĂ©ben 932 bevetĂ©s sorĂĄn 53 nĂ©gymotoros bombĂĄzĂłt, valamint 20 kĂ©t- Ă©s egymotoros vadĂĄszgĂ©pet lĂ”ttek le. SajĂĄt vesztesĂ©gĂŒk ugyanezen idĂ” alatt 88 vadĂĄsz- Ă©s rombolĂłgĂ©p volt, amelyek szemĂ©lyzetĂ©bĂ”l 43 fĂ” halt meg.


ForrĂĄsok:

Olaf Groehler: A lĂ©gi hĂĄborĂșk törtĂ©nete 1910-1980.
Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó, Budapest, 1983.

CsanĂĄdi-NagyvĂĄradi-Winkler: A magyar repĂŒlĂ©s törtĂ©nete. 2. bĂ”vĂ­tett kiadĂĄs.
Mûszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977.




Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow GyĂ»jtemĂ©ny



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player