Történelmi évfordulók
Párizs bukása 3.
70 esztendővel ezelőtt, Franciaország kapitulációjával véget ért a náci Wehrmacht nyugati hadjárata. Hitler alig több, mint hat hét alatt legnagyobb világháborús győzelmét aratta. Legyőzte és porig alázta Franciaországot.
Párizs bukása 2.
Trianon
Párizs bukása 1.
A végsőcél: Berlin II.
A végső cél: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Színikínálat
Gyüjtemény
WebKozmo
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nők a közéletbe
Vajda Júlia: a férfiak szeretik irányítani a nőket
Relax
Futballmeccsen
A férfi földrajza
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
Légiháború 1944-45
Básthy Gábor   2009 June 02, Tuesday  
Image
1944. június 2.-án, 65 esztendővel ezelőtt kezdődött az angolszász légierők "Operation Frantic" fedőnevű hadászati bombázó offenzívája. Ennek során érték súlyos légitámadások városunkat, Szegedet is.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF

A normandiai partraszállás mélységi előkészítésének részeként 1944. június 2.-án angolszász légierők megindították az "Operation Frantic" fedőnevű hadászati bombázó offenzívát, mellyel kiterjesztették a légiháborút Európa teljes, németek által megszállt területére. Ezt megelőzően a bombázások hazánk nyugati részét, főleg a Dunántúlt és Budapestet érintették, ettől kezdve az egész ország célponttá vált.  Ennek során érték súlyos légitámadások városunkat is.

Cikkünk első részében a stratégiai bombázások második világháború végéig terjedő történetének kezdeteiből válogattunk.

1. rész: az elmélet

Guernica

Az első világháború után, amikor az emberek elborzadtak a szörnyű pusztítástól, sokan töprengtek azon, vajon milyen lesz a jövő háborúja. Valamennyien egy gyors és kíméletes módszert próbáltak kidolgozni a nemzetek közötti konfliktusok kezelésére. Az úttörők egyike - és talán az egyik legnagyobb hatású stratéga - Giulio Douhet olasz repülőtábornok volt, aki 1921-ben A légiuralom (Il dominio dell' aria) címmel publikált könyvében foglalta össze a jövőlégierejéről alkotott elképzeléseit. Eszerint egy eljövendő háborúban már a légierő válik a meghatározó haderőnemmé, míg a szárazföldi egységek legfeljebb a megszálló erőket alkotnák. A légierő igazi erejét a hatalmas, felfegyverzett "légi cirkálókban" látta, amelyek kibombázzák az ellenséges országot a háborúból. Douhet elméletét már sokszor kipróbálták egészen a legutóbbi háborúkig. Bebizonyosodott, hogy önmagában a légierő ugyan nem alkalmas a háború megnyerésére, mégis a légtér uralma nélkül már nem lehet a győzelmet kivívni.

Douhet elméletének első gyakorlati alkalmazására - ha nem számítjuk az olasz fasiszták Etiópia elleni 1935-36-os agressziója során az alig felfegyverzett mezítlábas etióp csapatok és a polgári lakosság nyomorúságos falvai ellen végrehajtott támadásokat, melyekben Caleazzo Ciano gróf, a Duce veje, későbbi olasz külügyminiszter bombázópilótaként igencsak kitüntette magát - a spanyol polgárháborúban nyílt lehetőség.
1937. április 26-án délután a Legion Condor és az Aviazione Legionaria egy közepesen erős (mintegy 50-60 repülőgépből álló) német-olasz vegyes köteléke csapott le Guernicára, több hullámban. Az embertelen precizitású forgatókönyv szerint először hagyományos robbanófejekkel végrehajtott szőnyegbombázás, majd zuhanórepülés és géppuskatűz a fejvesztve menekülő, még elő emberekre, ezt követően pedig gyújtóbombázás következett, hogy minden, ami akár csak részben egy kicsit is éghető anyagból készült, lángra kapjon. Az elmúlt hét évtizedben számtalan számítás került napvilágra az áldozatok számáról és az anyagi kár nagyságáról. Ennek középarányosa valahol négyszáz és hatszáz civil halott körül található, abban viszont mindenki egyetért, hogy a városka épületeinek 70-75 százaléka éget porrá.

Guernica mintegy előrevetítette és lemodellezte a két és fél év múlva kitörő második világháború légi hadviselésének következményeit: London, Hamburg, Drezda és Tokió bombázása csak mennyiségben múlta felül a baszk település tragédiáját, minőségben ugyanaz volt. Terrorbombázás.

Coventry

A németek ebből az eredményből azt a téves következtetést vonták le, hogy az itt alkalmazott, alapvetően a földi csapatok harcának támogatására kifejlesztett kétmotoros bombázó repülőgépeik tömeges bevetése alkalmas ilyen hadműveletek sikeres végrehajtására. A második világháború első szakaszában, a "Blitzkrieg" idején a Luftwaffe sikerei ezt alátámasztani látszottak. Azonban a Lengyelország elleni, majd a nyugati hadijáratban nem hadászati, hanem harcászati szerepet játszott a légierő. A Luftwaffe 1940 nyaráig meg tudott birkózni ellenfeleivel.

Ekkor megkezdték Nagy-Britannia módszeres bombázását. Ennek során 1940. november 14.-én 515 Heinkel He-111-es és Dornier Do-17-es kétmotoros bombázó a "Mondlicht Sonaten" ("Holdfény szonáta") fedőnevű akció keretében porig rombolta Coventry városát. A robbanó és gyújtóbombák Guernicá-ból ismert koncentrált alkalmazása következtében a történelmi városmag elpusztult, az ősi Szent Mihály katedrálisból csak a romos oldalfalak és a torony maradt meg, megsemmisült vagy megsérült mintegy 60 000 épület, 568 városi polgár halt meg. Ezzel Coventry - London, Hull és Plymouth mellett - az egyik legsúlyosabb háborús károkat szenvedett város lett Nagy-Britanniában.

Az angliai légi csatában azonban végül megmutatkozott, hogy a németek sem mennyiségben, sem minőségben nem rendelkeznek annyi és olyan bombázóval, valamint Messerschmitt Bf-109 vadászgéppel és Messerschmitt Bf-110 "Zerstörer" nehézvadásszal,

amivel ha a légi uralmat nem is, de legalább a légi fölényt ki tudnák vívni a Royal Air Force (RAF) Fighter Command, a brit királyi légierő vadászrepülő parancsnoksága Hawker-Supermarine Spitfire vadászgépeivel szemben.
 Négymotoros bombázók hiányában nem tudtak elegendő bombaterhet Nagy-Britannia fölé vinni, és gépeik hatósugara sem bizonyult elegendőnek a szigetország távolabbi területeinek eléréséhez.

A RAF Bomber Command (bombázó parancsnokság), bár rendelkezett négymotoros Short Stirling, Handley-Page Halifax és a legendás Avro Lancaster  típusú távolsági nehézbombázókkal, néhány Németország elleni súlyos veszteségekkel járó légitámadás után kénytelen volt belátni, hogy bombázói nappal lényegében védtelenek a német vadászgépekkel és légvédelmi tüzérséggel szemben. Így áttértek az éjszakai, gyakran ezer géppel végrehajtott szőnyegbombázásra.


A precíziós amerikai szőnyeg

Az Egyesült Államokban, ahol a légierő (United States Army Air Forces, USAAF) ekkor még a hadsereg része volt, William Mitchell dandártábornok fektette le a jövő légierejének alapelveit. Az Egyesült Államokban született meg a stratégiai bombázás leghatékonyabb és leghumánusabb formájának, a precíziós bombázásnak az elmélete.
Mitchell szerint a háború gyorsan eldönthető és a polgári lakosság megkímélhető, ha csak az ipart, annak is bizonyos szegmenseit bombázzák, ami magával rántja az egész ellenséges gazdasági felépítményt. Az Egyesült Államok hadba lépésével elérkezett az idő, amikor a bombázásokról kialakított elméletet a gyakorlatban is kipróbálhatták.
A tapasztalatok nélkül 1942-ben harcba szálló amerikaiak azt hitték, hogy a négymotoros, tucatnyi félhüvelykes nehézgéppuskával felfegyverzett Boeing B-17 "Flying Fortress"  és Consolidated B-24 "Liberator" nehézbombázóik zárt térbeli alakzatban repülve képesek megvédeni magukat az ellenséges vadászoktól.
Véres veszteségek után kényszerültek olyan távolsági vadászgépek kifejlesztésére, amelyek aztán Nagy-Britanniából, később Olaszországból felszállva végig tudták kísérni és védelmezni bombázóikat.

Az Amerikában kidolgozott bombázási módszerek nem nagyon változtak a háború folyamán. A támadást néhány nappal megelőzte egy felderítő repülés, majd a támadás napján egy célmegjelölő egység repült a támadó raj előtt öt-tíz perccel. A fő raj az általa megjelölt célpontra szórta a bombák tömegét, szőnyegszerűen betakarva a célpontot. A bombázók, hogy a veszteségeket minimalizálják, zárt térbeli alakzatban ("bomberpulk combat box") repültek. Ezt átlagban két század alkotta, 250 méteres magassági tagozódással. Így a bombázók géppuskái egymást is fedezve össztüzet zúdíthattak a támadó vadászokra. Ha azonban valamilyen okból egy bombázó lemaradt a rajtól, ritkán kerülte el végzetét. Az alakzat pedig megbomlott és sebezhetővé vált.

Egy bombázóezredet ("bomber wing") 2-4 század, míg egy támadócsoportot két ezred alkotott, így könnyen kiszámítható, hogy a támadók hatalmas erőt képviseltek az egyenként 3-6000 kg bombaterhet is szállítani képes bombázókkal.

A precíziós bombázást ezen kívül egy zseniális készülékre, az Egyesült Államoknak az atombomba után második legféltettebb hadititkára, a Norden típusú, robotpilótával és elektromechanikus számítógéppel kombinált optikai célzóberendezésre alapozták.

Ennek segítségével a verőfényes, szélcsendes arizonai gyakorlóterepen valóban el lehetett találni egy 250 kilós bombával 3000 méter magasból egy káposztáshordót.

Európában azonban ilyen meteorológiai viszonyok ritkán adódnak. A találati pontosságot tovább ronthatta az erős légvédelmi tűz, illetve az is, ha ennek elkerülése érdekében a támadók 5500-7500 m magasban oldották ki bombáikat. A harmadik-negyedik támadó hullám pedig az előző kettő bombái miatt már semmit sem látott a portól és a füsttől. Így sokszor előfordult, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem sikerült egy adott célt elpusztítani, a polgári áldozatok száma ugyanakkor igen nagy volt.

 

Források:

  • Olaf Groehler: A légi háborúk története 1910-1980.
    Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó, Budapest, 1983.
  • Csanádi-Nagyváradi-Winkler: A magyar repülés története. 2. bővített kiadás.
    Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow GyűjteményContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player