Történelmi évfordulók
P√°rizs buk√°sa 3.
70 esztend√Ķvel ezel√Ķtt, Franciaorsz√°g kapitul√°ci√≥j√°val v√©get √©rt a n√°ci Wehrmacht nyugati hadj√°rata. Hitler alig t√∂bb, mint hat h√©t alatt legnagyobb vil√°gh√°bor√ļs gy√Ķzelm√©t aratta. Legy√Ķzte √©s porig al√°zta Franciaorsz√°got.
P√°rizs buk√°sa 2.
Trianon
P√°rizs buk√°sa 1.
A v√©gs√Ķc√©l: Berlin II.
A v√©gs√Ķ c√©l: Berlin I
Könyv
Hírlevél
Hírlevél
Programajánló
Jķnius 2023
H K S C P S V
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ebben a hůnapban
Színikínálat
Gy√ľjtem√©ny
Relax
Vidám képek
Filmleírások
A t√Ľzben edzett f√©rfi
Feketék fehéren
Mese
Az öregek
Történelmi évfordulók Történelmi évfordulók
L√©gih√°bor√ļ 1944-45
B√°sthy G√°bor   2009 June 02, Tuesday  
Image
1944. j√ļnius 2.-√°n, 65 esztend√Ķvel ezel√Ķtt kezd√Ķd√∂tt az angolsz√°sz l√©gier√Ķk "Operation Frantic" fed√Ķnev√Ľ had√°szati bomb√°z√≥ offenz√≠v√°ja. Ennek sor√°n √©rt√©k s√ļlyos l√©git√°mad√°sok v√°rosunkat, Szegedet is.
  HozzŠszůlŠsok Nyomtat E-mail PDF

A normandiai partrasz√°ll√°s m√©lys√©gi el√Ķk√©sz√≠t√©s√©nek r√©szek√©nt 1944. j√ļnius 2.-√°n angolsz√°sz l√©gier√Ķk megind√≠tott√°k az "Operation Frantic" fed√Ķnev√Ľ had√°szati bomb√°z√≥ offenz√≠v√°t, mellyel kiterjesztett√©k a l√©gih√°bor√ļt Eur√≥pa teljes, n√©metek √°ltal megsz√°llt ter√ľlet√©re. Ezt megel√Ķz√Ķen a bomb√°z√°sok haz√°nk nyugati r√©sz√©t, f√Ķleg a Dun√°nt√ļlt √©s Budapestet √©rintett√©k, ett√Ķl kezdve az eg√©sz orsz√°g c√©lpontt√° v√°lt.¬† Ennek sor√°n √©rt√©k s√ļlyos l√©git√°mad√°sok v√°rosunkat is.

Cikk√ľnk els√Ķ r√©sz√©ben a strat√©giai bomb√°z√°sok m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ v√©g√©ig terjed√Ķ t√∂rt√©net√©nek kezdeteib√Ķl v√°logattunk.

1. rész: az elmélet

Guernica

Az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ ut√°n, amikor az emberek elborzadtak a sz√∂rny√Ľ puszt√≠t√°st√≥l, sokan t√∂prengtek azon, vajon milyen lesz a j√∂v√Ķ h√°bor√ļja. Valamennyien egy gyors √©s k√≠m√©letes m√≥dszert pr√≥b√°ltak kidolgozni a nemzetek k√∂z√∂tti konfliktusok kezel√©s√©re. Az √ļtt√∂r√Ķk egyike - √©s tal√°n az egyik legnagyobb hat√°s√ļ strat√©ga - Giulio Douhet olasz rep√ľl√Ķt√°bornok volt, aki 1921-ben A l√©giuralom (Il dominio dell' aria) c√≠mmel publik√°lt k√∂nyv√©ben foglalta √∂ssze a j√∂v√Ķl√©gierej√©r√Ķl alkotott elk√©pzel√©seit. Eszerint egy elj√∂vend√Ķ h√°bor√ļban m√°r a l√©gier√Ķ v√°lik a meghat√°roz√≥ hader√Ķnemm√©, m√≠g a sz√°razf√∂ldi egys√©gek legfeljebb a megsz√°ll√≥ er√Ķket alkotn√°k. A l√©gier√Ķ igazi erej√©t a hatalmas, felfegyverzett "l√©gi cirk√°l√≥kban" l√°tta, amelyek kibomb√°zz√°k az ellens√©ges orsz√°got a h√°bor√ļb√≥l. Douhet elm√©let√©t m√°r sokszor kipr√≥b√°lt√°k eg√©szen a legut√≥bbi h√°bor√ļkig. Bebizonyosodott, hogy √∂nmag√°ban a l√©gier√Ķ ugyan nem alkalmas a h√°bor√ļ megnyer√©s√©re, m√©gis a l√©gt√©r uralma n√©lk√ľl m√°r nem lehet a gy√Ķzelmet kiv√≠vni.

Douhet elm√©let√©nek els√Ķ gyakorlati alkalmaz√°s√°ra - ha nem sz√°m√≠tjuk az olasz fasiszt√°k Eti√≥pia elleni 1935-36-os agresszi√≥ja sor√°n az alig felfegyverzett mez√≠tl√°bas eti√≥p csapatok √©s a polg√°ri lakoss√°g nyomor√ļs√°gos falvai ellen v√©grehajtott t√°mad√°sokat, melyekben Caleazzo Ciano gr√≥f, a Duce veje, k√©s√Ķbbi olasz k√ľl√ľgyminiszter bomb√°z√≥pil√≥tak√©nt igencsak kit√ľntette mag√°t - a spanyol polg√°rh√°bor√ļban ny√≠lt lehet√Ķs√©g.
1937. √°prilis 26-√°n d√©lut√°n a Legion Condor √©s az Aviazione Legionaria egy k√∂zepesen er√Ķs (mintegy 50-60 rep√ľl√Ķg√©pb√Ķl √°ll√≥) n√©met-olasz vegyes k√∂tel√©ke csapott le Guernic√°ra, t√∂bb hull√°mban. Az embertelen precizit√°s√ļ forgat√≥k√∂nyv szerint el√Ķsz√∂r hagyom√°nyos robban√≥fejekkel v√©grehajtott sz√Ķnyegbomb√°z√°s, majd zuhan√≥rep√ľl√©s √©s g√©ppuskat√Ľz a fejvesztve menek√ľl√Ķ, m√©g el√Ķ emberekre, ezt k√∂vet√Ķen pedig gy√ļjt√≥bomb√°z√°s k√∂vetkezett, hogy minden, ami ak√°r csak r√©szben egy kicsit is √©ghet√Ķ anyagb√≥l k√©sz√ľlt, l√°ngra kapjon. Az elm√ļlt h√©t √©vtizedben sz√°mtalan sz√°m√≠t√°s ker√ľlt napvil√°gra az √°ldozatok sz√°m√°r√≥l √©s az anyagi k√°r nagys√°g√°r√≥l. Ennek k√∂z√©par√°nyosa valahol n√©gysz√°z √©s hatsz√°z civil halott k√∂r√ľl tal√°lhat√≥, abban viszont mindenki egyet√©rt, hogy a v√°roska √©p√ľleteinek 70-75 sz√°zal√©ka √©get porr√°.

Guernica mintegy el√Ķrevet√≠tette √©s lemodellezte a k√©t √©s f√©l √©v m√ļlva kit√∂r√Ķ m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ l√©gi hadvisel√©s√©nek k√∂vetkezm√©nyeit: London, Hamburg, Drezda √©s Toki√≥ bomb√°z√°sa csak mennyis√©gben m√ļlta fel√ľl a baszk telep√ľl√©s trag√©di√°j√°t, min√Ķs√©gben ugyanaz volt. Terrorbomb√°z√°s.

Coventry

A n√©metek ebb√Ķl az eredm√©nyb√Ķl azt a t√©ves k√∂vetkeztet√©st vont√°k le, hogy az itt alkalmazott, alapvet√Ķen a f√∂ldi csapatok harc√°nak t√°mogat√°s√°ra kifejlesztett k√©tmotoros bomb√°z√≥ rep√ľl√Ķg√©peik t√∂meges bevet√©se alkalmas ilyen hadm√Ľveletek sikeres v√©grehajt√°s√°ra. A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ els√Ķ szakasz√°ban, a "Blitzkrieg" idej√©n a Luftwaffe sikerei ezt al√°t√°masztani l√°tszottak. Azonban a Lengyelorsz√°g elleni, majd a nyugati hadij√°ratban nem had√°szati, hanem harc√°szati szerepet j√°tszott a l√©gier√Ķ. A Luftwaffe 1940 nyar√°ig meg tudott birk√≥zni ellenfeleivel.

Ekkor megkezdt√©k Nagy-Britannia m√≥dszeres bomb√°z√°s√°t. Ennek sor√°n 1940. november 14.-√©n 515 Heinkel He-111-es √©s Dornier Do-17-es k√©tmotoros bomb√°z√≥ a "Mondlicht Sonaten" ("Holdf√©ny szon√°ta") fed√Ķnev√Ľ akci√≥ keret√©ben porig rombolta Coventry v√°ros√°t. A robban√≥ √©s gy√ļjt√≥bomb√°k Guernic√°-b√≥l ismert koncentr√°lt alkalmaz√°sa k√∂vetkezt√©ben a t√∂rt√©nelmi v√°rosmag elpusztult, az √Ķsi Szent Mih√°ly katedr√°lisb√≥l csak a romos oldalfalak √©s a torony maradt meg, megsemmis√ľlt vagy megs√©r√ľlt mintegy 60 000 √©p√ľlet, 568 v√°rosi polg√°r halt meg. Ezzel Coventry - London, Hull √©s Plymouth mellett - az egyik legs√ļlyosabb h√°bor√ļs k√°rokat szenvedett v√°ros lett Nagy-Britanni√°ban.

Az angliai l√©gi csat√°ban azonban v√©g√ľl megmutatkozott, hogy a n√©metek sem mennyis√©gben, sem min√Ķs√©gben nem rendelkeznek annyi √©s olyan bomb√°z√≥val, valamint Messerschmitt Bf-109 vad√°szg√©ppel √©s Messerschmitt Bf-110 "Zerst√∂rer" neh√©zvad√°sszal,

amivel ha a l√©gi uralmat nem is, de legal√°bb a l√©gi f√∂l√©nyt ki tudn√°k v√≠vni a Royal Air Force (RAF) Fighter Command, a brit kir√°lyi l√©gier√Ķ vad√°szrep√ľl√Ķ parancsnoks√°ga Hawker-Supermarine Spitfire¬†vad√°szg√©peivel szemben.
¬†N√©gymotoros bomb√°z√≥k hi√°ny√°ban nem tudtak elegend√Ķ bombaterhet Nagy-Britannia f√∂l√© vinni, √©s g√©peik hat√≥sugara sem bizonyult elegend√Ķnek a szigetorsz√°g t√°volabbi ter√ľleteinek el√©r√©s√©hez.

A RAF Bomber Command (bomb√°z√≥ parancsnoks√°g), b√°r rendelkezett n√©gymotoros Short Stirling, Handley-Page Halifax √©s a legend√°s Avro Lancaster¬† t√≠pus√ļ t√°vols√°gi neh√©zbomb√°z√≥kkal, n√©h√°ny N√©metorsz√°g elleni s√ļlyos vesztes√©gekkel j√°r√≥ l√©git√°mad√°s ut√°n k√©nytelen volt bel√°tni, hogy bomb√°z√≥i nappal l√©nyeg√©ben v√©dtelenek a n√©met vad√°szg√©pekkel √©s l√©gv√©delmi t√ľz√©rs√©ggel szemben. √ćgy √°tt√©rtek az √©jszakai, gyakran ezer g√©ppel v√©grehajtott sz√Ķnyegbomb√°z√°sra.


A prec√≠zi√≥s amerikai sz√Ķnyeg

Az Egyes√ľlt √Āllamokban, ahol a l√©gier√Ķ (United States Army Air Forces, USAAF) ekkor m√©g a hadsereg r√©sze volt, William Mitchell dand√°rt√°bornok fektette le a j√∂v√Ķ l√©gierej√©nek alapelveit. Az Egyes√ľlt √Āllamokban sz√ľletett meg a strat√©giai bomb√°z√°s leghat√©konyabb √©s leghum√°nusabb form√°j√°nak, a prec√≠zi√≥s bomb√°z√°snak az elm√©lete.
Mitchell szerint a h√°bor√ļ gyorsan eld√∂nthet√Ķ √©s a polg√°ri lakoss√°g megk√≠m√©lhet√Ķ, ha csak az ipart, annak is bizonyos szegmenseit bomb√°zz√°k, ami mag√°val r√°ntja az eg√©sz ellens√©ges gazdas√°gi fel√©p√≠tm√©nyt. Az Egyes√ľlt √Āllamok hadba l√©p√©s√©vel el√©rkezett az id√Ķ, amikor a bomb√°z√°sokr√≥l kialak√≠tott elm√©letet a gyakorlatban is kipr√≥b√°lhatt√°k.
A tapasztalatok n√©lk√ľl 1942-ben harcba sz√°ll√≥ amerikaiak azt hitt√©k, hogy a n√©gymotoros, tucatnyi f√©lh√ľvelykes neh√©zg√©ppusk√°val felfegyverzett Boeing B-17 "Flying Fortress"¬† √©s Consolidated B-24 "Liberator"¬†neh√©zbomb√°z√≥ik z√°rt t√©rbeli alakzatban rep√ľlve k√©pesek megv√©deni magukat az ellens√©ges vad√°szokt√≥l.
V√©res vesztes√©gek ut√°n k√©nyszer√ľltek olyan t√°vols√°gi vad√°szg√©pek kifejleszt√©s√©re, amelyek azt√°n Nagy-Britanni√°b√≥l, k√©s√Ķbb Olaszorsz√°gb√≥l felsz√°llva v√©gig tudt√°k k√≠s√©rni √©s v√©delmezni bomb√°z√≥ikat.

Az Amerik√°ban kidolgozott bomb√°z√°si m√≥dszerek nem nagyon v√°ltoztak a h√°bor√ļ folyam√°n. A t√°mad√°st n√©h√°ny nappal megel√Ķzte egy felder√≠t√Ķ rep√ľl√©s, majd a t√°mad√°s napj√°n egy c√©lmegjel√∂l√Ķ egys√©g rep√ľlt a t√°mad√≥ raj el√Ķtt √∂t-t√≠z perccel. A f√Ķ raj az √°ltala megjel√∂lt c√©lpontra sz√≥rta a bomb√°k t√∂meg√©t, sz√Ķnyegszer√Ľen betakarva a c√©lpontot. A bomb√°z√≥k, hogy a vesztes√©geket minimaliz√°lj√°k, z√°rt t√©rbeli alakzatban ("bomberpulk combat box") rep√ľltek. Ezt √°tlagban k√©t sz√°zad alkotta, 250 m√©teres magass√°gi tagoz√≥d√°ssal. √ćgy a bomb√°z√≥k g√©ppusk√°i egym√°st is fedezve √∂sszt√ľzet z√ļd√≠thattak a t√°mad√≥ vad√°szokra. Ha azonban valamilyen okb√≥l egy bomb√°z√≥ lemaradt a rajt√≥l, ritk√°n ker√ľlte el v√©gzet√©t. Az alakzat pedig megbomlott √©s sebezhet√Ķv√© v√°lt.

Egy bomb√°z√≥ezredet ("bomber wing") 2-4 sz√°zad, m√≠g egy t√°mad√≥csoportot k√©t ezred alkotott, √≠gy k√∂nnyen kisz√°m√≠that√≥, hogy a t√°mad√≥k hatalmas er√Ķt k√©pviseltek az egyenk√©nt 3-6000 kg bombaterhet is sz√°ll√≠tani k√©pes bomb√°z√≥kkal.

A prec√≠zi√≥s bomb√°z√°st ezen k√≠v√ľl egy zseni√°lis k√©sz√ľl√©kre, az Egyes√ľlt √Āllamoknak az atombomba ut√°n m√°sodik legf√©ltettebb hadititk√°ra, a Norden t√≠pus√ļ, robotpil√≥t√°val √©s elektromechanikus sz√°m√≠t√≥g√©ppel kombin√°lt optikai c√©lz√≥berendez√©sre alapozt√°k.

Ennek seg√≠ts√©g√©vel a ver√Ķf√©nyes, sz√©lcsendes arizonai gyakorl√≥terepen val√≥ban el lehetett tal√°lni egy 250 kil√≥s bomb√°val 3000 m√©ter magasb√≥l egy k√°poszt√°shord√≥t.

Eur√≥p√°ban azonban ilyen meteorol√≥giai viszonyok ritk√°n ad√≥dnak. A tal√°lati pontoss√°got tov√°bb ronthatta az er√Ķs l√©gv√©delmi t√Ľz, illetve az is, ha ennek elker√ľl√©se √©rdek√©ben a t√°mad√≥k 5500-7500 m magasban oldott√°k ki bomb√°ikat. A harmadik-negyedik t√°mad√≥ hull√°m pedig az el√Ķz√Ķ kett√Ķ bomb√°i miatt m√°r semmit sem l√°tott a port√≥l √©s a f√ľstt√Ķl. √ćgy sokszor el√Ķfordult, hogy a legnagyobb igyekezet ellen√©re sem siker√ľlt egy adott c√©lt elpuszt√≠tani, a polg√°ri √°ldozatok sz√°ma ugyanakkor igen nagy volt.

 

Forr√°sok:

  • Olaf Groehler: A l√©gi h√°bor√ļk t√∂rt√©nete 1910-1980.
    Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó, Budapest, 1983.
  • Csan√°di-Nagyv√°radi-Winkler: A magyar rep√ľl√©s t√∂rt√©nete. 2. b√Ķv√≠tett kiad√°s.
    M√Ľszaki K√∂nyvkiad√≥, Budapest, 1977.

HozzŠszůlŠsok Kedves Olvasů! Jelentkezzen be ťs akkor hozzŠszůlhat a tťmŠhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszŠgos ťs sport hŪrek a nap 24 ůrŠjŠban!:H√≠rek arrow Gy√Ľjtem√©nyContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player