Egészség
Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?
Előfordul, hogy tavasszal, mikor már elmúlt a hosszú tél és előbukkantak a tavaszi nap első sugarai, aluszékonynak és kimerültnek érezhetjük magunkat, mintha elfogyott volna minden energiánk. Ez a jelenség a tavaszi fáradtság.
8 beteg jelentkezett eddig a hazai egészségügyi intézményekben a német hasmenéses járvány kapcsán
A legfontosabb járványügyi megelőzési eszköz a kézmosás!
Akár negyedével is több haláleset a nagy melegben
Levonulóban az influenza szezon, már alig van megbetegedés
Világszínvonalú ultrahang berendezés Szegeden + videó!
Hírek
Szegedi hírek
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Külföldi hírek
További áradásoktól tartanak Írországban
Kék hírek
Együtt-PM-tiltakozás - Négy embert állítottak elő
Programajánló
Szeptember 2020
H K S C P S V
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Színházi világnapi programok Szegeden
Elfogadták szegedi önkormányzat 2014-es költségvetését
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Jégeső, világvége
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Megálmodta, megtervezte saját szupersportautóját
Egészség Egészség
Hétfőre összehívták a magyar Pandémia Prevenciós Bizottságot
Független Hírügynökség   2009 April 26, Sunday  

A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke, Bujdosó László hétfőre összehívta a testületet, hogy tájékozódjanak a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenzáról, amelynek - a legfrissebb adatok szerint - két hét alatt már több mint 80 halálos áldozata és ezer fertőzöttje van.
Bujdosó László a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: a bizottság azt is megtárgyalja, hogy mik a legfontosabb lépések abban az esetben, ha bebizonyosodna, influenza világjárványról van szó.

Bujdosó László szerint a legmegdöbbentőbb a mostani járványban, hogy a vírus trópusi körülmények között, melegben is terjed. A bizottság elnöke azt mondta: még az öreg virológusok is Magyarországon csak egy olyan 80-es évekbeli nyári influenza-fertőzésre emlékeznek, amely kis kiterjedésű, lokális volt. "Vehemens" influenzajárvány azonban még nem fordult elő ebben az évszakban. A szakember szerint épp ezért számos kérdést felvet a mostani mexikói járvány, például azt, hogy valóban influenza-vírusról van-e szó, és ha igen, akkor pontosan milyenről.

A főorvos azt is elmondta, hogy megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a labioratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László hozzátette: Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült államoknak a vakcina gyártásában.

A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Ilyen volt 1918-19-es "spanyol nátha", illetve az 1968-69-es "hongkongi náthát", amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. A bizottság feladata, hogy megfelelő felkészüléssel próbálja elkerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ugyanis, egy ilyen világjárványban Magyarországon 2,5 millió ember betegedne meg, és ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár is elérhetné az 1200 milliárd forintot - mondta korábban Bujdosó László.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:Hírek arrow Hétfőre összehívták a magyar Pandémia Prevenciós BizottságotContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player