A hĂşsvĂ©ti ĂĽnnepek jellegzetes Ă©teleinĂ©l, Ăgy a sonkánál Ă©s a tojásnál Ă©rdemes pár dologra odafigyelni a vásárlásnál Ă©s az elkĂ©szĂtĂ©snĂ©l. A fĂĽstölt sonkát pĂ©ldául lassĂş tĂ»zön Ă©s hosszabb ideig kell fõzni, a tojás frissessĂ©gĂ©t pedig már felhasználás elõtt ellenõrizhetik a háziasszonyok.
Az igazi, jĂł minõsĂ©gĂ» sonkán látszik, hogy a sertĂ©s combjábĂłl kĂ©szĂĽlt, Ă©s nem egy összedarált, adalĂ©kanyagokkal összeprĂ©selt hĂşsrĂłl van szĂł - hĂvja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbiztonági Hivatal fõigazgatĂłja. SzabĂł Mária arrĂłl is beszĂ©lt, hogy a fĂĽstölt sonkát nem kell hĂ»tõben tartani, tárolására elĂ©g egy hĂ»vös spájz. Alaposan Ă©s lassan kell fõzni, ez azt jelenti, hogy ahány kilogrammos a hĂşs, annyi Ăłráig kell fõzni lassĂş tĂ»zön. AzĂ©rt van erre szĂĽksĂ©g, mert Ăgy minden benne levõ baktĂ©rium vagy káros anyag elpusztul.
Tojás vásárlásánál ĂĽgyelni kell arra, hogy tiszta, Ă©p hĂ©jĂş tojást válasszunk - mondta SzabĂł Mária. Hozzátette: felhasználás elõtt frissessĂ©gĂ©t vĂzbe tĂ©ve lehet ellenõrizni: ha lemerĂĽl biztos, hogy friss. Ha lebeg, akkor sem kell eldobni, de egyenkĂ©nt kell feltörni, Ă©s megnĂ©zni, hogy nincs-e valami baja.
TojásfestĂ©snĂ©l a dĂszĂtĂ©shez használt festĂ©kre kell figyelni, mert annak is van ugyanis minõsĂ©gmegõrzĂ©si ideje - hangsĂşlyozta a fõigazgatĂł. A boltokban kaphatĂł tojásfestĂ©k tulajdonkĂ©ppen Ă©telfestĂ©k, de lehet használni termĂ©szetes szĂnezõket, Ăgy áfonyát vagy a vöröshagyma száraz levelĂ©t. SzabĂł Mária arra is felhĂvta a figyelmet, hogy ruhafestĂ©kkel vagy temperával nem szabad megfesteni a hĂşsvĂ©ti tojásokat. Az elkĂ©szĂĽlt hĂmes tojást hĂ»tõben kell tartani, ha kĂ©sõbb el akarják fogyasztani.
Mindkét élelmiszer hordozhat veszélyeket. A fõigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: ritkán a tojás beljesében is lehet szalmonella, ha azonban keményre fõzik, akkor a kórokozó elpusztult. Ha olyan étel készül belõle, amit nyersen kell felhasználni, akkor fordulhat elõ ételmérgezés. Ezért gyerekeknek nem szabad nyers tojásból készült ételeket adni. Sonkát csak hivatalos helyrõl szabad vásárolni, a sertésbetegségek ugyanis a sonkával bejuthatnak az emberi szervezetbe is.
|
Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!