Programajánló
Február 2019
H K S C P S V
282930311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Ebben a hónapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllőn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelőit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldől, az ország merre halad tovább
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Választás 2014 – Botka: az Orbán-kormány leváltható
Elindult az utastájékoztató-rendszer tesztüzeme a szegedi megállókban
Magazin
Zenei hírek
Gitárprímás Szegeden
Guano Apes a SZINpadon!
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Bulvár
9 éves kislánnyal erőszakoskodott egy férfi Somogyban
Roma családokat fenyegettek Tapolcán
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Testreszabott száguldozás
Buli
HunDeep
PEAT
Autók
Nyolc Corvette-ritkaság zuhant bele egy víznyelőbe Kentuckyban
Politika Politika
A feszültségek megakadályozására riasztórendszert hoz létre a szlovák és a magyar külügyminisztérium
Független Hírügynökség   2008 December 15, Monday  

Egy olyan riasztórendszer létrehozásáról állapodott meg a szlovák és a magyar külügyminiszter, amely előre jelzi, ha a két ország közötti kapcsolatokban feszültség alakul ki, és így megakadályozhatják annak kiterjedését (eszkalálódását) - többek között ebben egyezett meg Ján Kubis és Göncz Kinga hétfői budapesti tárgyalásukon.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
A találkozó utáni tájékoztatón a két külügyminiszter beszámolt arról: áttekintették, milyen szerkezeti lehetőségeik vannak a problémák kivédésére. Mint Göncz Kinga elmondta, a két ország közötti alapszerződés rendelkezett arról, hogy kapcsolatok ápolását 11+1 vegyes bizottság látja el, köztük a kisebbségi jogok védelmével foglalkozó bizottság. Mint kiderült, ezek közül az albizottságok közül van, amelyik egyáltalán nem működik, s bár a kisebbségi bizottság munkája nyomon követhető, mégsem elég hatékony. Ezért a külügyminiszterek elhatározták: ütemtervet dolgoznak ki, hogyan tehetnék hatékonyabbá ezeknek a bizottságoknak a munkáját, illetve aktiválják azokat, amelyek nem működnek.

Jan Kubis megjegyezte: fontos, hogy a két ország a meglévő keretek között igyekezzen először megoldani a problémákat, és ne feltétlenül rögtön a legmagasabb szinten foglalkozzanak velük. Az Európai Unió tagállamai ugyanis furcsán tekintenek két olyan uniós országra, amelyek nem képesek feloldani egymás közötti feszültségeiket és problémáikkal Brüsszelbe rohannak. Göncz Kinga is felhívta a figyelmet: a világ a két országra, mint egy régióra tekint. Tehát a mindkét ország érdeke, hogy a külső szemlélő ne azt lássa, valami probléma van velük.

A két külügyminiszter megállapodott abban is, hogy előkészítik Gyurcsány Ferenc és Robert Fico miniszterelnökök jövő év első félévében tervezett találkozóját. A tárcavezetők hétfőn aláírták a "Jó szomszédság és megértés" elnevezésű díj alapításáról szóló dokumentumot is, amit várhatóan jövő tavasszal adnak először át. Ezt a kitüntetést az a személy, illetve civil szervezet kaphatja, amely a legtöbbet tette a két ország együttműködésének elmélyítéséért. A díj oklevéllel és 2 ezer euróval jár együtt.

Kitérő választ adott Jan Kubis arra a kérdésre, hogy a szaktárca vezetői foglalkoztak-e azokkal a javaslatokkal, amelyeket a korábbi kormányfői, illetve államfői találkozókon a magyar miniszterelnök és köztársasági elnök felvetett. Ilyen volt például, hogy a magyar gyakorlathoz hasonlóan Szlovákiában is hozzák létre a kisebbségi ombudsman intézményét. Göncz Kinga konkrét példákon keresztül mutatta be, hogy a Magyarországon élő szlovák kisebbség helyzetét milyen módon segíti például az, hogy létezik kisebbségi önkormányzat és a kisebbségi ombudsman intézménye.

Hozzászólások Kedves Olvasó! Jelentkezzen be és akkor hozzászólhat a témához!Webradio.hu - Szegedi, országos és sport hírek a nap 24 órájában!:HírekContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player