Tudósok és tanítók
Hetényi Magdolna az Akadémia rendes tagja
Hetényi Magdolnát, a Szegedi Tudományegyetem ásványtani, Geokémiai és Kõzettani Tanszék tanszékvezetõ egyetemi tanárát a levelezõ után rendes tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia.
Fülöp Ferenc a GYTK elsõ akadémikusa
Gyüdi Sándor, a karmester és matematikus
dr. Molnár Gyula ornitológus, zenész és fotómûvész
Beszélgetés Csörgõ Sándor akadémikussal
Ötvös Péter 60 éves
Universitas
SZTE Hírlevél
Jól jár a diák, ha szemfüles
SzTE hírek
Az SZTE a második-harmadik legnépszerûbb egyetem
Programajánló
Mrcius 2023
H K S C P S V
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hnapban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Szabó Gábor akadémikust javasolja rektornak a Szegedi Tudományegyetem szenátusa
Balett és fantasztikus vígjáték a Szegedi Nemzeti Színház márciusi mûsorán
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Universitas
SzTE hírek
Új gyakorlórendelõt adtak át az SZTE Fogorvostudományi Karán
Megkezdik a szegedi egyetemmel kapcsolatos dokumentumok egybegyûjtését
Magazin
Uccai dumák
Ma már tudom, szeretnék olyan lenni
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Hihetetlen: Audi A4 Avantból rozsdás konzervdoboz
Tudósok és tanítók Tudósok és tanítók
Farkas Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja
Arvai Mara   2001 March 01, Thursday  

Nagyon hosszú és szívós munka volt, amíg ez a kar felállt, ami természetesen sokunk munkáját jelenti. Ebben a korosztályban, amihez én is tartozom, az egész egyetemen és különösen az ilyen szakmákban, mint a miénk, ami az üzleti életben kurrens, a közép korosztály hiányzik. Vagyis olyan nagyon nem volt kérdés, hogy ezt ki csinálja.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF
A volt Zrínyi Nyomda épületében egy új Oktatási Központot alakítottak ki. Mi lesz ennek a feladata?
Ez az épület kettős rendeltetésű. Egyrészt Európa Tanulmányok Központ, mivel a közgazdasági képzés abban is érdekelt, hiszen az egyik szakirányunk európai integrációs. Másrészt pedig ott lesznek oktatási helyiségei, illetve egy tanterme már van is a Gazdaságtudományi Karnak. A Honvéd téren csak szemináriumi termek vannak, az is csak kettő, tehát nagyobb tantermet itt nem lehet kialakítani, illetve ott voltak, és maradnak is az oktatók szobái.

Mi a célja ennek az új épületnek?
Ezt ketté kell választani. Mint Európai Tanulmányok Központ most is létezik, tehát ez nem most jött létre. Nekünk azért is jó, hogy az az épület elkészült, mert itt az ő helységeiket elfoglalhatjuk, mivel rettenetes helyszűkében vagyunk. Az Európa Tanulmányok Központ a rektori vezetés alá tartozó központi egysége az egyetemnek. Ez azt jelenti, hogy az összes európai unióval kapcsolatos képzés között végez egy koordináló szerepet. Ez szükséges is, hiszen akár jogászoknak adnak európai jogászképzést, akár közgazdászoknak a menedzsmentre, vállalatvezetésre, szervezésre téve a hangsúlyt, akár bölcsészeknek Európa művelődés szakot, akár bölcsésznek, jogásznak, közgazdásznak európai politikaképzést, mindenféleképpen ez, mint interdiszciplináris tudományterület működik. Tehát a különböző tudományterületek és a karok közötti együttműködés nagyon fontos. Mindannyiunknak akár az oktatás megszervezésében, akár pályázatokban, sokkal több lehetőséget ad így.

Ezek szerint gyakorlatilag itt valósul meg az Universitas szelleme?
Valóban így van. Ugyanis például, a most akkreditáció alatt álló Európa Tanulmányok szakban a Juhász Gyula Tanárképző Kar oktatói is részt vesznek, tehát az a Bölcsész karnak, és a Tanárképző Karnak a közös produktuma lesz.

A Honvéd téri épület teljes egészében a Gazdaságtudományi Karé?
Ez egy olyan épület, amelyben egyelőre abban a helyiségekben vagyunk zömmel, amelyek hivatali helységek voltak. Az épületből viszonylag egy kis részt birtokol a kar, illetve az Európa Tanulmányoknak van itt három szobája, amiből már egyet át is adtak nekünk. Ez itt a Közgazdasági képzésnek a helye lesz. Illetve most is az, de tartósan is az lesz. Miután viszont itt sok lakás van - a városrendezési tervben ez, mint egyetemi épület szerepel - ezt a sok lakást kiüríteni egy nagyon hosszadalmas folyamat lesz. A Csongrád Megyei Levéltárnak is itt van a levéltára, nagy örömmel vennénk, ha ők is kapnának egy nekik jobban megfelelő, előnyösebb helyet. Három lakás kiürítése, átadása most van folyamatban, mert a két épületszárny között az átjárást akadályozzák. A lakókkal való egyeztetés bizony nagyon nehézkes és lassú.

Az egyetem karai közül összesen kettőnek a vezetője nő. Hogyan érzi magát ebben a férfiasnak mondható közegben?
Nálunk a karon belül viszont a nőknek a száma viszonylag magas. A tanszékvezetők is főleg nők. Tehát nekem ez a karon belül nem volt szokatlan, és emiatt semmiféle hátrányt nem érzek. Sőt, talán egy nővel a férfi kollegák előzékenyebbek, kedvesebbek, úgyhogy én pompásan érzem magam.

Így ránézésre Ön egy nagyon megfontolt, nyugodt nőnek látszik.
Azt hiszem, a megfontoltság stimmel. A nyugodtság alapvetően igaz, bár sokszor ez inkább önfegyelem, mint nyugalom. Azt hiszem egy vezető számára egyébként az egyik legfontosabb követelmény, hogy rendkívül fegyelmezett legyen. Viszont ez gyerekkorom óta alakult ki bennem. Így is neveltek, és miután ezt helyesnek tartottam, magamat is igyekeztem így nevelni.

Hol töltötte a gyermekkorát?
18 évig Cegléden éltem, amíg leérettségiztem, de a nagyszüleim szegediek voltak, illetve Apukám is szegedi születésű. Így gyerekkoromban is sokat jártam Szegedre.

Most már igazán szegedinek érzi magát?
Igen, mert akkoriban Cegléd nem volt egy túl izgalmas város. Most már sokat szépült azóta, hogy elkerültem, de úgy a hatvanas években nem volt egy különösen lebilincselő hely. Viszont az iskoláimat nagyon szerettem. Az általános és középiskolámra nagy szeretettel emlékezem vissza.

Milyen emlékei maradtak az egyetemi éveiről?
Az egy gyökeresen különböző dolog, hogy az ember az egyetemi tanulmányaira és az egyetemi éveire hogyan emlékezik vissza. Itt a jogi karon kezdtem az egyetemi tanulmányaimat, és miután azt befejeztem, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végeztem el a pénzügy szakot. Azt már természetesen levelező tagozaton. Nagyon szépek voltak az egyetemi évek, érdekesek. De amilyen közszellem uralkodott az akkori egyetemi életben, a szépség inkább a baráti körömnek volt köszönhető, meg annak a világnak, amit mi - az adott kor ellenére is - megteremtettünk magunknak.

Hogyan vezetett az út odáig, hogy egy kar vezetője legyen?
Hallgatói létszámot tekintve a közepes méretű karokhoz tartozunk. Az oktatói létszámot tekintve pedig a kicsikhez. Nagyon nagy az átoktatás hozzánk más karokról. Azokat a diszciplínákat, tehát matematika, informatika, gazdaságföldrajz nem dupláztuk, amik a társkarokon léteznek. Egy nagyon hosszú és szívós munka volt, amíg ez a kar felállt, ami természetesen sokunk munkáját jelenti. Ebben a korosztályban, amihez én is tartozom, az egész egyetemen, és különösen az ilyen szakmákban, mint a miénk, ami az üzleti életben kurrens, a közép korosztály hiányzik. Vagyis olyan nagyon nem volt kérdés, hogy ezt ki csinálja. Inkább az volt a kérdés, hogy az ember kibírja - e ezt a terhelést.

Kibírja?
A jelek szerint igen.

Árvai MaraHozzszlsok Kedves Olvas! Jelentkezzen be s akkor hozzszlhat a tmhoz!Webradio.hu - Szegedi, orszgos s sport hrek a nap 24 rjban!:Hírek arrow UniversitasContent on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player